Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup

Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie.

Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup

  • 400 gram kerstomaten (of andere tomaten)
  • 50 ml wei van rauwe melk (uitgelekte yoghurt)
  • Snufje steviapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl grijs zeezout
  • Tabasco en moutazijn naar smaak

Hoe maak je Zelfgemaakte Ketchup?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de kerstomaten en rooster ze ongeveer 30 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Dit geeft een heerlijke, geconcentreerde tomatensmaak.

Doe de geroosterde tomaten samen met de wei, steviapoeder, cayennepeper, zeezout, tabasco en moutazijn in een blender of gebruik een staafmixer. Pureer tot een gladde saus. Proef en pas de smaak aan door extra zout, azijn of tabasco toe te voegen.

Giet de ketchup in steriele glazen flesjes of potjes. Laat ze vervolgens 2 dagen in een koele, donkere ruimte staan, zoals de kelder. Hier kan het fermentatieproces zijn werk doen dankzij de bacteriën in de wei. Na twee dagen zet je de flesjes in de koelkast, waar de ketchup nog dikker wordt en de smaken verder rijpen.

 

Tips & Variaties:

Voeg kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder of een vleugje gerookte paprika toe voor extra diepte.

Liever een zoetere ketchup? Gebruik wat honing of maple syrup in plaats van stevia.

Gebruik rijpe, sappige vleestomaten voor een zachtere structuur.

Serveren:
Deze zelfgemaakte ketchup is heerlijk bij frietjes, burgers of als basis voor een saus. Experimenteer met gerechten en geniet van je ambachtelijke creatie!

5 reacties

  1. I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  2. Ja, heel erg lekker! Beetje zuur, echt een ambachtelijke smaak haast. Niet zo chemisch als die rommel die je in de supermarkt koopt. Zeker een aanrader!

  3. Heleen schreef:

    Ik kan me je gezicht heeel goed voorstellen! Wat zonde! Al dat werk en al die bewondering! hahahahaha

    Ik ben ook heel benieuwd naar dit resultaat. Ik heb het expres grof gelaten, dus niet door de zeef gedrukt, we zullen zien hoe het uitpakt! Ik zal het laten weten.

  4. Ooit maakte ik, volgens oud-Engels recept, ketchup. Dat moest koken,indikken,roeren,en dat urenlang. Het resultaat was prachtig maar van de vijfliterpan waar ik mee begon, bleef slechts anderhalf flesje over. Mijn toenmalige vriend was zo trots op mijn noeste arbeid, dat iedereen die op visite kwam, de flesjes mocht bewonderen. Kun je je mijn gezicht voorstellen toen hij van de trap afkukelde met de twee flesjes,die het niet overleefden? Ik heb het dus nooit kunnen proeven, want ook dit moest een poos staan om tot volle smaak te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »