10 Tips voor een Gezonde Darmflora

Ons microbioom is een wonderlijk iets. Het beschermt ons tegen indringers van buitenaf en houdt ons gezond en weerbaar. Een gezonde darmflora is dus een essentieel onderdeel van een gezond microbioom. Want: je microbioom zit overal op je: je huid, in de mond, de slokdarm en je darmen. Een gezonde darmflora houd je door zowel van buitenaf als van binnenuit een beetje lief voor die miljarden vriendjes van je te zijn 🙂

Gezonde Darmflora

Samenstelling van een Gezonde Darmflora

Wist je dat we meer darmbacteriën hebben dan cellen in ons lichaam? Zo’n 100 biljoen verdeeld over een paar honderd verschillende soorten. In die variëteit leven zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. En dat is betrekkelijk. De één mag niet de overhand krijgen over de ander, zowel de goede als de slechte niet. Balans dus. Een wildgroei aan Canadida Albicans geeft de welbekende candida schimmelinfectie. En een teveel aan de bacterie Clostridium kan diarree veroorzaken. (1)

Wat doet je Darmflora?

De goede bacteriën in je darmflora zijn belangrijk voor het ondersteunen van een gezond immuunsysteem door te communiceren met de immuuncellen in je darmen. Ze helpen bij de vertering van je eten door datgene dat je gegeten hebt om te zetten in stoffen die je makkelijk op kunt nemen. Een duidelijk teken dat dit goed gaat is als je ontlasting ‘schoon’, regelmatig en zonder krampen of obstipatie gepaard gaat.

En wist je dat je darmflora ook bepaalde vitaminen en vetzuren aanmaken? Daar profiteren jullie allemaal van, want de vitaminen die zijn voor jou en die vetzuren zijn voor je darmflora, want daar eten zij weer van. Een ruime variatie aan darmbacteriën zorgt er voor dat de ‘slechte’ niet de overhand krijgen en dit proces en andere processen verstoren. Maar er zijn zaken die die balans kunnen verstoren zoals een antibioticakuur, infecties en langdurige ziekte, stress en andere leefstijlfactoren die als ongezond gezien kunnen worden.

10 Tips voor een Gezonde Darmflora

Wees dus zuinig op je darmflora en zorg er goed voor. Begin met deze 10 tips die als de basis gelden voor een gezonde darmflora.

1. Eet meer Groente en Fruit!

En dan het liefst biologisch groente en fruit als dat kan. Een studie (2) liet zien dat biologische appels veel meer verschillende bacteriestammen bevatten. Op zowel de regulier geteelde als de biologisch geteelde appels zaten ongeveer evenveel bacteriën, maar de variatie op de biologische appels was vele malen groter! En wanneer je in het algemeen biologisch kiest boven regulier, stel je jezelf minder bloot aan de gifstoffen die gebruikt worden bij reguliere teelt. Uiteraard is het eten van verse groenten en fruit in het algemeen beter dan helemaal geen groenten en fruit. Dus als biologisch niet haalbaar is voor jou, check dan de ‘dirty dozen’ en ‘clean fifteen’ om zo de ergste boosdoeners te vermijden.

2. Vermijd Suiker en Witmeel

Suiker en witmeel kunnen een voedingsbron zijn voor slechte bacteriën en schimmels en bevordert zo de groei daarvan. Ik heb het hier alleen over toegevoegde (geraffineerde) suiker en witmeel. Natuurlijke suikers in groenten en fruit zijn oké. Kun je gluten verdragen? Kies dan voor volkoren granen en varieer ook eens met het soort graan, dus niet alleen tarwe.

3. Eet Gefermenteerd

Gefermenteerde etenswaren zijn niet alleen erg lekker en leuk om te maken, maar ook erg goed voor je buik! Zuurkool, (melk-) kefir, kombucha, yoghurt, desembrood, miso… alles wat een natuurlijke fermentatie heeft ondergaan bevat goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering.

4. Antibiotica alleen bij noodzaak

Wat ‘noodzaak’ dan precies inhoudt, laat ik aan jou over. Maar wat ik bedoel is dat antibiotica makkelijk voorgeschreven kunnen worden. Bijvoorbeeld bij blaasontsteking, terwijl er heus nog andere stappen te nemen zijn. Helaas doden antibiotica niet alleen de ziekmakende bacteriën, ook de goede bacteriën overleven dit niet. Zo is de vatbaarheid op infecties na een kuur groter. Wees daarom terughoudend en vraag even goed door of er niet een alternatief is voor een kuur.

5. Vermijd Stress

Ik blijf er op hameren: stress is killing. Niet alleen voor je hart en bloedvaten, maar ook voor je darmflora. En dan heb het over langdurige stress, hè, niet over schrikken van de hond of je hand branden aan de pan. Wanneer je met langdurige stress kampt, zorg dat je daar dan beter mee omgaat. Ga naar buiten in de natuur wandelen (3), praat met iemand (een therapeut desnoods), maak slaap een prioriteit en eet zo gezond mogelijk.

6. Wees niet te Schoon

Een beetje vies is helemaal niet erg. Nee, openbare toiletten en trapleuningen van scholen zijn vies, vies, vies. Was je handen dan vooral! Maar wanneer je buiten bezig bent, krijg je ook vieze handen. En ‘vuil’ van de aarde bevat microben die erg goed zijn voor een gezonde darmflora. Lekker in de tuin werken en die boterham gewoon met vieze handen opeten dus!

7. Pluk je Salade voor een Gezonde Darmflora

Paardenbloemblaadjes, zevenblad en zuring zijn planten die je in het wild kunt vinden en die heel gezond zijn. Leer ze herkennen en pluk je eigen salade! Een paar tips: niet langs de weg plukken of langs een pad waar vaak honden uitgelaten worden. Pluk ongeveer een meter weg van de zijkant van het weiland of de sloot of akkerbouw en maak de blaadjes thuis schoon onder stromend water. Lekker met wat citroensap en kappertjes!

8. Roken en Drinken

De gifstoffen als cadmium in sigarettenrook en een overmatig alcoholgebruik hebben allebei een negatief effect op een gezonde darmflora. Probeer te stoppen met roken en weest zeer terughoudend met alcohol (of stop als je het toch niet zo heel lekker vindt).

9. Antibioticakuur? Probioticakuur!

bio kult probiotica gezonde darmflora

Wanneer je toch een antibioticakuur moet nemen, volg dit dan op met een ‘probioticakuur’ die je minstens een maand lang inneemt. Probiotica tijdens de antibioticakuur nemen heeft voor een gezonde darmflora weinig effect, wel is het goed bij antibiotica gerelateerde diarree. Maar wanneer je de kuur hebt afgesloten, neem dan daarna een goed probiotica (zoals Bio-Kult) in combinatie met de hierboven genoemde tips om je darmflora zo snel mogelijk weer op te bouwen.

10. Langdurige klachten? Laat een ontlastingsonderzoek doen!

Het kan zijn dat ondanks alle hele goeie (al zeg ik het zelf) tips die je hier hebt gelezen, je tóch darmklachten blijft houden. Dit kan verschillende oorzaken hebben en zelf gaan zitten uitvogelen wat het zou kunnen zijn, is weinig effectief. Beter is het om een ontlastingsonderzoek te laten doen bij een darmspecialist of natuurgeneeskundige. Met deze informatie kun je gericht aan de slag met het oplossen van de problemen. Als zelfs dit niet iets schokkends oplevert, kun je een consult aanvragen bij de maag-lever-darmspecialist voor nader onderzoek.

Conclusie

Een gezonde darmflora is een samenspel van gezond eten, stressbeheersing, niet te schoon zijn en wanneer nodig een goed probiotica supplement nemen. Heb je langdurige klachten? Zoek dan hulp bij een arts of therapeut en blijft er niet te lang mee rondlopen.

2 reacties

  1. Marietje schreef:

    Goedemorgen,

    Vraag over Bio-Kult kan het maagzuur overleven? Anders komt het niet in de darmen toch?

    1. Goeiemorgen,
      De probiotica van Bio-Kult kunnen inderdaad de maagzuur overleven. De bacteriën zijn melkzuurbacteriën en die zijn dus in staat om de darmen te bereiken. Groetjes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »