3 Zomerse Recepten met Vlierbloesem

Het vlierbloesemseizoen is gearriveerd! Waar je ook kijkt, overal zie je de grote witte trossen met minuscule witte bloemetjes. Elk bospaadje, laantje, achteraf steegje… het maakt niet uit. Zelf hebben we eindelijk ook een vlier in de tuin. Eindelijk omdat de vlierbloesems hopelijk wat gezoem en gefladder aantrekken en ook eindelijk omdat vlier erg makkelijk groeit en bij te houden is. Het vult onze tuin mooi, is niet giftig en ziet er spectaculair uit! Tijd dus om zelf eens aan de slag te gaan met vlierbloesems!

Vlierbloesemazijn

Deze azijn smaakt kruidig en licht bloemig. Erg lekker over al die salades die we uit de tuin kunnen plukken!

2 handen vol vlierbloesems
1 liter witte wijnazijn (of appelcider azijn)
1 lenteui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 laurierblaadje
Wat peperkorrels, naar eigen smaak
1 el tijm
1 el bonenkruid

  1. Neem een glazen pot en doe hier alle ingredienten in.
  2. Laat de azijn 6 weken staan.
  3. Zeef voor gebruik en schenk over in mooie flessen met een kurk of ‘grolsch’ dop.
  4. Deze azijn blijft wel een jaar goed, bewaar op een donkere plek.

 

Vlierbloesem Champagne

Heerlijk verfrissend op een zomeravond en erg leuk om tijdens een feestje te serveren!

4 handen vol vlierbloesems
4,5 l koud water
1 biologische citroen
650 gram suiker (ik gebruik oerzoet)
2 el witte wijnazijn

  1. Los de suiker in een beetje heet water op en laat afkoelen.
  2. Pers de citroen uit en snijd de schil in stukjes.
  3. Schenk het water in een ruime pot of grote fles en voeg de overige ingrediënten toe.
  4. Laat 4 dagen staan.
  5. Zeef de champagne en schenk het in afsluitbare flessen.
  6. Laat nog 6 – 10 dagen staan zodat het verder kan fermenteren. Hierdoor ontstaat ook een natuurlijk koolzuur.
  7. Proef na 6 dagen of het naar smaak is, of dat het nog iets langer kan blijven staan.
  8. Serveer koud.
  9. Bewaar in de koelkast.

Vlierbloesem Sorbet

Ongeveer 400 ml ijs

250 gram aardbeien of kruisbessen
1 hand vol vlierbloesems
Rasp van 1 biologische citroen
250 ml water
Beetje honing
1 Banaan

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Doe de vlierbloesems met de citroenrasp in een pot en schenk hier het water over.
  3. Dek de pot af en laat een nacht staan.
  4. Zeef de volgende dag het water (vang dit op) en gooi de vlierbloesems op de composthoop.
  5. Pureer het vlierwater samen met de aardbeien, honing en banaan tot een fijne massa.
  6. Schenk dit in een plastic bak en zet in de vriezer.
  7. Steeds als de sorbet aan de randen begint te bevriezen, roer je het door met een vork. Herhaal dit tot je een sorbet consistentie hebt bereikt.
  8. Of doe het mengsel in een ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien.

Wie verzamelt er nog meer vlierbloesems? En wat doe jij er dan mee?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »