Zelfgemaakte Ketchup
Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie.
Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup
- 400 gram kerstomaten (of andere tomaten)
- 50 ml wei van rauwe melk (uitgelekte yoghurt)
- Snufje steviapoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl grijs zeezout
- Tabasco en moutazijn naar smaak
Hoe maak je Zelfgemaakte Ketchup?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de kerstomaten en rooster ze ongeveer 30 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Dit geeft een heerlijke, geconcentreerde tomatensmaak.
Doe de geroosterde tomaten samen met de wei, steviapoeder, cayennepeper, zeezout, tabasco en moutazijn in een blender of gebruik een staafmixer. Pureer tot een gladde saus. Proef en pas de smaak aan door extra zout, azijn of tabasco toe te voegen.
Giet de ketchup in steriele glazen flesjes of potjes. Laat ze vervolgens 2 dagen in een koele, donkere ruimte staan, zoals de kelder. Hier kan het fermentatieproces zijn werk doen dankzij de bacteriën in de wei. Na twee dagen zet je de flesjes in de koelkast, waar de ketchup nog dikker wordt en de smaken verder rijpen.
Tips & Variaties:
Voeg kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder of een vleugje gerookte paprika toe voor extra diepte.
Liever een zoetere ketchup? Gebruik wat honing of maple syrup in plaats van stevia.
Gebruik rijpe, sappige vleestomaten voor een zachtere structuur.
Serveren:
Deze zelfgemaakte ketchup is heerlijk bij frietjes, burgers of als basis voor een saus. Experimenteer met gerechten en geniet van je ambachtelijke creatie!
5 reacties
I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂
Ja, heel erg lekker! Beetje zuur, echt een ambachtelijke smaak haast. Niet zo chemisch als die rommel die je in de supermarkt koopt. Zeker een aanrader!
En? Hoe is het geworden??
Ik kan me je gezicht heeel goed voorstellen! Wat zonde! Al dat werk en al die bewondering! hahahahaha
Ik ben ook heel benieuwd naar dit resultaat. Ik heb het expres grof gelaten, dus niet door de zeef gedrukt, we zullen zien hoe het uitpakt! Ik zal het laten weten.
Ooit maakte ik, volgens oud-Engels recept, ketchup. Dat moest koken,indikken,roeren,en dat urenlang. Het resultaat was prachtig maar van de vijfliterpan waar ik mee begon, bleef slechts anderhalf flesje over. Mijn toenmalige vriend was zo trots op mijn noeste arbeid, dat iedereen die op visite kwam, de flesjes mocht bewonderen. Kun je je mijn gezicht voorstellen toen hij van de trap afkukelde met de twee flesjes,die het niet overleefden? Ik heb het dus nooit kunnen proeven, want ook dit moest een poos staan om tot volle smaak te komen.