Als je al een tijdje met gezonde voeding bezig bent, ben je ongetwijfeld met kokosolie in aanraking gekomen. Vaste lezers op Eet Goed, Voel je Goed weten dat ik haast niet zonder kokosolie kan en dat ik zelfs trotse foto’s op mijn Facebook pagina publiceer wanneer er weer een bestelling binnenkomt! Kokosolie is ontzettend gezond, bevat middellange keten vetzuren die schimmels en parasieten opruimen, je hart gezond en je huid mooi houden. En omdat het een verzadigd vet is, wordt het ingezet bij het behoud van je aderen, lever, immuunsysteem en nog vele, vele andere plekken.
En onbewust hebben veel mensen een vettekort. Een vettekort hoor ik jullie nu roepen, we eten toch veel te veel vet? De overheid en huisartsen roepen dit al jaren. Dat klopt, maar het zijn de verkeerde vetten die gepromoot worden. Als je bedenkt dat veel vitale organen en je hormonen voor 50 – 80% uit verzadigd vet bestaan en dit dagelijks nodig hebben om goed te kunnen functioneren, is het niet zo vreemd dat veel klachten verholpen kunnen worden door het toevoegen van gezonde verzadigde vetten in het dieet. Kijk maar eens naar dit lijstje:
Chronische vermoeidheid
Weinig energie
Gespannenheid
Depressie
Stemmingswisselingen
Schildklierproblemen
Bloedsuikerschommelingen
Insuline resistentie (pre-diabetes)
‘Cravings’
Galblaas problemen
Bacteriële infecties
Schimmels
Spijsverteringsproblemen
Opgeblazen gevoel
Huidproblemen
Herkenbaar? Misschien niet bij jezelf als je al lekker en gezond eet, maar misschien ken je iemand die overduidelijk één of meerdere van de bovenstaande klachten heeft. Sommige dingen kun je natuurlijk niet zien, maar Nederlanders houden wel van een beetje klagen op zijn tijd, dan kom je een hoop te weet soms 😉
Veel van deze problemen hebben een vettekort als oorzaak. Al decennia lang wordt aangeraden om minder vet te eten. Gezonde vetten als boter en eieren worden in een verdomhoekje gezet en vervangen door industriële vetten en smeersels. Allemaal op basis van onverzadigde vetten die juist NIET bewerkt moeten worden en toch de basis vormen voor veel botervervangers. Beetje vreemd, vind je ook niet?
Ik weet niet hoe jij hier in zit, maar ik vind het meer dan overduidelijk dat veel van de ‘moderne’ kwalen die we tegenwoordig hebben en waar allerlei prachtige acties voor op touw gezet worden, verholpen zouden kunnen worden door de herintroductie van verzadigde vetten.
Voor meer informatie hierover, verwijs ik graag naar het boek ‘Eat fat, Lose fat’ van Dr. Mary Enig.
En omdat kokosolie perfect in dit plaatje past qua gezondheidsvoordelen en voor zoveel mensen te eten is, ongeacht je voedingskeuzes, zou ik iedereen echt willen aanraden om meer kokosolie te gaan eten. De gezondheidsvoordelen zijn groot, de smaak is ontzettend lekker en het is een zeer veelzijdig product dat je ook als verzorgingsproduct op je huid, haar en tanden kan gebruiken. Ook nog budgetvriendelijk dus!
Maar met alle drukte die we dagelijks meemaken, kan het soms lastig zijn om dagelijks 3 eetlepels kokosolie binnen te krijgen. Hopelijk hebben jullie daarom iets aan de onderstaande toepassingen die ik voor jullie heb verzameld. Voel je vrij om in de reacties je eigen tips toe te voegen!
1. Zo uit de pot. Heel eenvoudig: pak een lepel, draai de pot open, steek de lepel in de kokosolie en stop deze vervolgens in je mond. Herhaal regelmatig, liefst voor elke maaltijd.
Maar als deze methode een beetje té is voor je, heb ik nog een aantal manieren 😉
2. Bak en braad vanaf nu alles in kokosolie. Zie het als een combinatie van boter en olijfolie, hoewel het je vrij staat ook die toe te voegen. Hoe meer, hoe beter!
3. Voeg een eetlepel toe aan smoothies. Simpel.
4. Gebruik het om mee te bakken. Vervang het vet dat in het recept genoemd wordt door kokosolie. Werkt altijd, geloof me.
5. Doe een lepeltje kokosolie in je groene thee of koffie. Sommigen vinden dit wat naar en hebben een ‘vette mond’. Ik vind dit niet storend, scheelt ook weer lippenbalsem (die ik overigens nauwelijks gebruik sinds ik kokosolie eet!).
6. Vervang de helft van de olijfolie door vloeibare kokosolie en maak hier je dressing mee.
7. Roer een lepel kokosolie door je soep.
8. Roer een lepel kokosolie door de saus.
9. Roer een lepel kokosolie door de jus. Ja, ik weet het, daar heb je net het vlees al in gebraden. Maar met kokosolie geldt dezelfde regel als met knoflook: Bij twijfel meer toevoegen.
10. Laat een lepel kokosolie over je gekookte groenten smelten.
11. Eigenlijk kun je in elk warm gerecht een lepel kokosolie laten smelten. Ik denk dat jullie mijn punt nu wel begrijpen 😉
12. Maak noot-dadelsnoepjes met kokosolie.
13. Smeer kokosolie op brood of crackers als je die eet.
14. Meng kokosolie met notenpasta en wat cacaopoeder om chocopasta te maken.
15. Prak een banaan met kokosolie en een lepel notenpasta als ontbijt. Geloof me, je zit de rest van de ochtend vol.
16. Maak fudge!
Amandelfudge met Kokosolie
Ongeveer 250 – 300 gram fudge
100 gram amandelpasta
4 el kokosolie
4 el koud geslingerde honing
50 gram goeie kwaliteit pure chocola, gehakt of druppels
Snuf zout
- Meng alle ingrediënten minus de chocolade goed door elkaar, eventueel met een keukenmachine met messen.
- Verdeel het mengsel over siliconenvormpjes (zie foto) of in een met bakpapier beklede ovenschaal.
- Strooi de chocola over de fudge.
- Zet het in de vriezer om op te stijven.
- Hak eventueel in stukken en beheers jezelf om niet direct alles op te eten.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Kaoutar zegt
Bart,
Ben zo blij dit te lezen,er zijn zo weinig mensen die zo denken. Heel mooi geschreven .
Mijn dochtertje van 8 maanden heeft eczeem en het enige wat we krijgen is hormoonzalf, overal lees ik dat het met de darmflora te maken heeft die nog vol in ontwikkeling is,waardoor de ook veel voedselallergieën heeft.
Ipv het probleem bij de kern aan te pakken krijgen we zalfjes km het te onderdrukken,en die onderdrukking zorgt ervoor dat het elders na boven komt en zo blijf je aan de gang.
Ik geef volledig borstvoeding dus ik neem die kokosolie zelf in waarna zei het weer van mij krijgt,hopelijk zal ik verschil merken.
Ik zal jullie op de hoogte houden over een paar weken .
Fijne avond allemaal.
Rob zegt
Voor je jezelf vol stopt met kokosolie beter eerst even lezen wat een hoogleraar voedingsleer er over schrijft:
http://www.mkatan.nl/bnr-radiocolumns/398-18-april-kokosolie
Nicolette zegt
kritisch,
Jammer dat mijn vragen zijn weggehaald. Hierdoor kan ik géén echt vertrouwen opbouwen met koken in kokosolie. Het was lekker met een prachtige Kabeljauw, zoete aardappels (gepureerd) en wok groente, maar dit is echt mijn inziens niet terug te lezen of hier op de site te zijn om hier wat van te leren, erg jammer. Met vriendelijke groet.
Mevr.L.de Groof zegt
Anonymous,
de notenpasta is heel simpel: maal noten waar jij pasta van wilt maken zo fijn dat het een vaste smeuige massa wordt,er zit nl al genoeg olie in de noten dus niet nodig om dit toe te voegen.
Ik doe dit ook met zelfgemaakte pindakaas: ongebrande ongezouten pinda’s zo fijn malen dat het ook hier een smeuige massa wordt.
Succes en eet smakelijk
Hanja zegt
lusia,
Johanny zegt
Mijn man heeft beginnend alzheimer, en ik geef hem een eetlepel kokosolie per dag, dit maak ik vloeibaar in de magnetron, anders krijgt hij het niet door zn keel, is dit een goede oplossing? of moet hij een eetlepel zo uit het potje eten?
m v groet
Johanny
Vivian zegt
http://coconutketones.com/ Misschien heb je bij deze link wat aan. Succes!
Johanny zegt
Hallo.
We zijn nu 6 maanden verder en mn man eet s morgens een krentenbol als ontbijt, die smeer ik met kokosolie, dan geef ik hem vloeibaar 2 en een halve eetlepel kokosolie wat ik eerst vloeibaar maak, en bij het avondeten weer 2 en een halve eetlepel kokosolie, bij zn luch smeert hij de kokosolie ( lees kokosboter) op zijn brood, en wat een resultaat, na al die maanden merk je er niks van dat hij aan alzheimer lijdt soms zegt hij wel eens 2x het zelfde maar lang niet iedere dag, in het ziekenhuis was zijn MMSE test 6 punten voor uit gegaan!!!!!!!!!!!!!!! en in maart word het 2 jaar dat hij deze ziekte heeft en ik kan niet merken dat hij achteruit gaat, we zijn nu 6 weken geleden met die remmers gestopt omdat hij van de bijverschijnselen erg ziek was, ik hoop dat hij zo blijft zo hij nu is, heb het boek stop Alzheimer nu gekocht en gelezen en ik geloof er echt in, zijn cholesterol was erg netjes op peil!!
Janneke Kooiker zegt
Hej hallo allemaal, kokosolie, interessant! Ben er zelf ook mee aan het experimenteren mn ivm huidproblemen. Maar hoe kijken jullie aan tegen kokosolie en hart en vaatproblemen? ?
Anita zegt
lusia,
Wat mooi om te lezen! Het boek Stop Alzheimer nu van d’r.bruce Fife is een echte aanrader! Veel bewijsmateriaal en voorbeelden dan kokosolie en een koolhydraadarm dieet genezend werken!!
George Philip zegt
Onlangs las ik elders de kokosolie specificaties ten aanzien van afvallen en beter slapen. Ik begon elke dag een eetlepel van dat gekoelde spul te consumeren (snel doorslikken voordat het vloeibaar werd), mengde ook nog wat in de koffie, heerlijk cremig overigens, en dat is alles. Binnen een paar dagen was voor mij al absoluut bewezen dat niets te veel werd gezegd. De onsen (als ik het goed heb gespeld) vliegen eraf en ik verlies makkelijk een kilo per week, ik eet minder en heb meer energie, en ik slaap als een -vul-maar-in-
Iris Maier zegt
Wat leuk om te horen en wat fijn dat het voor je werkt!
Bart zegt
Anonymous,
Dat is nu precies de reden waarom ik nauwelijks respect heb voor de moderne diëtist. Deze wordt door de gevestigde voedselindustrie (waarvan het Gezondheidscentrum een belangrijke belanghebbende ambassadeur is) als het ware ‘gehersenspoeld’. Maar dat geldt voor heel veel “deskundigen” met een moderne westerse opleiding, en niet alleen voor diëtisten.
Ik heb zelf ook een tijdlang bij een diëtist gelopen. Het heeft voor mij geen zoden aan de dijk gezet, ze kon me niets zeggen wat ik niet al wist en op grond van mijn eigen kennis en ervaring was ik het niet altijd eens met haar standpunten en opvattingen aangaande voedsel. (Nu zou je mijn instelling kunnen opvatten als “eigenwijs”, maar ikzelf beschrijf me liever als “sceptisch, ruimdenkend en onbevooroordeeld”.)
Ik heb ook zware bedenkingen bij menig “wetenschappelijk” onderzoek, zowel op het gebied van voedsel als op het gebied van medicijnen, omdat ik teveel signalen opvang dat deze onderzoeken direct of indirect gemanipuleerd worden, bijvoorbeeld door randvoorwaarden zodanig vast te leggen dat deze een “gunstig” onderzoeksresultaat opleveren.
Maar goed, uiteindelijk moet iedereen gewoon datgene doen wat ze zelf willen. Dat doe ik namelijk ook. In ieder geval kan ik aangeven, dat ik persoonlijk in diverse opzichten duidelijk en merkbaar profijt heb van het gebruik van kokosolie. Net als mijn vrouw, die intussen sinds het begin van het gebruik van kokosolie een huidschimmelinfectie is kwijtgeraakt. Kan ik het wetenschappelijk onderbouwen? Nee. Moet dat dan? Nee.
Maar goed, dit betekent natuurlijk niet, dat jij hetzelfde profijt van kokosolie zult hebben. (Dat brengt ons op een punt waar ik ook in de knoop lig met de gevestigde wetenschap: wat goed is voor Jantje hoeft nog niet goed te zijn voor Pietje. Terwijl de gevestigde wetenschap blijft suggereren dat als onderzoeken uitwijzen dat iets “goed” is, dat dat altijd goed is voor iedereen. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Maar dat terzijde. Het voert te ver om daar hier dieper op in te gaan.) Maar tenzij je een specifieke allergie hebt (waarbij ik moet opmerken dat een kokosnoot geen noot maar een steenvrucht is) of je ervan overtuigd bent dat het jezelf anderszins ernstige schade berokkent, zou ik kokosolie gewoon eens een kans geven. Baat het niet dan schaadt het niet. Naar mijn idee is het verlies van een paar euro het ergste wat je kan overkomen.
Veel succes ermee (of niet…)
Nog een paar interessante gerelateerde informatiebronnen:
http://www.kokos-olie.nl/
http://wapenveldonline.nl/artikel/1084/wetenschap-en-commercie/
Bart zegt
Ans,
Ik kan niet beoordelen of er inderdaad producenten zijn die zo te werk gaan. Op mijzelf komt het over als een broodje-aap-verhaal dat in het leven is geroepen door belanghebbenden van de gevestigde voedselindustrie.
Ik kan me niet voorstellen dat een zichzelf respecterende kokosolie-producent die levert aan westerse landen op een dergelijke manier te werk zou gaan. Zeker doordat kokosolie – onterecht – een negatief imago heeft ten gevolge van propaganda de gevestigde westerse voedselindustrie. Als ikzelf producent/importeur van kokosolie was, dan zou ik er alles aan doen om kokosolie te promoten, maar een verantwoord en modern productieproces ligt daar onlosmakelijk aan ten grondslag.
Ik neem dit verhaaltje dan ook niet echt serieus. Althans waar het aankomt op productie voor de westerse maatschappij. Hoe producenten voor bv. aziatische landen te werk gaan kan een heel ander verhaal zijn. Maar dat zijn ook landen met heel andere (eet)culturen, dus daar kan en wil ik hier ook niet verder over oordelen c.q. uitweiden.
Bart zegt
kritisch,
“De onderzoeken van een Amerikaanse arts genaamd Ancel Keys speelden in de jaren ’60 een grote rol in de vorming van de publieke opinie ten aanzien van vetten. In deze onderzoeken ‘bewees’ Keys zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden wat niet goed voor de gezondheid zou zijn. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn bekende / beruchte 7 Landen Studie veel landen had weggelaten. Had hij die landen wel in zijn onderzoek meegenomen, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen ‘aantonen’. Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard (gehydrogeneerd) kokosvet bij dieren. Gehard vet zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en staat er inmiddels om bekend voor zeer veel gezondheidsklachten te zorgen.
Het Voedingscentrum houdt dit dogma tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, ondanks hun slogan ‘Eerlijk over eten’.
De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek echter steeds duidelijker dat veel van de ongezonde eigenschappen die men aan kokosolie dacht te kunnen toeschrijven de plank volledig misslaan.”
Bron: http://www.kokos-olie.nl/
Tinaina zegt
Belachelijk hoeveel mensen bereid zijn iedereen klakkeloos te geloven die elkaar napraat en (quasi-)wetenschappelijke argumenten gebruikt op internet ipv daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek.
‘Wetenschappelijk’ wordt zelfs verdacht gemaakt door te doen alsof elke instantie die zich beroept daarop ‘belangen’ zou hebben. Alles en iedereen heeft belangen, dus dat is een volkomen onzin-argument. Al die foodbloggers die klakkeloos worden nagepraat hebben ook belangen hoor.
Iris Maier zegt
Beste Tinaina! Ik heb het artikel niet geschreven, maar Heleen en zij schrijft niet meer voor EGVG. Waarop doel je precies als je dit zegt? Ik denk het wel te weten, maar weet het niet zo zeker…
kritisch zegt
Kokos en kokosvet komen van de kokosnoot. Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten.
Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten alleen bij uitzondering te eten.
Door de aanleg van kokosplantages worden mogelijk bossen gekapt. Verder worden er bij de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt en is er veel water nodig.
bron: voedingcentrum.nl
Iris Maier zegt
En jij gelooft het voedingscentrum? Ten eerste is het een fabel dat verzadigd vet slecht zou zijn. Heleen schreef hier ook al een artikel over: https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/verzadigd-vet-is-gezond/ Er zijn tal van onderzoeken te vinden waaruit juist blijkt dat verzadigde vetten gezond en nodig zijn.
Dat van die bestrijdingsmiddelen en dergelijke ligt helemaal aan welke kokosolie je koopt. Goede biologische kokosolie, bij voorkeur extra virgin is zuiver.
Wees vooral kritisch, maar dan ook naar alle bronnen, dus ook zoiets als het voedingscentrum dat allerlei belangen heeft…
lusia zegt
Mijn man is gediagnosticeerd beginnende Alzheimer . Ik geef hem 2 tot 3 el cocosolie perdag. Sinds enkele maanden eet hij anders. Geen margarine, geen slaolie, veel groenten en fruit, glutamaatdieet, geen suiker. Daarnaast drinkt hij 3 kopjes groene thee. 2 curcuma, 3 Omega3 en 2 Groene thee supplementen perdag. Hij eet veel roerbak groenten (Broccoli, spinazie enz.) En biologische kip of vlees. Ook veel vis. Alles bak ik in cocosolie en olijfolie extra virgin ( niet te heet). Nu gebruik ik ook rode palmolie. Mijn man heeft nu ongeveer 80% zijn geheugen terug. Hij weet veel wat hij gisteren gedaan heeft, waar hij onze auto geparkeerd heeft. En het belangrijkste : hij is rustiger geworden, zekerder, niet meer vragen. Cocosolie, Groene thee, curcuma en gezonde voeding kan de ziekte van Alzheimer genezen. Vorige week kreeg ik te horen van mijn huisarts dat de colestrole van mijn man erg goed is, beneden 4.
Ook glutamaatdieet is erg belangrijk.
Lusia
sinegey zegt
Jullie zeggen dat de ontgeurde variant minder goed is, maar als je de extra virgin gebruikt met frituren, dan is dat effect toch zo’n beetje hetzelfde? dan zouden namelijk de voedingsstoffen net zo goed deels verloren gaan ?! hmmzz.
Ik neem aan dat de voedingswaarden vermeld staan op de beide producten? zo ja, dan kun je dit vergelijken en daaruit concluderen of de ontgeurde variant minder voedingsstoffen bevat.
(Ik gebruik dit product NOG niet, er is ook geen winkel in de buurt, dus kan ook niet even snel een kijkje nemen)
Anonymous zegt
Kokosolie van Raw Superfood (bij Hoogvliet ) is stukken goedkoper en onbewerkt. Smaakt goed !
Ik maak eigen chocoladepasta door wat blokjes Lindt (85%, o.a. bij AH te koop) in stukjes te smelten (in een schaaltje ‘au bain marie’ )en schepje honing, wat kaneel en flinke schep (of twee) kokosolie/boter toe te voegen. Lekker snoepen !
Hanneke zegt
Heerlijk die amandelfudge! En mijn kinderen waren helemaal verbaasd dat mama met snoep aankwam! Ik heb deze site net ontdekt, maar ik ga zeker meer recepten uitproberen.
Jennine Grootemarsink zegt
Hallo,
Mij is aangeraden om kokosolie te gebruiken, wegens een disbalans in mijn darmen. Ik heb de Royal Green gekocht. Nu lees ik dat dit ongeurt is en dus helemaal niet zo goed.
Dan begrijp ik niet waarom wel het plaatje van Royal Green wordt gebruikt bij een artikel over hoe gezond kokosolie is.
Is Royal Green nu goed om te gebruiken of niet?
Nog een vraag; wat is goedkoper, online of in de natuurwinkel. Ik wil dolgraag zo gezond mogelijk eten, maar het moet wel een betaalbaar zijn allemaal.
Jennine
Nicole zegt
Eerlijk gezegd begrijp ik het verschil nog niet helemaal tussen kokosolie van de toko en de biologische variant. Is het zo dat alle niet biologische varianten per definitie bewerkt en dus ontgeurd en gebleekt zijn?
De olie die ik gebruik proeft en smaakt namelijk echt naar kokos en op het etiket kan ik verder logischerwijs ook niets vinden over het productieproces maar er staat in de ingredientenlijst 100% puur kokosolie dus ook geen toegevoegde geur- en smaakstoffen naar ik aanneem?
G zegt
Ik wil hier ook wel wat van weten. Ik heb biologische kokosolie van de Albert Heijn maar het is wel geurloos dus is het dan minder gezond of zal het z’n werking niet meer behouden of maakt dat niks uit?
Iris Maier zegt
Ontgeurde kokosolie heeft niet alle eigenschappen meer die EV kokosolie wel nog heeft, zoals de anti-bacteriële werking. Neemt niet weg dat het een goed vet is om bijvoorbeeld in te bakken. Het vet zelf verandert namelijk niet door het proces van ontgeuren. Wel belangrijk is dat je biologische ontgeurde kokosolie neemt om er zeker van te zijn dat er geen chemische rotzooi is gebruikt bij het hele proces!
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Weet je het verschil tussen Santen en kokosolie?
Kan ik het ook gebruiken om te bakken of om chocolade mee te maken?
Heeft het dezelfde goede eigenschappen?
Heb het namelijk gekocht, maar vind het puur niet zo lekker, misschien kan ik het gebruiken voor iets anders.
Anonymous zegt
Bij een plastic pot komen de toxische stoffen vh plastic id olie terecht.
Beter is dus een glazen pot.
jenlon zegt
Ik heb gisteren een pot KTC kokosolie bij de toko gehaald (500 ml 3,65 euro) maar als je die pot opendraait, komt er echt een vieze lucht uit. Ik vermoed dat in dit geval vooral de plastic pot de boosdoener is. Deze kokosolie ga ik dus maar vooral gebruiken voor huis-tuin-keuken toepassingen. Ik heb ook een pot royal green gekocht en die bewaar ik dan wel weer voor het koken, bakken en wokken.
Anonymous zegt
Wie kan me vertellen hoe ik amandelpasta of notenpasta maak? Ik wil graag de fudge maken.
Groetjes,
Ineke
Tessa zegt
Die is gewoon te koop bij de biologische winkel, Ineke! Vergelijkbaar met pindakaas, maar dan gezonder (en naar mijn mening lekkerder).
Jessica zegt
De heerlijkste rendang maak ik met kokosolie, maar verder is de ‘Paleo cave bar’ met kokosolie en noten niet te versmaden. Op dit moment ben ik bezig met de fudge die hierboven staat. Ik kan niet wachten tot ze klaar zijn… Ik gebruik de kokosolie van Bio Planète, dat vind ik de lekkerste!
Groetjes,
Jessica
Anonymous zegt
Even een vraag, ik gebruik kokosvet in div. gerechten maar soms vind ik de specifieke kokossmaak teveel overheersen. Hebben jullie tips de smaak meer te neutraliseren?
Anonymous zegt
Hoi allemaal, ik gebruik nu al 1 jaar kokos vet en heb gisteren rode palm olie gekocht om te proberen.
Zelf heb ik dus van Aman Prana grote pot van 1600ml.
Nu lees ik net deze recept hierboven, mijn lijkt me heerlijk om te maken ,
heb even een vraagje of tip, kan ik dit misschien ook in een vorm van ijsblokjes gieten en dan invriezen zodat ik dan net bonbons heb?
bedankt alvast Greetje
Anonymous zegt
Lust je de smaak niet? doe dan een kommetje met 100 gram kokosvet(olie) en 100 tot 120 gram van een reep chocolade. (ligt eraan hoe “chocoladig” je het wilt hebben)Puur, melk, wit maakt niet uit. Doe dat in de magnetron tot de vet gesmolten is. Door roeren en eventueel even laten staan tot alle chocolade goed gesmolten is. Je kan er nu eventueel nog pitjes, gedroogde vruchtjes, kokos etcetera door roeren, zet het dan in de koelkast / vriezer zodat het hard word.
Heerlijk om zo op te eten. Pas wel op want door de kokosvet smelt het HEEL SNEL. Dus eet het gelijk uit de vriezer , zo uit het bakje. Geloof me dat je het jammer vind dat de bak leeg is.
Wilma zegt
Zodra ik ergens lees van ‘magnetron’, gaan mij de nekharen recht overeind staan. De magnetron straalt nl alles kapot. Mijn inbouwmagnetron is inmiddels een opbergkastje geworden.
Annabelle zegt
Wat een leuk artikel! Bedankt voor de goede tips 🙂
Ik gebruik kokosolie trouwens ook als make-up remover. Zelfs mijn mascara haal ik er mee af!
Kirsten van Dijk zegt
De amandelfudges zijn trouwens ook lekker met andere notenpasta’s! Een tip; hou deze maten aan, Ik had teveel zoet erin gedaan. Ook lekker, maar overheerst een beetje, haha (:
Ans zegt
Goedenavond,
Even een uitleg over ontgeurde kokosolie. Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van “copra”. In Azië worden in kleine bedrijfjes de kokosnoten gedroogd in de zon of gerookt tot copra. Je ruikt al van ver de indringende stank van copra. Door het vochtige klimaat en regenbuien droogt de kokos te traag, schimmelt en fermenteert. De copra gaat naar de raffinaderij waar die geperst, geraffineerd, gebleekt en ontgeurd wordt. De hoge temperaturen tijdens het persen carameliseren de suikers die zich verbinden met de eiwitten. De bruin geworden kokosolie wordt daarna gebleekt via koolstoffilters. De stank wordt onder hoge druk met stoom uit de olie geperst. Het is een goedkoop proces, omdat men enorme volumes kan produceren zonder respect voor de gezondheid. Want tijdens het raffinageproces worden niet alleen de schimmels en bacteriën vernietigd, maar ook de talloze voedingsstoffen. Extra vierge kokosolie van vers gepelde kokosnoten worden vermalen en meteen in droogkasten op lage temperatuur gedroogd. De droge kokosrasp wordt koud geperst tot extra vierge kokosolie. Door dit proces is de kokosolie wel duurder dan de ongeurde versie. Aman Prana vind ik wel de beste en ook de duurste.
Ik koop de koksolie via http://www.gekruid.nl en heb daar goede ervaringen mee.(als particulier) De olie is geschikt voor meerdere doeleinden zoals o.a. massageolie, glijmiddel, tandpasta, natuurlijke deodorant en het wordt ook veel gebruikt voor lichaams- en haarverzorging. Er zijn nog veel meer voordelen, maar nu even te veel om op te noemen.
Groetjes, Ans.
Anonymous zegt
Goedemiddag,
is de biologische kokosolie van Royal Green nu wel aan te raden om te gebruiken of niet?
Deze is ontgeurd, en dan zou het minder “goed” zijn als geurende?
Goedkoop is deze trouwens ook niet. Voor 2,5 kilo betaal je 25 euro..
Anonymous zegt
Hallo,
Ik heb gehoord dat ontgeurde kokosolie van Biologisch ontgeurd wordt door er hete stoom doorheen te persen waardoor de kokossmaak verdwijnt. Dat is toch niet schadelijk?
Anonymous zegt
het is even wennen met kokos olie (cream) te werken, omdat het sneller smelt en ook sneller een hoger kookpunt bereikt. Maar makkelijk in de keuken toe te voegen! waar ik nu tegen aanloop is dat het zo hard is…ik kan het niet als een botervervanger op mijn brood smeren. want het smeert bijna niet uit.
ik heb het al kleiner gehakt…in schraapsels, op de verwarming gezet…heeft iemand misschien nog een tip? en nee ik ga mijn huis niet tot 25 graden verwarmen 🙂
Ans zegt
Gewoon de kokosolie in een kastje in de keuken zetten (niet in de koelkast)dan is het zacht om te verwerken. Ontgeurde kokosolie is bewerkt en wat is er gezonder dan onbewerkte etenswaren? Dus als voorbeeld de onbewerkte biologische kokosolie van Aman Prana.
Olijfolie (extra vierge) is het allerbeste om niet te verhitten, maar om koud te verwerken o.a. in salades, smoothies enz. Rauwe roomboter is een onbewerkte boter, die heel weinig vocht bevat. Een zeer goed bakproduct.
Het beste is de 3 soorten (rauwe roomboter, kokosolie en olijfolie)regelmatig af te wisselen, dan zijn de verschillende voedingsstoffen (verzadigde vetzuren) prima voeding voor je lichaam.
Als o.a. zonnebloemolie en bakboters (lees margarines)verwarmd worden vanaf 170 gr. komen er gevaarlijke transvetten vrij, die zeer slecht zijn voor hart en bloedvaten.
Ans.
Linda zegt
Ja, ik heb een goede tip gelezen op http://www.kokos-olie.nl
Doe een paar scheppen kokosvet in een maatbeker en mix het een minuut of 4-6 met de mixer totdat het een mousse / creme is geworden.
Ik heb het vanmiddag geprobeerd en dat ging perfect!
Gelijk mijn oude dagcreme potje gevuld 🙂
Anonymous zegt
Wat is dan wel goed om in te wokken?
Heleen Quantrill zegt
Kokosolie
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
dank u wel, was laat gisteravond en zag door de bomen het bos niet meer,
heb jaren geleden het advies gekregen om in zonnebloemolie te frituren wat later weer om het juist niet te doen.
hartelijke groet
Anonymous zegt
Hoi,
ik vind het zo’n nadeel dat kokosolie zo spetterd met bakken in een koekenpan, hebben meer mensen hier last van?
Zijn er tips? Doe ik misschien iets verkeerd?
Als dit iets is wat erbij hoort is er dan ook een alternatief om in te bakken, op de knijpflessen uit de superpmarkt na…
Groet Amy
Heleen Quantrill zegt
Hoi Amy,
Klopt inderdaad. Ik heb een spatdeksel gekocht 😉 Bij de blokker geloof ik. Als je het gebruikt om vlees in te bakken, kun je ook roomboter of olijfolie gebruiken.
Succes!
Heleen
Anonymous zegt
Bedankt, een deksel erop ging al vanzelf want dat was echt nodig!! 😉
Olijfolie kan wel verhit worden? Eens gelezen dat dit ook niet heel goed is, wordt giftig?!?
Heleen Quantrill zegt
Jawel, zonnebloemolie wordt giftig. Olijfolie kun je gebruiken om in te bakken, maar niet om in te wokken.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ben benieuwd wat jij van dit stuk over kokosvet vindt? http://www.liesbethoerlemans.com/2013/01/is-kokosvet-gezond-de-visie-van-robert.html
Groetjes,
Margreet
Heleen Quantrill zegt
Ze hebben kritiek op de wetenschappelijke onderbouwing van Foodwatch. Dit zegt niets over de gezondheidsvoordelen van kokosolie in het algemeen. Het is een goed iets om kritisch te kijken naar wetenschappelijke onderzoeken, want vaak schort er zeker het een en ander aan! Maar los daarvan ben ik er niet echt van onder de indruk, want de gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn zeer breed. Wellicht niet wetenschappelijk onderbouwd, maar daarom minder waar…? 😉
Groeten,
Heleen
Anonymous zegt
Omdat ik probeer zo weinig mogelijk dierlijke producten te eten maak ik hartige kokosolie.
Ik fruit een heel fijn gesnipperde ui en wat tenen knoflook in de kokosolie . Als je ziet dat de uitjes en knoflook lekker gefruit zijn zeef ik ze eruit. Daarna voeg ik wat peper (in mijn geval cayenne peper) en een beetje (himalaya) zout toe (cerry, paprika poeder, gemberpoeder.. ook lekker) en nog wat extra lepels kokosolie. Dit laat ik vervolgens afkoelen en bebruik het als boter voor hartige boterhammen. Heerlijk met tomaat, komkommer, pindakaas, avocado en zal zeker ook heerlijk zijn met kaas!
Anonymous zegt
Vandaag ben ik bij de dietist geweest.
Zij raadde mij het gebruik van cocosolie af.
Het bevat voor 92% verzadigd vet en dat is gewoonweg slecht voor de cholestrol.
Anonymous zegt
Kan je kokosvet ook gebruiken als je een extreme fructosemalabsorptie hebt? Ik heb geen idee of mijn vraag ergens op slaat maar ik leg gewoon de link tussen kokos = zoet
Alvast dank je voor je antwoord
Hilde zegt
Hilde17 October 2012 09:23
In mijn koelkast staat Odourless Coconut Cookingcream van merk Royal Green Hier bak ik meestal alles mee, en in mijn soep doe ik vaak santen.
Weet jij wat het verschil is tussen deze twee producten en kokosolie?
Heleen Quantrill zegt
Santen bevat wat meer kokosvlees/ vezels en is daarom ondoorzichtig en wat harder. De cooking cream die jij noemt is gewoon ontgeurde kokosolie. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Op de site van Julia Kang staat een filmpje over kokosolie waarin oa uitleg is over de verschillen tussen koud geperste en geurloze..
http://www.natuurlijkgezondslank.nl/blog/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-biologisch-koudgeperste-kokosolie
Groeten,
An
Anonymous zegt
Julia Kang heeft ook een video met een heerlijk recept met voor chocola van kokosolie.
Smelt (gebeurt met extra vierge olie al bij 25 graden, hoeft niet warmer) 50 gram kokosolie, hak 50 gram rozijnen, gewoon op de plank met een ‘hakmes’, doe dit niet in de blender, wordt het één massa, en 25 gram cacao, zelf gebruik ik hier rauwe cacao voor. Doe de cacao en de rozijnen bij het gesmolten kokosvet, roer door elkaar en giet het geheel op een bakpapier in een platte schaal die in de vriezer kan. Zet in de vriezer, is na een uurtje wel klaar, breek in stukjes en bewaar dit in een bakje in de vriezer, eet de cohocola bevroren, erg lekker. Ik varieer en gebruik ipv rozijnen cranberry’s of gehakte noten.
Barbera
Leentje zegt
Hoi Heleen,
ik gebruik al tijden kokosolie op brood en om in te bakken en op mijn huid. Maar ik merk de voordelen er nog niet zo van. Nog steeds droge huid etc…
Ik geloof wel dat het beter voor je is om te bakken en braden in kokosolie dan verhitte boter en olijfolie. Het heeft minder nadelen. Maar of het nou voordelen heeft om het elke dag minimaal 3 el in te nemen?
Vooral gezien ook het artikel van de website puur en gezond, twijfel ik hier aan.
——————————————————————————–
Er is veel discussie in de media over kokosolie. Volgens de een is het gezond en volgens de ander juist ongezond. Het verwarrende is dat kokosolie plantaardig is en toch vooral bestaat uit verzadigd vet. Terwijl plantaardige oliesoorten normaal gesproken juist het gezonde onverzadigd vet bevatten. Dierlijke producten bevatten vaak verzadigd vet, dat nadelig is voor het cholesterolgehalte.
Maar het ene verzadigde vet is het andere niet. In kokosolie zit vooral laurinezuur en het lijkt erop dat juist dit verzadigd vet niet zo nadelig is als andere, dierlijke, verzadigde vetten. Is kokosolie daarmee gezond? Dat is ook wat kort door de bocht. Want de onverzadigde vetten uit andere oliesoorten zijn beter voor het cholesterolgehalte dan laurinezuur. Dus eigenlijk zit kokosolie een beetje tussen andere plantaardige oliesoorten en dierlijk vet in.
Van laurinezuur wordt ook gezegd dat het bacterie- en virusdodende eigenschappen heeft. Toch is dit volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) nog niet voldoende aangetoond En is het dus nog te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen.
bron: http://www.puurgezond.nl/vragen/vraag-van-de-week/vraag-van-de-week/article/kokosolie-schijnt-een-heel-gezond-vet-te-zijn-en-heel-puur-is-dat-waar/
Heleen Quantrill zegt
Hoi Leentje,
Allereerst: verzadigd vet is niet ongezond. Zoals ik in dit artikel en in anderen over dit onderwerp aangeef: zoveel onderdelen van je lichaam bestaan uit verzadigd vet, dat je het absoluut nodig hebt. Weglaten is haast het ongezondste dat je kan doen (na het eten van suiker, bewerkte dingen en ranzige vetten uiteraard). Het artikel dat je hierover aanhaalt, schiet dus flink mis naar mijn mening.
En er zijn wel degelijk goeie onderzoeken naar gedaan. Dat het EFSA dit niet wil erkennen is een ander verhaal…
Mogelijk dat er ook nog andere dingen bij jou spelen waardoor je huid droog blijft aanvoelen. Alleen kokosolie toevoegen heeft dan inderdaad nog weinig effect, het gaan met voeding altijd om het totaalplaatje. En drie eetlepels per dag heeft dan wel degelijk zin. Gewoon lekker mee bakken, over je groenten, in smoothies… heel erg lekker en gezond! Juist maar kleine beetjes af en toe heeft geen zin 😉 Maar ik kan snappen dat dit wellicht nog een iets te hoge drempel is. Misschien langzaamaan opvoeren?
Groeten en fijne dag!
Heleen
Roy zegt
Hoi,
Ik heb ook kokosolie op mijn huid gesmeerd aangezien ik last van eczeem achtige klachten in combinatie (volgens bioresonantie) met darmproblemen en allergie.
Hoewel ik het enkele weken geprobeerd heb, werden de klachten alleen ergen.
Ik ben 2 dagen geleden gestopt en gebruik nu een lotion op basis van loe vera.
De droge plekken beginnen langzaam weg te trekken, dus ik denk dat het door de kokosolie komt.
Maar de potten die ik nu nog heb staan ga ik gebruiken om mee te koken
ter info ik heb de kokosolie van de tuinen..
Mariska4kids zegt
Goedemorgen,
Ik heb ook wel eens gehoord van iemand die in een ayurvedisch centrum werkte en dus pro kokosolie was, dat je wel 2 jaar in kokosolie kon frituren en dan tussendoor wel filteren. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd. Heeft iemand hier ervaring mee of weet hier iets meer van af? Ik hoor het graag.
Groetjes, Mariska
Mariëtte zegt
Daar ben ik ook heeeel benieuwd naar: iemand?
Anonymous zegt
Dat heb ik idd ook gehoord.
Maar ik frituur eerst,zodra met kokosolie om te koken op is wordt het voor mij tijd om mijn frituurpan te verschonen.Dan zeef ik het en gebruik het dan weer om te koken. Verse kokosolie in de frituurpan. zo maak ik alles op en weet ik zeker dat ik niet te lang doorbak.
Anonymous zegt
Goedemorgen,
Ook heel goed om te bekijken: site earth matters.nl /vet
Corien zegt
Hallo,
Pas tijdens een lezing gehoord: voor de ontgeurde kokosolie worden de kokosnoten van mindere kwaliteit gebruikt (zeg maar: de beurse en/of beschimmelde). Door de kokosolie vervolgens te ontgeuren, merkt niemand dat. Dat de ontgeurde kokosolie goedkoper is, komt doordat de kwaliteit van de kokosnoten dus gewoon minder is. Eigenlijk het afval. Ik had er nog niet over nagedacht, maar zodoende is een extra bewerkt product (namelijk: ontgeurd) goedkoper is dan een puur product.
Groeten,
Corrie
Anonymous zegt
Ja, ik heb hetzelfde gelezen. Plus dat het voor het ontgeuren nodig is dat de kokosolie sterk verhit wordt (waarbij er voedingsstoffen verloren gaan) en dat er chemische middelen aan te pas komen. Brr.
Beter dus om biologische, extra vierge, naar kokos ruikende kokosolie te kopen.
Groeten, Maria
Anonymous zegt
Goedemiddag,
Ik heb even een vraag maar heeft niks met kokosolie te maken.
Heeft er iemand ervaring met zwarte knoflook?
Door fermentatie kleurt ie zwart, maar dit is eigenlijk een natuurlijk proces. Kun je dit dan nog zien zonder toevoegingen?
Groeten
Elke
Heleen Quantrill zegt
Hallo Elke,
Ben je al ‘fan’ op mijn facebook pagina? Dan kan ik je vraag er daar opzetten, geheid dat je antwoord krijgt!
Groeten,
Heleen
Anonymous zegt
Maar kun je nu wel de ontgeurde kokosolie van Royal Green gebruiken? Of moet je – voor de gezondheid – toch de ontgeurde versie kiezen?
Anonymous zegt
Uh, ik bedoel dus of je toch voor de ‘met geur’ kokosolie moet kiezen.
Anonymous zegt
Kies de geurende, liefst van Aman Prana, en wel in GLAS.
Anonymous zegt
De verschillen tussen de extra vierge en de gangbare ontgeurde kokosolie is echt shocking.. google maar eens.
Ik kwam oa deze link tegen.. http://www.bartmaes.tk/nl/waarom-kokosolie-en-rode-palmolie/mcts-en-laurinezuur.html
Gr An
Anonymous zegt
Ik ben ook tegengekomen dat het extra vierge onzin is bij kokosolie. Dat is alleenvan betekenis bij olijfolie. Eerste persing e.d. Doet er niet toe kokosolie. Weet zo even niet de bron.
Olga
Anonymous zegt
Gevonden. http://www.kokos-olie.nl/.
Anonymous zegt
extra vierge is in principe onzin…in de betekenis dat het een eerste persing is. Extra vierge duidt echter wel vaak op dat het Koud Geperst is en dit is wel gezonder, omdat het dan geen chemisch extractie proces ondergaat. Het behoudt zijn meest natuurlijke bestandsdelen. Dus ja het is onzin als je het bekijkt van een olijfolie perspectief, maar het helpt met een indicatie. Het beste is op te letten dat het Biologisch en Koudgeperst is
wendela zegt
klein probleemtje± ik vind het niet lekker 🙁
eerst gingen de potten er desondanks wel snel door want ik maakte veel yoghurt-fruit smoothies en dan kon ik de smaak wel aan. maar toen ik dat soort koolhydraten eruit gooide, en sinds ik geen brood meer eet, blijft de kokosolie staan. bakken doe ik eigenlijk altijd in boter, gewoon omdat ik dat lekker vind en omdat ik het ook belangrijk vind genoeg boter te eten (en geen brood, dus moet het door het warme eten). kortom, de kokos schiet er bij in. jammer dat ik gewoon zo een lepeltje niet weg krijg….
Anonymous zegt
De kokosolie van omega & more is biologisch en in verhouding goed betaalbaar. Ik betaal voor 2220 ml 18,95, bij De Tuinen is tot het einde van de maand elk artikel 2e voor de halve prijs. Daar verkopen ze ook biologische kokosolie. Ook ik heb altijd een emmer staan, het gaat door alle baksels en ook als dagcreme en deodorant. De pure lekker op een plakje “koek die altijd lukt”. Ik heb me voorgenomen om het ook cadeau te gaan geven bij verjaardagen, met natuurlijk een lijstje van de mogelijkheden en eigenschappen. Gr. Adrielle
Anonymous zegt
Fijne info!
Klopt het dat je beter niet de ontgeurde versie kunt gebruiken?
Ik gebruik sinds kort biologische, niet ontgeurde kokosolie, zo’n beetje voor alles. Voor het eten, op mijn huid, tijdens het tanden poetsen. Zo uit de pot eten vind ik best lastig, ik word dan een paar uur later een beetje misselijk. Maar ik ga ervan uit dat dat ontgiftingsreacties zijn en dat ik dus op de goede weg ben. Drie eetlepels gaat me nog niet lukken, maar ik ga zeker je tips proberen.
Maria
Anonymous zegt
Smeer het als creme op je gezicht, of gebruik het als bodycreme!Of als wax in je haar!!! TOP SPULLIE!!! 😉
Nelleke zegt
Moet het buiten geen 32 graden zijn, haha
Anonymous zegt
Mijn man komt uit Suriname en als je ergens een probleem hebt met je huid, dan wordt daar steevast gezegd dat je er kokosolie op moet smeren. Irritatie, eczeem, roodheid: het antwoord is kokosolie!
Saskia Juijn zegt
Gebruik pas sinds kort kokosolie, voornamelijk om groenten in te wokken. Ik gebruik daarvoor de geurloze variant maar heb inmiddels ook de ‘gewone’ variant in huis. Ik ben wel benieuwd welke beter is en welke olie je waarvoor gebuikt. Kan iemand me daar meer over vertellen?
Anonymous zegt
Ik gebruik KTC kokosolie http://purekokosolie.nl/nl/bakken/15-ktc-kokosolie-pot.html gezien de prijs. Ik gebruik het net zoals ji jvoor diverse doeleinde. (ik eet nog niet uit de pot ;-)) Is deze kokosolie van goede kwaliteit? Of kan ik toch beter die van Amanprana kopen? Ik ga vanmiddag jouw gezonde snoepjes proberen, benieuwd of mijn zoontje er warm voor loopt!
Heleen Quantrill zegt
Ik weet het eigenlijk niet. Aman Prana is biologisch, dat is één verschil. En het verwerkingsproces zal anders zijn waardoor er bij KTC de prijs laaggehouden kan worden. Tot in hoeverre dat ook daadwerkelijk de kwaliteit verschrikkelijk benadeeld kan ik niet zeggen. Ik wil me namelijk niet laten leiden door een goedkoop uiterlijk (met alle respect uiteraard!).
Iemand meer info hierover?
Heleen Quantrill zegt
Net via Facebook wat meer te weten gekomen. Check http://www.biologischekokosolie.nl voor meer info.
Anonymous zegt
http://www.kokos-olie.nl/kokosolie-bestellen
Deze is ook erg goed en lekker en ik denk goedkoper als Aman Prana
Ik leppel ook zo uit de pot heerlijk
Groetjes Trudy
Anonymous zegt
Wij frituren tegenwoordig onze patatten in de kokosolie en maken zelfs chips. Aardappels snijden, wassen, goed afdrogen en even later eet je de lekkerste frieten die je ooit geproefd hebt! Verder smeren we kokos op onze crackers en als het maar even kan, gooi ik het ergens doorheen, ideaal!
Suus
Anonymous zegt
Ik maak patat van koolraap, zelfs de kinderen vinden dat lekker! Mooie manier om wat extra groenten binnen te krijgen. Koolraap schillen en in reepjes snijden, kort koken en daarna bakken in kokosolie met zout en kruiden.
@ Heleen die fudge ziet er heerlijk uit. Ik ga ook war gezonde snoep maken in de hoop dat de kinderen er warm voor lopen.
Olga
Anonymous zegt
Heleen, net als jij zó uit de pot! Heerlijk! En ik doe het tegenwoordig ook in mijn dagelijkse kop koffie. Geweldig spul!
Groet, Marjolein
Anonymous zegt
Wat ook een idee is: heerlijke jus maken van kokosolie! Je doet het zo: een flinke klont kokosolie in de pan, als het begint te borrelen doe je er een aantal stukjes paprika, wat ketjap/sojasaus (die van Kikkoman is zonder toevoegingen) naar smaak erbij, en flink wat (Keltisch) zeezout en peper uit de molen. Even laten bakken en spetteren en dan je vlees erin braden (bij voorkeur kip of rund uiteraard). Als je het opdient kun je er evt. nog wat water aan toevoegen. Uiteindelijk heb je een heerlijke gezonde, vette, donkere jus die iedereen kan waarderen.
LADY-MAJOA zegt
ik doe elke morgen een vlinke eetlepel door mijn havermoutpap (super voor je stoelgang) heb er mijn eigen boddycreme mee gemaakt en doe het ook in ALLE gerechten waar boter voor staat of olie
Eva - maarallerminstsaai zegt
Ik doe tegenwoordig grasboter in mijn koffie in plaats van melk, goed te doen. Kokosolie eet ik eigenlijk te weinig. Heb wel een pot staan, maar gebruik het alleen in baksels. Misschien moet ik toch maar eens zo’n mega-emmer aanschaffen. Of voor Sinterklaas vragen ofzo 😉
Heleen Quantrill zegt
Dat vind ik een goed idee! Weet je, grasboter is ook erg gezond, dus als je dat goed bevalt, gewoon blijven gebruiken. Maar kokosolie heeft weer heel andere eigenschappen waardoor het ook erg handig is idd om een emmer in huis te hebben, dan durf je tenminste er uit te scheppen!
Annelieke zegt
Waar haal jij eigenlijk die mooie suikervrije druppels en m&m’s enzo? Ik kan dat nergens vinden.
Heleen Quantrill zegt
Per ongeluk meestal. Ik zie wel eens wat bij de Hanos of natuurvoedingswinkel liggen. Daar zit dan wel suiker in, maar dan palmsuiker of sucanat oid. Daar kan ik mee leven!
Hilde zegt
In mijn koelkast staat Odourless Coconut Cookingcream van merk Royal Green Hier bak ik meestal alles mee, en in mijn soep doe ik vaak santen.
Weet jij wat het verschil is tussen deze twee producten en kokosolie?
Anonymous zegt
Het verschil zit hem in “Odourless”. Als je echt gezond bezig wilt zijn, moet je de extra vergin (koud geperst) kopen. Op het moment dat het chemisch wordt bewerkt, om bv geur weg te halen, verdwijnen veel van de positive producten in Kokosolie.
Anonymous zegt
Hier heb ik meer over gelezen op de website van de vitaminstore:
“Kokosolie is een tropische olie die wordt verkregen door het persen of extractie van het witte, droge ‘vruchtvlees van de kokosnoot. Vroeger werd dit vruchtvlees uit de ‘steenschaal’ van de kokosnoot gestoken en gedroogd en heet dan ‘Kopra” (droge kokosnoot). Tegenwoordig wordt het vruchtvlees meteen geplet om de kokosolie te produceren. Wij hebben een biologisch certificaat voor alle varianten van onze Royal Green Coconut cooking cream, dat betekent dat de productie wordt gecontroleerd, gegarandeerd biologisch is en met een minimum aan bestrijdingsmiddelen geproduceerd. Biologische kokosolie levert dan ook de optimale voedingswaarde. In Nederland wordt de biologische teelt en handel gecontroleerd door SKAL. Hun keurmerk, het ECO-logo is terug te vinden op onze verpakkingen. Voor zowel de Royal Green Coconut cooking cream Extra virgin als de Odourless variant wordt dezelfde kwaliteit biologische kokos gebruikt. Het verschil ligt in het feit dat de Extra virgin gedeeltelijk manueel wordt verwerkt. Hierdoor is er minder opbrengst, waardoor deze variant duurder is. Het heeft dus niets te maken met een ‘betere’ kwaliteit kokosnoot of ‘eerste pluk’. We hebben bij Royal Green dus wel een Odourless variant, omdat veel mensen geen kokossmaak in het eten willen hebben. De Royal Green Odourless cooking cream wordt via geleidelijke verhitting ontdaan van de kokossmaak. Het verhitten gebeurt via richtlijnen die ingesteld zijn door het biologische controle bedrijf. De machinale bewerking en ontgeuring van de kokosolie wordt op deze biologische manier gedaan en is als zodanig goedgekeurd. Belangrijk is dat het percentage van werkzame stoffen exact hetzelfde is in de Extra virgin of Odourless kwaliteit. Laurinezuur is tot 50% aanwezig in beide vormen.”
(Reactie van hun Royal Cream cooking Cream importeur n.a.v. deze vraag:
“Ik las dat bio-ontgeurde kokosolie in het proces van drogne/roken en raffineren schimmelt en later gebleekt en ontgeurd wordt. er stond een foto bij van ‘copra’met schimmels voor ontgeurde kokosolie. Ook talloze voedingsstoffen zouden in dit proces worden vernietigd en zo nog wat negatieve effecten. Wat kunt u vertellen over herkomst en wijze van het verkrijgen van uw ontgeurde kokosolie? “)
Annelieke zegt
Ik herken mezelf zo in dat eerste lijstje, blijf het alleen lastig vinden om continue gezond te eten vooral omdat ik altijd 2 maaltijden sta klaar te maken. Onbewust eet ik daardoor regelmatig minder groenten dan ik eigenlijk zou willen.
Ga maar eens een paar van je tips proberen en kijken of het helpt 🙂