Happy Meal does not rot…. |
Officieel publiceer ik altijd een recept op dinsdag, maar om twee redenen besloot ik om het even anders te doen. Ten eerste is het recept dat ik vandaag wilde publiceren nog niet klaar. En ten tweede denk ik dat deze lijst veel van jullie zal helpen om scherp te blijven in de komende weken als het gaat om keuzes maken in voeding. Het zijn 10 redenen die ik mezelf blijf voorhouden en die ik aan anderen vertel als ze me vragen waarom ik zo eet.
En het heerlijke recept voor slow cooker kip komt morgen 😉
1. Bewerkt eten wekt vaak de illusie dat het gezond is door heel veel (schreeuwerige) claims op de verpakking. Maar ook de welbekende vinkjes prijken op producten die toch echt een schim zijn van hoe moeder natuur het bedoelt heeft. Laat je dus niet misleiden door claims als 0% vet, 0% suiker, Omega-3 toegevoegd of extra vitamine zus of zo toegevoegd. Kies voor de originele bron, niet het slappe aftreksel dat opgeleukt moet worden om geloofwaardig te zijn.
2. Hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en beroertes – ‘welvaartsziekten’ – ‘kunnen direct gelinkt worden met de industrialisatie van ons eten’ volgens Michael Pollan.
3. Door boodschappen te doen met het oog op gezondheid, kan op de korte termijn meer kosten, maar op de lange termijn een hoop kosten voorkomen.
4. Waarom zouden we door de fabriek getrokken voedsel eten dat zo bewerkt is dat het nooit vergaat?
5. De voedingsindustrie heeft onderhand wel bewezen dat het geen goeie kok is omdat alles veel te veel suiker, zout en bewerkte olie bevat.
6. Wanneer je wit meel consumeert of producten op basis van wit meel, eet je lege calorieën. Energie waar je lichaam niks mee kan omdat het geen voedingswaarde bevat. Elk beetje voedsel kost o.a. vitaminen en mineralen om verwerkt te worden. Voeding dat in feite leeg is, heeft dus totaal geen nut voor je lichaam, maar vergt wel vitaminen en mineralen om verwerkt te worden. Negatieve energie dus.
7. Er worden schattingen gedaan dat een gemiddelde supermarkt slechts 4% onbewerkt eten bevat. Bron: OERsterk
8. Door bewerkt eten te vermijden loop je grote kans op verbetering in: gewicht, cholesterol, bloeddruk, humeur, slaap-/ waakritme, spijsvertering, algeheel welbevinden e.v.
9. In plaats van je zorgen te maken over calorieën, grammen vet of koolhydraten, is het belangrijker te zorgen dat je volwaardig eet zoals de natuur het bedoelt heeft, in plaats van zoals de voedingsindustrie het bedoelt heeft.
10. Het is eigenlijk ook een kwestie van gezond verstand als je kiest voor voeding dat je kan herkennen, uitspreken, een geheel is en voedt, in plaats van vulling met een ingrediëntenlijst dat voornamelijk uit E-nummers (of hun benamingen) bestaat.
Eigenlijk berusten al deze argumenten op één gegeven: Gebruik je Gezond Verstand als je keuzes maakt over voeding. Want dat kan de overheid niet voor ons bepalen 😉
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Anderen hebben deze site al een jaar geleden ontdekt maar ik pas sinds 3 weken en ik raak niet uit gelezen!!
Wat heerlijk om dit te hebben gevonden. Ik ben helemaal blij!!
herbivoor zegt
Wat fijn dat ik deze site heb gevonden! Ik was al heel bewust bezig met zo min mogelijk bewerkte producten eten, maar ik eet sinds begin december van het afgelopen jaar ook glutenvrij omdat mijn lichaam zó protesteerde tegen producten die gluten bevatten dat ik er wel gehoor aan moest geven. Een verschil als dag en nacht! Nu ben ik op zoek naar meer inspiratie om glutenvrij te koken, dus deze site ga ik zeker volgen.
Anneke Pronk zegt
Wat een goed artikel Helen. Tijd terug heb ik dit eens op t.v. gezien. Het verschil tussen een verse bereidde hamburger en een van de Mac.
Die verse was na een week of wat totaal vergaan, die van de Mac. stond er na een jaar nog precies het zelfde bij. Getverdeget.
dus ik zou zeggen:
“ZEGT HET VOORT, ZEGT HET VOORT”
mij vinden veel mensen ook een “enorme zeur” als het onderwerp van gesprek op gezonde voeding uit komt, of als ik link op facebook zet.
Wat een gesputter er soms als reacties komen.
Maar eens zal het de anderen de ogen openen als ze zien hoe slank ik aan het worden ben.
Als ze zien hoeveel energie ik weer heb.
Als ze zien dat ik steeds minder medicatie nodig heb en van de pijnstillers afraak.Ik ben al jaren chronisch pijnpatient en sinds ik nog gezonder ging eten met minimaal vlees en zuivel, worden mijn pijnklachten steeds minder.
En wie wil dat nou niet??
Stiekemweg krijg ik steeds meer volgers. Ik heb een profiel op valtaf.nl en wie er om vraagt, help ik met veel plezier op weg.
En Helen, respect voor jou dat je al deze informatie belangeloos met ons wilt delen. M.n. je fijne recepten en uitleg over de ingrediënten die er in gaan. Want je kunt wel een keuken vol met gezonde producten hebben, maar er iets lekkers van zien te maken is een ander verhaal. lol
Groetjes van Anneke.
Anonymous zegt
Vandaag een groentebouillon getrokken, zonder pakjes of zakjes. Iets uitgeschoten met de peper dus PITTIG soepje!
smoothie van kiwi, banaan en vers appelsap.
handje nootjes
voel me niet heel top dus dit was voor mij genoeg vandaag.
veel bouillon gemaakt, dus ook paar bakjes ingevroren, bijvoorbeeld voor zelfgemaakte kroketten!
Lot zegt
Heleen, ik heb een vraag over wat te doen als je je niet lekker voelt.
Vanmogen had ik eerste een vaag misselijk gevoel, pas rond 11.00 wat bramen (zelf geplukt en uit de vriezer) met kokosmelk geblenderd, smaakte wel goed en 13.00 2 gekookte eiren met geprakte avokado, past goed in onbewerkt eten allemaal. Na uurtje kreeg ik enorm last van diarree, kennelijk hing het misselijke gevoel hiermee samen. Eind van de middag had ik een erg leeg maaggevoel en het gevoel dat ik iets van koolhydraten moest eten, ik heb een overgebleven pakje melbatoast met kaas genomen en dat voelde erg goed in mijn maag. Nu heb ik verder nog niet veel trek en sla de geplande kip curry maar uit tot morgen. straks neem ik nog wel iets van kwark of zo als ik trek heb.
Wat zou ik in de toekomst anders dan toast met kaas kunnen nemen en voor dit soort momenten standaard in huis hebben. Ik had ook helemaal geen trek in noten of gedroogd fruit.
Eva zegt
Wat een goede website is dit! Heb ‘m pas ontdekt en dit is echt precies wat ik iedereen altijd probeer te vertellen als ze opmerkingen maken over mijn eetpatroon! Ik vind het leuk om tips te lezen wat je allemaal kunt eten, dat motiveert me weer te varieren met nieuwe dingen!
Fotografie Ilse zegt
Ik ook nog maar net ontdekt en vindt deze site ook geweldig! En opmerkingen die krijg ik ook genoeg, heel veel zien dat onbewerkt, puur en biologisch eten als extreem!Ik probeer het ook iedereen te vertellen…maar helaas staat niet iedereen er voor open!Ik verdiep me in zulke boeken maar als iemand dan een disussie met me aangaat daar ben ik dan niet goed in.
Anonymous zegt
Ik volg de website nu bijna een jaar en ik probeer dus sinds een jaar ook zo goed mogelijk te eten. De reacties van de omgeving zijn er nog steeds en die zullen ook niet overgaan. Wat ik probeer is om mezelf niet meer te verdedigen. Ik zeg nu dat wij zo eten ivm intoleranties. Wat ik nu wel opmerk is dat velen nu in januari gaan lijnen en aan de eiwit-shakes gaan en koolhydraten gaan mijden ;-). Als mensen echt oprecht geinteresseerd zijn, dan geef ik nadere uitleg. Verder heb ik nu het stadium bereikt dat ik denk: Weltrusten allemaal! Iets uitleggen als mensen er niet voor openstaan heeft geen enkel nut. Daarom is het volgen van dit blog geweldig, elke keer weer dat steuntje in de rug van Heleen en de volgers! Groetjes, Adrielle