Vandaag twee basisrecepten die je bijna dagelijks kan gebruiken en deels kan invriezen. Altijd handig als je bij de markt een doos pomodori tomaten kan scoren! Het idee achter deze recepten is dat je er inderdaad even werk van hebt, maar vervolgens tijden plezier hebt van zelfgemaakte saus waar geen rommel in zit en die je zonder problemen je hele gezin kan voorschotelen. Ik maak voor deze recepten de tijd, want ze zijn het echt waard! Ik stel voor dat jij hetzelfde doet 😉
Haal allereerst wat ingrediënten in huis als je die nog niet hebt. Dit is een boodschappenlijstje voor beide recepten.
2 kilo rijpe tomaten naar keuze
2 gewone uien
4 tenen knoflook
Verse peterselie en basilicum
Tomatenpuree
1 knol venkel
1 bos bleekselderij
1 bos wortels
1 rood pepertje
Verse gember
Korianderzaad
Zout en peper
Balsamicoazijn of appelcider azijn
Olijfolie uit een glazen fles (bedankt voor niets AH….)
Basis tomatensaus
Genoeg voor 1,5 liter saus. Verdubbel indien nodig.
1 kilo rijpe tomaten
1 ui, gesnipperd
1 klein worteltje, gesnipperd
2 el verse peterselie, grof gehakt
2 el verse basilicum, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 tl tomatenpuree
Zout en peper naar smaak
Staafmixer
- Neem een pan met een dikke bodem en schenk hier wat olijfolie in.
- Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze glazig wordt. Ongeveer 5 minuten.
- Hak ondertussen de tomaten in grove stukken.
- Voeg nu de knoflook toe en fruit een halve minuut mee. Niet laten verbranden!
- Voeg nu de tomaten, wortel, verse kruiden en tomatenpuree toe.
- Roer goed door en breng aan de kook.
- Breng op smaak met zout en peper en kook ongeveer 15 minuten goed door.
- Zodra de saus dikker wordt, haal je de pan van het vuur en zet je de staafmixer er in.
- Pureer tot het de gewenste consistentie heeft.
- Proef nogmaals en breng eventueel verder op smaak.
- Serveer direct, of maak dubbele hoeveelheden, koel af en vries in.
Ketchup
Genoeg voor ongeveer een 1/2 liter saus. Verdubbel het recept indien nodig.
1 kilo verse tomaten
1 grote ui, fijn gesnipperd
1/2 venkelknol, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gesneden
Klein stukje gesneden, verse gember, ongeveer ter grootte van je duim.
2 tenen knoflook, grof gehakt
1/2 rood pepertje, van zaden ontdaan en gesneden
Grote handvol basilicum, bladeren geplukt en stelen gehakt
1 el korianderzaad
1 tl vers gemalen zwarte peper
Goeie olijfolie
150 ml rode wijn, balsamico of appelcider azijn
Zeezout naar smaak
Staafmixer of blender
Zeef
- Neem een pan met een dikke bodem en doe hier de ui, venkel en selderij in met wat olijfolie, de gember, knoflook, rood pepertje, basilicumstelen en korianderzaadjes.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Draai het vuur laag en laat het ongeveer 12 minuten pruttelen totdat de groenten zacht zijn geworden.
- Voeg 300 ml water en de tomaten toe.
- Laat nog een tijdje zachtjes pruttelen totdat het vocht tot de helft gereduceerd is.
- Voeg basilicumbrlaadjes toe en pureer met een staafmixer of in een blender tot het een fijne structuur heeft.
- Druk de saus door een zeef in een schone pan en voeg de azijn of wijn toe.
- Laat nog een tijdje pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft.
- Proef en voeg zout en/ of peper toe naar smaak.
- Laat afkoelen en bewaar in een glazen fles of pot in de koelkast. Op deze manier kan het ongeveer 6 maanden bewaard blijven.
Tips
- De wortels, bleekselderij en knoflook die je overhoudt doe je in een pan met een (liefst biologische) hele kip en een dikke 2 liter water. Kruiden en specerijen toevoegen, 2 uur laten pruttelen en je hebt de heerlijkste kippenbouillon!
- Voeg bouillon toe aan je tomatensaus en je hebt soep!
- Voeg gehaktballetjes toe aan je tomatensaus en je hebt spaghettisaus met ballen!
- Verstop allerlei groenten in de saus. Denk aan courgette en aubergine, maar ook paprika en champignons lenen zich hier goed voor.
- Gebruik de tomatensaus om je lasagne te maken.
- De ketchup wordt na verloop van tijd rijker van smaak. Bewaar hem eerst twee, drie dagen voordat je hem openbreekt.
Welke basisrecepten zouden jullie hier nog meer graag willen zien? Laat het hieronder weten!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
17 reacties
Ik heb vandaag lasagne gemaakt met de tomatensaus. Heel lekker geworden! Binnenkort de ketchup maar eens uitproberen. Bedankt voor het heerlijke recept! 🙂
Hee, super, bedankt voor het ketchuprecept! Ik maak zelf altijd al lekkere tomatensaus voor pasta en dergelijke, maar wilde nu wel eens een suikervrije ketchup maken. Ik ga er mee aan de slag!
Lekkere tussendoortjes zoek ik nog. Ik ga zometeen even rondneuzen op internet. De hele dag zit ik al te denken aan die lekkere chocoladekoekjes in de keukenla, maar ik mag ze niet meer van mezelf:-((
Oh,je ketchuprecept komt nu te laat. De tomaten hangen te rotten,helaas.Maar als we volgend jaar weer oppassen,ga ik het maken. Nu heb ik al een doos jams en chutneys om mee te nemen naar nederland. Trouwens is Frankrijk wecken ze tomaten.
Lekkere mayonaise en knoflooksaus zonder suiker Dat recept zou ik wel willen hebben?
Ik maak ook regelmatig tomatensaus, tomatensoep en ketchup. Ik gebruik bijna de zelfde ingredienten, soms doe ik er nog een beetje honing door. Ik gebruik alleen geen staafmixer maar een zeef waar ik het mengsel doorheen roer.
Groetjes Dreadlocks
Ha Heleen,
Je had het ook over wei (Molkosan), maar zie het hier niet tussen de ingrediënten. Waar ga je dat voor gebruiken?
Waar ik nog een basisrecept van zou willen is:
– allerhande soorten koekjes (en dan niet van amandelmeel, maar van speltmeel, havermeel, roggemeel, gerstemeel etc. Amandelmeel is mij helaas te duur, maar ik wil wel goede koekjes kunnen serveren. Dus met de goede zoetstoffen en toevoegingen (krenten/pitjes/muesli etc.)
– cake/pannenkoeken/taartdeeg/wraps
– jam (ik gebruik nu halfzoete geleisuiker, maar da’s vast niet goed ;-))
Naja.. dat gesnor zeg maar. Ik kan moeilijk manlief en mijzelf niets meer voorschotelen, omdat alle lekkers vanaf nu niet goed meer is.
Hee Annemieke,
Klopt, ben ik vergeten. Voeg twee eetlepels wei toe aan de ketchup voordat je’m in de flessen doet. Hierdoor blijft het langer houdbaar, tot wel 6 maanden dus 😉
En je overige opmerkingen zijn leuk! Ga ik wat mee doen. Want het moet inderdaad wel leuk blijven 😉
Hoi Annemieke, amandelmeel is inderdaad erg kostbaar..
Maar er zijn genoeg lekkere recepten met bv speltmeel/bloem hoor..ook lekkere koekjes. Ik heb wel een lekker recept voor je. OOk van heerlijke spelt muffins. En die jam…van st dalfour is heerlijke suikervrije jam, te koop bij jumbo, c1000. Of van ekoland, bij de natuurwinkel, ook echt lekkere jam zonder toegevoegde suikers.
Groetjes Loes
Ik weet niet of je toevallig in de buurt van Duitsland woont Annemieke? Daar is het amandelmeel erg goedkoop, ik heb in het verleden 0,99 betaald voor 200 gr. Nu zijn de amandelen en dus ook het meel wel duurder geworden. Amandelmeel maak ik vaak zelf op afroep zeg maar in een super goedkoop koffiemolentje, zo maak ik ook gebroken lijnzaad of lijnzaadmeel.
Gisteren nog mijn eigen recept voor tomatensaus gevolgd. Ik gebruik zo goed als de zelfde ingrediënten, maar doe er ook 3 rode paprika’s bij! Heerlijke basis voor macaroni of spaghetti (dan nog wel champignons erbij doen), lasagne of tussen een tosti.
Sandra.
mmmmm ziet er heerlijk uit, dat ga ik proberen te maken
Ik heb vorige maand al 50 kg biologische tomaten verwerkt en heb nu 45 potten in mijn kelder staan. Ketchup ga ik nog zeker proberen!
Leuk, tomatensaus maak ik altijd al, maar een goed recept voor tomatenketchup had ik nog niet. Deze ga ik proberen!
De tomatensaus ga ik zeker maken, bedankt voor het recept.
Groetjes Anja.