Verband tussen smaakversterker E621 en overgewicht

Op de website van het Ortho Instituut zag ik vandaag het volgende bericht:


2011 – Consumptie van de smaakversterker MSG (mononatriumglutamaat) ‘“ ook bekend onder de naam Ve-Tsin en E-621 ‘“ leidt tot overgewicht.
Voor de studie werden gegevens gebruikt van de China Health and Nutrition Survey (CHNS), een prospectieve cohortstudie waaraan meer dan 10.000 gezonde Chinezen deelnamen. De deelnemers werden in de jaren 1991 tot 2006 geïncludeerd en hadden toentertijd een leeftijd van 18 tot 65 jaar. Informatie over het voedingspatroon werd verkregen met behulp van een inventarisatie van geconsumeerde levensmiddelen. Verder werd driemaal gevraagd om informatie over het voedingspatroon van de voorafgaande 24 uur te verstrekken. Er was sprake van overgewicht bij een BMI van 23 kg/m2 of hoger, gebaseerd op de richtlijnen voor personen van Aziatische afkomst.
De gemiddelde inname van MSG was 2,2 gram per dag en bleek gerelateerd aan een hoge BMI, ook na correctie voor beïnvloedende factoren. Personen met de hoogste inname van MSG (gemiddeld 5 gram per dag) hadden 33% meer kans op overgewicht in vergelijking met personen met een lage consumptie van deze smaakversterker.
Uit de resultaten blijkt dat MSG leidt tot een verhoogd risico van overgewicht, onafhankelijk van de totale energie-inname. Er zijn aanwijzingen dat MSG het verzadigingsgevoel beïnvloedt door een verstoring van de signalen van het eiwit leptine naar de hypothalamus. 



Bron

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »