Kerstham Maken – Het Ultieme Kerstrecept

Kerstham recept

Een kerstham is een geweldig iets. Je kan dit als een episch middelpunt van het kerstdiner met alles er op en eraan maken. Of je bereidt het voor een supergezellig feestbuffet met al je familie er vrienden er bij. Er is hoe dan ook meer dan genoeg voor iedereen en een kerstham is gewoon ontzettend lekker. Maken dus!

Kerstham recept

Britse Kerstdis

Ieder jaar met kerst moet er een Groot Stuk Vlees op tafel komen. Dit is een Britse traditie en hier wordt niet vanaf geweken. Geen klein rolladetjes of een pannetje stoofvlees. Nee, nee. Kalkoen willen ze, ‘roast beef’ en een kerstham. Nu is het zo dat er in Engeland óf dagen achtereen gegeten wordt óf iedereen en z’n hond komt bij elkaar om samengepakt als sardientjes aan een provisorisch verlengde eettafel te genieten van al het lekkers dat de kersttijd te bieden heeft.

Grote Stukken Vlees in de oven

Drie stukken vlees bereiden zoals m’ n schoonmoeder doet, daar begin ik niet aan. Maar ik vind het wel erg leuk en heel feestelijk om een lekker stuk vlees te bereiden. Iets dat lang in de oven moet en dan met een keur aan bijgerechten zodat er voor elk wat wils is. Dit jaar is dat de kerstham. Bij Beef&Steak kun je een hele mooi ham aan het been krijgen die hier uitermate geschikt voor is.

Het bereiden van een groot stuk vlees kan heel intimiderend zijn, maar met de juiste hulpmiddelen is het dat totaal niet. Het grootste verschil is de tijd die het nodig heeft om te braden. Die is aanzienlijk langer dan bij een filetlapje bijvoorbeeld 😉 Als het vlees eenmaal in de oven staat, doet het zijn ding wel en heb je er nauwelijks omkijken naar. Je kunt dan niet uitgebreid gaan winkelen, maar je hoeft ook niet gespannen in de keuken blijven zitten om het in de gaten te houden.

Kerstham Recept

Dit recept voor kerstham heb ik nu een aantal jaar gebruikt en het blijft een succesnummer. Voorwaarde is wel dat er goed vlees gebruikt wordt. Goed van smaak maar ook goed van kwaliteit. Het varkensvlees bij Beef&Steak komt bij deugdelijke boeren vandaan dus je weet wat je in huis haalt. Eet je net als wij graag af en toe een stukje vlees? Kies dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een speenvarken ham zoals ik hier gebruik is groot genoeg voor 8 tot 10 personen als hoofdmaaltijd of tot wel 16 personen als je het als onderdeel van een buffet neerzet. Dit is erg lekker met zure groenten, volkoren bolletjes en zelfgemaakte patat. Maar het is ook erg lekker op een meer traditionele manier met spruitjes en overgeroosterde groenten.

Kerstham recept

Kerstham uit de Oven

Maak een heerlijke en indrukwekkende kerstham dit jaar en serveer het met zure groenten, bolletjes en eventueel (zelfgemaakte) patat. De oven doet het meeste werk, dus het is niet moeilijk om te maken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Feestrecept, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 16 porties

Equipment

  • Oven
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 1 speenvarken van van ongeveer 1,7 kilo
  • 1 el honing
  • grove mosterd
  • olijfolie
  • 1 el bruine suiker of kokosbloesemsuiker

Voor het Pekelbad:

  • 5 dl warm water
  • 1 l koud water
  • 5 dl appelsap
  • 8 el zeezout
  • 1 el peperkorrels
  • 1 el kruidnagels
  • 5 laurierblaadjes

Instructies
 

Eerst pekel je de kerstham:

  • Haal de ham uit de vriezer en laat hem volledig ontdooien.
  • Los het zout in het warme water op en voeg de overige ingrediënten toe.
  • Schenk het pekelbad in een schaal of pan waar de ham volledig in past en onder water kan staan.
  • Dek af en laat 12 – 24 uur pekelen.

Zo rooster je de kerstham:

  • Haal de ham na het pekelen uit zijn zoute badje en spoel hem af onder koud water. Wrijf droof en leg op een snijplank.
  • Snijd met een scherp mes ruitjes in het spekvet en smeer hem daarna goed in met olijfolie, mosterd, de honing en wat suiker.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en pak een ruime ovenschaal.
  • Plaats de gepekelde ham hier in en laat hem minstens 2 – 2,5 uur in de oven garen. Rooster hem onafgedekt zodat hij mooi goudbruin kleurt.
  • Zodra de ham gaar is, laat je hem een half uur rusten voordat je hem aansnijdt.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »