Ga terug
Baby Smash Cake

Suikervrij en Glutenvrij Baby Smash cake

Een lekkere mini bananen smash cake, leuk voor een eerste verjaardag!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Feestrecept, Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Equipment

  • Rechthoekige bakvorm van 24 x 30 cm
  • Ronde uitsteekvorm van 10 cm doorsnee
  • Elektrische mixer
  • Blender

Ingrediënten
  

  • 2 hele rijpe bananen
  • 1 vanilleboon
  • ¼ tl bicarbonaat
  • 2 eieren gesplitst
  • 1 el kokosolie of boter op kamertemperatuur
  • 75 gram glutenvrije bakmix
  • 200 ml dikke kokosmelk het bovenste gedeelte uit een blikje
  • 1 el 100% fruitjam Bijv. St. Dalfour

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik goed in en zet apart.
  • Neem een blender en doe hier de bananen, de zaadjes van de vanille, de bicarbonaat, het meel en de kokosolie of boter in. Blend tot je een redelijk gladde 'smoothie' hebt.
  • Splits de eieren en doe de eidooiers ook in de blender. Pureer nog even kort.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot je stijve pieken hebt.
  • Meng nu het bananenmengsel lepel voor lepel door de eiwitten tot je geen witte plekjes meer ziet.
  • Schenk het beslag in de vorm en bak de taart in 30 minuten gaar.
  • Laat de cake afkoelen en steek of snijd twee cirkeltjes van 10 cm doorsnee elk hier uit. Leg even apart.
  • Maak nu kokosslagroom door het dikke gedeelte van de kokosmelk uit een blikje op te kloppen met een elektrische mixer.
  • Neem een mooi bordje en leg hier de eerste helft van de smash cake op. Besmeer met een beetje jam en leg de andere helft hier op.
  • Besmeer het cakeje nu met de opgelopte kokosslagroom en decoreer naar hartelust!
  • Laat even een uurtje opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.

Notities

Tips:
  1. Je kunt de kokosslagroom vervangen door gewone slagroom als melk geen probleem is voor jou. 
  2. Je kunt de eieren vervangen door lijnzaadei, maar hierdoor wordt de cake een stuk lager en wat steviger. Voeg dan een eetlepel appelmoes toe ter vervanging van de eidooiers.
  3. St. Dalfour is erg lekkere 100% fruit jam die in bijna alle supermarkten wel te krijgen is. Abrikoos of framboos passen hier goed bij! 
  4. Ik gebruik mijn eigen glutenvrije bakmix, maar je kunt ook kant-en-klare mix kopen bij de AH, Jumbo of reformwinkel. Lees dan wel eerst even de ingrediënten om er zeker van te zijn dat het wat voor je is. 
  5. De restjes cake zijn uiteraard ook erg lekker! Ik serveerde die op een schoteltje met een beetje slagroom en wat gehakte nootjes aan de gasten!