Glutenvrij Meel Zelf Maken doe je zo!

Glutenvrij Meel
Glutenvrij Meel

Glutenvrij bakken kan soms best een uitdaging zijn want je kan ‘normaal’ bloem en meel niet altijd 1 op 1 vervangen door een glutenvrij meel. De eigenschappen van de verschillende soorten glutenvrij meel zijn namelijk heel divers en je moet soms behoorlijk puzzelen om een ietwat gelijkend resultaat te krijgen. Een goed voorbeeld daarvan is kokosmeel. Dit neemt zoveel vocht op dat je het echt nooit zomaar kunt gebruiken ter vervanging van een regulier meel.

Glutenvrije Melen uitproberen

Door de jaren heen heb ik verschillende soorten glutenvrij meel gebruikt met wisselend resultaat. Ook heb ik geëxperimenteerd met kant-en-klaar glutenvrij meel, wederom met wisselend resultaat. Vaak zitten er in die kant-en-klare mixen vulmiddelen en naar verhouding erg veel aardappel- of maiszetmeel (=niet bepaald voedzaam).

Zelf Glutenvrij meel maken

Inmiddels heb ik een zelfgemaakt glutenvrij meelmengsel dat ik met veel plezier gebruik. Het enige daarvan is dat het vanwege de rijstmeel en boekweitmeel een bepaalde smaak heeft die wat overheersend kan zijn. Daarom heb ik een tweede glutenvrij meel ontwikkeld waar ik ook erg blij mee ben. Dit is een mooie vervanger voor bloem. De textuur en het mondgevoel imiteren dit goed na en het is daarom perfect in cakes en koekjes!

Zelfgemaakt Glutenvrij Meel

Een prettig te gebruiken glutenvrije vervanger voor bloem op basis van rijstmeel en tapiocameel.
Voorbereidingstijd5 minuten
Opbrengst: 1 kilo
Auteur: Heleen Quantrill

Materials

Glutenvrij Bakmeel

  • 700 gram wit rijstmeel
  • 150 gram tapiocameel
  • 125 gram aardappelzetmeel
  • 4 tl xanthaangom optioneel

Glutenvrij Zelfrijzend Bakmeel

  • 4 tl glutenvrij bakpoeder

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar in een goed af te sluiten doos op een donkere, koele plaats.
  • Om zelfrijzend bakmeel te maken, voeg je het bakpoeder toe.

Wanneer je een aandoening hebt waarbij je écht geen gluten mag, is het van belang dat je goed oplet dat de melen die je koopt ook gecertificeerd glutenvrij zijn. Bij (online) toko’s kun je met gemak rijstmeel en tapiocameel kopen, maar die worden vaak geproduceerd in fabrieken waar ook meel met gluten wordt verwerkt. Dit is dus geen probleem als je, net als ik, je beter voelt door gluten te vermijden, maar er geen medische aanleiding voor is.

Goeie merken om gecertificeerd glutenvrije rijstmeel, aardappelzetmeel en tapiocameel van te kopen zijn Peak’s (Jumbo), Joannusmolen (reformwinkels) en Dove’s Farm (Holland&Barret). Smaakt heeft ook rijstmeel, maar hoewel dit biologisch is, kan het sporen van gluten bevatten. Xanthaangom koop je bij AH van Peak’s.

Zo bewaar je Glutenvrij Meel

Glutenvrij bakmeel bewaar je het best in een goed afsluitbare pot op een koele, donkere plek. Bewaar het niet te lang, ik zorg dat ik het meel binnen een half jaar op maak. Zorg er dus voor dat je de pot van een duidelijk label met datum voorziet.

5 reacties

  1. Waar koop je wit rijstmeel? Ik heb alleen rijstmeel van pit pit en die is volkoren

    1. VeggieMo schreef:

      Dat kun je bij Amazingoriental kopen. Kan online. Ik koop er ook kleefrijstmeel en tapiocameel. Die laatste is fijn om te binden en om Braziliaanse kaasbroodjes te maken.
      Geen last gehad van glutenbesmetting. Verder zijn de rijstnoedels erg goed en veel variatie voor een lage prijs.
      Nee, ik heb geen aandelen 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »