Maak je eigen Vanillepoeder

Maak je eigen vanillepoeder

Maak je eigen vanillepoeder. Lees hier hoe eenvoudig het is om dit zelf thuis te maken.

Maak je eigen vanillepoederAls er één specerij in huis is dat ik echt veel gebruik, dan is het vanille. Ik koop vanillestokjes in bulk hier en bewaar ze vervolgens op een koele plek, luchtdicht afgesloten. Voor gebruik schraap ik de zaadjes uit een stokje en steek het stokje zelf in een flesje wodka om zo mijn eigen vanille-extract in huis te hebben. Maar soms is het niet handig om extra alcohol aan een gerecht of baksel toe te voegen. Marjanne duikt regelmatig de keuken in om cupcakes of koekjes te maken en dan wil ik niet dat ze alcohol toevoegt.

Vanillepoeder

Afgelopen kerst kreeg ik van mijn schoonmoeder een potje vanillepoeder cadeau. Uiteraard ben ik bekend met vanillepoeder maar vanwege de kosten heb ik het nooit gekocht. Als cadeau krijgen is dan wel erg leuk (tip!). Maar ik kwam erachter dat als je met vanillepoeder werkt, je met een half theelepeltje op een recept voor bijvoorbeeld een cake al toe kan. Vanillepoeder is erg geconcentreerd qua smaak en gaat daarom dus best een tijdje mee.

Na wat speuren op het internet kwam ik tot de conclusie dat zelf vanillepoeder maken erg eenvoudig is! Het enige dat je nodig hebt zijn vanillestokjes en een elektrische koffiemolen (sommigen gebruikten een keukenmachine maar dat leek mij te grof). Ik denk dat een Bullet ook wel zal werken.

Wat je doet, is je droogt de vanillestokjes eerst en daarna maal je ze fijn in de koffiemolen en voilà, je hebt vanillepoeder! Veel economischer dan steeds een vanillestokje uitschrapen, want je maalt dus alles.

Zo ga je te werk

Er zijn drie manieren om vanillestokjes te drogen:

  1. Laat de vanillestokjes 3 weken op een droge plek uitdrogen, bijvoorbeeld boven de verwarming. Dit geeft zgn. ‘raw’ vanillepoeder.
  2. Droog de vanillestokjes in een voedseldroger. Dit duurt ongeveer 1 -2  uur bij een temperatuur van 65 graden.
  3. Droog de vanillestokjes in een oven. Dit duurt dan ongeveer 4 – 5 minuten bij een temperatuur van 170 graden.

Ik ben ongeduldig, ik droogde ze in de oven.

Daarna snijd of knip je de stokjes in drieën of vieren en doe je ze (eventueel in batches) in de elektrische koffiemolen. Maal een aantal keer tot het redelijk fijn is. Schud over in een pot en bewaar op een koele plaats. Omdat je de vanillestokjes eerst droogt, is het redelijk lang houdbaar. Maar op een gegeven moment zul je merken dat de geurkracht wat afneemt. Tenzij je vaak vanille gebruikt, is mijn tip dus om dan steeds maar een paar stokjes te malen.

VanillepoederDus, zo maak je je eigen vanillepoeder!

14 reacties

  1. zaterdag weer broodjes bakken.
    Dan staat de oven toch aan.
    kan ik meteen de vanillestokjes drogen.
    bedankt voor de tip.

    ben wel benieuwd waar jij de stokjes koopt.

  2. Marietje schreef:

    Zelf malen met o.a. kaneel vanille enz.
    dan weet je dat 100 % hebt van het product.

  3. Erik E van Vliet schreef:

    rita,

    Er heeft nog nooit koffie in mijn koffiemolen gezeten… Die heb ikoter in huis om poedersuiker te maken…

  4. Pascal schreef:

    Bonsje,

    Mocht je nu geen vanillepoeder maken dan hoef je nog steeds niets weg te gooien. Nadat ik het vanillemerg eruit geschraapt heb voor welk gerecht dan ook, doe ik de overgebleven halve vanillebonen in een grote pot met fijne witte suiker; dat levert heerlijke vanillesuiker op.

  5. Tineke schreef:

    Fijn dit gevonden te hebben, gaat het niet erg naar koffie smaken als je het door de bonenmaler doet?

  6. leuk idee,
    vanillestokjes gehaald en aan de slag gegaan, super simpel.
    Maar of het goed koper is dan vanille poeder???
    ik had nu 2 stokjes gehaald bij de jumbo, totaal 3,30..
    ik kocht destijds potje vanillepoeder bourbon, 10 gram voor 3.99.
    Had ik toch echt wel meer dan die 2 stokjes die ik zelf gemalen heb.

    Of hoe moet ik het zien dat het goede koper is???

    1. Het verschil maak je op het moment als je vanillestokjes groot inkoopt, in plaats van per stuk of per twee uit de winkel. Die zijn idd erg duur zo en dan maakt het weinig verschil qua prijs wanneer je vanillepoeder koopt. Check de link die ik geef voor wat suggesties in hoeveelheden en prijs.

  7. Wat een fijn idee! Het voelt altijd zo zonde om alleen maar de zaadjes te gebruiken

  8. Marianne schreef:

    Wat slim! Toevallig iets wat ik dit weekend even heb overwogen te kopen, maar zo vreselijk duur. Dit scheelt wel, ja. Dankjewel voor de tip!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »