Verwarm de oven voor op 170º Celsius en doe 12 papieren muffinvormpjes in een cupcake vorm. Zet apart.
Meng in een ruime kom het havermeel, vanillepoeder, de kaneel, kardemom, bicarbonaat en een snufje zout.
Smelt ondertussen in de oven de boter, maar let er op dat hij niet te heet wordt. Meng de boter met de eieren, azijn, yoghurt of karnemelk en schenk dit bij het meel. Roer goed door tot er geen klontjes meer zijn.
Schil de appels en snijd ze in parten. Verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Roer de appelstukjes door het beslag.
Gebruik een ijsschep om gelijke hoeveelheden beslag in de muffinvormpjes te doen.
Zet de bakvorm in de oven en bak de muffins in 25 minuten gaar. Check met een tandenstoker of ze geheel gaar zijn. Zo niet, bak dan steeds vijf minuten extra.
Warm zijn ze erg lekker met een kop thee!