Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker
Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te maken. Waarom? Omdat het verrassend eenvoudig is én ik zo controle heb over de ingrediënten. Weg met onnodige toevoegingen, hallo pure smaak!
Na wat speurwerk vond ik dit recept, dat zowel eenvoudig als luxe aanvoelt. Hier is hoe je zelf die klassieke kerstfavoriet kunt maken.
Paté Ingrediënten
220 gram boter, verdeeld
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, uitgeperst
450 gram kippenlevertjes
1 eetlepel brandy (ik gebruik whisky, een handige tip van Echtgenoot!)
1 theelepel mosterdpoeder
Zout en peper, naar smaak
1 laurierblaadje, ter garnering
Verse cranberry’s, ter garnering
Hoe maak je Paté?
Smelt 110 gram boter in een zware koekenpan op laag vuur. Fruit hierin de ui tot deze zacht en glazig is, maar nog niet bruin. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
Voeg de kippenlevertjes toe en bak ze tot ze net gaar zijn – niet te lang, anders worden ze droog. Schenk de brandy (of whisky) erbij, roer het mosterdpoeder erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Schep het warme levermengsel in een blender en voeg 55 gram boter toe. Blend alles tot een gladde, romige massa. Proef en pas indien nodig de kruiden aan.
Giet het mengsel in een cakevorm of in individuele ramequins. Druk het goed aan en strijk de bovenkant glad. Decoreer met een laurierblaadje en eventueel wat verse cranberry’s.
Smelt de resterende 55 gram boter in een pannetje op laag vuur. Schep het schuim van de bovenkant af, zodat je heldere boter overhoudt. Giet deze voorzichtig over de paté. Dit voorkomt oxidatie en geeft een prachtige afwerking. Zet de paté minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Serveren
Serveer de paté met knapperig geroosterd brood, een frisse salade en, natuurlijk, een feestelijke cranberrysaus of chutney. De romige textuur van de paté contrasteert perfect met de fruitige, lichtzure smaak van de cranberry’s. Een glas rode wijn erbij en voilà: je hebt een kerstgerecht om van te dromen!
Tips & Variaties
Wil je de paté een unieke twist geven? Er zijn eindeloos veel manieren om dit recept aan te passen en het nog specialer te maken. Probeer bijvoorbeeld eens te experimenteren met verschillende kruiden zoals tijm, rozemarijn of salie voor een meer kruidige smaak. Een vleugje nootmuskaat of kaneel kan een subtiele, winterse warmte toevoegen die perfect bij de feestdagen past.
Voor een luxueuze textuur en smaak kun je fijngehakte pistachenoten, walnoten, of zelfs geroosterde hazelnoten door de paté mengen voordat je het laat opstijven. Gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen zijn ook een heerlijke toevoeging voor een zoete tegenhanger van de hartige leversmaak. Ben je geen fan van alcohol? Vervang de whisky of brandy door een scheutje appelciderazijn, balsamicoazijn of een beetje sinaasappelsap – net zo lekker en iets milder van smaak.
Wil je indruk maken op je gasten? Serveer de paté in individuele kleine potjes of ramekins. Dit geeft niet alleen een prachtige presentatie, maar voorkomt ook dat je telkens een grote paté hoeft te snijden. Je kunt de bovenkant decoreren met verse cranberries, een takje rozemarijn of wat fijn geraspte citroenschil voor een frisse touch.
Combineer de paté met een assortiment bijgerechten: denk aan een zelfgemaakte cranberrysaus, een pittige chutney, of zelfs een vijgencompote. Voor een extra feestelijke presentatie kun je er toasts, crackers of dun gesneden zuurdesembrood bij serveren.
En als je echt iets spectaculairs wilt proberen, gebruik de paté als vulling voor een bladerdeegrol. Snijd in plakjes, bak goudbruin en serveer als feestelijke borrelhapjes. Kortom, met dit basisrecept kun je alle kanten op – laat je creativiteit de vrije loop!
3 reacties
Blue Techker This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place
Ik ben ook heel benieuwd! En hoelang bak je de levertjes ongeveer?
Wat een fijne site trouwens, leuk om te lezen!
Groetjes Mirte
Hallo Heleen,
Ik heb ein-de-lijk biologische kippenlevertjes kunnen bemachtigen bij okvlees.nl. Nu wil ik graag leverpaté maken. Ik kom in jouw blogs twee recepten tegen: bovenstaande (gebakken) en van 3 mei 2013 (gekookt). Wat kan ik het beste doen: gebakken of gekookte levers (heb dit nog nooit gegeten of klaargemaakt, griezel er stiekem wel een beetje van, maar omdat de kinderen hun foute smeerleverworst zo missen, wil ik het wel proberen). Heb je tips?
Groet, José