Het vlierbloesemseizoen is gearriveerd! Waar je ook kijkt, overal zie je de grote witte trossen met minuscule witte bloemetjes. Elk bospaadje, laantje, achteraf steegje… het maakt niet uit. Zelf hebben we eindelijk ook een vlier in de tuin. Eindelijk omdat de vlierbloesems hopelijk wat gezoem en gefladder aantrekken en ook eindelijk omdat vlier erg makkelijk groeit en bij te houden is. Het vult onze tuin mooi, is niet giftig en ziet er spectaculair uit! Tijd dus om zelf eens aan de slag te gaan met vlierbloesems!
Vlierbloesemazijn
Deze azijn smaakt kruidig en licht bloemig. Erg lekker over al die salades die we uit de tuin kunnen plukken!
2 handen vol vlierbloesems
1 liter witte wijnazijn (of appelcider azijn)
1 lenteui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 laurierblaadje
Wat peperkorrels, naar eigen smaak
1 el tijm
1 el bonenkruid
- Neem een glazen pot en doe hier alle ingredienten in.
- Laat de azijn 6 weken staan.
- Zeef voor gebruik en schenk over in mooie flessen met een kurk of ‘grolsch’ dop.
- Deze azijn blijft wel een jaar goed, bewaar op een donkere plek.
Vlierbloesem Champagne
Heerlijk verfrissend op een zomeravond en erg leuk om tijdens een feestje te serveren!
4 handen vol vlierbloesems
4,5 l koud water
1 biologische citroen
650 gram suiker (ik gebruik oerzoet)
2 el witte wijnazijn
- Los de suiker in een beetje heet water op en laat afkoelen.
- Pers de citroen uit en snijd de schil in stukjes.
- Schenk het water in een ruime pot of grote fles en voeg de overige ingrediënten toe.
- Laat 4 dagen staan.
- Zeef de champagne en schenk het in afsluitbare flessen.
- Laat nog 6 – 10 dagen staan zodat het verder kan fermenteren. Hierdoor ontstaat ook een natuurlijk koolzuur.
- Proef na 6 dagen of het naar smaak is, of dat het nog iets langer kan blijven staan.
- Serveer koud.
- Bewaar in de koelkast.
Vlierbloesem Sorbet
Ongeveer 400 ml ijs
250 gram aardbeien of kruisbessen
1 hand vol vlierbloesems
Rasp van 1 biologische citroen
250 ml water
Beetje honing
1 Banaan
- Breng het water aan de kook.
- Doe de vlierbloesems met de citroenrasp in een pot en schenk hier het water over.
- Dek de pot af en laat een nacht staan.
- Zeef de volgende dag het water (vang dit op) en gooi de vlierbloesems op de composthoop.
- Pureer het vlierwater samen met de aardbeien, honing en banaan tot een fijne massa.
- Schenk dit in een plastic bak en zet in de vriezer.
- Steeds als de sorbet aan de randen begint te bevriezen, roer je het door met een vork. Herhaal dit tot je een sorbet consistentie hebt bereikt.
- Of doe het mengsel in een ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien.
Wie verzamelt er nog meer vlierbloesems? En wat doe jij er dan mee?
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
C de Kort zegt
Pas op met vlierbloesem champagne,,,,, waterslot erop,,,, anders zijn je flessen,,, bommetjes.
Natasja Pruimboom zegt
vorig jaar heb ik er limonade van gemaakt, toen nog met rietsuiker dit jaar ga ik dat anders proberen. De kids vonden het in ieder geval heerlijk.
Iris zegt
Vlier groeit werkelijk overal en komt idd vaak spontaan op doordat de vogels de zaden verspreiden. Bij ons op het volkstuinen complex zijn ze niet blij met vlier en halen ze zoveel mogelijk weg uit de singels:-( Ze overwoekeren namelijk nogal snel de hagen.
Ik maak er meestal thee van (gewoon de bloesems drogen). Let wel, de takjes niet, die zijn enigszins giftig! Ook heb ik er wel eens wijn van gemaakt en een ander recept zet ik vd week wrsch op mijn blog;-)
Helma van Ast zegt
Er is een app die ” wildplukwijzer” heet. Hier kan je vlierbes op kiezen. En dan zie je waar een vlierbes bij je in de buurt staat.Leuke app. hier kan je zelf ook aangeven als er bij je in de buurt iets groeit. Zo help je elkaar.
~° Sarah °~ zegt
You made my day!! 🙂
Anonymous zegt
bloemen in beslagje en dan in de frituut
TEMPUR van Vlierbloemen jammie
izerina zegt
Ik had nog vlierbloesemsiroop van vorig jaar staan. En maakte die vanochtend op als zoetmiddel in muffins. Ook doe ik bloesem in pannenkoekenbeslag.
Wilma zegt
O geweldig! ik ben helemaal dol op Vlier! hoop ook dat ik het ergens kan stekken. Op de volkstuin heb ik een boom staan! Vlierbloesem thee en water met schijfje citroen, ook zo heerlijk!
Groetjes
Wilma
Wendy zegt
Misschien kan het het zelfde als met een roos.
Takje in een aardappel steken & in de grond poten.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Hoe kom je dan aan die vlierbloesem in je tuin. Bij ons tuincentrum verkopen ze ze helaas niet en ik heb eens getracht een stek te laten groeien, maar dat liep helaas op niets uit.
Groet,
Frederique
Heleen Quantrill zegt
Bij ons zal het aan zijn komen waaien. Ik herkende de bladeren en heb hem lekker laten staan. En ziedaar, een prachtige vlierstruik!
Wendy zegt
Tak van de vlierplant in de grond planten, wel 3 a 4 ogen van de tak boven de grond laten.
Je zou ook eerst de tak in een aardappel kunnen prikken & dan poten.
de voedingsstoffen van de aardappel maakt het makkelijker