Zo onderhand weten de meesten wel dat geraffineerde suiker vermeden moet worden. Meer en meer geluiden gaan op en zelfs de overheid speelt er op in, hoewel zeer halfslachtig en ter promotie van zoetstoffen (blauwe vinkje, mensen, de ‘gezondere’ optie). Maar het zegt wel iets. Suiker is slecht voor je. Het witte goedje en zijn cohorten glucose-fructosestroop, invert suikerstroop en geconcentreerde fructose zorgen voor verschillende soorten narigheden. Maar in plaats van de overheid te geloven, laten we onszelf onderwijzen en kritisch kijken naar de lichamelijke gevolgen van dagelijks geraffineerd suikergebruik. Een goede gezondheid begint bij jezelf!
1. Suiker werkt insuline resistentie in de hand. Insuline resistentie is de voorbode van diabetes. Diegenen die dus beweren dat geraffineerde suiker NIET de oorzaak is voor diabetes, zit fout. Uiteraard spelen andere factoren een rol, maar suiker is overduidelijk de kwaaie in dit verhaal.
2. Suiker werkt ontstekingsbevorderend. Ontstekingen kunnen om allerlei redenen ontstaan in het lichaam en de boel flink verstoren. Suiker wekt zowel ontstekingen op, zorgt dat ze niet of nauwelijks genezen of maakt ze erger.
3. Glucose-Fructosestroop (suiker dat nog verder verwerkt wordt en nog sneller wordt opgenomen) veroorzaakt meer en snellere gewichtstoename. Wil je dus afvallen of weet je dat je aanleg hebt om snel dikker te worden, vermijd glucose-fructosestroop ten alle tijden!
4. Hoge fructose inname (fruit valt hier niet onder omdat dit een compleet voedingsmiddel is. We hebben het hier over de geconcentreerde vorm van fruitsuiker: fructose) wordt geassocieerd met non-alcoholische vervette lever. Oftewel, een vervette lever zonder dat je alcoholist bent. Leuk…
5. Fructose verhoogt ook het LDL gehalte bij kinderen met overgewicht. LDL is niet ‘slecht’ cholesterol, maar de verhouding HDL/ LDL mag niet scheef lopen, dรญยกn krijg je problemen.
6. Het lijkt erop dat suiker een geschikte voedingsbron voor kankercellen is. Need I say more?
Er zullen mensen zijn die nu gaan roepen: “Ja maar, we hebben suiker nodig voor energie!” Sceptische ooms op een verjaardagsfeestje waar je de taartjes afslaat, onwetende mede-collega’s die eigenlijk jaloers zijn op je vasthoudendheid om te snoepautomaat te weerstaan… noem maar op. Nou, ze hebben niet gelijk. Want, waar zij aan denken is sowieso het witte goedje. De meesten van dit soort critici denken bij ‘suiker’ aan wit en niet aan ‘suikerS’ als in alle kleuren van de regenboog in groenten en fruit. En dat zijn de suikers waar je lichaam wat aan heeft en niet mee vergiftigd wordt!
En je kan je dit afvragen: Voel je je inderdaad energieker op een dieet van energiedrankjes, geconcentreerde fruitdranken, witbrood, zoet beleg en ontbijtgranen met suiker? Werkelijk? Of is dat een continue staat van zenuw-pezerij?
Ik weet voor welke suikerS ik kies ๐
Fijn, gezond en kalm weekend iedereen!
maarten zegt
Zo’n 4 jaar geleden gestopt met suiker eten Sindien geen last meer van allergie/hooikoort (terwijl ik daarvoor ongeveer de helft van het jaar aan de medicijnen zet).
Ik sla trouwens ook veel andere koolhydraten over zoals brood.
Als ik een keer toch weer taart of zo eet is het geen probleem, maar als ik dat langer achter elkaar doe komen de allergie klachten terug!
Heleen Quantrill zegt
Herkenbaar. Een keertje… niet zo’n probleem, maar te vaak (wekelijks in mijn geval), en dan moet ik het bezuren. Gewoon maar volhouden dus en zien als ‘mijn’ manier van eten.
Anonymous zegt
Muizenoren ben het helemaal met je eens. Als ik suiker eet,krijg ik gewoon trek in meer suiker. Zodra ik het niet eet heb ik er geen last van. Dat is altijd van onderzoeken dat het voor een bepaalde groep geldt,hoeft het voor een individu toch anders te zijn. Er zijn ook mensen die via een bloedproef niet allergische te zijn,maar blijken toch een intolerantie te zijn voor een voedingsproduct. Omdat er nog geen test zijn die bewijzen dat je een intolerantie hebt,bestaat het dus niet. Toch knappen mensen die vermoedens hebben van een intolerantie toch vaak op als ze het voedingsmiddel vermijden. Misschien is er ook zoiets aan de hand voor bepaalde suikers.
muizenoren zegt
Of suiker met mate nu erg schadelijk is of niet, mijn ervaring is dat je er beter helemaal af blijft dan af en toe wat te nemen. Je smaak verandert namelijk en je mist het op de duur niet meer, zoals anderen hier ook schreven. Ik ben zelfs de laatste jaren weer af en toe wat suiker gaan eten — sociale druk, nietwaar — en voor ik het wist at ik elke dag wel koek en chocolade. Nu is het afgelopen. Ik weet dat ik prima zonder kan en ze kunnen de pot op met hun taartjes.
Dan hebben we het nog niet gehad over wat het met je tanden en je beenderen doet. Kijk maar naar de rotte scheve bekkies in het boek van Weston Price. Het geeft een prettig gevoel bij de tandarts als je weet dat hij geen gaatjes gaat vinden.
Nathalie zegt
voor Henriette: “de voedselzandloper” is inderdaad een heel interessant boek van een belgische arts hier die de klassieke voedseldriehoek helemaal overhoop gooit en met nieuwe inzichten op de proppen komt. Hier in België is dat boek grotendeels verworpen door de klassieke geneeskunde en geklasseerd als “onzin en niet waar”, maar ik weet wel beter:)
Kan het zijn dat biohoning altijd koud geslingerd is, ook al staat het niet vermeld op het etiket?
henriette zegt
Reactie voor Nathalie, koop altijd honing van de imker:”dat is altijd goed! Mijn man is imer, en koudgeslingerd doen ze allemaal, en is ook veel smaakvoller!
Anonymous van hierboven: voedselzandloper? waar kan ik daar iets over vinden?
Heleen: helaaas won ik jouw boek niet, waar kan ik deze kopen? ik ben echt suikerveslaafd en ik haat dat! Ik wil er heel grasag vanaf, en veel kilootjes kwijt. Heb je goede tips om te beginnen en vol te houden?
Heleen Quantrill zegt
Hey Henriette,
Klik op de afbeelding van mijn nieuwe boek en je komt in de webshop terecht waar je het kan bestellen.
En als je je suikerverslaving de kop in wil drukken heb ik 1 supertip: eet meer vet! Boter, kokosolie, olijfolie, eieren, boter, kokosolie, vette vis, boter over je groenten, kokosmelksmoothies etc etc ๐ Maar even serieus: een suikerverslaving kun je verslaan en blijvend vanaf komen door kritisch te kijken naar de soorten en hoeveelheid vetten die je eet. Wees niet bang, van vet word je niet dik, van suiker wel ๐
Groeten en succes!
Heleen
Anonymous zegt
Ik mijd suiker ook, helemaal na het lezen van de voedselzandloper waarin heel duidelijk omschreven staat waarom suiker zo vreselijk slecht voor je is.
Nathalie zegt
hey, wat zijn dan de betere suikers om te consumeren, agavesiroop en stevia?
Heleen Quantrill zegt
Zoetmiddelen die onbewerkt zijn, bevatten nog mineralen en enzymen waardoor ze beter verdragen worden. Denk dan aan koud geslingerde honing, melassesuiker, palmsuiker en steviablad. Agavesiroop is in ongenade geraakt toen steeds meer soorten op de markt kwamen waarvan bleek dat ze helemaal niet zo onbewerkt en puur zijn. Dit zorgt ervoor dat agave een zeer hoge concentratie fructose heeft (zie stukje hierboven). Bij koud geslingerde honing en de andere zoetmiddelen is dat een stuk lager.
Nathalie zegt
dus ook ongeraffineerde rietsuiker dan? Koud geslingerde honing, staat dat op de verpakking vermeld, hoe vindt je die terug?
Heleen Quantrill zegt
Sucanat is die onbewerkte rietsuiker waar nog mineralen in zitten. Dat is ook een alternatief. Als de honing koud geslingerd is, staat dat inderdaad op de pot. Staat het er niet op, dan is de honing met hitte uit de raat geslingerd en door dat proces gaan enzymen en mineralen verloren.
Nathalie zegt
OK, hartelijk bedankt! Ik denk dat ik nog veel van jou kan leren, heb net al je boeken besteld:)
Kim zegt
Ik vermijd nu al een tijdje suiker en of het verschil maakt! Gister stond ik in de paskamer van de H&M en schrok gewoon; is dit mijn lichaam?! In a good way, obviously ๐
Mijn smaak veranderd ook; suikervrije jam (dalfour) is nu gewoon hemels zoet en jouw sticky toffee pudding is zelfs met álleen maar dadels en geen zoetmiddel heel erg lekker. Ik ben (mede dankzij jouw blog) overtuigd. En het doet m’n zelfvertrouwen ook goed. Ik voel me gelukkiger, slanker en zelfverzekerder dan ooit.
En ik word soms best scheef aangekeken; mensen denken vaak dat ik niets lekkers meer eet of dat het heel veel moeite kost. Ze moesten eens weten ๐
Anonymous zegt
Dit stukje had ik precies nodig. Zometeen een verjaardag :). Overigens lees ik je blog elke dag. Heel interessant. Ik eet nu sinds twee maanden zonder suiker en voel me nu al veel energieker.
Groetjes Nieneke
Unknown zegt
Hier een goede serie die goed uitlegt waarom teveel fructose slecht voor ons is : http://www.uctv.tv/skinny-on-obesity-sickeningly-sweet/