Gezonde Berglucht, sterk contrast met lucht in huis |
Sinds het zonnetje weer volop schijnt, ben ik me ook meer en meer bewust van de lucht in huis. Buiten ruikt alles heerlijk fris en veelbelovend, maar binnen blijft het muf en bedompt. Niet dat het muf en bedompt in huis ís, maar zo voelt het wel aan. Ik heb dus dagelijks alle ramen open, klop dekens en kussens uit en de honden moeten verplicht buiten blijven. Ik wil de winter het huis uit schoppen! Weg met muffe hoekjes, opruimen die stoffige planken en aanpakken die bedompte dekens en kussen. Fris is het nieuwe toverwoord!
In het pakket van de Give-Away van Puur Mieke zat ook een luchtverfrisser op basis van etherische olie. Heerlijk vind ik dat. Ik spuit het op vloerkleden en in de gang en druppel kleine beetjes op gloeilampen zodat als die ’s avonds opwarmen als ze aan zijn, mijn huis dan ook nog even licht naar citroen en lavendel. Als dat geen zomerse geuren zijn..!
En dat bracht me op een idee. Want wisten jullie dat de luchtkwaliteit binnen wel 2 – 5 keer slechter is dan buiten? Schimmels, sporen, gassen, alcohols, parfums en noem zo maar op die je in een gemiddeld huis vindt, zorgen er allemaal voor dat de lucht die wij binnenshuis inademen, helemaal niet zo frips is. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 65% komt is dat de perfecte plek voor schimmels en beestjes. Daarnaast hebben ook houten vloeren, meubels en bijvoorbeeld de piano te lijden onder veranderende luchtvochtigheid. Een luchtontvochtiger is het middel om de leefomgeving gezond te houden.
Dus nu dat het zonnetje zich weer een aantal dagen van zijn beste kant laat zien, stel ik voor dat we allemaal de luchtkwaliteit in huis eens aan gaan pakken. Is weer eens wat anders! En om jullie op goeie ideeën te brengen, heb ik vandaag mijn 13 tips verzameld om het huis van binnenuit te verfrissen.
1. Diffuser
Bij De Tuinen zag ik hem laatst staan, een diffuser. Je vult hem met water en etherische olie en zolang als er water in het reservoir zit, verstuift de diffuser een lichte mist met een heerlijke geur. Kies bijvoorbeeld voor citrusolie, lavendelolie of eucalyptus om een frisse geur in huis te krijgen.
2. WC-rol
Een andere manier om etherische olie in te zetten om een heerlijke geur te verspreiden, is door een paar druppels van je favoriete olie in de WC-rol te druppelen. Richt op het karton als je druppels. En iedere keer als je een paar stukjes WC papier pakt, zorgt de beweging ervoor dat de geur weer vrijkomt.
3. Citroen afwasser
Als ik citroen gebruik voor het één of ander, doe ik de overgebleven citroenschillen in de afwasser en laat ze een programma meewassen. De afwasser ruikt dan weer heerlijk fris en de citroenschillen kunnen daarna gewoon op de composthoop of in de groene bak. Dit werkt overigens ook met limoen of sinaasappel.
4. Citroenlucht
Een andere manier om citroen te gebruiken is door een pan met ruim water op het fornuis te zetten, hier een citroen in stukken in te doen en er vervolgens je favoriete, houtachtige, kruiden of specerijen aan toe te voegen en de pan op het kleinste pitje, zachtjes te laten koken. De stoom verspreid de geur van de citroen en wat je verder nog hebt toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm of lavendel. Of wat denk je van kaneel, kruidnagels of steranijs? De laatste drie associeer ik met Kerst, maar wat kan jou dat schelen als je het gewoon een lekkere geur vind? Tip: Voeg een paar druppels vanille of pepermuntolie toe!
5. Wodka
Een hele eenvoudige manier om zelf luchtverfrisser te maken is door drie delen water met één deel wodka te mengen en hier je favoriete etherische olie aan toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld lavendel voor de slaapkamer, bergamot en citrus voor de badkamer of rozen voor de woonkamer.
6. Bicarbonaat Deel 1
In mijn artikel over Tea Tree olie noemde ik het al: Maak je eigen tapijtverfrisser door 150 gram bicarbonaat een nacht te laten staan met 20 druppels tea tree olie. De volgende dag kun je dit mengsel uitstrooien over elk gewenst tapijt of matras en na 20 minuten weer opzuigen. Tea Tree olie werkt goed antiseptisch, maar je kan natuurlijk ook voor een ander geurtje kiezen!
7. Bicarbonaat Deel 2
Als je een ruimte in je huis hebt waar de luchtjes erg hardnekkig zijn, zoals de keuken of bijkeuken, kun je dit oplossen door een paar eetlepels bicarbonaat op te lossen in een ruime pan of slow cooker met water. De laatste is het meest praktisch omdat die elektrisch is, maar in de keuken werkt een pan op het fornuis ook goed. Zet de slow cooker op ‘low’ en laat zonder deksel een paar uur stomen. Hetzelfde kun je met een pan doen door deze op het kleinste pitje te zetten en zonder deksel zachtjes te laten stomen. Let dan wel op dat de pan niet droogkookt.
Dit werkt ook in een stinkende oven (of magnetron, maar ik weet niet of ik dat woord hier wel durf te noemen!) door een vuurvaste schaal met heet water en bicarbonaat in de oven te zetten en een kwartier op 180 graden te laten ‘bakken’. Het water verdampt en de geurtjes verdwijnen. Ik laat voor de zekerheid dan wel de ovendeur op een kier.
8. Planten
Planten spelen een belangrijke rol in de zuivering van de lucht in huis. Niet alle planten hebben dezelfde eigenschappen, sommige zuiveren erg goed, anderen zijn alleen maar mooi 😉 Gelukkig is de keuze redelijk groot als het gaat om luchtzuiverende planten. Palmen, klimop, krulvaren, lepelplant en sanseveria zijn erg goed en bij elke tuinwinkel te krijgen. Zelf heb ik een krulvaren in de badkamer en o.a. klimop en sanseferia in de woonkamer.
Klik hier voor een Engelse link met een uitgebreide lijst waar ook de Latijnse namen bij staan.
9. Ramen open
Hoe kon ik die vergeten? En hoe simpel is het? Een schoon huis is een geventileerd huis. Probeer dus zo vaak en zo lang mogelijk de ramen open te zetten en frisse lucht te laten circuleren. Dit is de beste remedie tegen muffe geurtjes en ‘ophopingen’ van luchtjes.
10. Aan de slag!
Uiteraard werkt dit allemaal nog beter als je consequent bent in het legen van prullenbakken, zeker als je een ‘groene’ afvalbak hebt, verschonen van hokken of kattenbakken, regelmatig en grondig zuigen en in het algemeen ervoor zorgt dat er zo min mogelijk extra chemicaliën binnen komen. We leven in een wereld waarbij chemische luchten en luchtvervuiling haast niet te vermijden zijn, maar we kunnen wel in de hand houden wat we er zelf thuis aan doen. Misschien een open deur, maar wel belangrijk om in het achterhoofd te houden.
11. Tip
Als bonus tip wil ik jullie de luchtverfrisser van Verillis echt aanraden. De geurcombinaties die ze in het assortiment hebben, zijn heerlijk, ze zijn makkelijk in gebruik en blijven ook niet eindeloos hangen zoals sommige chemische luchtverfrissers dat doen. Dat schijnt juist de bedoeling te zijn, maar ik hoef niet eeuwig in parfumwalmen te lopen. De luchtverfrisser in het Give-Away pakket vind ik subtiel en prettig en niet overheersend. Ik kan er ook met een gerust hart mee in de kinderkamers spuiten. Iets dat ik niet met Frebreze zou doen!
Wat zijn jouw tips om de lucht in huis te zuiveren en verfrissen? Heb jij een favoriete luchtzuiverende plant? Wat is jouw lievelingsgeur? Deel het hieronder en samen maken we ons huis heerlijk fris!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Goedemorgen,
Heerlijk dat ramen weer open kunnen voor echte frisse lucht. Eigenlijk mogen de ramen niet open ivm wtw installatie. Dan verstoor je het systeem. Hoe gaan jullie hiermee om? Wie heeft tips?
Ik doe zelf wel het slaapkamerraam open voor echte frisse lucht.
Alvast bedankt.
Anonymous zegt
…en dan niet die “vieze” etherische olie van de Tuinen kopen he?! Dan kun je net zo goed een synthetische luchtverfrisser kopen! Ik raad je olie van Sjankara aan (of Volalit, of Chi). Dat zijn ECHTE eterische olieen. Bij de laatste twee weet ik het niet zeker, maar die van Sjankara zit niks anders in dan alleen pure olie (tenzij je een mengeling of een douchegel ofzo bij ze koopt). Olie zoals olie bedoeld is. Je zou er zelfs een druppeltje van in een toetje kunnen doen (bv. druppeltje citroenolie, of lavendel) 🙂
Anonymous zegt
In de winter voeg ik enkele druppels eth.olie toe aan het waterbakje verdamp bakje v/d centr.verwarming..af en toe wat sodium bicarbonaat voor reiniging van zowel het bakje/lucht..
Anonymous zegt
Ik ben erg dol op mijn aroma steen…paar druppeltjes lekkere olie erop en het huis ruikt weer heerlijk !
Anonymous zegt
Ventileren is het meest belangrijke in huis, niet alleen voor de luchtjes, maar ook voor het vocht wat je kwijt moet. Echter in deze periode is het verleidelijk om de ramen vaak en lang open te laten staan, maar het is nog niet echt warm buiten. De muren, vloeren en meubels koelen af en voordat het huis daarna weer behaaglijk warm is…. dat is leuk voor de gasmaatschappij. Je kan het beste Stossluften zoals de Duitsers het noemen. Vijf minuten de hele tent tegen elkaar op en dan alles weer dicht. Het is voldoende om de lucht in het huis te verversen, maar niet lang genoeg om alle warmte in het huis kwijt te raken. Dus een fris huis én goed voor je portemonnee. groetjes, Yvonne
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor je aanvulling!
Anonymous zegt
Om vocht kwijt te raken lijkt me die vijf minuten wel wat weinig. Misschien zijn er ook andere ervaringen, maar wij hebben best een vochtig huis, en dan heb ik toch wel een uurtje nodig om het vochtpeil (volgens de vochtmeter) te laten zakken. Groetjes, Mariet
Anonymous zegt
Droge, verse lucht warmt sneller en met minder energie op dan vochtige lucht. Dus echt wel langer luchten dan 5 minuten… google maar eens 😉 M’n moeder zegt altijd ‘stook je voor de vogels? hahaha…. het wil er bij haar maar niet in.
En als de zon op je ramen staat, helemaal lekker opengooien.
Jolanda L.