Zo maak je het lekker: 5 Zure Ingrediënten die je gerechten een boost geven

zure smaken azijn

De tafel staat gedekt, het eten staat na te garen en je bent klaar om aan tafel te gaan. Een paar laatste ‘finishing touches’, zout en peper, en je bent klaar. Want zout en peper mogen niet ontbreken op de eettafel. Maar is dit wel terecht? Dit vraag Hilary Akers zich af in een artikel in het FD van zaterdag 5 januari. Zout gebruik je inderdaad om ietwat flauwe gerechten op smaak te brengen, maar peper? Dat geeft pit, maar smaak? Niet echt. Niet per se nodig dus. Maar wat kan je gerecht dan wél dat beetje extra geven?

Ik heb haar artikel met veel plezier en herkenning gelezen en ben daarna zelf aan de slag gegaan in de keuken. Het resultaat? Een heel andere smaakbeleving en anders eenvoudige gerechten, krijgen extra cachet. Dit zijn de ingredienten die ik standaard in huis heb, maar vanaf vandaag dagelijks zal gebruiken. Lees mee, probeer uit en ervaar zelf!

Citroen
Op de markt kan ik 10 biologische citroenen voor EUR 3,50 kopen. Ideaal want daardoor kan ik de hele citroen gebruiken want de schil is nagenoeg vrij van pesticiden. De rasp is heerlijk zuur en bitter van smaak en roer ik door kruidige curry’s. Het balanceert de complexe smaak op een heel eenvoudige manier.
Het sap sprenkel ik over boontjes, salades en gebruik ik in zelfgemaakte mayonaise. Iets teveel zout gebruikt? Zuur er bij!
In een stoofgerecht met vlees is een hele schil van de citroen erg lekker. Vooral in Noord-Afrikaanse en Iraanse gerechten zie je dit vaak.

Tomatenpuree
De jagerssaus bevat tomatenpuree en het is dat zuurtje dat de paddestoelen en de room een extra boost geeft. Zonder de tomatenpuree zou het een simpele champignon-roomsaus zijn. Met tomatenpuree is het haast een gerecht op zichzelf zo lekker is het!
Bak tomatenpuree altijd eerst een tijdje mee om te ‘ontzuren’. Zo blijft het zuur prettig van smaak.

Wijn
Ik heb altijd een fles rode wijn naast de kookplaat staan. Haast zonder er bij na te denken voeg ik het toe aan allerhande stoofgerechten en soepen. Even mee laten koken zodat de alcohol afneemt en het scherpe zure verdwijnt. Maar juist door de wijn krijgt de stoof of soep meer diepte.

Tamarinde
Deze zure vrucht wordt in Nederland vooral geassocieerd met de Indonesische keuken. Maar wist je dat je er heel goed vlees in kan marineren, net zoals in wijn? Maar ook als toevoegingen aan allerlei andere curry’s doet tamarinde het heel goed. Het vormt ook de basis voor Worcestershire saus en HP saus (bruine saus). Liever geen toevoegingen in je keukenkastje, maar wel die heerlijk scherp-zure smaak? Kies dan voor tamarinde.

Azijn
Alleen al een scheutje eenvoudige azijn doet wonderen met snijbonen. Maar tegenwoordig hebben we verschillende soorten azijn, afhankelijk van hoe ze geproduceerd zijn. Wijnazijn heeft een zoetige smaak, sherryazijn is redelijk mild en balsamico is de lieveling van menig kok en zelf respecterende keukenprins(es). Voeg na het koken toe aan het gerecht. En wat denk je van aardbeien en balsamico? Zoooo Jamie Oliver, ik weet het, maar het is echt heel erg lekker. Schrijf op, plak op je koelkast en probeer het uit komende zomer!

Dus als je de volgende keer weer je tafel dekt en wellicht eters hebt, zet dan eens een flesje azijn op tafel in plaats van de peper!

Dit zijn mijn meest gebruikte toevoegingen. Uiteraard heb je nog de zure groenten, mosterd en andere heerlijke zure smaken. Wat is jouw favoriet?

9 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Ik ben dol op toevoegingen. Allerhande olies, azijnen, mosterds, sambals… Ik denk dat ik alleen al minstens 4 soorten mosterd in huis heb, 5 soorten sambal, 4 soorten olijfolies. Als een kind zo blij word ik daarvan! Sambal maak ik het liefste zelf trouwens. Laatst zag ik hoe je mosterd zelf kunt maken, dus daar wil ik me binnenkort eens aan gaan wagen:-). En peper? Ik vind wel dat dat smaak geeft! Wel altijd versgemalen, misschien dat dat wat verschil geeft?

  2. Misschien een leuke tip: kijk een naar Jamie Olivers koken op tv, hij gebruikt over het algemeen ook pure ingrediënten. Ik geniet er tegenwoordig van (sinds kort ontdenkt) 😉 hoe hij snel een voedzame maaltijd in elkaar draait!

  3. Unknown schreef:

    Goede bio peperkorrels hebben weldegelijk smaak. Het is dat wel geen scherpe topnoot, mar het geeft een aromatische body aan een gerecht. Verder ben ik het helemaal eens met je smaakmakers 😉

  4. Anonymous schreef:

    Voor degene die liever geen tomatenpuree uit blik gebruikt… er is biologische tomatenpuree van het merk de rit in glazen potjes…

  5. Anonymous schreef:

    wat een goeie en bruikbare tips…..verse geraspte gember had ik al ontdekt als smaakmaker. Nu aan de slag met citroenen.

    Marja

  6. Anonymous schreef:

    Hier ook een pepertjes-fan. Zelf kweken is makkelijk en heel goedkoop. Gisteren zag ik in de supermarkt 2 zielige kleine pepertjes in heel veel plastic verpakt voor 1 euro! Drogen gaat ook makkelijk, eventueel vermalen, dan heb je chili poeder. En trouwens tomatenpuree is ook makkelijk te maken: ’s zomers zijn er vaak aanbiedingen met hele kratjes à 5 kilo voor 5 of zes euro (bio). Lang laten inkoken, door een roerzeef draaien en heet in potten met schroefdeksel of afkoelen en in de vriezer. Echt niet veel werk, makkelijk, lekker en gezond!
    Marjolijn.

  7. Anonymous schreef:

    Ik gebruik zelf géén zout dat ik toevoeg, wel veel verse kruiden zoals koriander, peterselie, basilicum, look, gember, ….Peper vervang ik vaak door verse chilipepertjes (gemakkelijk in de diepvries te bewaren). Ik gebruik ook tomatenpuree maar twijfel wel of dit wel ‘gezond’ is. Tenslotte komt het uit blik, nee?

  8. Tamarinde zal ik dan ook maar eens vaker gaan gebruiken, daar wist ik eigenlijk niet goed mee wat te doen, het staat maar te staan na 1x gebruikt maar ik weet al niet meer waarvoor.

  9. Marloes Leijzer schreef:

    Ik rasp tegenwoordig heel vaak verse gember voor allerlei gerechten: smoothies, pap, salades, soep, curry’s, wokgerechten, etc Heerlijk!

    Verder vind ik wasabi of mierikswortel een must!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »