Deze vraag krijg ik zeer regelmatig gesteld: Waarom eet jij geen granen/ gluten? Nu vermeld ik dat wel op de ‘Over mij’ pagina, maar het zal niet helemaal duidelijk zijn waarom ik gluten probeer te vermijden. Daarom een korte uiteenzetting om mijn keuze te verduidelijken.
Allereerst wil ik onderscheid maken tussen graan en gluten. Het eerste is het hele product, het tweede een onderdeel daarvan. Niet alle graan bevat gluten. Rijst en pure haver zijn bijvoorbeeld glutenvrij. Ik probeer gluten zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekent dat ik op z’n tijd rijst eet bij de curry en havermoutpap als ontbijt. Hier heb ik namelijk geen last van.
Hoe begon het?
Toen ik in 2008 bij de natuurgeneeskundige terecht kwam voor advies over mijn gezondheid, werd mijn dieet aangepast en gluten volledig geschrapt. Dit, in combinatie met het weglaten van suiker en zoetstoffen en alle andere noodzakelijke aanpassingen, leidde ertoe dat ik flink opknapte. Hoewel ik nu met zekerheid kan zeggen dat ik me 200% beter voel als toen, blijf ik gevoelig voor gluten. Ik denk dat ik dat altijd zal blijven houden en ben er niet rouwig om. Ik haal mijn koolhydraten en vezels uit groenten, noten en zaden en voel me daar heel goed bij!
Waarom?
Er zijn een aantal redenen waarom ik gluten blijf vermijden. Ik krijg namelijk in meer of mindere mate last van de volgende dingen als ik brood, koekjes, oliebollen, cake, crackers of pasta eet:
- Brandend maagzuur
- Opgeblazen gevoel
- Stijve maag, alsof ik teveel heb gegeten
- Kramp in darmen
- Stinkende winden (sorry….)
- Nare ontlasting
Maar ook:
- Vermoeidheid, maar slecht slapen
- Duf gevoel in mijn hoofd
- Zere, stijve ogen
- Hoofdpijn
- Slecht humeur/ Snel geprikkeld
Leuk = Anders
En doordat ik zaken als zoetstoffen, suiker en smaakversterkers wel als de pest mijd, ben ik erachter gekomen dat gluten voor mij de boosdoener zijn.
N=1
En nee, ik ben niet positief getest op een intolerantie. Dit zijn mijn persoonlijke observaties en ervaringen van de afgelopen 4,5 jaar waarbij mijn dieet meer en meer aangepast is aan mij en dus meer en meer voor mij werkt. Ben ik allergisch? Mogelijk, maar ik denk dat ik dat dan altijd al ben geweest. Of dat een allergie is, weet ik niet. Veel van deze klachten, okรฉ al deze klachten had ik namelijk voordat ik bij de natuurgeneeskundige zat. Ik had er mee leren leven. Ik weet nu hoe het is om zonder deze klachten te leven en hoe het is om een terugval te hebben.
Het idee dat ik er dus ‘gevoeliger’ voor gluten zou zijn geworden, vind ik incorrect. Het komt dichter in de buurt door te zeggen dat ik nu beter weet en ervaar hoe het is om helder en comfortabel te leven.
Dus ik hoop dat dit voor veel mensen duidelijk maakt waarom ik geen granen/ gluten meer eet. Daaruit voortvloeiende zijn we als gezin dus min of meer ‘primal’ (= paleo en melkproducten) gaan eten. Dat is handig zoeken als ik nieuwe recepten nodig heb ๐
Dat wil niet zeggen dat iedereen zo zou moeten eten. Het werkt voor ons, voor heel veel anderen, maar echt niet voor iedereen. En daarom bevat mijn nieuwste kookboek ook een paar recepten met speltmeel en is het gebruik van gezonde granen in de 100 dagen Uitdaging ook geen probleem. Ik sta niet achter een bepaalde leefwijze, ik sta achter gezonde keuzes over voeding.
Wie herkent zich in deze rijtjes? Is dat met gluten, graan, suiker of lactose? Wie is getest en heeft inderdaad een intolerantie? Hoe ging dat en wat voor impact had dat op je voedingspatroon? Deel het hieronder, ik hoor het graag!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Milou zegt
Hi!
Ik herken mij hier heel erg in. Vooral na pasta maaltijden krijg ik zoveel kramp dat het echt pijn doet. Het enige waar ik ook een probleem mee heb zijn melkproducten. Nu weet ik telkens niet wat ik moet eten, het lijkt alsof er geen keuzes zijn. Ik eet nu dus liever niet, want het bezorgd mij later last of ik weet gewoon niet meer wat ik kan eten dat ik liever weinig eet vanwaar ik last krijg.
Hopelijk helpt je pagina mij een beetje :).
Heleen Quantrill zegt
Hey Milou,
wat ontzettend vervelend voor je! Heb je je al eens verdiept in het FODMAP dieet? Hier op mijn blog zul je daar niet heel veel over vinden, maar er zijn wel goeie Nederlandse websites als je daarop zoekt. Die geven ook goeie tips over wat je wel kunt eten. Ook erg plezierig, lijkt me ๐
Sterkte ermee!
Sophie zegt
Ik herken alle symptomen die je beschrijft, en ook ik ben niet getest op een allergie. Ik was in afwachting van en verwijsbrief voor een bloedtest weer gluten gaan eten (ik had begrepen dat er dan wordt gezocht naar antilichamen in het bloed, maar als ik dan geen gluten at dan was er natuurlijk niks te vinden), maar ik was het zo zat om me iedere keer na het eten zo belabberd te voelen dat het me niet meer uitmaakte of er een officieel oordeell over zou komen. Als mijn lichaam aangeeft dat het geen gluten aankan en ik me zoveel beter voel zonder, dan luister ik daarnaar.
fert zegt
mijn vrouw had altijd migraine en darmkrampen.
na een coloscopie waar niks te zien was wees haar spaanse arts op glutenintolerantie.
allemaal moeilijk aantonen met biopten etc is onzin en zinloos.
ze volgde glutenvrij dieet en de klachten verdwenen direkt.
waarom naar een huisarts gaan?. als je glutenvrij eet wat niet zo moeilijk is kom je er zo achter of je allergisch er voor bent.
haar klachten waren ook zo ernstig dat ze nu helemaal glutenvrij eet.
een verkeerd hapje en migraine start binnen een half uur.
dus glutenvrijdieet is voor haar nu een must tenzij je migraine en buikpijn op de koop toe neemt.
af en toe gaat het fout in restaurants.
dan is er wat besmet.
ik raad iedereen met migraine aan een glutenvrij dieet te testen.
kost niets, niet schadelijk en redelijk makkelijk te doen.
mijdt in de test fase elk restaurant.
recent bezocht mijn vrouw de arts weer en vroeg of ze officieel konden onderzoeken en vaststellen of ze allergisch was voor gluten.
de spaanse arts ontraadde dat. waarom? als je het wil weten ga dan gewoon weer gluten eten en dan merk je het vanzelf.
Iris Maier zegt
Dit kan inderdaad dรฉ manier zijn, gewoon uitproberen, maar als je klachten daarmee niet verdwijnen en je blรญjft zoeken, dan is het doen van een aantal tests toch wel raadzaam!
Hilde zegt
Heleen, je verhaal voelt als h-erkenning!
Natuurgeneeskundig therapeute heeft ook paar jaar geleden tegen mij gezegd dat gluten erg belastend zijn, beter om daar mee te stoppen.
Sindsdien geen darmkrampen meer, die ik al meer dan 40 jaar had(!).
Ik eet ca. paleo, maar ben toch erg aangekomen (overgang) helaas. Misschien over op de smoothies ipv koolhydraten uit boekweitpannenkoeken of maiscrackers?
Bedankt voor al je heerlijke recepten.
Anonymous zegt
als je helemaal stopt met koolhydraten te eten vind je schildklier niet zo leuk,dus af en toe rijst of havermout glutenvrij is een goed alternatief.
zelf vind ik het lastig om glutenvrij te eten omdat het nooit uit een test definitief is gebleken en ik at al te lang gv voor een biopt.
ook zit ik w.b.t gluten met mijn werk behoorlijk dicht bij het vuur,niet handig.
mijn hoofd klacht is echt diarree,dat is behoorlijk lastig en dwingt mij tot nadenken,maar na een maand of 3 ben ik dat weer even vergeten en eet ik toch iets met tarwe en gaat het weer fout.
ik kan niet anders dan gewoon er voor te moeten kiezen 100% glutenvrij en niet anders.is niet een straf,maar het wordt je soms wel lastig gemaakt met al die verleidingen.
succes iedereen met dat wat hun moeten/willen vermijden!
gr peggy
Karin zegt
Je kunt niet helemaal zonder koolhydraten eten tenzij je alleen vlees, vis en eieren eet. Het zit immers ook in groenten en fruit, knollen en wortels, noten, pitten en zaden. ๐
Anonymous zegt
Helemaal stoppen met granen, peulvruchten en nachtschades en ook zuivel. Wellicht een idee om The Paleo Diet van Loren Cordain te lezen of The Paleo Solution van Robb Wolf. Kijk ook eens op hun websites, daar is veel informatie te vinden. Het zijn idd vaak de lectins, die veroorzaken een ‘leaky gut’.
Mvrgr.
Karen
Anonymous zegt
Ik ben zelf op ‘mijn manier’ (geen suiker, geen tarwe, geen E-nummers, wel veel fruit, groente, noten/zaden, af en toe peulvruchten, rijst, havermout, quinoa en gewoon vlees/vis/ei) gaan eten om de laatste zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Had niet echt ergens last van, behalve toen ik die kilo’s op een ongezondere manier kwijt wilde raken. Daar werd ik zo slap en duizelig van, dat ik bedacht dat het anders moest.
Voor mij werkt dit erg goed en met de wijsheid en recepten van Heleen, kom ik steeds verder en merk ik dat ik me steeds beter voel (terwijl ik niet eens echt door had dat ik me niet goed voelde, het hoorde er gewoon bij, zal iedereen wel hebben).
Voor mijn dochtertje is het een ander verhaal. Daar ben ik nog steeds voor aan het zoeken wat we moeten doen. Ze is nu drie jaar en klaagt heel veel over buikpijn, hangt veel en wat voor mij het meest meetbaar is: had een heel onregelmatige huid en heel vaak dikke puisten op haar billen. Ik ben met haar naar een mesoloog geweest en die heeft haar op verschillende producten getest. Het blijkt dat haar lichaam flink verzuurd is en dat ze geen tarwe en suiker mag, niet te vet mag eten en ook geen zuurdesem brood, kokos, amandel en uitheemse fruitsoorten mag. Ze mag alleen inheems fruit. Daarnaast heeft ze homeopathische ondersteuning gekregen, waarmee we hopen dat haar lichaam straks wel beter de voeding kan verwerken. Ze is nog niet op alles getest, na een tijdje had ze er geen zin meer in. Zuivel en varkensvlees wil ik vooral nog laten testen en amandel en kokos nog een keertje, want het zou een stuk makkelijker zijn als ze dat wel weer mag.
Het is onmogelijk om haar dit alles in z’n geheel niet te geven, ik zou niet weten wat ik haar dan wél nog kan geven (behalve groente, appels en peren). Wat ik nu doe is zoveel mogelijk op haar gevoel af te gaan. Ze mag in principe eten wat ze wil en als ze buikpijn krijgt, proberen we samen uit te zoeken waar dat van zal zijn geweest. Ze zijn we er achter dat fruit gewoon kan, hier heeft ze geen last van. Eén hapje tarwe en ze krijgt per direct buikpijn. Ze eet de rest van het koekje of wat dan ook niet eens op. (Zo spaarde ze met Sinterklaas alle pepernoten op, ze wilde ze zo graag eten en nam ze dus ook gewoon aan, maar haar buikje gaf heel goed aan dat die het niet wilde en daar luisterde ze gelukkig goed naar.) Kokos en amandel proberen we ook zo nu en dan uit, maar het blijft toch lastig. Toen we het heel strak deden, waren de pukkels heel snel verdwenen en ook de rest van haar huidje is weer mooi glad en zacht. Toch duiken er af en toe weer wat pukkels op (nu zitten er weer een paar op haar onderrug) en komt dat nou van die smeerworst, die eetlepel kokos in de pap of dat broodje met amandelpasta? Ik geef dit natuurlijk niet allemaal op één dag tegelijk, maar zo’n reactie kan ook wat later komen. Ook klaagt ze weer steeds vaker over buikpijn, wat aangeeft dat we er echt nog niet zijn.
Manlief wil het allemaal liever nog niet zien, niet expres, maar onbewust hoopt hij dat het vanzelf overgaat allemaal.
Hier in de omgeving lijkt er wel helemaal niemand met gezonde voeding bezig te zijn. Gelukkig mijn moeder en zusje wel en we hebben een groepje mensen dat één keer per maand bij elkaar komt om het één en ander uit te wisselen, maar dat is niet in mijn buurt. Het is dus heel moeilijk om hier aan te geven wat wij wel en wat wij niet eten. De dingen die wij wel eten, daar heeft niemand ooit van gehoord. En dat ik mijn rode kool en stoofperen zelf maak, wordt door de meesten als tijdverspilling gezien.
Ik ben dus ontzettend blij met deze site en het feit te weten dat ik echt niet de enige ben die met gezonde voeding bezig is en er lol aan heeft haar eten zelf te bereiden! Ook lekker om af en toe even je verhaal kwijt te kunnen.
Anonymous zegt
Bij mij veroorzaken de suikers een extreme vermoeiheid,
en op de 2 Nieuwjaarreceptie’s deze week,was het goed uitkijken om niet in de verleiding te komen,en te snoepen.
De menutips van Heleen zijn goed vol te houden,waarvoor DANK!!!
GROETEN…….Hansje.
Lot zegt
Ik eet maar zo af en toe gewoon brood, zuivel, chocolade en andere traktaties. Niet omdat ik van darmen of maag last heb maar omdat ik dan heel moeilijk op gewicht blijf en meer eet.
Ik merk ook dat sneller weer trek in eten heb als ik het wel eeet. Gisteravond kip-curry met gewone noodles genomen en varmorgen met trek opgestaan terwijl ik normaal pas rond 10.00 iets eet.
Anonymous zegt
Wij eten sinds juli 2012 oervoeding/paleo op advies van de mesologe n.a.v. klachten die ik had en waar de huisarts geen remedie voor wist (overschot aan bepaalde vitamines in mijn bloed). Mijn slijmvliezen bleken niet goed te werken, waardoor de vitamines niet goed opgenomen werden uit mijn bloed en omdat het vanuit onze sport aangeraden werd (wij doen aan karate).
Nadat we met paleo begonnen, verminderden mijn klachten al snel (melk prikkelt de slijmvliezen natuurlijk) en mijn gezin voelde zich ook steeds beter, hoewel ze geen ernstige klachten hadden. Wel had mijn jongste zoontje voor de oervoeding vaak buikpijn en last van zijn ontlasting. Na een paar maanden, merkte ik, dat mijn jongste weer buikpijn had als hij bij anderen gewoon brood gegeten had. De mesologe heeft hem toen getest en hij bleek slecht op gluten te reageren. De huisarts heeft toen een bloedonderzoek laten doen, waaruit bleek, dat hij vrijwel zeker coeliakie heeft. Hij is onlangs door de kinderarts in het ziekenhuis onderzoekt en heeft nóg een bloedonderzoek gehad. Een biopsie doen ze (zeker bij kinderen) tegenwoordig niet meer werd ons verteld, omdat die vrij onbetrouwbaar zijn (het darmweefsel is zo groot als een voetbalveld en als ze daar net op de goede plekken een biopt nemen, wil dat niet zeggen dat de darmvlokken overal goed zijn). De bloedtesten zijn tegenwoordig veel betrouwbaarder, dus over 2 weken weten we het 100% zeker.
Feit is, dat hij zich door de oervoeding veel beter voelt, dus dat is een grote stimulans om door te gaan en veel lekkere recepten te proberen. De kinderen in de klas zijn soms jaloers op zijn paleobroodjes (van kokosmeel en amandelmeel) of zijn gebraden kippenpootje ๐
Mijn man was eerst erg sceptisch, maar is inmiddels ook enthousiast. Hij was vaak nogal winderig en dat is gelukkig voorbij. Zijn we allemaal erg blij mee LOL
Mijn bloedwaardes zijn inmiddels ook weer normaal, dus tot nog toe heeft het ons alleen maar positieve dingen gebracht. Veel mensen in onze omgeving gaan ook over op paleo, dus het wordt steeds gemakkelijker. We wisselen recepten en tips uit en we worden er steeds handiger in, waardoor het niet veel meer werk is dan toen we “normaal”/ongezonder aten.
Anonymous zegt
Veel klachten herken ik uit je rijtjes. Al twee jaar eet ik koolhydraatbeperkt. Na het eten van tarwebrood kreeg ik het altijd koud, mijn bloedsuikerspiegel ging met me aan de haal en heel snel daarna had ik weer trek in iets zoets.
Nu voelt alles veel stabieler en fitter aan.
Karin zegt
Ik ben ook sinds een maandje of 3-4 Paleo-like (Oergondisch) aan het eten en moet zeggen: heerlijk! Ik heb veel meer energie, ik val weer af (leuke bijkomstigheid), slaap beter, ben van mijn buikpijn en van mijn benauwdheid af… En wat het laatste betreft is de boosdoener bij mij zuivel. Als ik nu een stuk kaas snoep ben ik binnen een uur benauwd, van yoghurt heb ik niet zo’n last en melk drink ik al jaren niet meer.
Anonymous zegt
Vind het wel lastig, ik herken wel aantal van jouw ‘problemen’, en migraine heb ik ook vaak. Maar om dat nu al het tarwe te laten staan en zuivel…. Pff! Vind ik echt lastig!
Ik eet al wel vaker speltbrood i.p.v. tarwebrood. Maar hoe moet je nou havermout eten als melk ook niet zo goed meer is?
Fotografie Ilse zegt
Havermout maken met rijst-amandel-of kokosmelk en geitenmelk is ook al vele beter dan koemelk. Het wendt na een tijdje hoor zonder gluten en lactose en eens je gevoeld hebt hoeveel beter je er van wordt wil je al eens geen gluten of lacose meer eten.
Anonymous zegt
Maar waar koop je rijst-amandel-melk? Zit dat gewoon in een pak? En kokosmelk is gewoon dat uit zo’n blikje toch?
Groetjes!
Anonymous zegt
Rijstmelk en havermelk koop ik gewoon bij de dekamarkt. Amandelmelk koop ik in de natuurwinkel. Ze zitten gewoon in een pak. Je hebt ze van het merk alpro, provo(nogwat).
Fotografie Ilse zegt
Tegenwoordig kan je rijstmelk ook in de supermarkten vinden en de kokosmelk koop ik grote bussen in Carrefour (is anders dan de blikken), maar je kan alle soorten melk vinden in natuur-en biohuizen. Provamel bedoel je? Die is biologisch.
Anneke Pronk zegt
rijstmelk en havermelk koop ik bij de C1000 in het refomvak.
Bella zegt
Amandel melk maak je lekker zelf! Supermakkelijk, naar eigen smaak aan te passen en veel goedkoper bovendien.
Anneke Pronk zegt
dat is ook zo Bella, ik maak het ook meestal zelf. Blanke Amandelen koop ik dan op de markt. Maar nu ben ik op vakantie dus koop ik het in de supermakt. Zag gisteren hier dat A.H. alleen rijst- en havermelk heeft.
Meike van den Haak zegt
Kan ook met water. Op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneel, zout, appel en rozijn. Zo doe ik het standaard.
Anonymous zegt
Nu sinds 3 jaar veel gezonder aan het leven, tenminste.. met een hoop vallen, maar gelukkig ook weer opstaan. Dmv bio-resonantie er achter gekomen dat ik niet goed tegen gluten en geraffineerde suikers kan. Ik houd hier heel vaak rekening mee, maar soms heb ik er gewoon geen zin in en drink ik bier en eet melkchocola en brood. Daarna weer dagen last van pijn vooral. Ik ben blij dat ik nu ongeveer weet waardoor die pijn komt en allerlei andere klachten. Toch heb ik soms nog last van van alles en weet ik op dat moment niet waardoor het komt. Gewoon doorgaan en steeds weer iets leren met dank aan jou, Heleen, en ook met hulp van klassiek homeopaat.
Zwaai, Suus
Anonymous zegt
Hier idem.
Zelfs de arts zei het zo: hij vindt voedselallergietesten heel kortzichtig.
Ze meten de onmiddellijke reactie van je lichaam (de huid) op een stof terwijl wij -iedereen dus- ook niet onmiddellijk kan reageren (zelfs dagen later) en je kan ook reageren vanaf een bepaalde hoeveelheid en een kleine of meerdere hoeveelheid in meer of mindere mate wel goed doorstaan. Er zijn inderdaad mensen die onmiddellijk reageren op het eten van een pinda, maar er zijn er evengoed die pas na een hand pinda’s last aan de maag krijgen, idem met zuivel etc…
Ik ben blij met dit inzicht. Works fine for me en mijn dochter die last heeft van koemelk en zuivel en ik ook: sinds ik het laat: geen enkele migraine aanval meer! Fijn he!! groejtes Fropsel
karin zegt
Een glutenallergie test wordt overigens uitgevoerd in je darm, met een biopt… dus heeft in die zin echt wel nut. Voor de rest ben ik het met je eens. ๐
Anonymous zegt
ok, ik heb het niet over de gluten, sorry, geen ervaring mee. wel over de rest. dacht dat het over meerdere allergie/intolerantie mocht gaan.
Fotografie Ilse zegt
Heel herkenbaar voor mij! Ik heb in 2009 een ‘voedings IGG’ laten doen bij alternatieve dokter die gespecialiseerd is in fibromyalgie (kreeg deze diagnose) en CVS enz., test op 100 voedingsmiddelen en daar stonden alle granen in het rood (buiten boekweit, rijst en gierst) en alle koemelk-produkten. Sindsdien eet ik geen guten en lactose meer wat direct resultaat gaf voor mijn spier-en darmpijnen (zo goed als pijnvrij)! Sinds vorig jaar heb ik regelmatig terug last van maag/darmen (symptomen die Heleen bovenaan beschrijft) wel in mindere maten dan toen ik nog gluten/lactose at. Heb enkele testen laten doen via ‘ASYRA'(energetische metingen) en moet je om de 6 weken terug testen en het waren steeds andere voedingsmiddelen die eruit kwamen? Die natuurtherapeut is dan weer van mening dat je in principe alles zou moeten kunnen eten en als je zoveel weg laat, als je dan nog eens iets eet dat je normaal niet eet dat je dan direct ziek bent. De laatste keer zei hij dan toch weer wel dat ik best kan eten volgens principers Peter Aelbrecht/energeticus, wat zo goed als met Paleo overeen komt. TIjdje terug las ik over het Paleo-dieet en doe dit nu al een dikke maand en moet zeggen dat die symptomen weg zijn! Zijn het dan de lectines of van wat had ik dan toch nog last? Ik geloof ook sterk dat voeding iets heel persoonlijks is en wat voor jou werkt dat werkt misschien niet voor iemand anders, iedereen moet eten waar die zich goed bij voelt!
dee zegt
Geeft niets hoor, van die stinkende windjes. Hebben we hier ook last van zo nu en dan. ๐
Ik herken eigenlijk niets in de rijtjes. Wat ik wel heb is een duf gevoel na het eten van suiker. Ook krijg ik er een soort honger gevoel van. Snel geprikkeld, dat herken ik ook. Van zuivel en gluten heb ik geen last. Ik eet ’s middags twee plakken zelfgemaakt speltbrood en ik ontbijt met fruit. Meestal 4 stukken fruit en dan de zuivel als bijgerechtje zeg maar. Voel me daardoor veel energieker en kan langer zonder eten.
izerina zegt
Ik herken me niet in jouw rijtje. Maar kreeg de tip tarwe te mijden vanwege artrose. Dat probeer ik nu uit.En eet dan meteen minder van andere granen,behalve havermout
candyinwonderland zegt
Toch fijn als je al die problemen gewoon met je voeding kan oplossen! Ik heb zelf een jarenlange tocht langs dokters en specialisten achter de rug: dag en nacht pijn, om de 3 weken ziek (keelontsteking, oorontsteking, sinusitis), altijd doodmoe, geen energie. Fibromyalgie werd dikwijls vernoemd, maar nooit expliciet als diagnose gegeven. Pijnstillers, anti-depressiva, anti-epileptica en “leer er maar mee leven” was het resultaat. En dan ging ik ‘paleo’ begin vorig jaar. En kon ik mijn medicatie op een paar weken tijd volledig afbouwen. En nu ben ik ‘genezen’, en nog sta ik er dikwijls bij stil: hé, ik heb geen pijn meer! En ik slaap goed, ik heb weer energie, ben sinds de griep vorig jaar januari niet meer ziek geweest! Als ik gluten eet is de pijn er zo terug. Nee, geen tests meer voor mij, het hoeft niet meer. Ik blijf gewoon de rest van mijn leven van granen (en vooral gluten) af!
Agnes zegt
Ik herken me in jouw verhaal en klachten maar ben daar voor nog niet naar een natuurdietiste geweest. Ben dit overigens wel van plan. Sinds vorig jaar feb/mrt heb ik mijn eetpatroon aangepast maar nog steeds ben ik vaak moe en heb ik erg last van maag- en darmklachten. Ik heb de inname van granen drastisch verlaagd, maar ik eet het nog wel af en toe. Ik zit zelf in een continue zoektocht naar de voeding waar ik me het beste bij voel maar kom er niet uit. Vandaag toch maar eens de natuurdietiste bellen ๐