Waarom geen granen/ gluten?

Deze vraag krijg ik zeer regelmatig gesteld: Waarom eet jij geen granen/ gluten? Nu vermeld ik dat wel op de ‘Over mij’ pagina, maar het zal niet helemaal duidelijk zijn waarom ik gluten probeer te vermijden. Daarom een korte uiteenzetting om mijn keuze te verduidelijken.

Allereerst wil ik onderscheid maken tussen graan en gluten. Het eerste is het hele product, het tweede een onderdeel daarvan. Niet alle graan bevat gluten. Rijst en pure haver zijn bijvoorbeeld glutenvrij. Ik probeer gluten zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekent dat ik op z’n tijd rijst eet bij de curry en havermoutpap als ontbijt. Hier heb ik namelijk geen last van.

Hoe begon het?
Toen ik in 2008 bij de natuurgeneeskundige terecht kwam voor advies over mijn gezondheid, werd mijn dieet aangepast en gluten volledig geschrapt. Dit, in combinatie met het weglaten van suiker en zoetstoffen en alle andere noodzakelijke aanpassingen, leidde ertoe dat ik flink opknapte. Hoewel ik nu met zekerheid kan zeggen dat ik me 200% beter voel als toen, blijf ik gevoelig voor gluten. Ik denk dat ik dat altijd zal blijven houden en ben er niet rouwig om. Ik haal mijn koolhydraten en vezels uit groenten, noten en zaden en voel me daar heel goed bij!

Waarom?
Er zijn een aantal redenen waarom ik gluten blijf vermijden. Ik krijg namelijk in meer of mindere mate last van de volgende dingen als ik brood, koekjes, oliebollen, cake, crackers of pasta eet:

  • Brandend maagzuur
  • Opgeblazen gevoel
  • Stijve maag, alsof ik teveel heb gegeten
  • Kramp in darmen
  • Stinkende winden (sorry….)
  • Nare ontlasting

Maar ook:

  • Vermoeidheid, maar slecht slapen
  • Duf gevoel in mijn hoofd
  • Zere, stijve ogen
  • Hoofdpijn
  • Slecht humeur/ Snel geprikkeld

Leuk = Anders
En doordat ik zaken als zoetstoffen, suiker en smaakversterkers wel als de pest mijd, ben ik erachter gekomen dat gluten voor mij de boosdoener zijn.

N=1
En nee, ik ben niet positief getest op een intolerantie. Dit zijn mijn persoonlijke observaties en ervaringen van de afgelopen 4,5 jaar waarbij mijn dieet meer en meer aangepast is aan mij en dus meer en meer voor mij werkt. Ben ik allergisch? Mogelijk, maar ik denk dat ik dat dan altijd al ben geweest. Of dat een allergie is, weet ik niet. Veel van deze klachten, oké al deze klachten had ik namelijk voordat ik bij de natuurgeneeskundige zat. Ik had er mee leren leven. Ik weet nu hoe het is om zonder deze klachten te leven en hoe het is om een terugval te hebben.

Het idee dat ik er dus ‘gevoeliger’ voor gluten zou zijn geworden, vind ik incorrect. Het komt dichter in de buurt door te zeggen dat ik nu beter weet en ervaar hoe het is om helder en comfortabel te leven.

Dus ik hoop dat dit voor veel mensen duidelijk maakt waarom ik geen granen/ gluten meer eet. Daaruit voortvloeiende zijn we als gezin dus min of meer ‘primal’ (= paleo en melkproducten) gaan eten. Dat is handig zoeken als ik nieuwe recepten nodig heb 😉
Dat wil niet zeggen dat iedereen zo zou moeten eten. Het werkt voor ons, voor heel veel anderen, maar echt niet voor iedereen. En daarom bevat mijn nieuwste kookboek ook een paar recepten met speltmeel en is het gebruik van gezonde granen in de 100 dagen Uitdaging ook geen probleem. Ik sta niet achter een bepaalde leefwijze, ik sta achter gezonde keuzes over voeding.

Wie herkent zich in deze rijtjes? Is dat met gluten, graan, suiker of lactose? Wie is getest en heeft inderdaad een intolerantie? Hoe ging dat en wat voor impact had dat op je voedingspatroon? Deel het hieronder, ik hoor het graag!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »