Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker
Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te maken. Waarom? Omdat het verrassend eenvoudig is én ik zo controle heb over de ingrediënten. Weg met onnodige toevoegingen, hallo pure smaak!
Na wat speurwerk vond ik dit recept, dat zowel eenvoudig als luxe aanvoelt. Hier is hoe je zelf die klassieke kerstfavoriet kunt maken.
Paté Ingrediënten
220 gram boter, verdeeld
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, uitgeperst
450 gram kippenlevertjes
1 eetlepel brandy (ik gebruik whisky, een handige tip van Echtgenoot!)
1 theelepel mosterdpoeder
Zout en peper, naar smaak
1 laurierblaadje, ter garnering
Verse cranberry’s, ter garnering
Hoe maak je Paté?
Smelt 110 gram boter in een zware koekenpan op laag vuur. Fruit hierin de ui tot deze zacht en glazig is, maar nog niet bruin. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
Voeg de kippenlevertjes toe en bak ze tot ze net gaar zijn – niet te lang, anders worden ze droog. Schenk de brandy (of whisky) erbij, roer het mosterdpoeder erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Schep het warme levermengsel in een blender en voeg 55 gram boter toe. Blend alles tot een gladde, romige massa. Proef en pas indien nodig de kruiden aan.
Giet het mengsel in een cakevorm of in individuele ramequins. Druk het goed aan en strijk de bovenkant glad. Decoreer met een laurierblaadje en eventueel wat verse cranberry’s.
Smelt de resterende 55 gram boter in een pannetje op laag vuur. Schep het schuim van de bovenkant af, zodat je heldere boter overhoudt. Giet deze voorzichtig over de paté. Dit voorkomt oxidatie en geeft een prachtige afwerking. Zet de paté minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Serveren
Serveer de paté met knapperig geroosterd brood, een frisse salade en, natuurlijk, een feestelijke cranberrysaus of chutney. De romige textuur van de paté contrasteert perfect met de fruitige, lichtzure smaak van de cranberry’s. Een glas rode wijn erbij en voilà: je hebt een kerstgerecht om van te dromen!