Tandbederf en Dieet

Tandbederf en Dieet

Graag zou ik vandaag iets met jullie willen delen, puur voor het gesprek, niet om iets te bewijzen. Het volgende heeft gisteren namelijk plaatsgevonden: Ik ben naar de tandarts geweest.

Ja, inderdaad, shocking… Ware het niet dat ik nog altijd gaatjes-vrij ben. Al sinds mijn tienerjaren zo’n beetje. En daar ben ik heel erg blij mee. Mijn tandarts legde gisteren uit dat ze wel ‘oude’ gaatjes zag, maar dat deze zichzelf weer gerepareerd hebben door middel van de mineralen in mijn speeksel. Tanden zijn immers geen dood weefsel. Ze kunnen zichzelf herstellen tot op een zeker punt, net als botten.

En dit zette mij aan het denken. Ik kom meer en meer artikelen tegen over het genezen van gaatjes en tegengaan en zelfs terugdraaien van tandbederf door middel van dieet en suppletie. Vaak wordt dan verwezen naar het boek ‘Genees Tandbederf’ van Ramiel Nagel. Ik heb dit boek ook en ik moet eerlijk zeggen dat ik het een pittig programma vind, wat hij aanraadt.

Bron Foto

In het kort: Cure Tooth Decay/ Genees Tandbederf is geschreven door een bezorgde vader die het tandbederf van zijn dochter omkeerde door middel van een streng Weston A. Price dieet. Dit dieet bestaat uit voedingsmiddelen die het lichaam kan gebruiken om schade te herstellen: dierlijke eiwitten, levertraan, gelatine-rijke voeding als bouillon, veel groenten en minimaal fruit. Verder weert hij nagenoeg alle granen en rijst en ook fruit en af en toe een snoepje worden ten strengste afgeraden. Dit dieet is dus puur gericht op herstel en genezing en stoelt op de gedachtegang van de bekende tandarts Weston A. Price die tijdens zijn zoektocht tot bepaalde conclusies over de relatie tussen voeding en tandbederf kwam. Fysieke Degeneratie en Nourishing Traditions zijn twee boeken waarin uitgebreide informatie hierover staat.

Het idee van tanden die kunnen herstellen is voor mij vrij nieuw. Eigenlijk iets van de laatste twee jaar. Mineralen en vitamines A en D spelen hier een grote rol in. De vetzuren zorgen voor een betere opname van de mineralen en in combinatie met een traditioneel voedingspatroon, zou je een prima basis hebben voor zowel gezonde botten als gezonde tanden.

Feit is wel dat tandbederf op steeds jongere leeftijd voor komt. Dit is op zich niet iets van deze tijd. Ik kan me herinneren dat mijn broertje ook altijd gaatjes had en moest vullen. Onze moeder heeft onze melktandjes bewaard en bij mij zat er 1 kies tussen met een vulling. Bij mijn broertje waren er dat meerdere. En dit was in de jaren ’80, ’90. Dus echt niet zo heel erg lang geleden. (Toch? Ik ben toch al niet zó oud, vroeg ze wanhopig)

Maar bij ons op school in de kleuterklassen zie ik toch aardig wat kindjes met zwarte tandjes of hoor ik moeders klagen dat hun kindje alwéér een gaatje moest vullen. Ook de volwassenen nemen het vullen van gaatjes en het kennelijk onvermijdelijke bederf van hun tanden als een vaststaand iets aan. Dat gebeurd nu eenmaal en je kan er niks aan doen. Ik kan me zo voorstellen dat voor veel mensen kennis over de link tussen voeding en tandbederf niet verder rijkt dan dat suiker en zure drankjes als sap en frisdrank tanderosie veroorzaken en de grote boosdoeners zijn die gaatjes veroorzaken.

En die link vind ik intrigerend. Want hoeveel tandartsen zijn er niet die plompverloren vullen en tandsteen verwijderen, zonder erbij stil te staan dat er ook nog een alternatief zou kunnen zijn: namelijk de basis aanpakken. Voeding speelt op zoveel meer vlakken een rol dan alleen het beheersen van de taille-omvang en veel mensen zien die relatie totaal niet. Voeding is vulling geworden en als er lichamelijke klachten ontstaan, dan is er wel een arts die de symptomen kan bestrijden. Gebitsklachten horen hier ook bij.

Toch zijn de verhalen die ik over het herstellen en terugdringen van tandbederf lees, meestal van mensen die hier heel intensief mee bezig gaan. Het protocol dat Ramiel Nagel aanbeveelt is best pittig. Ik besloot al vrij snel dat dat voor ons gewoon niet te doen is. Praktisch, financieel en qua tijd. Maar is de manier van Ramiel Nagel de enige manier om je tanden gezond en sterk te houden? Of spelen er ook nog andere factoren? Want zoals ik al zei: in mijn gebit was er sprake van herstelde gaatjes en ik volg zeker niet de aanwijzingen van bovengenoemde!

Nu begrijp ik dat dit onderwerp een beetje geitenwollensokken-achtig aandoet. Het wordt immers niet onderbouwd door prachtige studies en dit artikel heb ik puur vanuit mijn eigen ervaring en mening geschreven, gebaseerd op wat 1 tandarts mij vertelde. Maar dat hoeft niet te betekenen dat we dit idee daarom maar terzijde moeten schuiven! Ik vind het juist een prettige gedachte dat ik zelf meer kan doen aan de gezondheid van mijn gebit en dat van mijn kinderen dan alleen poetsen en flossen.

Ter afsluiting nog een leuk artikel over kokosolie en het tegengaan van tandbederf (Engels)

En nu ben ik dus erg benieuwd naar jullie meningen/ ervaringen hierover. Is deze gedachte nieuw voor je? Of heb je een soortgelijke ervaring? Ken je het boek van Ramiel Nagel toevallig? Wat vond jij er van?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

27 reacties

  1. Mijn moeder was vroeger despotisch op snoep. Zoetigheid mocht absoluut geen gewoonte worden. Ik ben dan ook vrij van een zoetigheidsverslaving die ik bij anderen wel meen op te merken. Als gevolg heb ik ook een onverwoestbaar gebit, net als mijn moeder die op haar 91ste nog haar eigen tanden heeft.

  2. Bedankt voor het delen van je verhaal over dit boek over tandbederf. Ik probeer mijn kinderen ook het belang van goede mondverzorging te leren. Daarnaast wist ik ook niet dat tanden kunnen herstellen door vitamines. Ik ben zelf ook nieuwsgierig geworden om het boek te gaan lezen.

  3. Nathalie,

    Fantastisch Nathalie en dank voor je reactie! Wij eten nml ook vegan op een maar eitjes van eigen kippen na. Deze info zocht ik! In plaats van bouillon van botten…. BAH.

    1. Allen er is een ‘ maar’ Ramiel Nagel is wel overleden aan een zeldzame hersenkanker. die eigenlijk alleen voorkomt op de kinderleeftijd thv de achterste schedelgroeve. Dit is geen toeval. De enorme stroom dierlijke eiwitten en dierlijke vetten heeft ook zeer zeker nadelen. De paleo en carnivore aanhangers willen dit liever niet horen maar het is helaas wel zo.

      Daarnaast adviseerde hij fermented cod liver oil, hetgeen een scam is want olie kun je helemaal niet fermenteren, dat is rotten. De olie werd verhit bij de fabrikant en dat kan het behoorlijk kankerverwekkend maken. Ook hebben veel Weston A price aanhangers longembolen en andere complicaties opgelopen (CVA) tgv de vele olies en vetten en mijns inziens mn ook die fermented cod liver oil Check het zelf op internet, er is onenigheid binnen de gelederen vd Weston A[ Price foundation onstaan : binnen de ‘WAPF’ aanhangers.

      Als vegan kun je je richten op iedere keer glas water om te spoelen en drinken na zure voedingsmiddelen mn fruit. Vaak eten vegans veel fruit en dat is prima maar de suikers en zure bestanddelen blijven vaak hangen en dat veroorzaakt het tandbederf. Ook eten vegans veel koolhydraten en ook die zijn niet slecht indien het complexe koolhydraten betreft doch in context van een lage ph en fruit zorgen ze snel voor tandbederf. Ook bepaalde thee zoals hibiscusthee of andere thee op zure basis is funest. Koffie heeft ook frequent een lage ph hebben van ca 5 en is ook niet best….glas water na kop koffie doet wonderen.Daarnaast zijn er nu remineraliserende tandpastas en mondwaters.De hele dag door snacken en ‘grazen’ ís ook niet best voor je tanden, iedere keer ph wisseleingen en weinig kans op remineraliseren door speeksel.

      De vitamines C, D en mn ook K2 (en A ) kent iedereen nu wel hoop ik, mn de laatste vetoplosbare vitamines zijn idd zeer belangrijk. C is echter ook belangrijk zowel voor tanden zelf als mn het tandvlees.Ik geloof niet meer in zuivel tbv de tanden, de levels K2 en D3 zijn heel vaak uiterst minimaal ook bij bio/ grassfed boter en zuivel.De calcium v zuivel
      wordt maar beperkt opgenomen itt plantaardige bronnen. De nadelen van het verzadigd vet zijn er wel. ik wens iedereen hoe dan ook succes met zijn of haar tanden.Remineralisatie is echt en onderbelicht. Sommige tandartsen willen alles behandelen en vullen en soms zijn de motieven hiervoor niet helemaal fris. De meeste tandartsen weten dat remineralisatie bestaat, maar ze geloven er in de realiteit vaak niet meer in omdat ze zoveel mensen zien die door hun dieet /liefstyle nooit toekomen aan remineraliseren.

      een kalm patroon met maar 3 maaltijden per dag, heel weinig snoepen, geen tussendoortjes en iemand die voldoende vetoplosbare vitamines ADEK binnenkrijgt en weinig stress etc heeft is andere koek.Daar kan reminderlaisatie idd plaatsvinden. Het dieet dat Nagel propageerde is wellicht goed voor de tanden, maar kan funest zijn voor de rest vh lichaam.

    2. Engeltje schreef:

      Ik beperk mijn eet- en drinkmomenten, zodat er voldoende tijd is voor het gebit te remineraliseren. Daarnaast zorg ik dat de juiste mineralen en vitamines uit voeding haal en zonodig aanvul met een supplement (k2 bijvoorbeeld).
      Om zeker te zijn dat ook de juiste stoffen in mijn mond aanwezig zijn en de remineralisatie te bevorderen, gebruik ik een tandpasta met nano-Hydroxyapatiet (zonder fluoride) en daarnaast Tooth Mousse om mee te slapen.
      Werkt erg goed! Tanden zijn minder transulent en vlekjes op gebit verdwijnen/worden kleiner.

  4. Denk je nou echt dat voeding alleen je mooie tandjes gaat redden. Voeding en supplementen zijn een mooie ondersteuning maar de echte problemen ontstaan op een emotioneel en spiritueel niveau. Dat geld eigenlijk voor veel nare kwaaltjes en ziektes. Bezoek een bio-energetische/hollistische tandarts zou ik zeggen

    1. Absoluut zijn emoties ook een belangrijk aspect. Zelf heb ik wel de ervaring dat het met voeding mogelijk is, of tenminste mijn dochter. Zij had een gaatje waarvan de tandarts vond dat het gevuld moest. Ik heb ons een half jaar gegeven en de kinderen iedere dag Cod liver oil en boterolie en bouillon gegeven en na een half jaar bleek bij controle het gaatje verdwenen!

  5. Eleonora de Groot schreef:

    Ik heb het boek, en het is inderdaad een heftig programma, Doordat ik al vaak mijn voedingsgewoontes heb aangepast n.a.v. nieuwe inzichten die ik las, gaat het me echter makkelijker af.
    Ik ben erg gemotiveerd doordat ik de laatste wortelkanaalbehandeling die ik onderging heb ervaren als een enorme aanslag op mijn systeem en toen besloot ‘dit wil ik nooit meer’.
    Daarna bleef ik duizelig en kreeg ik een dikke bobbel op mijn tandvlees. Aangezien ik geen zin had in weer een tandartsbehandeling, ben ik gaan zoeken en kwam uit op dit boek. Na de eerste bladzijdes online gelezen te hebben, ben ik al op zoek gegaan naar grasgegroeid vlees (Boni!) en gestopt met granen eten. Na drie dagen te eten volgens deze methode, was ik de bobbel op mijn tandvlees kwijt en was ook de pijn nagenoeg verdwenen). Ook mijn haar begint weer te glanzen en ik voel me veel energieker en evenwichtiger.

    1. Marjolein schreef:

      Wat eet je in plaats van granen? Zelf eet ik nogal vaak brood, dus ik zou niet weten wat ik in de plaats daarvan zou kunnen eten.

  6. Het boek van Ramiel is het boek waar mijn zoektocht naar gezonde voeding begon, omdat mijn jongste dochter zo’n vreselijk slecht gebit heeft. En je moet weten, dat we toen al enkele jaren suikervrij leefden! Zoals je ook op mijn blog kunt lezen (http://www.devoedzamekeuken.nl/over-dit-blog/), vond ik ook het protocol veel te zwaar om te volgen. Dingen waren niet of moeilijk verkrijgbaar, duur en ook sociaal gezien was het niet te doen en dan heb ik het nog niet eens over het kind zelf…. Het is ons dan ook niet gelukt bij haar haar gebit te remineraliseren en zijn er verschillende kiezen gevuld en getrokken. Gelukkig lijkt het er op dat haar ‘grote mensen’ tanden wel goed zijn. Ik doe mijn best, maar het moet wel leuk blijven, het is al duur genoeg om alles biologisch enzo te eten!

  7. Anonymous schreef:

    Ik heb het boek van Ramiel ook en vond het programma ook erg heftig om toe te passen in een gezin met kleine kinderen.
    Ik denk dat het inderdaad om een basis van gezond eten gaat. Waarin vooral de vetoplosbare vitamines een plaats hebben. En voldoende mineralen. Dus dan ook de dingen vermijden die je lichaam van deze noodzakelijke bouwstoffen ontroven.

  8. Claudia schreef:

    Ik heb net het boek van Weson A Price binnen (2e hands, dus iets goedkoper). De link naar het boek van Ramiel Nagel is idd de link die Jolanda geeft.

  9. Jolanda schreef:

    Ik ken het boek niet, heb wel eerder gehoord dat gaatjes zichzelf kunnen herstellen. Mijn tandarts laat mij met een klein gaatje ook weer naar huis gaan met het advies goed te poetsen.
    Colloidaal zilver gebruik ik ook bij ontstekingen in de mond, werkt heel goed. Dat gebruik ik ook als ik keelpijn, griep of verkoudheid op voel komen. Dat houdt het meestal weer tegen.
    Ik ga nu wel wat meer lezen over Weston A.Price en de link naar het boek van Ramiel Nagel ben ik ook in geinteresseerd. Hierbij een link: http://www.succesboeken.nl/Inkijken/9789079872602.pdf . Link naar interview met Nagel: en een link naar een filmpje:

  10. Mieke. schreef:

    Interessant.
    Wellicht heeft voeding invloed op het gebit maar ik heb een dochter van 27 jaar en die eet heel gewoon (volgens de norm) dus ook suiker ed.
    Maar ondanks dat heeft dus helemaal nooit een gaatje gehad.
    Ik heb sinds 30 jaar ook geen nieuwe gaatjes meer!
    Zegt het boek ook iets over gaatjes die lang geleden gevuld zijn? Kunnen die zich ook nog herstellen?

  11. Claudia schreef:

    Ik heb de eerste 20 blz van het boek gelezen, want dat is gratis te vinden op t internet. Ontzettend boeiend! Ik wist niet eens dat dat mogelijk was…. Gaatjes krijg je niet van suiker, want bacteriën schijnen in je mond zelfs dood te gaan van suiker. En het is ze met proefdieren ook niet gelukt om gaatjes te krijgen wanneer ze suiker in de mondjes deden. Maar ze kregen wel gaatjes wanneer ze voeding gaven zonder vitamines. Vervolgens veel over weston price gelezen. Ik wist niet dat voeding zoveel invloed kon hebben op je gezondheid! Ik doe niet meer aan suikers, granen en e-nummers. Ik hoop dat mijn pijnlijke kies zich gaat herstellen…

    1. Anonymous schreef:

      Claudia zou je hier de link naar dat boek op internet willen plaatsen? Ik wil er ook graag meer over lezen, maar heb echt geen geld voor al die boeken.

  12. Nathalie schreef:

    Tja meningen zijn verdeeld denk ik….ik eet kilo’s fruit en praktisch 80% rauw (ben veganist en eet amper vet) en maak me tanden schoon met bio tandpasta zonder troep erin en maak ze witter met de binnenkant van een bananenschil en heb nooit gaatjes en mijn kinderen ook niet….
    Dus ik dat dat er tig wegen zijn in deze kwestie…

    1. Denk dat je er ook veel eerder last van hebt met geraffineerde suikers, zo te horen eet jij wel heel gezond! Dan heb je vast een goede weerstand en minder snel last van zulk soort dingen

  13. Marieke schreef:

    Ik heb veel gelezen op internet over het remineraliseren van tanden maar heb het nog niet geprobeerd. Een paar tips die ik tegenkwam: oil pulling met kokosolie, veel bouillion eten van botten en ‘activated charcoal’ (Norit) kauwen en dat een tijd in je mond laten zitten. De bouillon sla ik over omdat ik vegetarisch ben maar oil pulling en Norit gebruik ik wel af en toe. Kan niet zeggen dat het werk, 2 weken terug moest ik nog 2 gaatjes laten vullen. Maar misschien moet ik het vaker doen.

  14. Anonymous schreef:

    Interessant onderwerp. Ik ken het boek niet. Ik ben op zoek naar een natuurlijke tandpasta en poets af en toe met extra virgin kokosolie. Mijn tanden voelen daarna heerlijk schoon, alleen als ik dat langer doe kleuren mijn tanden wat donkerder wat weer niet de bedoeling is. Dus vaak poets ik nog met ‘gewone’ tandpasta met fluor (wil ik graag vanaf). Daarnaast doe ik met de kokosolie oilpulling wat me goed bevalt. Oilpulling is eetlepel olie 20 min in mond rond laten gaan, daarna uitspugen. Het is antibacteriël en houdt de mond gezond.

    1. Anonymous schreef:

      Wil je van de fluor af of van de ‘gewone tandpasta’? Er is nl ook tandpasta zonder fluor, bijvoorbeeld van Paradontax

      Eva

  15. Annemieke schreef:

    Mijn vriend heeft zijn ontstoken kiezen een aantal keren weten terug te brengen door dieet. Hij had soms een enorm opgezwollen en ontstoken kies. De tandarts zei tegen hem dat de enige mogelijkheid is om deze eruit te halen. Mijn vriend weigerde dan en liet soms wel een gaatje in de ontsteking maken, zodat de druk eraf kon. Daarna ging ie suikervrij en koolhydraatarm eten. Daarmee ‘hongerde’ hij de ontsteking uit. (ontstekingscellen schijnen te gedeien op koolhydraten/ glucose). Hij heeft ook het boek van Ramiel gelezen. Verder spoelde hij steeds met coloidaal zilver (een soort natuurlijke antibiotica). Dat hield hij een aantal minuten in zijn mond. De eerste weken kwam het heel snel terug zodra hij iets zoets at. Nu zijn we een half jaar verder, de ontsteking is al maanden weg en hij kan ook weer zoet eten, maar doet dat met mate.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »