Welke sappen zijn echt gezond?

Je hoort steeds vaker dat sap drinken eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Hoe kan dat en zijn er ook sappen die wel goed voor je zijn? In dit artikel bespreken we waarom de soorten die je in de supermarkt koopt over het algemeen niet gezond zijn. Uiteraard geven we je ook advies en vertellen we welke sappen wel een positief effect op lichaam en geest hebben.

Het probleem met fruitsappen

Fruit is gezond. Niet voor niets is het voedingsadvies om dagelijks minstens 2 porties fruit te eten. Er zitten vitamines in die ons lichaam gebruikt om gezond te blijven. Maar in fruit zit ook veel suiker, ongeveer net zoveel als in frisdrank. Door het als sap te drinken krijg je al snel te veel suiker binnen. Een voorbeeld: in een glas van 250 milliliter puur appelsap zit 26 gram suiker. Dat is ongeveer 8,5 suikerklontje. Drinken gaat sneller dan eten, waardoor je al vrij snel te veel binnenkrijgt van dranken met een hoog suikergehalte.

Groentesappen zijn het antwoord

Een glaasje sap bij het ontbijt of tussen de middag is voor veel mensen echt genieten. Daarom zou het zonde zijn om er helemaal mee te stoppen. Sappen zijn nog steeds gezond, zolang je maar voor de juiste opties kiest. In groente zitten vitamines die ook in fruit zitten. Maar het suikergehalte is vele malen lager. Daarom zijn groentes eigenlijk veel geschikter als basis voor een sap.

Fruit voor de smaak

Niet iedereen vindt een sap op basis van 100% groente lekker. Gelukkig is fruit nog steeds gezond, alleen in beperkte mate. Daarom bestaan populaire en gezonde sappen vaak uit ongeveer 70% groente en 30% fruit. Hierdoor smaken ze lekker en zijn ze gezond. Bovendien is het een mooie gelegenheid om ingrediënten te combineren en allerlei verschillende smaken te creëren.

Vezels verdwijnen door standaard persmethodes

Er is nog een probleem met het drinken van geperste sappen. Meestal kiezen fabrikanten namelijk voor snelle en goedkope persmethodes. Hierdoor gaan veel vezels in het fruit verloren. Dus naast dat je veel suiker tot je neemt, krijg je niet eens alle vitamines en voedingsstoffen binnen. Als je zelf een sap perst ontstaat overigens hetzelfde probleem. Door standaard persmethodes worden de vezels van het fruit namelijk letterlijk kapotgedrukt.

Slow juicing als beter alternatief

Specialisten in het maken van sappen kiezen voor andere technieken om het sap te persen. Het doel is dat alle voedingsstoffen die in fruit of groente zitten daadwerkelijk in het sap terechtkomen. Een mooie methode om dat voor elkaar te krijgen is slow juicing, ook wel cold pressing genoemd. In plaats van een centrifuge wordt er gebruik gemaakt van een hydraulische pers om het sap uit de groente en het fruit te krijgen. Hierdoor worden de vezels niet kapotgedrukt of gesneden maar er langzaam uitgeduwd.

Een superfood als extra toevoeging

Gezonde sappen bestaan dus grotendeels uit groente en worden langzaam geperst door gespecialiseerde machines. Als klap op de vuurpijl zit er ook nog vaak een superfood in. Dat zijn ingrediënten die extra gezond zijn voor je lichaam. Voorbeelden zijn gojibessen, gember, spirulina en kamu kamu.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »