De vroege zomermaanden zijn de beste tijd om rabarber te eten. De groente onder het fruit en het fruit onder de groenten. Het is nu volop te verkrijgen en zal mooi staan pronken in menig groentetuin. Profiteer er van! De stengels hoeven niet geschild te worden, maar het blad moet wel verwijderd worden. Dat is giftig! En rabarber leent zich voor zowel zoete als hartige gerechten. Heel veelzijdig, dus!
Een aantal eenvoudige manieren om van rabarber te kunnen genieten, is door het te stoven met een enkele toevoeging. Wat te denken van gestoofde rabarber met sinaasappelschil? Of voeg op het laatst een seizoensgenoot van de rabarber toe: aardbeien. Of andere bessen die nu volop te verkrijgen en o zo gezond zijn. Om te huilen, zo lekker! Andere heerlijke combinaties zijn rabarber met vanille, gember, kaneel, citroensap en zelfs een beetje kruidnagel.
Als je rabarber wilt stoven, doe dit dan niet in iets dat met de zuren reageert. Dus niet in aluminium of staal, maar in glas, aardewerk of met een beschermlaag over het metaal. En wees zuinig met water toevoegen. Twee eetlepels op een bos rabarber is meer dan genoeg. Gebruik geen suiker, maar breng op smaak met honing. Zo worden de voedingsstoffen goed opgenomen in je lichaam.
Rabarber Aardbei Kruimel – Glutenvrij, suikervrij, lactosevrij
6 porties
5 stengels rabarber, in stukken gesneden
1 pond aardbeien, kroontjes verwijderd
Rasp van 1 citroen
Sap van 1/2 citroen
200 gram pecannoten, gehakt
200 gram kokosrasp
3 el gesmolten kokosolie
Kaneel
Ahornsiroop of honing naar smaak
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Verdeel het fruit in een (glazen) ovenschaal.
- Roer de rasp en het sap erdoor en voeg eventueel wat zoet toe.
- Meng in een kom de pecannoten, kokosrasp en kaneel naar smaak met de kokosolie.
- Verdeel dit over het fruit.
- Bak het in 45 minuten gaar.
- Serveer warm of koud.
- Lekker met zelfgemaakt vanille-ijs of dikke kokosroom.
Wat doe jij met rabarber?
Bron: Elsevier 23 juni 2012
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Doriene zegt
Ik gebruik rabarber in mijn smoothie. Mix rabarber met banaan, appel, gember en broccoli. N heerlijk ontbijt..
Anonymous zegt
Wat een lekker recept, kun je het ook bewaren of evt. Invriezen? Ik ben de enige die rabarber eet.
Teunie zegt
Rabarber moet je niet na de langste dag eten, want dan bevat het teveel oxaalzuur wat de opname van kalk door je lichaam verhindert! Jonge stengels (geoogst voor de langste dag) bevatten trouwens ook wel oxaalzuur, maar veel minder. Je kunt dan wat krijt aan de rabarber toevoegen.
Teunie
Corina zegt
Mij is wel altijd geleerd rabarber vóór de langste dag te oogsten, daarna moet de plant kunnen groeien om energie op te slaan voor volgend jaar. Ik maak er taart mee (inderdaad, gezoet met honing), het originele recept staat op mijn blog (al gebruik ik minder suiker of vervang het zoet door iets anders, en gebruik ik volkorenmeel)
Anonymous zegt
Als je een klein beetje baking soda aan zure vruchten toevoegt wordt de zure smaak voor een groot deel opgeheven.
Het is een kwestie van uitproberen hoeveel je nodig hebt. Het is niet maar weinig en de smaak van de vruchten blijft erg goed.
Ik gebruik soms ook baking soda in sausjes waar een zuurtje (zoals azijn) in zit en waar ook een zoetmiddel gebruikt wordt. Ik heb dan veel minder zoetmiddel nodig.
Groetjes, VeggieMo