Een ander favoriet recept bij ons, is dit zogenaamde volkoren broodje. Door de lijnzaad en kokos heeft het iets meer smaak, hoewel het zo iets meer naar cake neigt. Toch is ook dit brood heel geschikt om in een lunchtrommeltje mee te geven of om mee te nemen naar werk. Het vult goed, een plak met een kop thee zorgt al voor een goeie bodem!
Volkoren brood – Amandelmeel
250 gram amandelmeel
2 el kokosmeel
3 el gebroken lijnzaad (zelf malen!)
1/4 tl Keltisch zeezout
1 1/2 tl bakpoeder of bicarbonaat
5 eieren
50 ml zachte kokosolie
1 el honing
1 el appelcider azijn
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier alle droge ingrediënten in.
- Pulseer het een paar keer om het goed te mengen.
- Kluts in een mengbeker de eieren los en roer de kokosolie, honing en azijn er door.
- Giet dit bij het amandelmeel en laat de machine even een minuut draaien.
- Neem een bakblik van ongeveer 20x9x5 cm en doe hier een velletje bakpapier in.
- Schenk het beslag in het bakblik en bak het op 180 graden in een half uur gaar.
- Laat het broodje minstens een half uur afkoelen eer je het aansnijdt.
Erg lekker met een flinke lik boter, honing, wat groente of suikervrije jam… Eigenlijk is het lekker met alles!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
LowCarbDiva zegt
Amandelmeel met Xanthaangom is een middel om het deeg wat elastischer te krijgen. Het wordt gemaakt van een bacterie,maar champignons etc ook. Ik gebruik het veel voor gerechten. pannekoeken met amandelmeel lukken met niet zo met xantaangom wel. Te koop in glutenvrije winkels en G&W winkels en op internet. Je hebt maar een btje nodig dus kilopakken zijn te veel. 1 a 2 ons doe je heel lang mee. Kijk wel uit als het op aanrechtblad valt. Met water wordt het een soort kauwgom.
Anonymous zegt
Hoi Heleen.
Geweldige site heb je, maar wat ik me afvroeg, mag je lijnzaad eigenlijk wel in baksels gebruiken? Omdat het voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetten.
Met vriendelijke groet
Fran zegt
en ook ik ben aan het bakken geslagen. zojuist mijn eerste “volkoren brood” gemaakt. Ik heb je recept gevolgd maar had geen kokosmeel in huis, heb daarvoor kokosrasp gebruikt, de honing heb ik vervangen door Agave. resultaat is heerlijk!!! ben er erg blij mee en dat beloofd wat voor de toekomst, “goed begin is het halve werk”…;-)
Fen van Vennity zegt
Ik ben fan van dit recept! Dank je wel voor je blog en je goddelijke recepten!
Fen
Vonnie zegt
Nou ik ben ook aan het bakken geslagen.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het een heerlijk smaakvol brood is.
Ik heb moeite niet te veel te eten
Hoeveel kcal zou er in een plak zitten ?
Verder vind ik de site erg interresant
Mijn komplimenten
Heleen Quantrill zegt
Ja hoor, als je gewone meel gebruikt wel. Sucanat kun je ook 1 op 1 vervangen.
Veel plezier! x
Annemieke zegt
Ik heb wel het recept op basis van de ‘gangbare’ manier – al die gewichten/aantallen zijn in principe gewoon om te zetten? Dan ga ik tzt aan de slag!
Heleen Quantrill zegt
Hey Annemieke,
Leuk dat je reageert!
Als je speltbloem, echte boter en sucanat gebruikt om je tulband van te maken, heb je daar al een paar prima ingredienten bij elkaar! Je kan ook honing gebruiken, maar dat blijft niet echt stabiel met bakken.
Ik neem aan dat je al een recept hebt voor tulband cake?
Groetjes!
Annemieke zegt
Ha Heleen,
Ik heb een tulbandvorm en een nog een doosje bigarreaux (dat zal wel niet supergezond zijn ;-)), maar ik zou in december graag een tulbandcake met die vruchtjes willen maken. Heb jij daar een recept met gezonde ingrediënten voor zonder amandelmeel? Dat laatste is voor mij echt een beetje boven het budget..
Ik heb wel gerstemeel, speltbloem, roggemeel, rijstemeel en havermeel in huis. Kan het met één van die ook? En dan gewoon op basis van boter, eieren en sucanat ofzo? Of is met honing of een andere zoetstof (stevia?) lekkerder?
Ik ben benieuwd!