Wat doe jij in je Groene Smoothie?

Wat doe jij in je Groene Smoothie

Heb je het gevoel dat je dieet wel een opkikker kan gebruiken? Heb je kinderen die maar moeilijk hun groente eten en het liefst op boterhammen met pindakaas leven? Zou je graag je immuunsysteem een boost willen geven zonder veel geld uit te geven aan supplementen? Bring on the smoothies!

Al geruime tijd maak ik gebruik van smoothies om mijzelf en de kids een flinke portie fruit en goede vetten binnen te laten krijgen. Het is bijzonder eenvoudig en erg lekker! En als je niet al te streng vastzit in het patroon van ’s ochtends brood, ’s middags brood en ’s avonds warme kost, kun je elk van deze maaltijden vervangen door een groene smoothie! Je kunt eindeloos variëren en met de juiste ingrediënten heb je een volledige maaltijd in een beker!

De volgende smakelijke toevoegingen vind ik nu in mijn smoothie:

Kokosolie

Haast onmisbaar in mijn dagelijks leven en ook ontzettend gezond voor mijn kids. Ik kies altijd voor extra vergiene kokosolie in smoothies zodat ik het meeste voordeel van de kokosolie heb. Kinderen en echtgenoot houden niet zo van kokosolie en gruwen bij het idee om het zo te eten (echt, ik snap daar niks van!), maar op deze manier krijgen ze wel per glas ongeveer een halve eetlepel binnen. Alle beetjes helpen!

Kefir

Dit maak ik zelf met kefir korrels en melk, kokosmelk of water. Kefir heeft een bijzonder gunstige invloed op de darmflora. Het beste kun je dit ’s ochtends nemen op een nuchtere maag. Als ontbijt dus. Leuk weetje: Kefir is Turks voor (een) Goed leven. Bron

Diverse gezonde Poeders

Een theelepel chlorella of spirulina in de smoothie van de kids zorgt er voor dat ook zij profijt hebben van dit wonderalgje. Het helpt mee bij het ontgiften van het lichaam (wat al een natuurlijk proces is als alles goed is) en ondersteunt de weerstand. Maar ook een hoge kwaliteit collageenpoeder is een goede toevoeging.

Groente

Stop niet bij fruit, voeg groenten toe aan je smoothie. Als je een Versapers hebt, raad ik boerenkool, venkel, appel en citroen smoothie aan. Heel erg lekker! Helaas heb ik er geen, en moet ik het doen met de herinnering aan de Therapeutenbeurs waar ik met dit wonder ben geintroduceerd…. Maar spinazie, bietjes en avocado kunnen ook prima verwerkt worden tot een smoothie, met alle gezonde gevolgen van dien. Basisch, vezelrijk en natuurlijk de shot vitaminen en mineralen die je daarmee binnenkrijgt zullen je helpen beter in je vel te zitten.
Nu kun je je neus optrekken, maar biologische spinazie is prima te verdoezelen met sinaasappelsap, bietjes zijn al zoet van zichzelf, maar smaken erg lekker met appel en avocado kun je verwerken tot een soort gazpacho als lunchgerecht. Beetje cayennepeper voor de kick… leef je uit! Dus zo heel raar is dit helemaal niet.

Kruiden en Specerijen

Waar ik op het moment mee experimenteer is het toevoegen van kruiden aan een smoothie. De gedachte daarachter is dat ook die je stofwisseling, immuunsysteem en je humeur beïnvloeden, dus waarom niet in een smoothie? Sommige kruiden kunnen de textuur van je smoothie veranderen, dus begin met kleine beetjes en voer het op. Je kunt denken aan de volgende kruiden en specerijen:
  • Gember, geeft een lekkere kick en helpt bij het verteren van je eten.
  • Kaneel, reguleert de bloedsuikerspiegel (minder schommelingen) en is in deze tijd van het jaar eigenlijk vereist!
  • Brandnetel, zuivert het bloed en helpt bij ontgifting. Pluk vers de bovenste blaadjes en gebruik direct, of droog ze en meng ze door je smoothie met het pureren. Rijk aan ijzer!
En wat denk je van:
  • Bijenpollen, worden in verband gebracht met het opbouwen van een weerstand tegen allergieën.
  • Boekweitvlokken, zeer basisch, glutenvrij en rijk aan vitamine B17. Deze vitamine wordt ook wel beschouwd als een kankerwerende vitamine.
  • Grijs zeezout. Een mespuntje is genoeg. Lekker met aardbeien omdat de smaken goed combineren.
  • Rauwe honing. Altijd lekker natuurlijk en de enzymen bevorderen de spijsvertering.
Zo zie je maar: Je hoeft je niet te beperken tot alleen fruit, op deze manier kun je gezonde ingrediënten toevoegen zonder al te veel moeite en weerstand. Heb jij misschien ook magische toevoegingen? Laat het weten!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »