Voor mij is kerst niet compleet totdat er een heerlijke paté met cranberry saus geserveerd wordt. De combinatie van de leversmaak met het zoete van de cranberry’s heeft voor mij iets ultra-feestelijks! Dit jaar wil ik zelf paté maken om zo onnodige toevoegingen te omzeilen. Ik heb wat recepten bekeken en eigenlijk zijn ze allemaal even eenvoudig! De combinatie van boter en lever zorgt voor de typische paté structuur en de kruiderijen pas je aan aan je smaak.
Dit recept sprak mij het meest aan:
- 220 gram boter
- 1 ui, gesneden
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 450 gram kippenlevertjes
- 1 el brandy (ik vervang deze door de goedkope whisky die ik van Echtgenoot voor dit doeleinde gekregen heb)
- 1 tl mosterdpoeder
- Zout en peper naar smaak
- 1 laurierblaadje ter garnering
- Verse cranberry’s, ter garnering
Neem 110 gram boter en smelt deze in een zware pan. Fruit de ui tot deze zacht, maar nog niet bruin is. Voeg de knoflook en de levertjes toe en bak tot de levertjes gaar zijn. Voeg brandy of whisky en mosterdpoeder toe en breng verder op smaak met zout en peper.
Doe dit alles met 55 gram van de boter in een blender en maal tot er een fijne consistentie ontstaat. Stort dit in een cake vorm of soufflé vormpjes. Decoreer met laurierblaadje en/ of cranberries. Smelt de overige boter in een pannetje en schep het schuim er af. Giet dit over de paté en zet in de koelkast om te koelen en op te stijven.
Erg lekker dus met cranberry saus of chutney!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Ik ben ook heel benieuwd! En hoelang bak je de levertjes ongeveer?
Wat een fijne site trouwens, leuk om te lezen!
Groetjes Mirte
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Ik heb ein-de-lijk biologische kippenlevertjes kunnen bemachtigen bij okvlees.nl. Nu wil ik graag leverpaté maken. Ik kom in jouw blogs twee recepten tegen: bovenstaande (gebakken) en van 3 mei 2013 (gekookt). Wat kan ik het beste doen: gebakken of gekookte levers (heb dit nog nooit gegeten of klaargemaakt, griezel er stiekem wel een beetje van, maar omdat de kinderen hun foute smeerleverworst zo missen, wil ik het wel proberen). Heb je tips?
Groet, José