Waterkefir Maken? | Doe het Gemakkelijk Zelf

Zelfgemaakte Waterkefir in een pot

Waar koop je waterkefir korrels?

Om te beginnen met waterkefir maken, heb je waterkefir korrels nodig. Vaak kun je via interne

t mensen vinden die korrels over hebben, omdat ze snel groeien en een overschot ontstaan. Dit klinkt ideaal, en soms krijg je ze zelfs gratis. Mijn ervaring hiermee is echter wisselend. De ene keer krijg je perfect werkende korrels, terwijl een andere keer de verpakking slecht is of de korrels te lang in een koelkast hebben gelegen, waardoor ze niet meer bruikbaar zijn.

Wil je zekerheid? Online kun je goede kwaliteit waterkefir korrels kopen. De gedroogde korrels van Cultures for Health, verkrijgbaar bij Yoghurt.nl, zijn van topkwaliteit. Deze korrels zijn eenvoudig te gebruiken, gaan lang mee en bevatten alles wat je nodig hebt om direct te beginnen. Voeg simpelweg water toe en volg het onderstaande recept om je eigen waterkefir te maken.

Benodigdheden voor waterkefir maken

Om succesvol waterkefir te maken, heb je naast goede korrels het volgende nodig:

  • Twee glazen potten met klepdeksel die bestand zijn tegen druk
  • Een plastic zeef om de korrels te zeven
  • Een kaasdoek om de potten af te dekken

Waterkefir variaties

Een van de leukste aspecten van waterkefir maken is dat je de smaak volledig kunt aanpassen aan jouw voorkeur. Va

naf stap zes in het proces kun je beginnen met experimenteren. Hier zijn een paar heerlijke combinaties:

  • 125 ml druivensap of appelsap
  • 25 gram rozijnen of een paar gedroogde pruimen voor een “Dr. Pepper”-achtige smaak
  • 100 gram vers fruit zoals mango of bessen (vermijd citrus en ananas, deze kunnen de structuur van de kefir beïnvloeden)
  • 1 tl vanille-extrac en 3-4 gedroogde pruimen voor een ouderwetse gazeuze smaak
  • Een stukje verse gember en 25 ml appelsap

Maak jij waterkefir? Welke smaakvariant vind jij erg lekker?

Waterkefir Basisrecept

Heleen Quantrill
Volg de eerste zes stappen in de instructies voor het basisrecept. Daarna lees je hoe je waterkefir kunt herstarten als je er een poosje mee wilt stoppen.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Drankjes
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • Waterkefir korrels 3 el
  • 25 gram ongeraffineerde suiker geen honing
  • 1 liter water

Instructies
 

  • Los het suiker in een kopje heet water op en schenk dit in een schone, glazen pot of fles met de rest van het water.
  • Wacht tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur. Het water mag niet meer warm zijn.
  • Voeg de waterkefir korrels toe.
  • Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek.
  • Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
  • Schenk na die tijd de waterkefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
  • Herhaal de bovenstaande stappen hierna om continu waterkefir te produceren.
  • Om de waterkefir prikkelend te maken voeg je in de afgezeefde waterkefir vruchtensap of vers fruit toe.
  • Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 - 3 dagen staan.
  • Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!

Notities

Hoe langer je waterkefir laat fermenteren, des te meer suiker er omgezet wordt naar probiotica. Als je je dus zorgen maakt over de hoeveelheid suiker, raad ik je aan om de waterkefir 48 uur te laten staan tijdens de eerste ferment.

29 reacties

    1. Annelies schreef:

      Goedemorgen,

      De suiker word ‘opgegeten’ door de korrels. Wat overblijft is nihil

  1. Kan kefir ook te lang staan waardoor de bacteriën dood gaan? Zo heb ik mijn waterkefir laatst een week later fermenteren voor consumtie.

  2. Wij maken hier om de drie a vier dagen waterkefir volgens het recept van mijn schoonouders:
    100 gr actieve waterkefirkorrels
    60 gr rietsuiker
    1 liter water
    2 gedroogde ongezwavelde abrikozen
    1 gedroogde vijg
    We laten dit zeker twee dagen fermenteren.
    Ander fruit kan gevaarlijk zijn voor de kefirkorrels maar onze korrels worden super blij van de abrikozen en de vijg. Mijn vriend heeft al maanden geen last meer van zijn (normaal vrij heftige) eczeem. We gaan nu zeker met deze nieuwe variaties experimenteren!

  3. Ineke van der Zwaag schreef:

    Goedemorgen,

    Ik heb gehoord dat de weckpotten en glazen flessen alleen met water omgespoeld mogen worden en niet met afwasmiddel in aanraking mogen komen. Misschien even navragen of dat oke is.

    Groetjes Ineke

    1. Annelies schreef:

      Ik was de pot met een aparte afwasborstel en water.
      De flessen met afwasmiddel en heel goed naspoelen

  4. Hi,

    Super leuk ik ben hier nu net mee begonnen. Ik ben een beetje bang dat ik te weinig suiker erin heb zitten. Is dat ook mogelijk? Zo ja hoe merk je dat? Is er ook een iets waaraan je kunt zien dat het bijna alle suiker heeft gefermenteerd?

    Mvg

    1. Hoi Manou,
      Dat kun je proeven! Zodra alle suiker opgegeten en gefermenteerd is, proeft de waterkefir fris-zuur. Gewoon een lepeltje gebruiken om te proeven. Is het nog erg zoet, dan kun je het laten staan. Smaakt het haast naar azijn, dan kun je het nog wel drinken hoor, maar dan is echt alle suiker op en heeft het iets te lang gestaan.
      Succes!

  5. Annie Bartholomee schreef:

    hele interessante site, ik wil meer weten van je overige recepten. Heb je ook een hint over eetbare wilde bloemen

  6. Ik lees in verschillende recepten dat het belangrijk is om de kefir in een glazen fles/pot te laten fermenteren, kan het niet in een plastic fles? Ik heb waterkefir ook wel eens in een plastic fles bij de biowinkel gekocht… zou die willen hergebruiken voor mijn eigen maakseltje.

    1. Hoi Lotte,

      Plastic gaat reageren met de kefir en kan de probiotica ‘dood slaan’ als het ware. Glas is neutraal en zal geen enkel effect hebben op de kefir korrels. Vandaar. De kefir uit de winkel is niet altijd geschikt om mee door te kweken. Zeker in het geval van waterkefir zou ik zeggen: koop een paar korrels (kijk op marktplaats bijvoorbeeld of op FB) en ga daar mee aan de slag. Niet duur en altijd succes gegarandeerd 🙂

      Groetjes!

      1. Ik gebruik alleen maar plastic flessen, dit heeft geen enkel negatief effect. Glazen flessen zijn levensgevaarlijk, die kunnen ontploffen. Dan heb je glas in duizend stukken die je kamer rondvliegen *het is gebeurd, gelukkig lagen ze te slapen boven.

        Doe not use glass.

        1. Marjan schreef:

          Ik draai regelmatig de dop er even af om te ‘luchten’. Dat neemt de druk weg.

  7. Riëtte schreef:

    5 sterren
    Hoi Petra,

    Ik ben sinds kort zowel met waterkefir als melkkefir begonnen en ben ook mega enthousiast. Sinds mijn 16e ben ik schildklier “patiënt” en sinds mijn 27e ontwikkelde ik een hartspierziekte. Uiteindelijk bleek dit alles het gevolg van een auto-immuunziekte genaamd systemische sclerodermie. Dit overkomt me terwijl ik gezond leefde, niet dronk, niet rookte, super gezond at en veel sportte. 1.65 en 53 kilo. Uiteindelijk kun je zelf een hoop doen om je immuunsysteem te prikkelen en ik nen dus oa hiermee begonnen. Mijn allergrootste winst is dat ik door de probiotica inname weer gewoon naar het toilet kan. Ik gebruik morfinepleisters wegens de ondragelijke pijn in mijn hele skelet, maar het bekende gevolg is obstipatie. Automatisch krijg je dan van de arts van die vieze meuk voorgeschreven ter bevordering van de stoelgang. Erg slecht spul vol met nog slechtere hulpstoffen. Ik ben zó ontzettend blij dat ik die nu kan schrappen en de kefir als gezonde vervanger heb ontdekt. Daarnaast is mijn hele maag-/darmstelsel veel rustiger. Veel minder maagpijn en geen opgeblazen gevoel meer. Ook minder dat “zin in iets” gevoel. Het doet echt veel heb ik het idee ook al zal niet alles bewezen zijn.

    Ik heb voor jou nog een vraag over de suiker en over de 2e fermentatie.
    – welke suikers zijn nu precies ongeraffineerd? Ik gebruik biologische rietsuiker. Is dat goed of ken jij een betere keuze?

    – nadat jij de 1e fermentatie gezeefd hebt, zet jij je fles met fruit oid dan meteen in de koeling of laat je de fles die 2e 24 uur nog buuten de koeling? En pas na die 24 uur in de koeling om te drinken. Ik heb namelijk het idee dat het tijdens die 2e fermentatie buiten de koeling meer bruisend word. Heb jij hier ervaring mee?

    Groetjes Riëtte

  8. Ik doe altijd een halve citroen(biologisch) bij d eerste fermentatie en ik heb nog nooit last gehad van draden.

  9. Wat een heerlijke drank! Wat ik mij afvraag; zit er geen alcohol in? Kefir zet de suiker om in koolzuur en alcohol toch?

  10. Annelies schreef:

    5 sterren
    Ik doe voor de 2e fermentatie braam en munt blaadjes. Ook erg lekker

  11. Hoi,

    Spoel je best elke keer de kefir af na gebruik of niet? Ik heb namelijk wat van die kleine pitjes van de vijgen ertussen zitten.

    Groetjes

  12. marcel schreef:

    goeden dag waar haalt u de spullen flessen met grote hals en zo

    1. Hallo, bij de boer kopen we melk in glazen flessen die ik vervolgens hergebruik. Of in de kringloopwinkel koop ik weckpotten. Beiden maak ik schoon in de vaatwasser voor gebruik.

      Groeten!

      1. Ineke van der Zwaag schreef:

        Goedemorgen,

        Ik heb gehoord dat de weckpotten en glazen flessen alleen met water omgespoeld mogen worden en niet met afwasmiddel in aanraking mogen komen. Misschien even navragen of dat oke is.

        Groetjes Ineke

    2. Annelies schreef:

      Ikea heeft veel verschillende soorten en maten

  13. Ik maak melkkefir van ongezoete sojamelk. Dat is juist cholesterol verlagend.

  14. Petrahaver schreef:

    Ik drink al jaren water kefir, maar ik zag dat er in melkkefir best een hoge cholesterol waarde in zit. Maar van waterkefir kan ik niets vinden. Ik kan mij voorstellen dat daar minder in zit. Wat een leuke site heb je.

    Met vriendelijke groet ,

    Petra Haver

    1. Hoi Petra,

      Dankjewel! 🙂 In waterkefir zit geen cholesterol omdat dit met water gemaakt is inderdaad. Melkkefir zal cholesterol bevatten vanwege dus de melk waar het mee bereid wordt. Als dit echt een punt van aandacht is voor je, is waterkefir dus een prima alternatief!

      Groetjes,
      Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
Chocolade Amandel Koekjes
Koek en gebak

Chocolade Amandel Koekjes

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en

Lees verder »