Waar moet een goed supplement aan voldoen?

In de blogs over supplementen komen er vragen over wat een goed supplement nou eigenlijk is, waar moet het aan voldoen en waarom is de ene duurder dan de andere.

Etiketten lezen

Als je serieus met je gezondheid bezig bent en je wilt er zeker van zijn dat je een goed product koopt is het belangrijk het etiket goed te lezen en bepaalde soorten met elkaar te vergelijken.


Let op de verbindingsvorm.
Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen voedingsmineralen, organische, deze worden door het lichaam herkent als ‘lichaamseigen’ en goed opgenomen door je lichaam, en anorganische en deze worden als ‘lichaamsvreemd’ gezien en niet opgenomen in het lichaam. Alleen maar ballast, dus.
Goedkope voedingssupplementen bevatten veelal anorganische verbindingen.

Hier een lijstje.
Organische verbindingen zijn:                 Anorganische verbindingen zijn:
Citraat                                                      Oxide
Orotaat                                                     Carbonaat
Chelaat                                                     Nitraat
Ascorbaat                                                 Fosfaat
Gluconaat
Fumaraat
Acetaat
Picolinaat

Neem bijvoorbeeld magnesium. Je hebt magnesium oxide, dit is een goedkope vorm van magnesium die graag door de producent wordt gebruikt. Een nadeel van oxide, en dat geldt ook bij andere mineralen zoals bijv. zink, is dat het niet door het lichaam wordt opgenomen maar meteen via de darm wordt afgevoerd. Je hebt er dus niets aan.
Beter is het dan om te kiezen voor magnesium-malaat of ‘“citraat of bij zink bijvoorbeeld zinkpicolinaat of ‘“citraat.

Het feit dat er een verbindingsvorm op het etiket staat wil al wat zeggen over de kwaliteit van het supplement. Lees je op het etiket geen verbindingsvorm dan weet je zeker dat het geen goed spul is.
Niet kopen dus.

Dan zijn er nog bepaalde toevoegingen die er voor zorgen dat een tablet bij elkaar blijft. Bij een tablet is het vaak magnesiumstearaat en  cellulose.
Bij een capsule is dit cellulose, dit is een plantaardig materiaal dus vegetarisch.
En bij een softgel (bijv. van visolie) is dat (dierlijke) gelatine.  De grondstoffen daarvoor zijn vaak afkomstig van runderen. Daar kunnen we soms niet omheen.
De producenten van kwaliteits supplementen zorgen ervoor dat de grondstoffen altijd zuiver zijn en vrij van belastende stoffen. Dit staat dan op het etiket aangegeven.

Natuurlijke bestanddelen
Het product bevat, waar mogelijk, natuurlijke grondstoffen. Zo wordt de kwaliteit van vitamine E bijvoorbeeld voornamelijk bepaald door het feit of het 100% natuurlijke vitamine E (d-tocoferol) of synthetische vitamine E (dl-tocoferol) is. Natuurlijke vitamine E is in het lichaam twee tot drie maal actiever dan synthetische. Kies daarom altijd voor de natuurlijke vitamine E.

Ook bij vitamine D is het belangrijk om voor de D3 te kiezen. De D3 vorm is vele malen sterker dan de D2 vorm. Tot wel 10 keer sterker. Toch wordt vitamine D2 nog regelmatig gebruikt in supplementen, maar deskundigen beschouwen de D2 niet meer gelijkwaardig aan de D3 vorm. Zeker met het oog op het vitamine D tekort dat een feit is hier in Nederland, is het dus belangrijk hier goed op te letten. Voor meer informatie over vitamine D3, lees het boek hierover van Dr. Gert Schuitemaker.

Geen onnodige toevoegingen
Het is vanzelfsprekend dat het product geen onnodige toevoegingen bevat, zoals suiker, zout , gist, zetmeel of gluten. Ook synthetische geur, kleur en smaakstoffen horen niet thuis in een voedingssupplement. Ook dit staat dan op het etiket vermeld.

Moderne fratsen
Gebruik géén zg. time-release preparaten. Deze zijn niet nuttig, omdat de vitaminen en mineralen voor een groot gedeelte in het eerste deel van de dunne darm worden opgenomen. Bij een time-released preparaat worden de stoffen pas verderop in de darm vrijgegeven en dan hebben ze weinig waarde meer. In feite is ‘Time-Released’ een prachtige verkooptruc omdat het de indruk wekt dat men een intelligent supplement inneemt. Zoals net gezegd, het heeft totaal geen toegevoegde waarde.

Wat zijn goede merken?

Dit is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Naar mijn mening als orthomoleculair therapeut, zijn de volgende merken de moeite waard:
NOW – goede prijs-kwaliteit verhouding, uitstekende supplementen voor mensen met een krapper budget. Blijf wel kritisch en lees de etiketten
Bonusan – Hele goede kwaliteit, vooral de multivitamines zijn goed gedoseerd
Vitals – Nieuw op de markt, Nederlands bedrijf. Verkopen o.a. kindermulti’s gezoet met stevia.
Minami – Specifiek voor visoliesupplementen. Zeer zuiver en hoge dosering. Verkopen ook algenpreparaten, speciaal voor vegetariërs en veganisten.

De A-merken zijn veel duurder dan de huismerken van een supermarkt of de voordelige drogist. Dat komt omdat de grondstoffen van de verschillende merken erg verschillend kunnen zijn.

De goedkope soort komt dan uit een land waar er niet zo nauw met de kwaliteit om wordt gegaan.  Dan zit er ook te weinig werkzame stof in of soms, helemaal geen werkzame stof en alleen vulmiddel.  Ja, dat gebeurt echt. Klik hier voor een Engels artikel over dit onderwerp. De duurdere merken hebben ook een hogere dosering zodat je per tablet of capsule meer kwaliteit binnen krijgt.

Helaas geldt dus over het algemeen, dat supplementen die je in de supermarkt of bij een voordelige drogist kan kopen weinig tot geen toegevoegde waarde hebben. Sterker, door goedkope vulmiddelen en dergelijke kunnen ze zelfs belastend zijn voor bijvoorbeeld mensen met darmklachten of nierproblemen. In dit geval is goedkoop dus duurkoop.
Maar blijf wel kritisch. Alleen afgaan op de verkoopplek is uiteraard geen goede referentie. Blijf daarom altijd etiketten lezen en zoek extra informatie op het internet of bij de producent zelf. Ga ook na bij jezelf wat je van een supplement verwacht.

Volgende week donderdag: Wat is een goeie multivitamine?

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »