Veel mensen gruwen bij het idee om orgaanvlees te eten. Dit wordt nog eens versterkt door de overheid die propagandeert dat orgaanvlees ‘vol cholesterol’ zit. Ahum… Ze gaan hierbij voorbij aan de vele onmisbare vitaminen en mineralen die in orgaanvlees zitten. Ook vergeten ze gemakshalve dat de mensheid al eeuwen lang orgaanvlees eet en dit als een onmisbaar onderdeel van hun voedingspatroon zag. Een te hoog cholesterol, hartklachten en obesitas zijn iets van de afgelopen 60 jaar. In die tijd is het eten van orgaanvlees drastisch afgenomen en het nuttigen van margarines en geharde vetten juist toegenomen. Ziet iemand een link hier?
Maar dit even terzijde. Ik zou hier hele epistels over kunnen schrijven, maar dat laat ik liever aan de experts over! Ik wil graag iets meer aandacht geven aan de nederige lever. Van een dier. Om op te eten meer specifiek. Een gezonde lever van een dier dat lekker buiten heeft gelopen en gras en gezond voer heeft gegeten, bevat hoge hoeveelheden vitamine A, D en B. Ook mineralen als ijzer en zink zijn ruim vertegenwoordigd.
Vitamines A en D zijn NOODzakelijk voor alles wat met je DNA te maken heeft. Van het in stand houden van je skelet (vitamine D ‘drukt’ calcium in je botten) en je ogen, tot het afweren van indringers van buitenaf en het onderhouden van je organen. Een tekort aan deze vitaminen leidt onherroepelijk tot afweerziekten, osteoporose (botontkalking), huidproblemen als psoriasis en eczeem en tot slecht functionerende organen. Denk hierbij aan longklachten en nierproblemen.
Lever en levertraan zijn de een van de weinige bronnen waarin deze vitaminen in ruime hoeveelheden voorkomen. Je hoeft er per saldo maar weinig van te eten om voldoende binnen te krijgen. Helaas krijgen we te weinig zonlicht hier in Nederland om voor voldoende vitamine D opslag in ons lichaam te zorgen en helaas kun je domweg niet genoeg worteltjes eten om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Worteltjes bevatten namelijk geen retinol. De vitamine A waar we het hier over hebben. Zeker in deze tijd van het jaar is het belangrijk genoeg vitamine A en D binnen te krijgen vanwege de vele griepjes, verkoudheden en dipjes die rondgaan.
Degenen die redelijk bekend zijn met het functioneren van de lever zullen nu vragen: Maar een lever ontgift het lichaam, eet je dan niet de gifstoffen juist op? Het klopt inderdaad dat de lever ontgift, maar een gezonde lever houdt geen gifstoffen vast. En gezonde dieren hebben gezonde levers. Zoals ik eerder al zei, als een dier veel heeft kunnen bewegen, liefst buiten, en gezonde voeding heeft gekregen en niet volgespoten is met antibiotica, heb je een gezond dier en dus een gezonde lever. Biologisch is dus het beste. En omdat je met twee porties kippenlever per week al een heel aardig eind opschiet, valt dat dus qua kosten best mee.
Helaas houdt niet iedereen van lever. Het is ook een ‘acquired taste’. Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht. Hierdoor heb je een dikke, krachtige jus. Met gebakken ui en een stukje vlees erbij is dat zeer smakelijk! Anders is het erg lekker om lever met wat ui en een appeltje langzaam te laten sudderen. Als je lever te snel en te hard bakt, wordt het taai en droog.
Ook kun je prima zelf leverpate maken. Vaak is dit gezonder en voedzamer dan de paté die je in de winkel koopt. Dit is een combinatie van gekookte, gepureerde lever met een verhouding van 2 op 1 lever op boter. Dus 500 gram lever op 250 gram boter. Samen pureren, kruiden en zout naar smaak toevoegen en op laten stijven in de koelkast.
Wie houdt hier nog meer heel erg (niet) van lever?
Meer lezen en uitgebreide informatie:
Mark’s Daily Apple
Liver: Nature’s most potent superfood
Weston A. Price: The Liver files
Een kijkje op vitamine A
Tekorten herkennen
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Cecile zegt
Heerlijk lever, wat ook lekker is zijn niertjes maar die moet je bestellen bij de slager, trouwens de runder lever koop ik ook bij de slager, die hebben supermarkten hier zelden.
Wel jammer dat je weinig orgaanvlees in de supermarkt ziet.
Heleen Quantrill zegt
In Frankrijk zie je het veel meer in de supermarkten. Ook in Engeland zie ik het meer dan hier. Erg jammer want zo missen we een hoop goeds! Niertjes heb ik alleen in een ‘steak and kidney pie’ gehad. Nog niet zo opgebakken.
judith zegt
Ze hebben wel lever maar alleen varkenslever
de Jong zegt
Goede post weer dit! Lever van een gezonde grasgevoerde koe is hartstikke gezond en de boer is blij als er meer klanten komen die meer van de koe eten dan alleen gehakt en biefstuk! Als natuurboer word ik daar in ieder geval wel heel blij van 🙂 Wie eens in Friesland is is welkom om ons bedrijf Oer de Wiel eens te bezoeken en wat gezonde runderlever te halen.
ad timmers zegt
Wat uiteraard zeer belangrijk is om de levers , welke dan ook , te kopen bij de erkende zaken.
Dan krijg je kwaliteit.
NIET IN DE SUPERMARKT !!!!!!!!!
Laat het U goed smaken , deze rijke vitaminebom.
Heleen Quantrill zegt
Zekers! Bedankt voor uw aanvulling
Groeten,
Heleen
Saida zegt
Heb een heerlijk receptje van kippepate.
Je hebt nodig.
500 gr kippenlever
4 grote tenen knoflook
Paar takjes peterselie
1 theelepel komijn poeder
1 theelepel zoete paprika poeder
1theelepel chili poeder
5 eetlepels olijfolie
Zout naar smaak
Je neemt kippenlever je kookt het met een paar tenen knoflook.
Nadat het gekoeld is alle andere ingrediënten erbij doen en dan malen tot een paté.
En smeren maar.
ad timmers zegt
Ik eet vaak kalfslever. Dat is ontzettend lekker en gezond. Bak het rosé en eet het met aardappelpuree appel en bacon.
Maar het beste is om naar Van der Valk Akersloot te gaan. Daar hebben ze een super kok met de lekkerste combinatie.
judith zegt
klopt die weet hoe hij lever moet bereiden toppie
Jo zegt
Bianca,
In de bio winkel in de diepvries 250 gram bio kippelevertjes
wilma zegt
Anonymous,
Ik bak veel ui bruinig (liefst verse ui), dan de in stukjes gesneden kalfslever snel in hete olie bakken, totdat er een heel licht bruin korstje op komt, eigenlijk meer een verkleuring. NIET LANGER, WANT DAN WORDT DE LEVER DROOG, hij moet van binnen lekker zacht en ene heel klein beetje rauw blijven. Dan wat zout en heel veel kerry erop, en mengen met de uien. Voora smullen met n gekookt aardappeltje erdoor.
wilma zegt
Chantal,
Kippelevertjes lijken me niet zo gezond, omdat kippen met heel veel troep vetgemest worden. Of waren ze van bio-kippen?
Pieter zegt
Bianca,
Gewoon van af blijven Kun je bijna van dood gaan zoals ik zwaar verontreinigde besmette Jumbo lever heb nu hepatitus E
sioen eleonora zegt
het schijnt dat lever veel vitamine D bevat, gezien ik aan osteomalcie lijdt moet dat dan weel ezond zijn ik weet dat je deze vitamine ook on
Bianca zegt
Ryka,
Hally Ryka,
Dank je wel voor je reactie! Ik zou graag een keer lever eten om het te proberen, vanwege de gezondheidsvoordelen, maar het lijkt me zo vies. Eten jullie het zelf weleens? Zo ja: hoe? En hoe groot zijn de levers? Zijn ze al in kleine stukjes te krijgen? (bijv. 150 gram)
Pieter zegt
Heb sinds vandaag hepatitus door besmette varkenslever ,waarschuw daar ook maar tegen in je recept, never nooit meer
Bianca zegt
Laura,
Hoi Laura, ik heb net op je bericht gereageerd, maar zie nu dat het bovenaan de post is verschenen. Zou jij mijn bericht kunnen antwoorden als je dit leest? Dank je!
Bianca zegt
Hallo Laura, ik lees je bericht van een paar jaar geleden. Wat is leverbot? En waarom is dan de lever niet gezond? Ik denk erover om een lever te kopen via http://www.wildrundvlees.nl, deze runderen lopen in natuurgebieden. Geen idee of ze op veengrond lopen…maar normaal gesproken is het vlees van deze runderen heel gezond. Ik hoor het graag, Dank je wel!
Ryka zegt
Dag Bianca, ik lees jouw berichtje over leverbot. Wij verkopen ook runderlever in onze boerderijwinkel. Er is alleen heel erg weinig vraag naar, dus ik kan het soms niet kwijt.
Onze koeien zijn alleen gras gevoerd en lopen veelal in natuurgebieden. Bij deze koeien komt veelal geen leverbot voor. Meer informatie kan je vinden op de facebook pagina van Veehouderij Meyenhorst.
Bianca zegt
Hally Ryka,
Dank je wel voor je reactie! Ik zou graag een keer lever eten om het te proberen, vanwege de gezondheidsvoordelen, maar het lijkt me zo vies. Eten jullie het zelf weleens? Zo ja: hoe? En hoe groot zijn de levers? Zijn ze al in kleine stukjes te krijgen? (bijv. 100 of 150 gram) Het lijkt me zo vies om zo’n lever in kleine porties te snijden.
Ryka zegt
Mijn moeder maakt het weleens klaar, volgens mij gekookt in water en wat zout erover.
De levers zijn in kleine stukjes per pond verpakt.
Het is niet echt een hele rare smaak hoor, maar wel droog.
Je moet er van houden 😉
Paolo zegt
Beste Ryka,
Lever is allesbehalve vies. Even door bloem halen en bakken met ui.
Het heeft een heel eigen smaak, anders dan varken of rund dus al snel wat minder bemind.
Kippenlever in de kippensoep..heel lekker eveneens.
Of met ketjap en sambal als pittig (bij) vleesgerechtbij rijst, puree of Bulgarije.
Beetje sherry er in….voor de liefhebber…
En lever is niet alleen voedzaam maar vooral aantrekkelijk goedkoop.
En ideaal voor de vleesveekende industrie..zoals gehakt dat ook is.
Gekookte lever, leverpastei..paté… eindeloos.
Ad zegt
Koop kalfslever bij een goeie slager. Koop ,alles wat met kip te maken heeft , bij een poulier. Niets van dit bij een super.
Anonymous zegt
ik eet wel smeerleverworst af en toe en dan de bio van ekoplaza…is dat ook goed qua gezondheidsvoordelen… vrijwel toevoegingsvrij..
Anonymous zegt
Welke soorten orgaan vlees is aan te raden en welke niet Gr. Roxanne
Laura zegt
Bij de albert heijn hebben ze kippenlever pate die biologisch is. Ik heb dat eens geprobeerd en was niet erg onder de indruk van de smaak, maar als je niet teveel eet is het best lekker. En mijn smaak is ook nog niet helemaal aangepast aan gezond eten, dus daar zou het ook aan kunnen liggen. 😉
Mijn vader is toevallig bio boer en hij slacht wel eens een koe. Inderdaad kan je daarvan de tong ook opeten, maar veel orgaanvlees mag je niet eens opeten, dat wordt achtergehouden in het slachthuis en is verboden om iets mee te doen. Misschien dat het wel weer in hondevoer oid verschijnt… Veel koeien hebben trouwens ook geen gezonde levers, door de zogenaamde leverbot. De koeien van mijn vader hebben daar ook veel last van, omdat ze op veengrond staan. 🙂
zeeuws knoopje zegt
Vraag: je schrijft over de lever en die pureren met boter om zo de pate te maken. Kook je de lever dan eerst? Ik heb nl. twee stukken lever in de diepvries liggen van de bioboer en weet niet wat ik er mee moet maken.
Vast bedankt voor je bericht.
Heleen Quantrill zegt
Ja klopt inderdaad, ik zal het aanpassen in het recept.
Anita zegt
Ja eerst koken
Anonymous zegt
Zit net kippenlevertjes te eten (met gebakken aardappeltjes, uitje en sla). Niet te lang bakken want dan wordt het droog. Zorgen dat het net gaar is. Heerlijk en smaakt nog beter na het lezen van bovenstaande artikel.
Koop zelf de levertjes op de markt.
Eet smakelijk! Petra
Chantal zegt
Heerlijk, kippenlevertjes met champignons, uien en ananas. Alleen kan de slager me er niet aan helpen en de supermarkt verkoopt het ook niet meer. Zal de biologische winkel toch eens proberen.
Groetjes, Chantal
Sadan zegt
Hallo Chantal,
Je kunt beter dagverse kippenlever, eieren en kip producten kopen bij een kleine poelier bederijf.
Anonymous zegt
Ik vind schelvislever lekker, uit blik. Met fijngesneden uitje, peper en zout. Op het brood of op een toastje. Zou dat dezelfde heilzame werking hebben? Ik hoop het maar, want zo’n lillende lever… ik gruw van de gedachte. Ben dan ook tien jaar vegetariër geweest.
Groetjes,
Marie
Anonymous zegt
Wordt de leverpate van rauwe lever gemaakt? Zo ja, hoe bewaar je die, hoelang kun je die bewaren (misschien ook invriezen?) en hoeveel mag je ervan omdat het rauw is?
groetjes
Jacqueline
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Heb jij lekkere recepten met lever? Ik hou helemaal niet van orgaanvlees, maar wil het graag af en toe gaan eten. Dank je!
Heleen Quantrill zegt
Jazeker, zoek maar eens op mijn site naar ‘lever’.
Mariëtte zegt
Kijk eens op hooglandervlees.nl. Dit bedrijf zit in Kraggenburg, niet biologisch maar de hooglanders grazen wel in natuurgebieden.
Nadeel: je moet het vlees wel bestellen en ze slachten naar behoefte.
Kim zegt
Mmm, lever met gebakken ui en aardappelpartjes en een flinke schep appelmoes. Heerlijk!
Karin zegt
Ik heb nooit van lever en niertjes gehouden, paté lust ik ook niet… mjn moeder wel! Die was dol op orgaanvlees herinner ik me. Ik lust wel zwezerik, geen idee of daar gezonde stoffen in zitten eigenlijk, maar dat ga ik uitzoeken. 🙂 Ik kreeg overigens elke dag een lepel levertraan, haha, oh gruwel.
Anonymous zegt
Ik vind het erg lekker. Ik heb het al jaren niet meer gegeten. Ik zie het ook niet meer in de winkel liggen en ‘gewone’ lever eet ik liever niet meer vanwege de gifstoffen.
Waar koop jij lever? Bij de ekoboerderij in Marknesse heb ik er weleens naar gevraagd maar destijds hadden ze het zelden.
Ik vind het het lekkerst als het zachtjes gekookt is en dan af laten koelen en koud met een beetje zout bestrooid.
Helaas heb ik het recept niet meer, maar vroeger maakte ik er een Chinees gerecht van met gedroogde Chinese paddenstoelen, uien, sojasaus en kruiden. Die laatste weet ik niet meer. Die gedroogde paddenstoelen eet ik nog wel regelmatig. Zijn erg lekker en heel gezond (vooral tegen kanker).
VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Ik koop het tegenwoordig wel gewoon bij Eko de eerste. Het staat zelfs in hun bestelboek. Even een belletje aan wagen? En je recept klinkt goed! De kinderen zijn gek op Chinees en op lever, kan ik het leuk combineren. Die gedroogde paddestoelen, waar haal je die?
Anonymous zegt
Bedankt, gaan we binnenkort weer een ritje richting Marknesse rijden 🙂
De paddestoelen bestel ik bij Amazing Oriental in hun webshop. Ze hebben ook gewone winkels maar niet echt hier in de buurt. Ik heb heel goede ervaringen met bestellen bij hen. Je moet vooruit betalen maar vaak heb je de spullen de volgende dag al in huis.
Dit is de link: http://www.orientalwebshop.nl/product/2353
Helaas hebben ze nu alleen kleine zakjes. Ik bestel liever de grotere zakken met 500 gram ofzo.
En dit: http://www.orientalwebshop.nl/product/2120 vinden wij heel lekkere massala. Smaakt als heel aromatische kerrie.
Ik bestel bij hen ook diverse soorten zeewier en nog spullen die niet paleo zijn maar wel glutenvrij zoals rijstmeel, tapiocameel en rijstmiesoorten.
Groetjes, VeggieMo (die hoopt dat de links het doen)
Lot zegt
Heerlijk lever en zal het snel weer eens eten.
Ik koop mijn vlees meestal bij islamitische slagers en gebruik dus zowel runder als lamslever en koop altijd hele van het lam of groot stuk van het rund en snij het zelf.
Ik pocheer ook altijd een stuk en gebruik dat koud als broodbeleg of ik blokjes door een salade.
Ik hou ook van het andere orgaanvlees: hartjes, maagjes, niertjes en tong. Nog een ander voordel, het is niet duur.
Heleen Quantrill zegt
Nee dat scheelt ook enorm. Ik heb laatst tong gegeten en dat was eigenlijk best lekker. Zal eens zien dat ik dat ook ergens kan krijgen. Het is zo makkelijk joh, als je een biologische boer in de buurt hebt die zijn eigen runderen houdt 😉
Fabienne Verkoulen zegt
Altijd dol geweest op lever, maar al een aantal jaren geen vleeseter meer, anders wist ik het wel.