Waterkefir 101

Waterkefir 101
waterkefir

Waterkefir… Ik ben er gek op! Het heeft een tijdje bij mij in de ijskast gestaan, letterlijk en figuurlijk, maar nadat ik weer verse kefir korrels kreeg toegestuurd, ben ik met hernieuwd enthousiasme begonnen. Deze keer een stuk eenvoudiger dan eerst, volgens het recept van Yoghurt.nl Resultaat: De kefir smaakt heerlijk, een beetje naar heel mild, zelf gebrouwen bier. Het is verfrissend, dorstlessend en een uitstekende vervanger voor diksap, regulier sap, koolzuur water of koude thee voor de kids. Tijd dus om er wat meer aandacht aan te besteden en jullie te laten genieten van de vele variaties die ik in de afgelopen paar weken heb bedacht en uitgeprobeerd!

Basisrecept Waterkefir 101

1 liter

1 zakje waterkefir culturen
1 liter water

  1. Neem een glazen fles waar je ook een dop van hebt en doe hier de culturen en water in.
  2. Laat 24 – 48 uur staan.
  3. Zeef de korrels uit het water met een plastic zeef.
  4. Vang de kefir op en herhaal het proces met de korrels.

Tip 1: Hoe langer je de kefir laat staan, hoe meer suiker het opeet (= meer probiotisch). Maar laat niet langer dan 48 uur staan, want dan raakt de suiker op en is er dus geen voedsel meer voor de kefirkorrels.
Tip 2: Voeg nadat je de waterkefir hebt gezeefd, fruit of fruitsap toe en laat het nog 24 uur staan (tweede fermentatie). Dit wekt nog meer koolzuur op en geeft een lekkere smaak aan de waterkefir. Denk aan appelsap, perensap, gedroogd fruit.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen.
Tip 4: Voeg verse gember of een vanillestokje toe aan de waterkefir nadat het gezeefd is. Na een dag smaakt het naar vanille of gemberbier.
Tip 5: Als de kefirkorrels je ’s ochtends begroeten, oftewel je hebt een hele kolonie gekweekt en hebt er veel te veel van, kun je het een tijdje in de koelkast zetten met net genoeg water zodat het onder water staat en een schepje suiker. Ververs dit eens per week om de korrels in leven te houden. Als je weer nieuwe waterkefir wilt maken, gebruik je zoveel korrels als je nodig hebt en start je het hele proces weer van het begin af aan.
Tip 6: Na 48 uur hebben de kefirkorrels het grootste deel van de suiker opgegeten en omgezet in probiotica. Als je dus op je suikerinname wil letten, is het dus een goed idee waterkefir altijd langer dan 24 uur te laten staan fermenteren.

Kefir Mocktails
Wat denk je van een heerlijk, fris drankje op een warme zomerdag? Ik pureerde aardbeien, watermeloen of bevroren bosbessen en voegde daar wat waterkefir aan toe. Fruitig, licht zoet en dorstlessend. De kinderen vinden dit geweldig en vragen er steeds om. Sinds ik een flinke hoeveelheid waterkefir op het aanrecht heb staan, drinken ze geen diksap meer 😉
Klik hier voor nog meer heerlijke combinaties.

Waterkefir Troubleshooting
De waterkefir blijft vlak van smaak en prikkelt niet op de tong: De kefirkorrels werken niet goed/ meer. Als je met kefirkorrels aan de slag gaat, gebruik dan nooit metalen voorwerpen. Plastic of kaasdoek om te zeven, glazen flessen om in te brouwen, plastic flessen om in te bewaren, houten lepels om te roeren. Let er ook op geen afwasmiddel te gebruiken bij het omspoelen van de zeef en flessen e.d.  Dit kan het proces verstoren.
De kefirkorrels stinken: Ze zijn dood. Gooi op de composthoop en koop nieuwe korrels.
De waterkefir smaakt erg sterk na 48 uur: Mogelijk dat je omgevingstemperatuur wat hoger is. In de zomer kan het fermentatieproces sneller verlopen door de warmte. Zoek een koele plek of zeef de korrels er al na 24 uur uit. Omgekeerd kan ook. In koude maanden kan het wat langer duren eer waterkefir ‘klaar’ is. Een plekje bij de verwarming kan dan helpen.

Gedroogd fruit
Ik ben in eerste instantie begonnen met het toevoegen van rozijnen, abrikozen en vijgen en dergelijke om waterkefir te brouwen. Dit vond ik verre van ideaal. Ik vond dat het fermenteren een stuk langer duurde en de smaak lang niet zo uitgesproken was. Ook vond ik het een heel gepiel om de rozijnen en andere vruchten tussen de korrels uit te vissen. Door de kefirkorrels nu met ongeraffineerde suiker te voeden, gaat het omzetten een stuk sneller. Bij de tweede fermentatie, zonder de korrels dus, voeg ik nog wel eens gedroogd fruit toe voor een soort van gazeuse smaak. Ik weet dat er verschillende manieren zijn om waterkefir te maken, maar dit werkt voor mij het beste.

Wat ik al zei, wij drinken het graag! Hoewel nooit wetenschappelijk onderzocht, worden er aan waterkefir probiotische eigenschappen toegeschreven. Probiotica worden gelinkt aan een gezonde darmflora en dat heb je nodig voor een gezond immuunsysteem. Lekker en gezond dus!

Waterkefirkorrels kopen bij yoghurt.nl
waterkefir

 

37 reacties

  1. Mirjam schreef:

    Tip: Teveel waterkefirkorrels? Laat ze goed drogen. Zelfs na twee jaar starten de korrels gewoon weer op. Handig als je op vakantie gaat oid.
    Gr, Mirjam

  2. Mirjam Schoutsen schreef:

    Hallo Heleen,

    Voor het maken van de waterkefir ben ik gestopt met het gebruik van Oerzoet. De kefir werd er wat bruinig van en uiteindelijk leverde het ook minder kefirkorrels op. Nu gebruik ik biologische ruwe rietsuiker en de kefirkorrels verdubbelen zich elke twee dagen. Hoe is de aangroei van kefirkorrels met het gebruik van oerzoet bij jou?

    Hartelijke groet,
    Mirjam

    1. Hallo Mirjam,

      Zelf merkte ik daar niet zo’n verschil in om eerlijk te zijn. Maar sinds we verhuisd zijn heb ik niet makkelijk toegang meer tot oerzoet en gebruik ik (met veel plezier en succes) ook ruwe rietsuiker. Als jij daar dus beter resultaat mee hebt: gewoon mee doorgaan, immers? 🙂

      Groeten,
      Heleen

  3. Nathalie schreef:

    willem,

    Hallo Willem, ik ben op zoek naar waterkefir korrels maar woon in Frankrijk. Zou jij me kunnen helpen aan korrels, of een on line adres die betaalbaar is? We hebben een watermolen gekocht in zuid frankrijk waar we concerten en muzikale avonden organiseren en ontvangen regelmatig mensen die net als ons zoveel mogelijk zelfvoorziend willen wonen. de waterkefir zou ik heel graag (weer) beginnen maken. ‘ Ik gebruik daarbij graag jou recept, het lijkt me fantastisch!’ Mocht je een kijkje willen nemen, we hebben een fb pagina, Moulin d’Escapat. Welkom!

  4. zou ik wat kefirkorrels van je kunnen overnemen? wil het graag proberen met mijn gezin
    groetjes nikki
    willem,

  5. willem schreef:

    ik heb zoveel succes met mijn waterkefir dat ik het al aan ongeveer 30 mensen heb geschonken.
    ik bied het gewoon aan op marktplaats en er zijn alleen maar positieve berichten.
    mijn recept is heel simpel,ik gebruik anderhalve liter kraanwater,vier eetl ruwe rietsuiker,een sinaasappel[door gesneden en een beetje uitgeperst voor het zuur],10 hele dunne schijfjes biologische gember en natuurlijk 4 grote scheppen korrels.
    na ongeveer 48 uur bottel ik mijn gingerale en hiervan drink ik samen met ria 1,5 liter per dag,ik puur en ria met een druppeltje siroop.
    mijn korrels groeien als kool en ik heb na twee weken telkens genoeg waterkefir om een ander gelukkig te maken.

  6. Corien schreef:

    Korrels besteld bij Evelien!
    Ben heel benieuwd en vind het best spannend om te maken;-)
    Groetjes,
    Corien.

  7. anne van meenen schreef:

    Ik heb al verschillende keren met succes een kefirdrank gemaakt, maar de laatste keer was de drank zo dik geworden; dat ik hem niet meer gezeefd kreeg. Ik had er wel een beetje vers geperst sinaasappelsap bijgedaan, wat ik anders niet doe. Wat is er loos?

  8. Anonymous schreef:

    Ik heb ook het idee dat mijn Kefir na 48 uur al bomvol met alcohol zit.
    Ben geen kenner maar de geur van alcohol overheerst sterk en na 1 glas voel ik het ook een beetje. Ga nu proberen om na 24 uur te oogsten. Het hierboven beschreven percentage van 9% lijkt mij ook erg aannemelijk. Het lijkt best veel op wijn..

  9. Ik heb vorig jaar geëxperimenteerd met waterkefir. Het lukt gemakkelijk om een alcohol percentage van 3% te krijgen en met wat meer suiker, meer korrels en een iets langere fermentatie kwam ik met gemak op 9% alcohol. Niet iets voor kinderen, lijkt mij zo. Als je het je kids geeft koop dan een vinometer zodat je kan controleren of er niet teveel alcohol inzit.
    De kefir zet de suiker om in alcohol en koolzuur. De koolzuur wordt niet toegevoegd zoals hierboven beweerd wordt.
    1 gram suiker geeft ongeveer 0,51 gram alcohol en 0,48 gram koolzuur
    Dat de kinderen geen diksap meer willen, snap ik wel 😉

    Pas wel op met glazen potten, sluit ze niet af, de druk kan flink oplopen en de pot kan exploderen!

    1. Anonymous schreef:

      Indien je weckglazen gebruikt is er geen gevaar voor “ontploffingen”. Die bokaals zijn gemaakt om onderdruk binnen te houden en sluiten gewoon niet goed af bij overdruk. Indien de druk teveel wordt opgebouwd ontsnapt die gewoon via de rubberen ring. Kan je goed horen door een licht gesis af en toe.

  10. Heb vandaag voor de eerste keer waterkefir in de vensterbank gezet in een glazen pot. Maar er beweegt niets. Er zit suiker, citroen en abrikoos in (ik had geen vijgen). Iemand enig idee wat er mis kan zijn?

    1. Eveline schreef:

      denk dat als je het de tweede keer maakt, de korrels wel actiever zijn Cissy.
      Goed spoelen en op een lichte plek zetten.

      groet Eveline

  11. Anonymous schreef:

    ik ben blij met deze simpelere variant.
    Ik maakte het ook altijd met gedroogd fruit en citroen voor de 48 uur fermentatie.
    Ik was al van plan om er mee te stoppen, maar je bericht komt precies op het goede moment. Ik ga de simpele manier met alleen suiker proberen!

    Mark

    1. Anonymous schreef:

      Bij mij groeit de kefir niet zonder citroen! In eerste instantie deed ik ook alleen suiker en gedroogde vijgen, maar er gebeurde niets! Wel fermentatie maar geen aangroei. Nu ik er een halve limoen bij doe groeit het aan als kool!

  12. Anonymous schreef:

    Ik verbaas me heel erg over het feit dat deze drank aan kinderen wordt gegeven. De fermentatie van suiker vormt alcohol en dat is natuurlijk gewoon gif voor de kids. Het is niet zo dat er koolzuurgas ontstaat na de fermentatie. Koolzuurgas ontstaat doordat er koolzuur aan de drank wordt toegevoegd (CO2).

  13. Anonymous schreef:

    het staat in de vensterbank, ben benieuwd of de dames ook met de waterkefir er van door gaan, net als de melkkefir 🙂

    thx voor de duidelijke uitleg.

    ratel

  14. Anonymous schreef:

    Wist je dat kefirdrank licht alcoholisch is? Ik vind het om die reden niet lekker, maar ik verdraag dan ook geen alcohol.

    Groetjes, VeggieMo

    1. Anonymous schreef:

      Klopt, dat is een reden dat ik het ook niet gebruik.
      Sabine

  15. wendela schreef:

    mijn korrels groeiden een maand of wat geleden als kool. super ging het. de afgelopen weken groeien ze NIET en ze zijn inmiddels heel erg klein. maken nog wel ok kefir, maar ik vraag me toch af wat het is. de verwarming is uit….zou dat het zijn? het is in huis nie tminder koud, maar dur geen directe warmte van de verwarming. verder doe ik zelfde hoeveelhijd suiker en vijgen.

  16. Lijkt me leuk om het een keer te proberen. 🙂 Ben benieuwd!

  17. Anonymous schreef:

    Wij deden het vroegâh altijd met suiker en citroen, zonder tweede fermetatie oid. Voor de afwisseling idd vijgen of rozijnen toevoegen. Zou wel weer een beetje kefir lusten!

  18. Anonymous schreef:

    Heleen, bij de link naar “waterkefirkorrels kopen” kom ik in mijn maileditor terecht en kan ik een mail sturen aan iemand. Dat lijkt me niet de bedoeling.Ik neem aan dat het een link naar een site moet zijn?

    1. Dit klopt wel, dit is het emailadres van Eveline Brak, bij haar koop ik mijn kefirkorrels. Geef aan dat je wil bestellen en ze zal je een bericht met meer info toesturen. Ik heb dit net iets duidelijker aangegeven in het artikel.

  19. Jacqueline-Ferry schreef:

    Hoi,

    Ik heb dit nooit van gehoord. Leuke verslag heb je gemaakt van recept. Het ziet goed uit. Succes verder.

    Fijne dag verder.

  20. Nee dit idee laat ik aan mij voorbijgaan. Ik heb het al diverse malen geproefd maar vind het gewoonweg niet lekker.

  21. Marloes Leijzer schreef:

    Ik doe het ook altijd met vijgen en citroen en een klein beetje suiker, maar met alleen suiker klinkt een stuk gemakkelijker. Je weet zeker dat na 24-48 uur de koolydraten verdwenen zijn?

    Nu staan de korrels al weken werkloos in de koelkast, omdat ik steeds vergeet vijgen en/of citroen te kopen…

    1. Het zal altijd koolhydraten bevatten, ook als je het met fruit laat fermenteren. Wel is het zo dat de kefirkorrels de suikers opeten als het ware, en omzetten. Na iets langer fermenteren zul je dus een lager kh gehalte hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »