Cacao is supergezond! En de nieuwste inzichten hierin deel ik hieronder. Veel leesplezier!
Weet je wat ik zo leuk vindt aan mijn werk? Ik ontdek van tijd tot tijd nieuwe onderzoeken en inzichten over bepaalde voedingsmiddelen of theorieën over gezondheid die waardevolle aanvullingen blijken te zijn. Zo schreef ik tijden terug al eens over waarom je meer chocola zou moeten eten en nu kreeg ik laatst een nieuwsbrief toegestuurd met daarin weer nieuwe inzichten in waarom cacao zo gezond is. En omdat we niet vies zijn van een beetje chocola (ehh, ik bedoel cacaoproducten…), deel ik dat uiteraard graag met jullie 🙂
1. Cacao voedt gunstige bacteriën in de darmen
Wisten jullie dat onze darmen voor de productie van het ‘gelukshormoon’ serotonine afhankelijk zijn van een gezonde darmflora? Nog een reden dus om voor gezonde darmen te zorgen! En nu blijkt dus dat de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen ons gezonder lijkt te maken. Cacao wordt onder andere door de Bifidum bacterie gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen die weer een gunstig effect op je hartgezondheid hebben. Dit proces kun je stimuleren door cacao met een stukje fruit te nuttigen (1)
2. Cacao als medicijn
Nadat 21 onderzoeken nader bekeken waren, bleek dat het eten van cacao gerelateerd kon worden aan een verlaagde bloeddruk en een gezondere vaatwand. Ook voor cholesterol blijkt het een goeie te zijn: het brengt het ‘slechte’ LDL-cholesterol omlaag en verhoogd het ‘goede’ HDL-cholesterol. Als extraatje is het ook zo dat het insulineresistentie helpt te verlagen. (2)
Al met al lijkt cacao dus een soort van medicijn te zijn – en een erg lekker medicijn als je het mij vraagt. Let hierbij wel op dat men het over cacao heeft. Kies dus voor zo puur mogelijk en met zo min mogelijk, of geen suiker om te profiteren zonder aan de andere kant eigenlijk gewoon snoep te zitten eten 😉
3. Rijk aan Antioxidanten
Cacao is rijker aan antioxidanten dan koffie en wijn! Antioxidanten heb je nodig om vrije radicalen in je lichaam op te ruimen. Schade veroorzaakt door vrije radicalen is celschade en dat kan allerlei nare gezondheidsklachten met zich mee brengen. Lees hier meer over antioxidanten en vrije radicalen.
4. Rijk aan Magnesium
Wist je dat 100 gram cacao bijna 500 mg magnesium levert? Dit is dan ook het belangrijkste en meest voorkomende mineraal hierin. Studies laten zien dat regelmatige consumptie van magnesiumrijke voedingsmiddelen een negatieve stemming tegen kunnen gaan. (3)
Cacao heeft ook gunstig effecten voor zwangeren. Zo is er voorzichtig – maar optimistisch! – bewijs dat het nuttigen van cacao tijdens de zwangerschap kan helpen om zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Magnesium en antioxidanten zijn hier de belangrijkste factoren in. (4) Let er natuurlijk wel op dat het cafeïne bevat. Beperk je tot 20 gram pure chocola (min. 70% cacao) per dag of om de dag.
5. Een mooie huid…
Ja ja dames, je krijgt een mooiere huid van cacao! Een scrub of gezichtsmasker van cacaopoeder kan heel goed helpen tegen puistjes en andere onzuiverheden. Ook het eten van antioxidantrijk cacao helpt hierbij. (5)
Hoewel altijd aangenomen werd dat je van chocola puistjes zou krijgen, lijkt dat dus niet te gelden voor goeie kwaliteit pure chocola. Zelf ben ik geneigd om te zeggen dat ’t niet aan de cacao maar aan de hoeveelheid suiker en melkpoeder en andere toevoegingen in goedkope chocola ligt…
Conclusie
Cacao is dus wederom verrassend gezond! Zelfs als je niet echt heel erg fan bent van pure chocolade hoef je je geen zorgen te maken. Een blokje van 20 gram levert dus al genoeg bio-actieve stoffen om hiervan te profiteren. Kies voor goeie kwaliteit en zo min mogelijk suiker of gebruik cacaopoeder om dit euvel helemaal te omzeilen. Een eetlepel per dag in je smoothie, door de chili con carne of als snelle chocolademousse op basis van avocado zijn simpele manieren om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
[…] je dat cacao naast veel andere voedingstoffen ook bijzonder veel vezels bevat? Voeg dit lekkere ingrediënt dus […]