Zelfgemaakte Tomatensaus en Ketchup

Vandaag twee basisrecepten die je bijna dagelijks kan gebruiken en deels kan invriezen. Altijd handig als je bij de markt een doos pomodori tomaten kan scoren! Het idee achter deze recepten is dat je er inderdaad even werk van hebt, maar vervolgens tijden plezier hebt van zelfgemaakte saus waar geen rommel in zit en die je zonder problemen je hele gezin kan voorschotelen. Ik maak voor deze recepten de tijd, want ze zijn het echt waard! Ik stel voor dat jij hetzelfde doet 😉

Haal allereerst wat ingrediënten in huis als je die nog niet hebt. Dit is een boodschappenlijstje voor beide recepten.

2 kilo rijpe tomaten naar keuze
2 gewone uien
4 tenen knoflook
Verse peterselie en basilicum
Tomatenpuree
1 knol venkel
1 bos bleekselderij
1 bos wortels
1 rood pepertje
Verse gember
Korianderzaad
Zout en peper
Balsamicoazijn of appelcider azijn
Olijfolie uit een glazen fles (bedankt voor niets AH….)

Basis tomatensaus
Genoeg voor 1,5 liter saus. Verdubbel indien nodig.

1 kilo rijpe tomaten
1 ui, gesnipperd
1 klein worteltje, gesnipperd
2 el verse peterselie, grof gehakt
2 el verse basilicum, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 tl tomatenpuree
Zout en peper naar smaak
Staafmixer

  1. Neem een pan met een dikke bodem en schenk hier wat olijfolie in.
  2. Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze glazig wordt. Ongeveer 5 minuten.
  3. Hak ondertussen de tomaten in grove stukken. 
  4. Voeg nu de knoflook toe en fruit een halve minuut mee. Niet laten verbranden!
  5. Voeg nu de tomaten, wortel, verse kruiden en tomatenpuree toe.
  6. Roer goed door en breng aan de kook.
  7. Breng op smaak met zout en peper en kook ongeveer 15 minuten goed door. 
  8. Zodra de saus dikker wordt, haal je de pan van het vuur en zet je de staafmixer er in. 
  9. Pureer tot het de gewenste consistentie heeft. 
  10. Proef nogmaals en breng eventueel verder op smaak. 
  11. Serveer direct, of maak dubbele hoeveelheden, koel af en vries in. 

Ketchup
Genoeg voor ongeveer een 1/2 liter saus. Verdubbel het recept indien nodig.

1 kilo verse tomaten
1 grote ui, fijn gesnipperd
1/2 venkelknol, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gesneden
Klein stukje gesneden, verse gember, ongeveer ter grootte van je duim.
2 tenen knoflook, grof gehakt
1/2 rood pepertje, van zaden ontdaan en gesneden
Grote handvol basilicum, bladeren geplukt en stelen gehakt
1 el korianderzaad
1 tl vers gemalen zwarte peper
Goeie olijfolie
150 ml rode wijn, balsamico of appelcider azijn
Zeezout naar smaak
Staafmixer of blender
Zeef

  1. Neem een pan met een dikke bodem en doe hier de ui, venkel en selderij in met wat olijfolie, de gember, knoflook, rood pepertje, basilicumstelen en korianderzaadjes.
  2. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  3. Draai het vuur laag en laat het ongeveer 12 minuten pruttelen totdat de groenten zacht zijn geworden. 
  4. Voeg 300 ml water en de tomaten toe. 
  5. Laat nog een tijdje zachtjes pruttelen totdat het vocht tot de helft gereduceerd is. 
  6. Voeg basilicumbrlaadjes toe en pureer met een staafmixer of in een blender tot het een fijne structuur heeft. 
  7. Druk de saus door een zeef in een schone pan en voeg de azijn of wijn toe. 
  8. Laat nog een tijdje pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft.
  9. Proef en voeg zout en/ of peper toe naar smaak. 
  10. Laat afkoelen en bewaar in een glazen fles of pot in de koelkast. Op deze manier kan het ongeveer 6 maanden bewaard blijven. 

Tips

  • De wortels, bleekselderij en knoflook die je overhoudt doe je in een pan met een (liefst biologische) hele kip en een dikke 2 liter water. Kruiden en specerijen toevoegen, 2 uur laten pruttelen en je hebt de heerlijkste kippenbouillon!
  • Voeg bouillon toe aan je tomatensaus en je hebt soep!
  • Voeg gehaktballetjes toe aan je tomatensaus en je hebt spaghettisaus met ballen!
  • Verstop allerlei groenten in de saus. Denk aan courgette en aubergine, maar ook paprika en champignons lenen zich hier goed voor. 
  • Gebruik de tomatensaus om je lasagne te maken. 
  • De ketchup wordt na verloop van tijd rijker van smaak. Bewaar hem eerst twee, drie dagen voordat je hem openbreekt. 

Welke basisrecepten zouden jullie hier nog meer graag willen zien? Laat het hieronder weten!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

17 reacties

  1. Anne M schreef:

    Ik heb vandaag lasagne gemaakt met de tomatensaus. Heel lekker geworden! Binnenkort de ketchup maar eens uitproberen. Bedankt voor het heerlijke recept! 🙂

  2. Meibloempje schreef:

    Hee, super, bedankt voor het ketchuprecept! Ik maak zelf altijd al lekkere tomatensaus voor pasta en dergelijke, maar wilde nu wel eens een suikervrije ketchup maken. Ik ga er mee aan de slag!

  3. Jeannet schreef:

    Lekkere tussendoortjes zoek ik nog. Ik ga zometeen even rondneuzen op internet. De hele dag zit ik al te denken aan die lekkere chocoladekoekjes in de keukenla, maar ik mag ze niet meer van mezelf:-((

  4. Oh,je ketchuprecept komt nu te laat. De tomaten hangen te rotten,helaas.Maar als we volgend jaar weer oppassen,ga ik het maken. Nu heb ik al een doos jams en chutneys om mee te nemen naar nederland. Trouwens is Frankrijk wecken ze tomaten.

  5. Anonymous schreef:

    Ik maak ook regelmatig tomatensaus, tomatensoep en ketchup. Ik gebruik bijna de zelfde ingredienten, soms doe ik er nog een beetje honing door. Ik gebruik alleen geen staafmixer maar een zeef waar ik het mengsel doorheen roer.
    Groetjes Dreadlocks

  6. Annemieke schreef:

    Ha Heleen,

    Je had het ook over wei (Molkosan), maar zie het hier niet tussen de ingrediënten. Waar ga je dat voor gebruiken?

    Waar ik nog een basisrecept van zou willen is:
    – allerhande soorten koekjes (en dan niet van amandelmeel, maar van speltmeel, havermeel, roggemeel, gerstemeel etc. Amandelmeel is mij helaas te duur, maar ik wil wel goede koekjes kunnen serveren. Dus met de goede zoetstoffen en toevoegingen (krenten/pitjes/muesli etc.)
    – cake/pannenkoeken/taartdeeg/wraps
    – jam (ik gebruik nu halfzoete geleisuiker, maar da’s vast niet goed ;-))

    Naja.. dat gesnor zeg maar. Ik kan moeilijk manlief en mijzelf niets meer voorschotelen, omdat alle lekkers vanaf nu niet goed meer is.

    1. Hee Annemieke,

      Klopt, ben ik vergeten. Voeg twee eetlepels wei toe aan de ketchup voordat je’m in de flessen doet. Hierdoor blijft het langer houdbaar, tot wel 6 maanden dus 😉

      En je overige opmerkingen zijn leuk! Ga ik wat mee doen. Want het moet inderdaad wel leuk blijven 😉

    2. Anonymous schreef:

      Hoi Annemieke, amandelmeel is inderdaad erg kostbaar..
      Maar er zijn genoeg lekkere recepten met bv speltmeel/bloem hoor..ook lekkere koekjes. Ik heb wel een lekker recept voor je. OOk van heerlijke spelt muffins. En die jam…van st dalfour is heerlijke suikervrije jam, te koop bij jumbo, c1000. Of van ekoland, bij de natuurwinkel, ook echt lekkere jam zonder toegevoegde suikers.
      Groetjes Loes

    3. Silent Lucidity schreef:

      Ik weet niet of je toevallig in de buurt van Duitsland woont Annemieke? Daar is het amandelmeel erg goedkoop, ik heb in het verleden 0,99 betaald voor 200 gr. Nu zijn de amandelen en dus ook het meel wel duurder geworden. Amandelmeel maak ik vaak zelf op afroep zeg maar in een super goedkoop koffiemolentje, zo maak ik ook gebroken lijnzaad of lijnzaadmeel.

  7. Anonymous schreef:

    Gisteren nog mijn eigen recept voor tomatensaus gevolgd. Ik gebruik zo goed als de zelfde ingrediënten, maar doe er ook 3 rode paprika’s bij! Heerlijke basis voor macaroni of spaghetti (dan nog wel champignons erbij doen), lasagne of tussen een tosti.
    Sandra.

  8. Jeannet schreef:

    Ik heb vorige maand al 50 kg biologische tomaten verwerkt en heb nu 45 potten in mijn kelder staan. Ketchup ga ik nog zeker proberen!

  9. Spaarcentje schrijft schreef:

    Leuk, tomatensaus maak ik altijd al, maar een goed recept voor tomatenketchup had ik nog niet. Deze ga ik proberen!

  10. Anja.M schreef:

    De tomatensaus ga ik zeker maken, bedankt voor het recept.
    Groetjes Anja.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »