Vitamine D3 Suppletie: Voor Wie, Waarom en Hoeveel?

Vitamine D3
Vitamine D3: voor wie, hoeveel en waarom?

Vitaminde D3 is essentieel voor een goede gezondheid. Het heeft veel meer functies in het lichaam dan je zou denken. Het is daarom dan ook belangrijk om de vitamine D-waarden op peil te houden. Maar hoe weet je of je genoeg vitamine D hebt en of je aan moet vullen? In dit artikelen lezen jullie meer over vitamine D3, voor wie het belangrijk is en hoeveel je er van nodig hebt.

De vele functies van vitamine D3

Net als magnesium is vitamine D3 ook betrokken bij heel veel processen in ons lichaam. De bekendste is die van de ondersteuning van de calciumopname uit je eten. Dit is ook de reden waarom men zegt dat je D nodig hebt voor het behoud van sterke botten en tanden. Maar wist je dat vitamine D ook betrokken is bij je immuunsysteem, een normale werking van de spieren en goed voor het celdelingsproces?

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

De gangbare adviezen omtrent vitamine D3 inname zijn gericht op het voorkomen van een tekort. De ADH is daarop ingesteld: 10 – 20 mcg per dag afhankelijk van je leeftijd (bron). Deze dosering is dus voldoende om geen tekort op te lopen. Maar als je het hebt over optimale gezondheid, is dit niet voldoende omdat vitamine D dus bij zoveel verschillende processen betrokken is. Een dosering die net aan genoeg is voor een volwassen mens zal niet afdoende zijn om optimaal te kunnen functioneren met een gezond immuunsysteem. Hogere doseringen van 75 mcg worden aanbevolen om het vitamine D-gehalte in je bloed op peil te krijgen.

Om erachter te komen hoe het met jouw vitamine D-peil gesteld, is kun je via de huisarts een bloedtest aanvragen. Ook kun je dit via je natuurgeneeskundig therapeut doen. Mijn ervaring is dat mijn bloedwaardes door de huisarts heel anders werden benaderd dan bij mijn therapeut. Dit omdat de huisarts uitgaat van minimale waarden die nodig zijn om in leven te blijven en mijn therapeut keek naar de minimale waardes voor optimale gezondheid. Geloof me, daar zit soms een flink verschil in!

Wat is een goede vitamine D3-waarde?

Het zal je wellicht verbazen dat wat optimaal is vanuit overheidsoogpunt en wat optimaal is vanuit wetenschappelijk oogpunt ook heel ver uit elkaar ligt. Onderzoekers stelden namelijk vast dat het lichaam minstens 75 – 80 nmol (nano molecuul) per liter bloed nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Waar we tegenwoordig tegenaan lopen in vergelijking met onze verre voorouders die veel buiten leefden en vitamine D-rijke voeding aten, is dat we nu veel, heel veel binnen zitten, heel voorzichtig zijn met zonnen en een voedingspatroon hebben dat relatief weinig vitamine D3 toevoegt.

Cijfers van het RIVM laten zien dat ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking een matige (minder dan 50 nmol per liter) vitamine D-status heeft. Risicogroepen voor een vitamine D-tekort zijn baby’s, kinderen, vijftigplussers, zwangere vrouwen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die weinig buiten komen.

Vitamine D3 aanvullen

In de zomermaanden ga je lekker naar buiten toe tussen 11 en 3 uur. Smeer je niet te snel in met zonnebrandcrème want dit blokkeert de opname van vitamine D. Wanneer de zonkracht afneemt, kun je vitamine D3 aanvullen met een supplement. Welke voor jou geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren zoals gezondheid en omstandigheden. Om zeker te weten hoeveel je nodig hebt, is het een idee om een therapeut in de arm te nemen. Als algemene richtlijn kun je aanhouden dat een onderhoudsdosering (dus niet om een tekort aan te vullen) voor baby’s 10 – 25 mcg is, 15 – 25 mcg voor kinderen en volwassenen en 50 mcg voor mensen boven de 50. Dit is dus heel globaal. De dosering kan hoger uitvallen als je een tekort hebt dat eerst aangevuld moet worden.

Conclusie

Heel veel mensen zullen baat hebben bij extra vitamine D3 tijdens de kortere dagen en wanneer we niet veel buiten komen. Kies voor een kwaliteitssupplement als deze of druppels voor je kleine (op basis van olijfolie!). En win advies in bij je huisarts of therapeut om te bepalen welke dosering voor jou optimaal is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »