Zelf zure room maken is erg leuk om te doen, niet moeilijk en veel lekkerder dan de zure room uit de supermarkt!
Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten, ben ik een groot fan van ‘zelluf doen‘. En ook een groot fan van lekker eten. Die twee gaan heel goed samen en er staan regelmatig heerlijke baksels en puddings in de koelkast hier. Inmiddels heb ik mijn eigen glutenvrije bakmix, gebruik ik goeie kwaliteit gelatine om pudding en panna cotta mee te maken en hoef ik ook de deur niet meer uit voor een goeie kop koffie.
Zelf maken is niet alleen veel lekkerder omdat je weet wat er in gaat en je dus je eigen kwaliteitscontroleur bent, het is ook budgetvriendelijk. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt door bijvoorbeeld echt voor 100% biologisch te gaan (hoewel ik zelfs dan durf te argumenteren dat zelfgemaakt in vergelijking met een biologisch eindproduct dat je in de winkel koopt, nog altijd goedkoper is), maar door zelf te maken, kun je de hand op de knip houden en díe ingrediënten kiezen die je zelf wil.
Zelf Zure Room maken
Iets wat ik sinds kort ook zelf maak is zure room. Thuis groeiden we op met room, volle melk, boter en zure room in zo’n beetje alles wat maar kon. Het waren smaakmakers in veel gerechten en met name zure room is uit die tijd echt favoriet gebleven. Ik kocht het voorheen altijd gewoon bij de supermarkt. Maar ik ben erachter gekomen dat je ook zelf zure room kan maken en dat die dan ook probiotisch is. Door gebruik te maken van een starterscultuur, maak je het dus prima zelf!
Zelf gefermenteerde producten maken zoals zure room, yoghurt of (water) kefir is een leuke en gezonde manier om meer probiotica in je dieet op te nemen. Zure melkproducten uit de supermarkt zijn vaak zodanig bewerkt dat er weinig tot geen levende bacteriën meer in het product zelf zitten. Door het zelf te maken vermijd je dit euvel.
De startersculturen zijn volledig natuurlijk en bevatten de oorspronkelijk yoghurt naturel bacteriën. In tegenstelling tot de yoghurtproducten uit de supermarkt bevat dit product geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddel en stabilizers. Sommige lezers hebben wel eens opgemerkt dat er ‘evengoed’ dextrose in deze startersculturen zitten. Dit heeft een goeie reden: ‘Dextrose is een draagstof, om de culturen goed te kunnen verdelen en in leven te houden in het zakje. Het grootste deel fermenteert en blijft dus niet achter in het eindproduct, het restant is na 1 bereiding volledig verdwenen. Het is niet mogelijk om een mix van bacteriën en gisten in een zakje te stoppen zonder een draagstof. In dit geval dus dextrose.‘ Met dank aan Bert zelf voor de uitleg.
Toepassingen Zure Room
Zure room vind ik erg lekker als verrijking van een gerecht. Met name (maar niet beperkt tot) over zetmeelrijke groenten als (zoete) aardappel, wortels en pastinaken. Maar het is ook erg lekker bij vis! Zure room en gerookte zalm is een klassieke combinatie. Uiteraard is het ook erg lekker in zoete gerechten. Ik serveer het bij pannenkoeken of over wat rood fruit als dessert of na school. Het behoeft wat mij betreft geen extra zoet, dus dit is ook erg lekker als ontbijt!
Wat doe jij met zure room? Deel het hieronder!
Zelf Zure Room maken
Ingrediënten
- 1 zakje Zure room culturen
- 250ml tot 1 liter (kook) room (vetpercentage tussen de 20% en 35%)
- 1 schone glazen pot + deksel Zorg dat de pot steriel is door pot en deksel 5 minuten in water te koken en daarna helemaal op te laten drogen.
- 1 au-bain-mariepan of 2 pannen die in elkaar passen
- 1 (suiker) thermometer
- 1 zeef
- 1 kaasdoek of koffiefilter
- 1 elastiek
Instructies
- Giet de room in een au-bain-marie pan. Je kunt ook twee pannen in elkaar zetten en in de grootste pan een laag water doen.
- Zet de au-bain-marie pan op het fornuis en verwarm de room tot 65 graden en houd deze temperatuur aan gedurende 45 graden. Het is wel wat lastig om deze temperatuur aan te houden. Als de temperatuur stijgt, haal de pan dan even van het vuur om het weer te laten zakken. Anticipeer hierop want de temperatuur stijgt nog een paar graden nadat je het van het vuur hebt gehaald.
- Haal de pan van het vuur en laat de room afkoelen tot 25 graden. Je kunt dit versnellen door de pan in een kom met ijswater te zetten. Het is belangrijk dat de room voldoende afkoelt zodat de levende bacteriën in de starterscultuur door de hitte niet gedood worden.
- Houd de zeef boven de pot en schenk hier de room in.
- Roer met een schone lepel de culturen in de room tot deze opgelost zijn.
- Dek de pot af met een kaasdoek of koffiefilter en bind het elastiek er omheen.
- Laat de room 16 tot 18 uur op keukentemperatuur (23 tot 25 graden) staan. Zet de pot niet in direct zonlicht.
- Controleer om de paar uur of de room dikker wordt. Na 16 tot 18 uur kan de koffiefilter of kaasdoek vervangen worden door het deksel en kun je de pot in de koelkast zetten.
Eén reactie
“Zet de au-bain-marie pan op het fornuis en verwarm de room tot 65 graden en houd deze temperatuur aan gedurende 45 graden. ”
Dat moest vast 45 minuten zijn 🙂