Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup

Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie.

Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup

  • 400 gram kerstomaten (of andere tomaten)
  • 50 ml wei van rauwe melk (uitgelekte yoghurt)
  • Snufje steviapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl grijs zeezout
  • Tabasco en moutazijn naar smaak

Hoe maak je Zelfgemaakte Ketchup?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de kerstomaten en rooster ze ongeveer 30 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Dit geeft een heerlijke, geconcentreerde tomatensmaak.

Doe de geroosterde tomaten samen met de wei, steviapoeder, cayennepeper, zeezout, tabasco en moutazijn in een blender of gebruik een staafmixer. Pureer tot een gladde saus. Proef en pas de smaak aan door extra zout, azijn of tabasco toe te voegen.

Giet de ketchup in steriele glazen flesjes of potjes. Laat ze vervolgens 2 dagen in een koele, donkere ruimte staan, zoals de kelder. Hier kan het fermentatieproces zijn werk doen dankzij de bacteriën in de wei. Na twee dagen zet je de flesjes in de koelkast, waar de ketchup nog dikker wordt en de smaken verder rijpen.

 

Tips & Variaties:

Voeg kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder of een vleugje gerookte paprika toe voor extra diepte.

Liever een zoetere ketchup? Gebruik wat honing of maple syrup in plaats van stevia.

Gebruik rijpe, sappige vleestomaten voor een zachtere structuur.

Serveren:
Deze zelfgemaakte ketchup is heerlijk bij frietjes, burgers of als basis voor een saus. Experimenteer met gerechten en geniet van je ambachtelijke creatie!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

waterkers
Gezond eten

De 20 gezondste groenten volgens onderzoek

Groenten zijn onmisbaar voor een gezond voedingspatroon. Maar wist je dat sommige groenten veel meer voedingsstoffen bevatten dan andere? De William Paterson University heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd waarin ze de meest voedzame groenten rangschikten op basis van hun voedingswaarde. Elke groente in deze lijst kreeg een score van maximaal

Lees verder »
een close up van een zwarte knoflook
Gezond eten

Is zwarte knoflook gezond?

Zwarte knoflook wordt steeds populairder, vooral door de unieke smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar is het echt gezonder dan gewone knoflook? Laten we dit superfood eens goed onder de loep nemen. Wat is zwarte knoflook? Zwarte knoflook ontstaat door gewone knoflook langzaam te fermenteren bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid.

Lees verder »
een macdonalds burger met frietjes
Gezond eten

Wat is het gezondste bij de McDonald’s?

Fastfood en gezond eten lijken misschien niet samen te gaan. Toch kun je bij McDonald’s verrassend genoeg een aantal verstandige keuzes maken. Natuurlijk blijft fastfood een minder optimale optie als je echt gezond wilt eten, maar soms wil je gewoon even iets makkelijks. Hoe maak je dan de beste keuze?

Lees verder »