Kerstham uit de Oven
Maak een heerlijke en indrukwekkende kerstham dit jaar en serveer het met zure groenten, bolletjes en eventueel (zelfgemaakte) patat. De oven doet het meeste werk, dus het is niet moeilijk om te maken.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Gang Feestrecept, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
- 1 speenvarken van van ongeveer 1,7 kilo
- 1 el honing
- grove mosterd
- olijfolie
- 1 el bruine suiker of kokosbloesemsuiker
Voor het Pekelbad:
- 5 dl warm water
- 1 l koud water
- 5 dl appelsap
- 8 el zeezout
- 1 el peperkorrels
- 1 el kruidnagels
- 5 laurierblaadjes
Eerst pekel je de kerstham:
Haal de ham uit de vriezer en laat hem volledig ontdooien.
Los het zout in het warme water op en voeg de overige ingrediƫnten toe.
Schenk het pekelbad in een schaal of pan waar de ham volledig in past en onder water kan staan.
Dek af en laat 12 - 24 uur pekelen.
Zo rooster je de kerstham:
Haal de ham na het pekelen uit zijn zoute badje en spoel hem af onder koud water. Wrijf droof en leg op een snijplank.
Snijd met een scherp mes ruitjes in het spekvet en smeer hem daarna goed in met olijfolie, mosterd, de honing en wat suiker.
Verwarm de oven voor op 170 graden en pak een ruime ovenschaal.
Plaats de gepekelde ham hier in en laat hem minstens 2 - 2,5 uur in de oven garen. Rooster hem onafgedekt zodat hij mooi goudbruin kleurt.
Zodra de ham gaar is, laat je hem een half uur rusten voordat je hem aansnijdt.