
Hondenliefhebbers opgelet! Aangezien ik mijn honden al jaren graanvrij voer geef, leek het me een goed idee om mijn ervaringen en dingen die ik geleerd heb ten aanzien van graanvrij hondenvoer met jullie te delen. Hoewel het dus niet specifiek over katten gaat, denk ik wel dat er linken zijn. Katten zijn uiteraard ook vleeseters!
Er bestaat een goeie kans dat jullie allemaal wel bekend zullen zijn met graanvrij eten. Wellicht niet per se uit eigen ervaring, maar dan toch vanwege iemand in de familie of vriendenkring. Graanvrij eten wordt steeds meer geaccepteerd. De voordelen zijn voor veel mensen overduidelijk: minder tot geen opgeblazen gevoel, verbeterde darmwerking, meer energie, geen hoofdpijn en zelfs gewichtsverlies (of juist toename!) zijn geen ongewone positieve bijwerkingen voor mensen.
Maar dit is ook het geval voor onze geliefde viervoeters! Honden (en katten) zijn immers vleeseters! En toch worden ze al jaar en dag gevoerd met hondenvoer dat voornamelijk uit granen, maïs en zelfs soja bestaat. Iets dat overigens voornamelijk door slimme marketingtrucs zo gekomen is. Voordat het hondenvoer in keurige zakjes en blikjes werd aangeleverd, aten honden met de pot mee of moesten ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. En zoals jullie allemaal weten, leven wilde honden van datgene dat ze gejaagd hebben.
Helaas is daar ook na de tweede wereldoorlog verandering in gekomen. Hondenvoer moest vooral goedkoop zijn en makkelijk te produceren en te vervoeren. En goedkope vullers werden gebruikt om hondenvoer te maken. En ook tegenwoordig zie je bij veel hondenvoermerken granen en/ of maïs als hoofdingrediënt genoemd staan.
Hoewel honden door de tijd heen zich hebben aangepast aan een huisleven, is hun spijsvertering niet veranderd. Honden hebben weinig middelen om complexe koolhydraten te kunnen verteren en verwerken. Veel van deze moeilijk te verteren koolhydraten blijven daarom onverteerd en het hondenlichaam moet het hebben van fermentatie om ze evengoed te kunnen verwerken. En we weten allemaal wel hoe dat ruikt…
Over langere periode en helemaal op een hondenleven kan dit lange termijn gezondheidsgevolgen hebben. Denk hierbij aan overgewicht, darmproblemen, huidproblemen, gevoeligheid of zelfs allergie voor bepaalde voedingsstoffen.

Heeft mijn hond een voedselallergie?
Er zijn een aantal kenmerken die kunnen duiden op een overgevoeligheid of zelfs allergie voor bepaalde voedingsmiddelen bij je hond:
- Overmatig winden laten
- Diarree/ erg zachte ontlasting
- Uitslag/ huidirritaties
- Chronisch likken, bijten of knagen ter verlichting van jeuk
- Overgeven
- Oorontstekingen
Als jij deze symptomen herkent, is het een goed idee om ze na te laten kijken door de dierenarts om uit te sluiten dat er een ergere oorzaak is. En het kan verstandig zijn om kritisch te kijken naar wat je hond te eten krijgt. Let wel, het ene ras is gevoeliger voor voedselovergevoeligheid dan de andere!
Wat zijn de voordelen van graanvrij hondenvoer?
Meer en meer dierenartsen raden aan om granen in hondenvoer uit een kleiner deel te laten bestaan. Grofweg ziet de verdeling van macro-nutriënten voor een hond er zo uit: 50% groenten/ 40% eiwitten/ 10% granen. Veel graanvrij hondenvoer hebben het gehalte granen flink teruggeschroefd en leggen de nadruk voornamelijk op eiwitten/ vlees en groenten en vetten. Dit soort hondenvoer is beter te verteren en de voordelen zijn vaak ook snel zichtbaar:
- Betere adem
- Honden blijven langer vol
- Het kan allergieën terugdringen
- Meer energie
- Minder en kleinere ontlasting
- Gezonde huid
- Mooie, glanzende vacht
- Minder haaruitval
- En niet geheel onbelangrijk: Minder winden!
Ja, dat laatste punt wilde ik er wel even bij noemen! 😉
Is graanvrij hondenvoer iets voor mijn hond?
Als je hond helemaal gezond is en het erop lijkt dat hij het gewoon erg goed doet op het voer dat ‘ie nu krijgt, is er geen (directe) noodzaak om van hondenvoer te wisselen. Bij onzekerheid kun je een dierenarts inschakelen, maar mijn ervaring is dat als het om voeding gaat, ze niet allemaal even ‘open minded’ zijn. Vraag dus even rond als je twijfels hebt bij de adviezen daaromtrent.
Verder kun je beginnen met je te verdiepen in wat er op de labels staat van het hondenvoer. Lees wat de ingrediënten zijn. Daar waar het meest van in zit, staat vooraan. Dus de eerste vijf ingrediënten zijn bepalend voor wat voor soort hondenvoer het is. Als tarwe, maïs of soja hier bij staat, zou je kunnen overwegen om zoetjes aan over te stappen op een ander merk of soort hondenvoer.
Als je eenmaal besloten hebt om graanvrij hondenvoer de norm te maken, trek er dan even tijd voor uit om de switch te maken. Veel hondeneigenaren zullen wel weten dat je niet pats boem over kan stappen op ander hondenvoer en de ene hond is wat gevoeliger dan de andere. Schat dus zelf in over hoeveel tijd je de overstap wilt maken.
Mocht het nou zijn dat je hond echt niet goed reageert op het nieuwe hondenvoer, overweeg dan om (tijdelijk) terug te gaan naar het oude soort voer en schakel de dierenarts in om te zien of de switch wellicht een onderliggend probleem bloot heeft gelegd.
Graanvrij = Low-Carb?
Een misverstand dat nog wel eens rond gaat is dat graanvrij laag koolhydraat betekent. Dat is niet het geval. Goeie kwaliteit graanvrij hondenvoer bevat een flink deel groenten en zelfs fruit. Groenten zijn gezond voor je hond en zouden ongeveer de helft van hun dieet moeten beslaan.
Voorverpakt of zelf aan de slag?
Tot een paar jaar terug was het lastig om voorverpakt graanvrij hondenvoer te krijgen. Je zou zelf aan de slag moeten. BARF was zo’n methode (biological adequate raw food) waarbij je zelf vlees, orgaanvlees, botten en groenten verwerkte tot een gezonde maaltijd. Ik heb dat een tijdje geprobeerd, maar vond het erg onhandig omdat we in die tijd ook onze knul kregen en Simon nog ver weg werkte. Tussendoor heb ik een tijd droogvoer gegeven aan de honden, maar dat was niks dan ellende helaas. We hebben twee border collies en de ene werd dik en de ander kreeg huiduitslag. Over de ontlasting wil ik het niet eens hebben!
Toen heb ik de switch naar KVV, kant-en-klaar vers voer, gemaakt. Dit beviel erg goed. Merken als Carnibest en DARF deden toen hun intrede. Maar als we naar Engeland of op vakantie gingen, was dat niet handig. Afhankelijk van wat ik kon vinden (lees: wat in de aanbieding was!) vertrouwde ik dan op merken als Orijen en en Carnilove. Orijen beviel mij erg goed. De kat van mijn moeder is daar uiteindelijk ook op overgestapt (ja uit eigen beweging 😉 ).
Ondanks dat ze dat een week of twee anders aten, leek het met omschakelingsproblemen mee te vallen. Ze vonden het erg lekker en hadden er geen last van. Maar eerlijkheid gebied me te vertellen dat dat nooit echt grote problemen zijn geweest voor die twee van mij. Alleen vis is geen succes. Nah ja, daar kan ik mee leven!
Conclusie
Zelf ben ik nu dus ruim tien jaar in de weer met graanvrij hondenvoer/ vers vlees en de voordelen zoals ik die hierboven noemde, zijn ook echt de voordelen die ik in mijn eigen honden zie. En zeker omdat het tegenwoordig een stuk makkelijker is om aan goeie kwaliteit en handzaam graanvrij hondenvoer te komen, is het redelijk makkelijk om zelf eens aan de slag te gaan en te kijken wat voor effect het op jouw hond heeft!
En nu jullie: Wie voedt zijn honden al graanvrij? Hoe doen jullie dat en hebben jullie een bepaald merk dat je aan zou willen raden? Deel het hieronder!