Afgelopen zaterdag heb ik heerlijk verjaardag gevierd. Gezellig met familie, vrienden en spontane aanlopers. Normaal gesproken geef ik altijd een ‘groot’ feest met drie verschillende curry’s, salade, rijst en goeie wijn. Maar door werk en school en weet-ik-veel-wat had ik daar deze keer niet zo heel veel zin in. Iets kleiner en iets gemakkelijker voor mijzelf. Hoewel er wel geluiden op gingen dat er dan maar in de zomer een groot feest gehouden moet worden met curry en een barbecue. Tsja… als je de verwachtingen hoogspant… 😉 Vandaag, zoals beloofd, een verzameling foto’s en tips van hoe ik het gedaan heb. Ik heb een Afternoon Tea georganiseerd, niet geheel Paleo-vriendelijk, maar nog altijd heel goed te doen minus de ‘rommel’.
Om te beginnen Moeten er scones komen! Heerlijke, luchtige scones gemaakt met speltbloem, veel boter en karnemelk. Lekker met clotted cream en aardbeienjam van Dalfour. Gewoon te krijgen bij Jumbo. Vervang de clotted cream eventueel voor mascarpone. Niet helemaal hetzelfde, maar evengoed erg lekker!
Zelfgemaakte scones
10 stuks
300 gram speltbloem
1/4 tl zout
1/4 tl bicarbonaat
50 gram koude boter
150 ml karnemelk
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zeef de droge ingrediënten door elkaar en wrijf vervolgens de boter erdoor.
- Schenk de karnemelk in de meel en kneed goed door.
- Het deeg moet soepel, maar niet nat zijn.
- Druk het deeg plat tot ongeveer 2 cm dikte en steek hier rondjes uit met een vorm.
- Leg op een bakplaat met bakpapier en bak in ongeveer 15 – 20 minuten gaar en licht goudbruin.
Tip: Besmeer met geklutst ei voor een glanseffect.
Verder had ik een Paleo bananenbrood gebakken en in kleine stukjes gesneden. Komkommersandwiches van speltbrood, besmeerd met roomkaas en komkommer met een snuf zout. Deze waren een hit! Ik gebruikte roomkaas van MonChou en een biologische komkommer en de smaak was ontzettend lekker en fris. Ook had ik rauwkost op de tafel gezet, worteltjes, komkommer en rode paprika. Dit ging allemaal schoon op.
Wat ook een succes voor na de tijd was, was een grote pan met tomatensoep. Deze had ik ’s ochtends al voorbereid en ’s avonds heb ik die alleen maar opgewarmd met een hand rijst en het vlees van een gebraden kip. Lang leve de slow cooker!
Kruidige Tomatensoep uit de slow cooker
4,5 liter
2 liter water
1 liter kippenbouillon uit de vriezer
1 liter pure tomatensap of gezeefde tomaten
Flink wat zout en peper
5 knoflooktenen
2 tl kurkuma
2 tl currypoeder
2 tl garam masala
1 tl chilivlokken
150 gram rijst
Optioneel: overgebleven vlees van een kip
- Doe het water, bouillon, tomatensap, knoflooktenen, de specerijen en flink wat zout en peper in de slow cooker en zet deze op ‘low’.
- Na ongeveer 8 uur voeg je de rijst toe en laat dit nog 20 minuten garen.
- Voeg eventueel het koude vlees toe en warm goed door.
- Serveer direct.
Tip: De specerijen zijn optioneel, maar geven de tomatensoep wel extra smaak en pit.
Verder had ik twee pakken sap, een fles bubbelwater, flink wat koffie en thee en twee flessen wijn neergezet. We hadden uiteindelijk 17 volwassenen en 8 kinderen in huis om jullie een idee te geven van de hoeveelheden. Er werd vooral veel koffie gedronken en de gasten die wat later weggingen kregen een glas wijn.
Klinkt misschien wat karig, maar ik vond het een heel gezellige middag/ avond. Ik denk dat het voor mij weer bevestigde dat ik me geen drukte hoef te maken over wat ik serveer. Als het maar lekker is en genoeg. Een pan met soep en een flinke stapel scones zorgden daar voor.
De kinderen kregen allemaal een uitdeelzakje mee naar huis. Leuk met speeltjes en een zuur matje voor het lekkere. Ik was eigenlijk op zoek naar zure wormen om die in appeltjes te doen en die uit te delen, maar helaas schoot onze lokale Jumbo daarin vreselijk te kort. Leuk idee voor het verjaardagsfeestje van onze knul denk ik maar 😉
Conclusie
Een volgend feest moet inderdaad echt de mogelijkheid hebben om buiten gehouden te worden. Ons huis is niet berekend op veel personen en dat merk je. Of toch weer een ‘curry-fest’ waarbij volk automatisch naar de keuken verhuist. Aan de andere kant heb ik in totaal ongeveer 5 uur in de keuken gestaan om dingen voor te bereiden, klaar te zetten en op te ruimen. Verdeeld over twee dagen vind ik geen slechte prestatie! Het was dus zeker ontspannen. En dat is ook wat waard.
En of ik inderdaad geen taart heb gehad? Nope. Helemaal niet. Simon is ’s ochtends vroeg naar de winkel gegaan voor verse koffie, bloemen en een croissant. Heerlijk! Daar heb ik in alle rust in bed van kunnen genieten. Daar kan geen taart tegenop bij mij 😉
Bij jullie
Ik heb op het artikel van afgelopen zaterdag al wel wat reacties gehad, maar ik ben benieuwd naar nog meer reacties. Hoe pakken jullie verjaardagsfeestjes aan? Bij een ander is het uit handen, maar bij jezelf heb je volledig de regie. Probeer je de schade te beperken, ga je juist wel voor 100% Paleo/ vegetarisch/ suikervrij, of moet/ wil je een compromis maken? Waar kies je in zo’n geval voor en hoe pak je dat aan? Met het oog op de uitdaging denk ik dat heel veel lezers jullie ervaringen en tips heel waardevol zullen vinden! Dus deze week geen update van hoe het ging (hoewel je die ook mag delen uiteraard), maar de vraag: Hoe doe jij verjaardagen? Ik hoor het graag!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Beter laat dan nooit, maar alsnog gefeliciteerd.
Ik wens je voor je nieuwe levensjaar heel veel liefde, goede gezondheid, gezelligheid, nieuwe ervaringen, herinneringen en veel wijsheid.
Ik ben over 3 mnd jarig. Ik ben er nu wel al over aan het nadenken.
Groeten
Elke
annie laumen zegt
Hoi Heleen
ik vind je blog super en heb afgelopen week je kookboek ontvangen
Het mangotoetje is heerlijk
Slimpie is gezoet met cyclamate aspartame en sacharine
Waar koop je diksap
Grt Annie Laumen
Heleen Quantrill zegt
Hoi Annie,
Bedankt voor je compliment!
Diksap kun je bij elke supermarkt kopen en vind je bij de babyvoeding. Het heet echt diksap, dus niet roosvicee want dat is wel weer gezoet. Gewoon diksap dus, 100% fruit.
Succes!
Heleen
Beatrijs Dijkman zegt
Toevallig hebben we as zaterdag een feestje van onze zoon die acht jaar wordt.
Vorige verjaardag heb ik helemaal suikervrij gedaan, heb ik nu niet gedaan. Vandaag heb ik alvast een gewone chocoladetaart gemaakt van Nigella Lawson en daar een suiker, lactose en tarweloze variant achteraan. Deze laatste is met amandelmeel, kokosmelk (ipv zure room) en palmsuiker. Lekke.. zegt mn jongste zoon die er met zn handjes net bij kon en een flink stuk eraf brak en heel snel opat 🙂 Daarbij komen verschillende koekjes, zowel met als zonder suiker.
Verder heb ik van rode biet, bleekselderij en lijnzaad, boekweit geweldig smaakvolle ‘hamburgers’ gemaakt. Die doe ik nu in de vriezer en gaan zaterdag op een pitabroodje met ketchup en gekookt ei enzo. Ik heb een flinke hoeveelheid afalfa klaargezet in mn kiembakjes, dat gaat ook altijd heel snel op. De mayonaise is mislukt, geen idee waarom; was mooi stijf en ik mixte nog heel even door en toen was ie ineens slap. geen repareren meer aan dus dat wordt een dressing en een potje mayo voor bij de patat.
Als traktatie heb ik dadel/santen/abrikozen-lollies gemaakt gedoopt in kokosbloesemsuiker of kokosrasp of chocolade. Daar ben ik heel erg blij mee. De jongens vinden het heerlijk en op een stokje is het ineens heel erg feestelijk en prima gezond zoet!
Verder is er sap en ranja die ik voorzie van een beetje koolzuur en niet zo zoet maak. Die zet ik met vrolijk kleine stukje fruit erin op tafel in een karaf. Eerder wel stevia-ranja maar dat blijft toch ook vreemd proeven…
En voor ons een goed glas wijn naast de koffie en thee.
Poeh, t klinkt al heel wat…verjaardagen vind ik echt heel leuk maar ook veel werk. En ik merk ook in mn budget wel dat dit wat duurder is dan even langs de C1000. Maar er wordt altijd heerlijk gegeten en zo gespreid dingen voorbereiden vind ik heel erg handig.
Heleen Quantrill zegt
Voeg nog een beetje olie toe, klop op een lage snelheid tot het weer dik wordt. Als alle ingredienten dezelfde kamertemp hebben, zou dat het moeten doen.
Verder klinkt het heel erg goed! Het is veel werk, maar zo vaak doe je het niet. Ik vind de volgende dag het leukst: allemaal lekkers al klaar!
Welke chococake van Nigella bedoel je? Ik heb een kookboek van haar en haar recepten werken goed.
Groetjes
Heleen
annie laumen zegt
Ik neem als ranja altijd slimpie
Dit is zonder suiker
Grt Annie Laumen
Beatrijs Dijkman zegt
Eerst gebruikte ik het recept uit ‘ how to eat’ met echte chocola en gecondenseerde melk. Lekker, ook machtig en veel werk…
Het laatste jaar gebruik ik een recept uit ‘Feast’ via de volgende link
http://yummyinmytummy.nl/zoet/taart/nigellas-ouderwetse-chocoladetaart
Hier heb ik dus de boter vervangen door kokosolie, bloem door amandelmeel en de zure room door kokosmelk. Wel een extra ei toegevoegd..
Limonade blijf ik lastig vinden. Vooral mn oudste vind diksap niet zo lekker en citroenranja heerlijk. Ik was van plan eens een goed alternatief te maken met citroen, gember en een suikervervanger, maar heb niet zoveel tijd op t moment. Dus er staat toch ook een fles citroenranja van carvan in de koelkast… Als traktatie naast de standaard thee (warm of koud).
Heleen Quantrill zegt
Hoi Annie,
Waar is die limonade mee gezoet? Ik meen namelijk met aspartaam of asceculfaam-k. Dit zijn zoetstoffen die je beter kan vermijden. Diksap (100% geconcentreerd fruitsap) is dan een goed alternatief.
Groetjes
Heleen
Your Life|Balance zegt
Heleen, wat ik niet helemaal begrijp is waarom dit recept in de slowcooker gaat?
Heleen Quantrill zegt
Ik gebruik graag slow cooker als ik weet dat ik verderop op de dag (zoals op mijn verjaardag) geen tijd heb om in de keuken te staan. ’s Ochtends met de voorbereidingen zet ik dit op en ’s avonds als ik honger heb, hoef ik alleen maar op te scheppen.
Your Life|Balance zegt
Ik geef de laatste jaren alleen nog maar ‘bewuste’ feestjes. Dus inderdaad suikerloze taarten (amandelmeel, havermeel, abrikozenpurree, stevia etc), zelfgemaakte soepen (daarin is zoveel keuze!), heel veel salades, groentes, groentes, groentes. Ook een frans kaasje erbij en voor de die-hards ook stokbrood (auw!).
Ik word imiddels geprezen om mijn feestjes, het kost mij ook ontzettend veel tijd. Maar het geeft ook heel veel voldoening.
Eén probleem: bij kinderen slaat het minder aan. Die vinden het allemaal te spannend en anders. En de taarten niet zoet genoeg…. Ze lusten wel graag muffins (van volkoren speltmeel en abrikozen) en verder geef ik kip, komkommer en tomaat. En een chipsje mag (ik hanteer de 80%/20% regel).
Drankentechnisch wijn, bier, bronwater, biologisch appelsap (vergeet vaak om iets van frisdrank in huis te halen, want wij drinken dat helemaal nooit). En uiteraard ook koffie en thee.
Anonymous zegt
Mijn familie of vrienden of kennise houden niet van biologisch eten ik eet glutvrij als ik toch eet wat ik van weekend heb gedaan krijg ik pijn me buik en zwelt me buik helemaal op en dat houd dan dagen aan paar jaar geleden toen ik nog brood at toen voelde ik nog niet sow erg sinds ik mee ging stoppen voelde ik echt verschil, daarom haal ik als ik jarig ben wat hun graag eten maar het is niet makkelijk als mensen niks luste en met voorbaat al zeggen terwel se het nooit gegeten hebben ik vind het niet vind niet lekker sommige mensen willen niks anders proberen se eten alleen waar se groot mee geworden zijn. Gr. Roxanne
Anonymous zegt
Hallo!
Ik heb de afgelopen dagen je blog doorgelezen (tot augustus 2011, haha) en ik ben erg geïnspireerd geraakt! Ik moet even kijken hoe ik alles in mijn budget/tijd kan inplannen (20 jarige student, dus het mag niet teveel geld/tijd kosten) maar ik kan hier goed inspiratie opdoen! Soms wat lastig met verhoudingen (Ik heb geen ‘grote’ pannen, dus bouillon trekken wordt wat lastig bijv..) maar ik ben erg blij met deze blog! Nu mijn vriendje er ook een beetje in betrekken (die is allergisch voor koemelk en vroeger voor noten waardoor die dat nu niet lust, eet veel, heeft altijd honger en komt geen grammetje aan.. ) want die eet wat mij betreft nog net iets teveel dikke koeken en chips, haha. Heel erg bedankt en ik blijf meelezen!
Groetjes, Kirsten (:
Your Life|Balance zegt
Hoi Kirsten,
Budget hoeft geen probleem te zijn ook al lijken de gezonde produkten veel duurder. Als je je lijf goed voedt blijk je met minder toe te kunnen en dan kan je achteraf vaststellen dat de besparingen opwegen tegen de duurdere ingrediënten. Dus ook voor een studentenbudget! Je moet het alleen wel even de tijd geven, want je lichaam moet er even op instellen.
En tja, wat het tijdsbudget betreft. Dat is een keuze die je moet maken. Een mindset-shift. En uit eigen ervaring weet ik dat dat iets is waar je soms tegenaan blijft lopen. Maar ook daar zijn snelle keuzes best te vinden!
Succes!
Groet, Marian
Anonymous zegt
klinkt goed. Ik hanteer zelf iets strakkere paleo-normen (geen pseudogranen). Voor feestjes serveer ik een mix van ‘gewoon’ en ‘(puur) paleo’
eva
Anonymous zegt
gluten vermijd ik ten alle tijden,vanwege allergie en als ik dan een cake of taart bak,zoet ik die meestal met banaan of ananas,heb nog nooit commentaar gehad en iedereen is zeer zeer bereid leftovers mee te nemen,dus dat zegt genoeg.
ik maak ook altijd zelf tapenade,knoflooksaus en ei/gebakken ui salade en altijd komkommer schijfjes i.p.v brood/toastjes erg lekker en mijn idee is al vaak ”gestolen” de afgelopen jaren haha
gr peggy
Anonymous zegt
Die komkommerschijfjes zijn een goed idee, ga ik ook jatten van je 🙂
Lot zegt
Ik heb een hele lieve familie -ouders, zus en zwager, dochter en schoonzoon- maar qua eten zijn ze niet gek op andere dingen. Hummus hoef ik ze echt niet voor te zetten, of een quiche.
Ik ga mijn verjaardaglunch dan ook niet al te “anders” maken. Waarschijnlijk pasteitje met zelfgemaakte ragout vooraf en verschillende soorten broodjes en een zelfgemaakte eiersalade en nog wat ander vlees- en kaasbeleg.
Wel ga ik voor een echte suikerbom namelijk zeeuwse bolussen zelf maken. Over twee weken heb ik een huis daar en dan is dit de ultime traktatie in mijn ogen. Volgende week ga ik ze al op proef maken.
Het is ook voor het eerst in jaren dat mijn ouders (87 beiden) weer op mijn verjaardag kunnen komen, de trap was een hindernis in mijn huidige huis. Nu geen trap meer en ze kunnen meteen het huis zien, ook nog een flink stuk rijden voor allen.
Anonymous zegt
Bij ons komt er alweer ruim twee jaar geen suiker in huis, dus ook geen suikertaarten met onze verjaardagen. Ik wil ons bezoek juist laten proeven hoe lekker suikervrije “gezonde” taarten zijn (zonde het opgeblazen buik-gevoel na afloop), en de meesten proeven zelfs nauwelijks verschil. Sterker nog: ze willen zelfs regelmatig het recept mee naar huis 😀
Groetjes, Marieke
Fabienne Verkoulen zegt
Hier sinds begin januari pas suikervrij en al eeuwen vegetarisch. twee weken terug had ik de (avond)verjaardag van manlief en ik werd altijd geroemd om mijn bakkunsten. Dit jaar alles suikervrij en zelfs zuivel en glutenvrij gebakken (brownies en pecandadeltaart). Voor de hapjes: veel rauwkost met zelfgemaakte humus, geroosterde kikkererwten, gemengde ongebrande noten en voor die ene zeur een zak chips (wel suikervrij) open getrokken. Mijn bakkunsten hebben de mensen nog steeds blij gemaakt en de rest ging er in als zoete koek.
Het kan heel goed een feestje op deze manier vieren en nu weten ze ondertussen dat feestjes bij ons over het algemeen geen “schade” voor de gezondheid zijn
Anonymous zegt
Vaste prik hier sinds jaren; 2 ovenplaten met zelfgemaakte appeltaart zonder suiker en een 10liter pan vol (meestal tomaten)soep met veel gezonde broodjes met homemade kruidenboter. Lekkere salades erbij en (ook) voor de kinderen spiesjes met tomaatjes, komkommer, worteltjes, kaas en een lekkere dip. Onze kinderen vinden kliederen met die soort dadelbonbons ook fantastisch en de kinderen die komen zijn meestal verbaasd hoe lekker dat is. En het mag met je handen! Drinken; koffie, thee, wijn en bier, grote kan met diksap-limo. Gezellig servies, leuke servetjes en prikkertjes en glaasjes, rietjes en slingers. Een en al gezelligheid en makkelijk voor mij, want ik doe het al jaren zo en hoef er amper over na te denken. En dankbare ouders dat ze hun kinderen niet volgestampt met troep weer mee naar huis krijgen.
Liefs, Suus
Echt eten, puur koken zegt
Binnenkort vieren we hier een verjaardag. Ik doe al jaren een compromis: er is taart met en taart zonder suiker.
Ik koop ook gewoon frisdrank of sap voor gasten. Als mensen dit nu eenmaal lekker vinden, dan zorg ik dat ik dat in huis heb, dat is voor mij ook gastvrijheid. Ik waardeer het nl ook als iemand rekening houdt met mij en zorgt voor iets dat suikvervrij is.
Verder staan er noten op tafel en kaasjes en chips.
Heel gewoon dus eigenlijk.
Meestal gaan mensen voor het avondeten weer naar huis (omdat ik ziek was de afgelopen jaren en er dan wel doorheen zat) maar misschien maak ik dit jaar een grote pan soep voor mensen die willen blijven plakken