Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor dierlijke yoghurt maar wil je liever geen sojaproducten eten? Zelf kokosyoghurt maken is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een goeie yoghurtmaker, probiotica en lekkere kokosmelk. Zo voorkom je allerlei toevoegingen en heb je zelf in de hand hoeveel je maakt.
Al een tijdje ben ik aan het experimenteren met het maken van kokosyoghurt en deed dit meestal gewoon op kamertemperatuur. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het beter werkt om het in een elektrische yoghurtmaker te doen (bijvoorbeeld zoals deze). Dit geeft een mooi constant resultaat. Waarschijnlijk dat, omdat het winter is op dit moment, de temperatuur toch teveel wisselt. De kokosyoghurt bleef dun en proefde alleen maar naar zure kokosmelk. Door ervoor te zorgen dat de temperatuur constant bleef, kreeg ik ook daadwerkelijk yoghurt.
Dikke Kokosyoghurt
Een ander trucje is om een verdikkingsmiddel toe te voegen als agar (of gelatine, maar dan is het niet vegan meer). Zonder een verdikkingsmiddel heb je nog wel een lekkere yoghurt, maar blijft het dun. Waarom? De eiwitten in plantenmelk zijn anders dan die van dierlijke melk. Door een schepje agar toe te voegen, krijg je niet alleen lekkere kokosyoghurt, maar is het ook heerlijk dik.
Probiotica Supplementen
De probiotica die ik voor dit recept gebruikte, komen – uiteraard – van Bio Kult. Gewoon twee capsules van het oranje doosje en het werkt echt super.

Kokosyoghurt (probiotisch, melkvrij, vegan)
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen
- 1 el oerzoet of kokosbloesemsuiker
- 2 probiotica capsules
- 1 tl agar poeder afgestreken
- Hele schone glazen potten
Instructies
- Zorg allereerst voor hele schone potten. Was ze in heet water en droog ze in de oven. Raak de binnenkant daarna niet meer aan met je handen.
- Zet de elektrische yoghurtmaker klaar.
- In een steelpannetje verhit je de kokosmelk met de suiker tot de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
- Los intussen de agar in heet water op.
- Wacht tot de kokosmelk is afgekoeld tot 50 graden.
- Roer nu de agar en de inhoud van de probiotica capsules door de kokosmelk.
- Schenk in de yoghurtmaker en laat 8, 16 of 24 uur staan. Hoe langer, des te zuurder de yoghurt.
- Verdeel de yoghurt over de glazen potten en zet ze een half uur in de vriezer. Dit voorkomt dat de yoghurt 'schift'.
- Bewaar de yoghurt daarna gewoon in de koelkast. Consumeer binnen 3 dagen.