Waterkefir… Ik ben er gek op! Het heeft een tijdje bij mij in de ijskast gestaan, letterlijk en figuurlijk, maar nadat ik weer verse kefir korrels kreeg toegestuurd, ben ik met hernieuwd enthousiasme begonnen. Deze keer een stuk eenvoudiger dan eerst, volgens het recept van Yoghurt.nl Resultaat: De kefir smaakt heerlijk, een beetje naar heel mild, zelf gebrouwen bier. Het is verfrissend, dorstlessend en een uitstekende vervanger voor diksap, regulier sap, koolzuur water of koude thee voor de kids. Tijd dus om er wat meer aandacht aan te besteden en jullie te laten genieten van de vele variaties die ik in de afgelopen paar weken heb bedacht en uitgeprobeerd!
Basisrecept Waterkefir 101
1 liter
1 zakje waterkefir culturen
1 liter water
- Neem een glazen fles waar je ook een dop van hebt en doe hier de culturen en water in.
- Laat 24 – 48 uur staan.
- Zeef de korrels uit het water met een plastic zeef.
- Vang de kefir op en herhaal het proces met de korrels.
Tip 1: Hoe langer je de kefir laat staan, hoe meer suiker het opeet (= meer probiotisch). Maar laat niet langer dan 48 uur staan, want dan raakt de suiker op en is er dus geen voedsel meer voor de kefirkorrels.
Tip 2: Voeg nadat je de waterkefir hebt gezeefd, fruit of fruitsap toe en laat het nog 24 uur staan (tweede fermentatie). Dit wekt nog meer koolzuur op en geeft een lekkere smaak aan de waterkefir. Denk aan appelsap, perensap, gedroogd fruit.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen.
Tip 4: Voeg verse gember of een vanillestokje toe aan de waterkefir nadat het gezeefd is. Na een dag smaakt het naar vanille of gemberbier.
Tip 5: Als de kefirkorrels je ’s ochtends begroeten, oftewel je hebt een hele kolonie gekweekt en hebt er veel te veel van, kun je het een tijdje in de koelkast zetten met net genoeg water zodat het onder water staat en een schepje suiker. Ververs dit eens per week om de korrels in leven te houden. Als je weer nieuwe waterkefir wilt maken, gebruik je zoveel korrels als je nodig hebt en start je het hele proces weer van het begin af aan.
Tip 6: Na 48 uur hebben de kefirkorrels het grootste deel van de suiker opgegeten en omgezet in probiotica. Als je dus op je suikerinname wil letten, is het dus een goed idee waterkefir altijd langer dan 24 uur te laten staan fermenteren.
Kefir Mocktails
Wat denk je van een heerlijk, fris drankje op een warme zomerdag? Ik pureerde aardbeien, watermeloen of bevroren bosbessen en voegde daar wat waterkefir aan toe. Fruitig, licht zoet en dorstlessend. De kinderen vinden dit geweldig en vragen er steeds om. Sinds ik een flinke hoeveelheid waterkefir op het aanrecht heb staan, drinken ze geen diksap meer 😉
Waterkefir Troubleshooting
De waterkefir blijft vlak van smaak en prikkelt niet op de tong: De kefirkorrels werken niet goed/ meer. Als je met kefirkorrels aan de slag gaat, gebruik dan nooit metalen voorwerpen. Plastic of kaasdoek om te zeven, glazen flessen om in te brouwen, plastic flessen om in te bewaren, houten lepels om te roeren. Let er ook op geen afwasmiddel te gebruiken bij het omspoelen van de zeef en flessen e.d. Dit kan het proces verstoren.
De kefirkorrels stinken: Ze zijn dood. Gooi op de composthoop en koop nieuwe korrels.
De waterkefir smaakt erg sterk na 48 uur: Mogelijk dat je omgevingstemperatuur wat hoger is. In de zomer kan het fermentatieproces sneller verlopen door de warmte. Zoek een koele plek of zeef de korrels er al na 24 uur uit. Omgekeerd kan ook. In koude maanden kan het wat langer duren eer waterkefir ‘klaar’ is. Een plekje bij de verwarming kan dan helpen.
Gedroogd fruit
Ik ben in eerste instantie begonnen met het toevoegen van rozijnen, abrikozen en vijgen en dergelijke om waterkefir te brouwen. Dit vond ik verre van ideaal. Ik vond dat het fermenteren een stuk langer duurde en de smaak lang niet zo uitgesproken was. Ook vond ik het een heel gepiel om de rozijnen en andere vruchten tussen de korrels uit te vissen. Door de kefirkorrels nu met ongeraffineerde suiker te voeden, gaat het omzetten een stuk sneller. Bij de tweede fermentatie, zonder de korrels dus, voeg ik nog wel eens gedroogd fruit toe voor een soort van gazeuse smaak. Ik weet dat er verschillende manieren zijn om waterkefir te maken, maar dit werkt voor mij het beste.
Wat ik al zei, wij drinken het graag! Hoewel nooit wetenschappelijk onderzocht, worden er aan waterkefir probiotische eigenschappen toegeschreven. Probiotica worden gelinkt aan een gezonde darmflora en dat heb je nodig voor een gezond immuunsysteem. Lekker en gezond dus!