Zelf (Lactose-arme) Yoghurt Maken

In een gezin met wat oudere kinderen kom je gemakkelijk in aanraking met allerlei moderne populaire muziek. Een van de liedjes die hier af en toe gedraaid worden, speelt de laatste tijd voortdurend in mijn hoofd: Yoghurt, van de Noorse band Ylvis.

Hier thuis zijn we allemaal verzot op yoghurt. De kinderen eten het vooral als tussendoortje, of ook wel als ze het avondeten niet zo kunnen waarderen en hun buik daarmee niet willen vullen. Ideaal, want ze kunnen het gemakkelijk zelf regelen, ook de jongste en ik heb er geen omkijken naar, moet alleen zorgen dat het in huis is.

 

Wat is Yoghurt?

We kennen het allemaal wel, yoghurt, maar wat is het nu eigenlijk precies?

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct. Fermentatie wil zeggen dat micro-organismen, zoals bacteriën bepaalde organische stoffen omzetten in andere stoffen. Bij de fermentatie van zuivel gaat dat meestal om melkzuurbacteriën die melksuikers (lactose) omzetten in onder andere melkzuren.

Door deze omzetting wordt de gebruikte melk lichter verteerbaar, want deze is in feite al enigszins voorverteerd. Het melkzuur zorgt er weer voor dat de yoghurt langer houdbaar is.

Naargelang de soort melkzuurbacteriën die gebruikt worden, verkrijg je verschillende soorten producten.

De fermentatie van yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee bepaalde bacteriën, te weten:

  • Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
  • Streptococcus thermophilus

Alleen als er voor de fermentatie van melk gebruik is gemaakt van deze twee bacterieculturen, en alleen als deze in voldoende mate lévend aanwezig zijn, mag het product yoghurt genoemd worden. Bi(o)garde bijvoorbeeld mag om die reden geen yoghurt worden genoemd, daarvoor worden andere culturen gebruikt.

Yoghurt maken

Waarom zou je Yoghurt zelf maken?

Het is waar dat een pak yoghurt in de winkel nauwelijks duurder is dan een pak melk, dus waarom zou je je yoghurt zelf maken?

Zelf zag ik daar voorheen ook het nut nooit zo van in, het was vooral weer meer werk. Tot ik echter me ging verdiepen in het GAPS-dieet. Om zoveel mogelijk allerlei kwalijke bacteriën in je darmen uit te hongeren, zodat de goede jongens weer de overhand kunnen gaan krijgen, mag je bij het GAPS-dieet allerlei voedingsmiddelen die die bacteriën kunnen voeden niet hebben, lactose is daar een van.

Zoals je hebt kunnen lezen wordt bij de fermentatie van zuivel, lactose omgezet in melkzuren. Alleen wordt de yoghurt die je in de winkel koopt te kort gefermenteerd om alle lactose uit de melk om te kunnen zetten. Thuis kun je je yoghurt langer laten fermenteren opdat er meer lactose wordt omgezet en deze er dus praktisch helemaal uit verdwijnt. Dit wordt ook wel 24-uurs yoghurt genoemd, omdat deze dus minimaal 24 uur gefermenteerd wordt.

Op www.yoghurt.nl staan nog vele andere redenen om zelf yoghurt te maken, met starterculturen van www.yoghurt.nl, zoals:

Zelf yoghurt maken is NATUURLIJK

De yoghurtproducten zijn 100% biologisch en bevatten de oorspronkelijke yoghurtbacteriën. Deze bacteriën, ook wel yoghurtculturen genoemd, zorgen voor een heerlijke, echte yoghurt smaak. 
In tegenstelling tot de meeste yoghurtproducten uit de supermarkt bevat zelfgemaakte yoghurt: 

geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen 
geen conserveringsmiddelen 
geen stabilizers

Zelfgemaakte yoghurt is VERS

Geen yoghurt is zo vers als zelfgemaakt yoghurt. Elke lepel zelfgemaakte yoghurt bevat miljoenen levende yoghurtbacteriën. Dit in tegenstelling tot de yoghurt uit de supermarkt. Na productie duurt het minstens een week voordat yoghurt in supermarkt schappen beland. Een reis die de meeste melkzuurbacteriën niet overleven. Het verschil in versheid proef je.

Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND

Door zelf yoghurt te maken geniet je van al het goede dat yoghurt in zich heeft.

Zelfgemaakte yoghurtproducten bevatten levende yoghurtculturen.

Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder. 

Zelfgemaakte yoghurt zit na bereiding boordevol goede bacteriën en melkzuren en bevat praktisch geen lactose meer. Dit in tegenstelling tot supermarkt yoghurt. Deze yoghurt wordt in een relatief korte tijd bereid en bevat daardoor nog veel lactose.

Zelfgemaakt yoghurt bevat calcium.

Calcium draagt onder andere bij aan:

de normale werking van spijsverteringsenzymen
het tegengaan van botontkalking 
de goede werking van zenuwen en spieren 

Behalve bovenstaande voordelen zijn er zeker nog meer! Zelf yoghurt maken is leuk, goedkoop, eenvoudig en je kunt je eigen smaak bepalen.

Verschillende Yoghurt Soorten

De meeste yoghurt die je in Nederland koopt is van het soort dat roeryoghurt wordt genoemd. In veel andere landen is juist de andere soort, de standyoghurt meer populair.

Het verschil tussen die twee is vooral de temperatuur waarop de yoghurt bereid wordt.

Standyoghurt wordt op 45?C bereid, de warme dunne aangezuurde melk wordt afgevuld in bijvoorbeeld een beker of fles. Daarna rijpt het product in de verpakking in een speciale warme cel. Als het product goed van smaak en structuur is, wordt het product in de koeling geplaatst. Dit duurt alles zo’n 4 tot 6 uur. Standyoghurt heeft een kenmerkende losse structuur; als je een lepel in het product steekt, treedt er bijna direct vocht uit.

Roeryoghurt wordt gemaakt op een temperatuur tussen de 31-32?C, deze yoghurt rijpt in een grote tank en wordt voor het afvullen in de verpakking glad geroerd. Door de lage temperatuur vindt er vorming van slijmachtige verbindingen (polysachariden) plaats, waardoor de yoghurt na het roeren nog stevig blijft en een gladde structuur heeft.

 

Andere yoghurtsoorten ontstaan door bepaalde bewerkingen die voor of na het fermenteren worden toegepast:

  • Griekse yoghurt is yoghurt waar na het fermenteren een deel van het vocht uitgezeefd.
  • Bulgaarse yoghurt wordt gemaakt door de melk vóór het fermenteren eerst in te dikken, vaak wordt hier ook weipoeder, melkpoeder of caseïne aan toegevoegd of andere verdikkingsmiddelen als gelatine en zetmeel om het proces te vergemakkelijken.

 

zelf yoghurt maken

 

Zelf Yoghurt Maken Zónder Yoghurtmachine

Yoghurt zelf maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er ook weinig voor nodig. Omdat een echte yoghurtcultuur het alleen doet tussen de 32-43°C, worden er allerlei yoghurt apparaten verkocht die de te fermenteren melk op temperatuur houden. Je hebt ze in soorten en maten. Vaak bevatten deze apparaten meerdere kleine potjes of soms 1 grote kunststof beker.

Omdat ik die apparaten met kleine potjes te klein vond voor ons grootverbruik, kocht ik ooit een apparaat met een kunststof beker van 1 liter. Dit werkte op zich prima, maar de beker, die ik vrij prijzig vond is tot twee keer toe gebarsten en bovendien ben ik geen fan van kunststof in combinatie met (warm en zuur) voedsel.

Yoghurt maken

Zelf Lactose-arme Yoghurt Maken

Iris Maier
Gang Lactose arme Yoghurt
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • een zakje yoghurtcultuur van www.yoghurt.nl
  • 1 liter melk kan koemelk zijn, maar ook geitenmelk bijvoorbeeld

Benodigdheden

  • 2 pannen die in elkaar passen
  • thermometer
  • grote lepel om me te roeren
  • thermoskan van glas, niet van rvs
  • glazen pot van een liter met deksel

Instructies
 

  • Verwarm de melk au bain-marie door de kleinere pan in de grotere pan te zetten waar een laag water inzit. Zet het geheel op het vuur en verhit de melk gedurende 15 seconde op 82°C.
  • Haal de pan met melk uit de grotere pan met water en zet deze in een bak met koud water om af te koelen. Laat de melk afkoelen tot 43°C.
  • Steriliseer de lepel door deze in kokend water onder te dompelen. Spoel ook de thermoskan om met kokend water en meteen ook maar even de glazen pot.
  • Roer de yoghurtcultuur goed door de melk. De starter moet goed verdeeld worden door de melk, maar je moet de melk niet schuimig kloppen.
  • Giet de melk met de starter in de thermoskan. Sluit deze goed af en zet deze weg op een warme plek. Zelf zet ik 'm altijd op het aanrecht naast de pan met bouillon die hier bijna altijd op het vuur staat.
  • Na 24 uur is praktisch alle lactose uit de melk omgezet. Controleer eventueel de temperatuur van je yoghurt, is deze lager dan 32°C, dan zijn de bacteriën niet meer actief en kun je de yoghurt beter nog een tijdje op een warmere plek laten fermenteren, als je echt de lactose eruit wilt hebben. In mijn ervaring is dit eigenlijk nooit nodig als je een goede glazen thermoskan gebruikt en deze op een warme plek zet.
  • Giet de yoghurt over in de schone glazen pot en plaats deze enkele uren in de koelkast voor je 'm serveert.
  • De yoghurt is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.

Notities

Hoewel je ook yoghurt kunt maken van rauwe melk, is het om te beginnen beter om te kiezen voor gepasteuriseerde melk en stap 1 niet over te slaan. De bacteriën in rauwe melk gaan namelijk de concurrentie aan met die uit de yoghurtcultuur, waardoor het resultaat vaak wat teleurstellend kan zijn.
Als je geen problemen hebt met lactose, hoef je de yoghurt geen 24 uur te laten fermenteren. Hoe langer (en hoe warmer) je de melk laat fermenteren, hoe meer lactose er wordt omgezet en hoe zuurder de yoghurt dus wordt.
Je kunt experimenteren met verschillende tijden, probeer gewoon hoe je de yoghurt vind na 4, 6, 8, 12 en 16 uur fermenteren.

 

Hieronder vind je de beschrijving voor zelf yoghurt maken in een yoghurtmachine.

Yoghurt maken

Zelf (Lactose-arme) Yoghurt Maken

Heleen Quantrill
Je kunt ook heel eenvoudig yoghurt maken in een yoghurtmachine!
Gang Ontbijt

Ingrediënten
  

  • Easiyo yoghurtmaker*
  • 800 ml melk

Instructies
 

  • Los de inhoud van één zakje yoghurt culturen op in 800 ml melk in de bijgevoegde maatbeker van de Easiyo yoghurtmaker.
  • Vul de Easiyo yoghurtmaker tot iets boven de rode rand van het inlegstuk met kokend water.
Zet de maakbeker in de yoghurtmaker en sluit deze. Laat dit 12-15 uur staan.
  • Na 12-15 uur is de yoghurt klaar. Door de fermentatie kan een laagje water op de yoghurt ontstaan. Schenk dit af voor dikkere yoghurt of roer de yoghurt goed door. Neem 6 eetlepels af voor een volgende bereiding. Doet dit vóór consumptie, koeling of extra toevoegingen. Het restant zet je in de koelkast. Laat dit enkele uren opstijven voor consumptie. De yoghurt is 72 uur houdbaar in de koelkast.
  • Doorkweken kan door de 6 eetlepels yoghurt van de laatste bereiding te mengen met een nieuwe hoeveelheid melk. Je kunt de hoeveelheid melk variëren van 400 ml tot een maximum van 800 ml, afhankelijk van de hoeveelheid yoghurt die je wilt bereiden. Gebruik in alle gevallen wel 6 eetlepels yoghurt. Laat de nieuwe bereiding opnieuw 12-15 uur staan in een met kokend water gevulde Easiyo yoghurtmaker.
  • Stap 3 en 4 kunnen ten minste 10x herhaald worden. Wil je zuurdere of dikkere Yoghurt? Laat de bereiding langer dan 12-15 uur staan, voeg meer dan 6 eetlepels van de vorige bereiding toe of gebruik minder melk.

Notities

Je kunt ook een elektrische yoghurtmaker gebruiken bij het bereiden van yoghurt met de culturen van yoghurt.nl. Hanteer dan een fermentatietijd va ongeveer 6 uur.

 

 

Ben jij ook zo’n yoghurt liefhebber en heb je al eens geprobeerd om zelf yoghurt te maken? Laat me weten in de reacties hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een gezond ontbijt met yoghurt en fruit
Gezond eten

Wat is een gezond ontbijt? Ontdek het hier

Een gezond ontbijt is volgens mij een onmisbare start van de dag. Zoals je weet, geeft het je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Zelf merk ik dat een goed ontbijt mijn focus en productiviteit enorm verbetert. Maar wat maakt een ontbijt nu

Lees verder »
Nummer 5 met allemaal eten erin
Gezond eten

Wat is de Schijf van 5? Ontdek het hier

De Schijf van 5 is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel dat door het Voedingscentrum is ontwikkeld om gezond eten eenvoudiger te maken. Het biedt duidelijke richtlijnen die zijn gebaseerd op onderzoek naar voeding en gezondheid. Zoals je misschien weet, helpt het je om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik vind

Lees verder »
ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »