Deze heerlijke friszure quinoa salade combineert het zoet-zure van de sinaasappel en de tomaat met een frisse dressing op basis van olijfolie en appelcider azijn en tijm. Een perfect bijgerecht bij een zomerse barbecue of als vlugge lunch op kantoor of school.
Quinoa vooruit maken
Ik vind het erg prettig om vooruit te werken in de keuken en om een aantal dingen klaar voor gebruik in de koelkast te hebben staan. Quinoa voorkoken is daar eentje van. Op een drukke werkdag of een haastige zaterdag is een kom gekookte quinoa uit de koelkast halen extra handig!
Hollandsche Quinoa
En dat is echt de moeite waard. Want het is best gezond spul, en tegenwoordig kan je ook Nederlandse quinoa kopen. Dus geen issues meer met het helemaal uit Zuid-Amerika laten halen (en kennelijk daar de mensen het brood uit de mond stoten!). Gewoon quinoa uit Holland. Perfect!
Quinoa is rijk aan vitamine B en E en bevat het veel ijzer en magnesium. Per 100 gram bevat het ook ruim 13 gram eiwit, dus al met al een prima vervanger voor rijst. In principe is quinoa glutenvrij, het is namelijk familie van de amarant. Maar of het 100% glutenvrij is, is vervolgens afhankelijk van hoe het verwerkt wordt. Check daarom altijd eerst de verpakking als je echt 100% gegarandeerd glutenvrij wilt hebben.
Zomerse Quinoa salade en dressing
De dressing kun je ook van te voren maken. Het is een lekker basisrecept opgeleukt met tijm deze keer. Ik maak meestal een halve liter per keer en bewaar het in de koelkast. Even schudden voor gebruik en je hebt voor een hele week lekkere dressing. Simon neemt er ook van mee naar werk. Een dressing geeft groenten en granen een heerlijke smaak en het vet uit de olijfolie zorgt er voor dat de vitaminen en mineralen beter worden opgenomen. Win-win dus!
Een andere lekkere quinoa salade die ik heb gemaakt, is er eentje met heel veel verse kruiden!
Zomerse Quinoa Salade met Sinaasappel en Tomaat
Ingrediënten
Voor de quinoa:
- 1 kop quinoa ongeveer 185 gram
- 2 koppen water gebruik dezelfde kop
- zout
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 sinaasappel geschild en in stukken gesneden
- handvol kerstomaatjes gehalveerd
- 1 kleine winterpeen geschild en in fijne plakjes gesneden
Voor de dressing:
- 120 ml sinaasappelsap
- 75 ml appelcider azijn
- 75 ml olijfolie
- 3 stokjes tijm geritst
- zout en peper
- 1 el vloeibare honing
Instructies
- Kook de quinoa in zout water in 10 - 15 minuten gaar. Roer even door met een vork en zet apart.
- Snijd de groenten en sinaasappel en leg apart.
- Maak de dressing door alle ingrediënten in een fles te doen en goed te schudden. Breng op smaak met zout en peper.
- Neem een kom en doe hier de quinoa en groenten en sinaasappel in. Schenk er dressing naar smaak over en proef of het nog iets nodig heeft: zoet, zout, zuur?
- Garneer de salade met wat extra tijm en serveer!
Laat een reactie achter