Eergisteren heb ik de kefir korrels die mijn moeder in de koelkast had staan, overgenomen. Er waren zoveel korrels en er werd door mijn moeder zo weinig van gedronken, dat we besloten om het een nieuw thuis te geven. En boy, ze zijn thuis! De eerste liter water kefir is bijna op en de tweede fles staat te bubbelen in de vensterbank.
Kefir, zowel de melk- als de watervariant, zijn bijzonder heilzaam voor de darmflora. Waterkefir is een lactosevrij drankje dat elk soort gezoet water omzet in gunstige bacteriën. Denk aan vruchtensap, kokoswater, suikerwater en ik weet zeker dat er nog vele andere varianten zijn! De korrels zijn verwant aan kombucha en bestaan uit verschillende symbiotische organismen die een gunstige uitwerking op de darmflora hebben. Wanneer deze korrels in een suikerrijke omgeving geplaatst worden, vermenigvuldigen zij zichzelf, eten het suiker op en laten een friszure, prikkelende smaak en probiotica achter!
Fascinerend, he?
En het is ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Je maakt suikerwater of sap, doet hier de korrels in, negeer het voor 24 tot 48 uur, zeef de korrels er uit en klaar!
Je kan het vervolgens nog eens 24 tot 48 uur laten staan om het een tweede keer te laten fermenteren. Schroef de top stevig op de fles en de enzymen en probiotica die in het water zitten, zullen de overige suikers verder ‘opeten’ om het zo een nog duidelijker smaak en ‘prik’ te geven. Let op, dit is dus nadat je de korrels hebt verwijderd!
Kennelijk is het zo dat als je het maar 24 uur laat fermenteren, de kefir laxerend werkt. Na 48 uur werkt het normaliserend op de darmflora en na 72 uur werkt het stoppend bij diarree. Iemand ervaring hiermee? Ik vind het wel een heel bijzonder iets, namelijk!
Hoe smaakt het?
Het is een bijzondere smaak die het midden houdt tussen slap bier en een zwak vruchtenfrisdrank. Door fruit toe te voegen aan het fermentatie proces, kun je smaak iets sturen. Je kunt hierbij denken aan rozijnen, ongezwavelde abrikozen, gedroogde vijgen, citroenpartjes en zelfs ander gedroogd, tropisch fruit. Iets wat ik nog niet heb geprobeerd, maar zeker binnenkort ga doen, is kokoswater gebruiken in plaats van gewoon water. Dat lijkt me een heel bijzondere smaak!
Ook de kinderen vinden het wel oké… Het plan om ze iedere dag er een beker van mee te geven naar school, zal ik langzaam moeten introduceren. 😉
Alcohol
Water kefir is licht alcoholisch. Echtgenoot schat het op zo’n 1 – 1,5% (hij heeft in het verleden bier gebrouwen). Maar dit is zo zwak, dat je het niet merkt. Ik denk ook niet dat je er dronken of zelfs tipsy van kan worden. Om het even in perspectief te zetten: Een zeer rijpe banaan heeft een alcoholpercentage van 0,5% en vanille essence (uit de winkel) varieert van 8% tot 35%. Daar komt bij dat het al eeuwen gedronken wordt door verschillende volkeren en wordt geprezen vanwege de vele goede eigenschappen. Ik heb er dan ook geen moeite mee de kinderen er ook van te laten drinken. Een glas kefir tijdens het eten zal de spijsvertering helpen en de darmflora ondersteunen. Dus als je zelf erg gevoelig bent voor alcohol, zou ik deze manier aanraden.
Hoe ik ben begonnen
Eerst heb ik mijn handen gewassen. Schone handen om zo min mogelijk schade te berokkenen aan de organismen. Hou er rekening mee dat kefir korrels niet van metaal houden! Dus alles plastic en glas. Nu heb ik een aantal flessen met dop thuis, waar eerst melk in zat. Deze heb ik door de vaatwasser gehaald, een aantal keer voor iets anders gebruikt, weer schoongemaakt en daarna niet meer naar omgekeken. Voor de vorm heb ik er een omgespoeld met kokend heet water.
Vervolgens heb ik hem voor driekwart gevuld met water en hier drie theelepels rauwe rietsuiker in gedaan. Goed omschudden tot de suiker goeddeels is opgelost. Vervolgens voegde ik de korrels toe.
Lekker wat fruit er bij. Rozijnen en citroen. De citroen zorgt voor een bitter-zure smaak en daar hou ik wel van. Hopelijk het grut ook, omdat ze erg gek zijn op citroen. We zullen het merken!
Aanvullen met water tot bijna onder de rand. Dop er op en even voorzichtig omschudden. Ik zet de fles op onze vensterbank aan de voorkant. Deze ligt op het noorden. Mij is verteld dat het op een lichte plaats moet staan, maar niet in direct zonlicht.
Twee dagen later is dit het resultaat. Een troebel vocht met ‘stukjes’ er in. O, mijn broer zal zitten gruwen! 😉 Lekker zuur en verfrissend. Ik heb ook foto’s gezien op het internet van diep oranje water kefir. Ik heb geen idee hoe ze dat voor elkaar krijgen, want het lijkt er op dat zij gewoon rozijnen gebruiken. Maar we zoeken het uit, want dat is natuurlijk heel erg spectaculair!
Wie heeft er nog meer ervaring met kefir? En weet iemand toevallig hoe ik het zo oranje krijg? Ik hou me aanbevolen! O, en als iemand nog een plastic zeefje heeft, hou ik me ook aanbevolen. Waarom die zo moeilijk (en duur!) te krijgen zijn, snap ik echt niet!
Liefs,
H
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.