Het moge onderhand duidelijk zijn dat ik erg gek ben op ‘van te voren maken’. Zondagmiddag bestaat vaak uit het produceren van belachelijke hoeveelheden wafels en/ of pannenkoekjes zodat ik de rest van de week niet mis grijp, elke week maak ik wel een pan bouillon zodat ik snel een lekkere soep kan maken of een saus kan fabriceren… Allemaal met het oog op snel klaar op een later tijdstip.
En zo’n later tijdstip is vaak het ontbijt. Ik ben namelijk geen ochtendmens. Echt niet. Ik zeg dat ik stiekem jaloers ben op ochtendmensen, maar om heel eerlijk te zijn, vind ik ochtendmensen raar en een beetje eng. Want wat is er nou lekkerder dan je ’s ochtends nog een keer omdraaien in een warm bedje. Even het onvermijdelijke uitstellen. Nog even langer genieten van dat lome gevoel… totdat mijn blaas zich meldt en daarmee ook mijn twee spruiten. Om je een beeld te geven van hoezeer ik geen ochtendmens ben: School begint om half negen. Ik rol om tien voor acht mijn bed uit. Mijn kinderen zijn dan nog niet aangekleed.
Precies.
En dan is het natuurlijk rennen en vliegen om alles toch op tijd klaar te hebben, want er is nog iets waar ik heilig in geloof en dat is op tijd komen. En de enige manier om die twee uitersten met elkaar te kunnen verenigen is dus door vanaf tien voor acht ’s ochtends als een razende Roeland drie personen aan te kleden, te voeden, schoon te poetsen en de deur uit te krijgen. En ja, ik heb maar twee kinderen. Simon brengt alleen de kinderen naar school als ik echt op geen enkele wijze meer overeind kan komen. Hij is zo mogelijk nog minder een ochtendmens dan ik en het idee van interactie, hoe miniem ook, kan hij gewoon niet aan voor negen uur ’s ochtends. Yep, onze ochtenden zijn heul gezellig…….
En daar komt mijn noodzaak om dingen van te voren te maken, heel erg goed van pas. Want ik maak donderdagmiddag heerlijke ontbijtkoekjes zodat ik vrijdagochtend tot wel vijf voor acht kan blijven liggen. Perfect! Twee koekjes en een glas melk en je zit vol. Sneller ontbijten kan haast niet. De kinderen zijn gek op chocola en krijgen op deze manier de eiwitten, vetten en koolhydraten binnen die ze zo hard nodig hebben op school. Fruit stop ik in de tas. Lunch regel ik later wel 😉
Oh, the joys of a work at home mum!
Laat je door mijn geratel over schoolochtenden in huize Quantrill overigens niet van de wijs brengen. Deze koekjes zijn echt fenomenaal. Eenmaal thuisgekomen is ook voor mij een kop koffie met twee van deze koekjes genoeg om de dag, zij het wat verlaat, goed te starten. En omdat ze van amandelmeel zijn gemaakt, blijven ze lang smeuïg. Geef of neem dus gerust een paar mee naar werk. Daar kan een boterham met chocopasta echt niet tegenop.
Glutenvrije Chocolade Ontbijtkoekjes
18 koekjes
150 gram amandelmeel
30 gram cacaopoeder (of carob poeder als je liever geen cacao gebruikt)
3/4 tl bicarbonaat
1/2 tl zeezout
50 gram palmsuiker of oerzoet
50 gram gesmolten kokosolie
2 eieren
2 tl vanille extract
60 gram walnoten, gehakt
60 gram rozijnen of moerbeibessen
40 gram zonnebloempitten
Optioneel: 50 gram kokosrasp
Optioneel: 30 gram paranoten, gehakt
- Verwarm de oven voor op 170 graden, elektrisch
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met messen of blender en maal even goed door.
- Neem een kleine ijsschep of twee eetlepels en schep balletjes uit het deeg.
- Plaats deze op een bakplaat met bakpapier, druk ze iets plat en bak de koekjes in 12 minuten gaar.
- Laat nog 10 minuten afkoelen in de oven, nadat deze is uitgezet, om ze iets na te laten garen.
Deze koekjes bewaar ik in een luchtdichte doos in de koelkast, maar je kan ze ook invriezen. Vries ze dan eerst apart in, voordat je ze bij elkaar in een doos doet. Dit voorkomt dat ze aan elkaar blijven ‘plakken’ en zo kun je er één per keer uithalen.
Lijkt het jou leuk om een heerlijk pakket van Gezonde Noten Kopen te ontvangen waar onder andere walnoten, paranoten, zonnebloempitten en moerbeibessen inzitten? Kijk dan morgen op mijn blog voor weer een ontzettend leuke en gezonde Give-Away!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Christine zegt
Deze koekjes net als ontbijt gehad. Het zijn bij mij trouwens meer bergjes geworden maar..wat zijn ze lekker! Dank je wel!
Anonymous zegt
Wat een lekker ontbijt is dit. We hebben al veel recepten van je site geprobeerd en goedgekeurd. Zelfs onze zoon ontbijt steeds minder met brood. Gr. IEP
Anonymous zegt
Vandaag gemaakt! met restantje amandelmeel en aangevuld met kokosmeel en cacaopoeder op maar ik had nog wel een extra pure chocoreep….gesmolten met de kokosolie en erdoorheen gedaan….mmmmmm dat worden heerlijke ontbijtkoekjes (of een tienuurtje voor mijzelf of zoon)
iris zegt
Bedankt voor dit heerlijke recept! Heb het al meerdere keren gemaakt en vandaag een aangepaste versie gemaakt. De helft van het amandelmeel vervangen door fijngedraaide havermout en geen cacao in plaats daarvan extra vanille. Echt heerlijk!!
lisette huinck zegt
Vandaag gebakken en ze zijn heerlijk! Klopt het dat ze van binnen een beetje brownie achtig blijven? Of zijn ze dan niet goed gaar? Ik heb ze extra wat langer in de oven laten liggen. Maar van binnen blijft het wat zachter.
Wel lekkerrrrrrr!
Corien zegt
Spannend, de koekjes liggen in de oven!
Lijkt me heerlijk……
De massa kreeg ik alleen niet in de blender, ik denk dat het te “droog” was.
Heb nog een lepel extra aan gesmolten kokosolie erbij gedaan.
Ben erg benieuwd.
Ik hou zelf erg van noten etc.
Benieuwd wat manlief ervan vind…….
Joos zegt
Oh dat wil ik ook wel graag weten of het ook met speltmeel kan. Of met boekweitmeel? Groetjes Josine
Melanie zegt
Hoi hoi! Kan dit ook met bijvoorbeeld speltmeel? Heb geen Last van allergieën o.i.d. En ik vind amandelmeel best prijzig. Groetjes melanie
David zegt
hoi Heleen.
zou je dit recept ook met kokosmeel kunnen maken ik zou dit recept avvo iemand anders willen maken maar zij heeft een zoon met een notenallergie vandaar de vraag.
Heleen Quantrill zegt
Hoi David,
Nee, dat gaat hem niet worden. De verhoudingen voor kokosmeel zijn heel anders als de meeste meel. Als iets lekker met kokosmeel wilt maken, klik dan eens op het label ‘kokosmeel’ hier links om te zien of daar wat van je gading tussen zit.
Succes!
Heleen
LEVEdeverveling zegt
O ze zijn zo lekker! Heb er deze week weer extra gebakken voor mijn pas bevallen borstvoedende dochter die ’s nachts honger heeft.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ik heb vandaag je koekjes gebakken. Bedankt voor het recept! Ze zijn alleen niet echt knapperig. Heb ik dan iets verkeerd gedaan, of hoort dat zo?
Mvg Celine
Heleen Quantrill zegt
Dat kan kloppen! Deze koekjes lijken een beetje op die zachte graankoeken die je wel eens in de winkel ziet liggen. Je kunt ze wel knapperig maken door op een hogere temp te bakken, ongeveer 200 graden.
Tessa zegt
Bij mij werden ze op 200 graden inderdaad lekker knapperig, hoewel mijn oven een lagere temperatuur heeft dan hij aangeeft. Het nagaren lijkt ook goed te werken, want ze waren wel gaar, maar zeker niet te donker aan de buitenkant.
Hillegonda zegt
Dank je wel voor het recept, ik heb dit gisteren gemaakt en ze smaken erg goed. En het was een goeie start op dit gebied, want ik mag van zoonlief meer uit gaan proberen :-). Maar omdat ik dus helemaal splinternieuw ben op dit gebied heb ik geen idee hoe lang je dit soort dingen kan bewaren. Hoe lang blijft zoiets goed ? (en waarom in de ijskast ?).
Heleen Quantrill zegt
Er zitten geen toevoegingen in waardoor het langer vers blijft, daarom bewaren in de koelkast. Dit voorkomt dat ze sneller schimmelen of oud worden. In de koelkast blijven ze minstens een week goed. Wel in een doos met deksel doen, anders nemen ze de geuren van de andere dingen in je koelkast over 😉
Hillegonda zegt
Da’s fijn, toch nog best wel lang (maar eigenlijk zijn ze voor die tijd al op 🙂 ).
Dank je wel voor je reactie Heleen, goed om te weten..
lvdh zegt
Heerlijk recept! Had alleen geen eieren meer toen een banaan erdoor gedaan ging prima! Nu hopen dat de kids het morgen op school ook lekker vinden……
Heleen Quantrill zegt
En, wat vonden ze er van?
Anonymous zegt
superlekker deze koekjes en de kids vonden ze ook heerlijk! dank voor het recept!
groetjes, renate bonomelli
Jolanda zegt
Dankjewel voor je reactie. Ik heb ook zo’n maatlepelring maar dan in het engels. En heb dus de keuze voor dinnerspoon(=10ml) of tablespoon(= 15ml). Ik vertaal eetlepel naar dinnerspoon, maar wellicht dat ik daarvoor de tablespoon moet gebruiken. Dat ga ik voortaan proberen.
Groet,
Jolanda
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jolanda,
De Tablespoon is altijd de eetlepel. Dus mogelijk dat de verhoudingen dan wel kloppen.
Groeten
Heleen
Jolanda zegt
Beste Helen,
Geregeld maak ik recepten die jij post. Meestal smaakt dat heerlijk. Bovenstaand ziet er ook heerlijk uit en wil ik zeker gaan maken.
Wel heb ik een vraag over de hoeveelheid van een tl en el bij jou? Ik heb het idee dat die niet met de mijne overeenkomen. Daar kwam ik achter bij het maken van de pompoen specerijen mix. Weet je hoeveel ml een tl en een el is?
Hartelijke groet,
Jolanda
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jolanda,
Theelepel en Eetlepel zijn beide aanduidingen voor volume, niet voor gewicht. Het ene product is nou eenmaal zwaarder als het andere. Ik heb een maatlepelring gekocht, o.a. te krijgen bij Hema en kookwinkels, en daar meet ik dit soort eenheden mee uit. Als je vermoed dat jouw maten niet overeenkomen met die ik hier gebruik, zou zo’n maatlepelring uitkomst kunnen bieden.
Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
Groeten
Heleen
Danielle van Huis zegt
Ze waren heerlijk!! En voordat ze echt koud waren al op ..
juf Meghan zegt
O ja, simpele oplossing om er jam/honing op te smeren. Had ik zelf ook wel kunnen verzinnen ;-)) Dat komt denk ik omdat ik nog niet helemaal out of the box denk, ‘koekjes eet je bij de koffie of thee’, niet als ontbijt en gewone koekjes zijn helemaal af. Deze koekjes eet je als ontbijt (of lunch) en daar kan je natuurlijk nog wel iets aan toevoegen. Ik ga het zo eens proberen!
juf Meghan zegt
Hoi Heleen, ik heb de koekjes vandaag gebakken, ze zijn prima gelukt, ik vind ze alleen zo ontzettend flauw! Ik had geen zeezout maar keltisch zout erin gedaan, zou het daar aan kunnen liggen. Ook qua zoetigheid mis ik wel wat, maar het zou ook kunnen dat ik daar aan moet wennen 😉
Wat heb je trouwens lekkere recepten, je bananenbrood, héérlijk. Ik heb plakjes ingevroren, ’s morgens uit de vriezer en tussen de middag zo’n plak, hmmmmmmm. Een aantal andere recepten heb ik opgeslagen, ga ik ook nog maken, je hebt een heel inspirerend blog!
Heleen Quantrill zegt
Dat kan. Ik had ook met keltisch zeezout dat het qua zoutkracht altijd wat tegenviel. Deze koekjes zijn inderdaad niet heel zoet. Je moet het echt van de ingrediënten hebben dat je die lekker vindt. Omdat ik deze koekjes als ontbijt aanbied, wil ik er niet al teveel extra zoet in doen. Palmsuiker is wel zoet, maar niet zoals honing of agave bijvoorbeeld. Als je het toch echt niet zoet genoeg vindt, kun je er een beetje honing of jam opsmeren. Dat heb ik zojuist gedaan en is ook erg lekker!
Tessa zegt
Flauw? Ik vond ze juist erg zout! Ik snap al nooit waarom er vaak zoveel zout in bakrecepten moet, dus de volgende keer laat ik het hier zeker uit, en dan zijn de koekjes vast heel lekker.
annie laumen zegt
Ik heb palmbloesemsuiker bij de reformwinkel gekocht
Grt Annie
boik zegt
Heleen, waar koop jij tegenwoordig palmbloesemsuiker? Het is nergens meer te koop….Zelfs op internet kan ik het niet vinden…
Marlies zegt
bij gekruid.nl heb ik het een paar weken geleden nog gekocht, succes!
Krista Bakker zegt
Ze hebben het ook bij de toko. Ik koop het bij Amazing Oriental.
Heleen Quantrill zegt
Probeer eens te zoeken naar of Palmsuiker of Kokosbloesemsuiker. Ik weet niet of Palmbloesemsuiker wel een goed zoekresultaat oplevert. Bij Gekruid kun je palmsuiker krijgen. Kokosbloesemsuiker kun je ook bij De Tuinen krijgen. Volgens mij van Mattinson. Succes!
martine baltus zegt
Ik heb net bij de tuinen de palmsuiker gekocht
Angelique Keurentjes zegt
Fijn recept lijkt me..ga ik zeker maken bedankt!
annie laumen zegt
Gistermiddag nog je bananenbrood gebakken(een aanrader)
Maar deze koekjes lijken me ook heerlijk
Grt Annie
Angeline zegt
Alle recepten zijn zo lekker dat het voor mij tegenwoordig niet meer voldoende is om op zondagmiddag te bakken. (Of ik moet minder gaan maken 🙂 )
De afgelopen weken heb ik flink gevarieerd met de lunch van mijn zoon. Allemaal (gecamoufleerd) gezond natuurlijk. En wat blijkt? Hij neemt een keer tarweboterhammen mee naar school en zegt na afloop dat hij te weinig eten bij zich had omdat zijn honger nauwelijks is te stillen. :-0
Mark Lau zegt
Ga ik ook weer proberen dit weekend!
Wij eten goed van al jouw recepten. Ik heb enorm de drang om jouw nieuwe
recepten meteen uitteproberen.
Verslaafd….
goed weekend.
Mark
Linda Suurbach-Lammers zegt
Hahahahaha geweldig geschreven! En zo herkenbaar! Hoewel ik er tegenwoordig toch optijd uit weet te komen. Moet ook wel met een man die nog door 6 wekkers heen weet te slapen en onze jongste zoon die iedere dag van de week niet z’n bedje uit te branden is behalve in het weekend en dan met name op zondag omdat we er dan echt niet vroeg uit hoeven…*zucht*
Deze koekjes ga ik gelijk dit weekend bakken want door alle ochtendstress ben ik altijd degene die geen tijd meer heeft om te ontbijten voor iedereen naar school/werk gaat! En met name op mijn sportochtenden vind ik dat heeeeel onhandig!
Dus dank weer voor het lekkere recept…ik ga bakken!
Fijn weekend
Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) zegt
Hoe herkenbaar dat ochtend ritueel! Helaas moeten wij 10-15 minuten fietsen…. Toch vonden we ’t niet fijn om zo kort de tijd te hebben met de kinderen..,dus sinds de zomervakantie proberen we een nieuw ritme te ontwikkelen en zitten we om kwart over 7 aan tafel ipv kwart voor 8. Zo houden we zelfs tijd over! Voelt best goed… Alleen dat moment dat die wekker gaat… Grrrr zal er wel nooit aan wennen