Vandaag twee basisrecepten die je bijna dagelijks kan gebruiken en deels kan invriezen. Altijd handig als je bij de markt een doos pomodori tomaten kan scoren! Het idee achter deze recepten is dat je er inderdaad even werk van hebt, maar vervolgens tijden plezier hebt van zelfgemaakte saus waar geen rommel in zit en die je zonder problemen je hele gezin kan voorschotelen. Ik maak voor deze recepten de tijd, want ze zijn het echt waard! Ik stel voor dat jij hetzelfde doet 😉
Haal allereerst wat ingrediënten in huis als je die nog niet hebt. Dit is een boodschappenlijstje voor beide recepten.
2 kilo rijpe tomaten naar keuze
2 gewone uien
4 tenen knoflook
Verse peterselie en basilicum
Tomatenpuree
1 knol venkel
1 bos bleekselderij
1 bos wortels
1 rood pepertje
Verse gember
Korianderzaad
Zout en peper
Balsamicoazijn of appelcider azijn
Olijfolie uit een glazen fles (bedankt voor niets AH….)
Basis tomatensaus
Genoeg voor 1,5 liter saus. Verdubbel indien nodig.
1 kilo rijpe tomaten
1 ui, gesnipperd
1 klein worteltje, gesnipperd
2 el verse peterselie, grof gehakt
2 el verse basilicum, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 tl tomatenpuree
Zout en peper naar smaak
Staafmixer
- Neem een pan met een dikke bodem en schenk hier wat olijfolie in.
- Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze glazig wordt. Ongeveer 5 minuten.
- Hak ondertussen de tomaten in grove stukken.
- Voeg nu de knoflook toe en fruit een halve minuut mee. Niet laten verbranden!
- Voeg nu de tomaten, wortel, verse kruiden en tomatenpuree toe.
- Roer goed door en breng aan de kook.
- Breng op smaak met zout en peper en kook ongeveer 15 minuten goed door.
- Zodra de saus dikker wordt, haal je de pan van het vuur en zet je de staafmixer er in.
- Pureer tot het de gewenste consistentie heeft.
- Proef nogmaals en breng eventueel verder op smaak.
- Serveer direct, of maak dubbele hoeveelheden, koel af en vries in.
Ketchup
Genoeg voor ongeveer een 1/2 liter saus. Verdubbel het recept indien nodig.
1 kilo verse tomaten
1 grote ui, fijn gesnipperd
1/2 venkelknol, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gesneden
Klein stukje gesneden, verse gember, ongeveer ter grootte van je duim.
2 tenen knoflook, grof gehakt
1/2 rood pepertje, van zaden ontdaan en gesneden
Grote handvol basilicum, bladeren geplukt en stelen gehakt
1 el korianderzaad
1 tl vers gemalen zwarte peper
Goeie olijfolie
150 ml rode wijn, balsamico of appelcider azijn
Zeezout naar smaak
Staafmixer of blender
Zeef
- Neem een pan met een dikke bodem en doe hier de ui, venkel en selderij in met wat olijfolie, de gember, knoflook, rood pepertje, basilicumstelen en korianderzaadjes.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Draai het vuur laag en laat het ongeveer 12 minuten pruttelen totdat de groenten zacht zijn geworden.
- Voeg 300 ml water en de tomaten toe.
- Laat nog een tijdje zachtjes pruttelen totdat het vocht tot de helft gereduceerd is.
- Voeg basilicumbrlaadjes toe en pureer met een staafmixer of in een blender tot het een fijne structuur heeft.
- Druk de saus door een zeef in een schone pan en voeg de azijn of wijn toe.
- Laat nog een tijdje pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft.
- Proef en voeg zout en/ of peper toe naar smaak.
- Laat afkoelen en bewaar in een glazen fles of pot in de koelkast. Op deze manier kan het ongeveer 6 maanden bewaard blijven.
Tips
- De wortels, bleekselderij en knoflook die je overhoudt doe je in een pan met een (liefst biologische) hele kip en een dikke 2 liter water. Kruiden en specerijen toevoegen, 2 uur laten pruttelen en je hebt de heerlijkste kippenbouillon!
- Voeg bouillon toe aan je tomatensaus en je hebt soep!
- Voeg gehaktballetjes toe aan je tomatensaus en je hebt spaghettisaus met ballen!
- Verstop allerlei groenten in de saus. Denk aan courgette en aubergine, maar ook paprika en champignons lenen zich hier goed voor.
- Gebruik de tomatensaus om je lasagne te maken.
- De ketchup wordt na verloop van tijd rijker van smaak. Bewaar hem eerst twee, drie dagen voordat je hem openbreekt.
Welke basisrecepten zouden jullie hier nog meer graag willen zien? Laat het hieronder weten!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.