Gezondheid, naar mijn mening, heeft alles te maken met genieten en kwaliteit van leven. Dit betekent niet dat de rest van je leven je alleen maar groenten kan eten en eindeloos op de loopband moet staan. Maar wel dat je met volle teugen van iets kan genieten en naar iets kan uitzien. Dat maakt ons ook mens, de mogelijkheid om vooruit te kunnen denken en om ergens erg veel plezier van te hebben. Wijn en donkere chocolade horen in dit plaatje thuis vind ik. Dat betekent niet dat je hier onbeperkt moet van eten, zoals ik hoop dat je dat met groenten doet, maar wel dat ze zeker een onderdeel kunnen zijn van een gezonde levensstijl waarin bepaalde voedingsmiddelen een plek kunnen hebben, zonder de gezondheid te schaden. Bij deze een aantal tips om dit op een volwassen manier te kunnen doen.
Voordat we verder gaan, eerst een clausule: Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor alcohol en/ of cafeïne, wees dan een weldenkend mens en neem dit artikel aan ter amusement en luister naar je lichaam.
1. Rijke Tomatensaus
Zo maak je de lekkerste tomatensaus ooit, zonder dat je (hopelijk) behoefte hebt om er pasta bij te eten! Snijd een kilo rijpe tomaten in stukken. Doe ze in een pan en voeg 200 ml water of bouillon toe. Doe hier vervolgens meerdere teentjes knoflook en je kruiden en specerijen naar smaak toe. Laat dit lekker een tijdje pruttelen en vlak voordat je saus klaar is, voeg je een glas (biologische) rode wijn toe. Even mee laten koken zonder deksel en het resultaat is een saus zo smakelijk en zo geweldig, dat je hem direct uit de pan opeet!
2. Chocoladesaus
De welbekende chocoladesaus voor over vanille ijs of fruit zit vaak vol glucose-fructosestroop en is gestript van alles wat ook maar iets met chocola te maken heeft (want werkelijk, wat IS cacao-fantasie nou eigenlijk?). Maak daarom je eigen chocoladesaus en bewaar hem in een spuitfles van bijvoorbeeld poffertjesbeslag om bananen, ijs, aardbeien, je lief of amandelmeelpannenkoekjes te versieren. Neem een blikje of 400 ml kokosmelk naar keuze en verwarm dit in een steelpan. Voeg 75 gram pure, minstens 70% cacao chocolade toe en laat dit al roerend smelten. Roer 60 gram palmsuiker of 60 ml honing of ahornsiroop, een eetlepel
vanille extract en een snuf zeezout door de kokosmelk. Blijf roeren tot alles goed is opgelost. Laat wat afkoelen en giet over in een spuit- of schenkfles naar keuze. Bewaar in de koelkast. Het blijft ongeveer een maand goed.
3. Neem een glaasje bij de lunch
Wederom: Ga je hier niet aan te buiten, want dronken is niet mooi. Helpt je carrière ook niet echt.
In veel landen is het gebruikelijk om tijdens de lunch een klein glaasje rode wijn te drinken. Dus als je gewend bent om ’s avonds vaak een glas wijn te drinken, kun je overwegen dit in tweeën te verdelen en verdeeld twee kleine (kleine!) glaasjes rode wijn te drinken. Als je de neiging hebt om hierin te overdrijven, negeer dan deze tip… Sterker, negeer dit hele artikel dan maar! 😉
Tip: Bestel lekkere wijn bij Alle Wijnen!
4. Chocolade in de ochtend
Iets waar ik heel veel van geniet sinds ik al mijn eetgewoonten omgegooid heb, is het feit dat ik wat dan ook wanneer dan ook kan eten. Wil ik ’s ochtends vlees eten, dan doe ik dat, wil ik ’s avonds gebakken eieren of pannenkoekjes eten, mijn vrije keuze! Zo ook met chocolade. Pure chocolade bevat goeie vetten, cacao staat zeer hoog op de lijst van anti-oxidanten waardes en
verlaagd zelfs je bloeddruk. Dus voor mensen die ’s ochtends nooit veel eten en toch iets in hun maag willen hebben, kan donkere chocolade zeker zijn voordelen hebben! Uiteraard bevat zelfs de hele pure chocolade wat suiker, dus pas hier mee op als je gewicht kwijt wil raken.
5. Drink rode wijn als ontbijt
Geintje, negeer deze tip.
6. Vergeet Snickers
En probeer dit: Als je een enorme behoefte aan zoet hebt, neem dan een eetlepel notenpasta (geen pindakaas) en eet hierbij een stukje pure chocolade. De combinatie proeft niet hetzelfde als Snickers, want die krijgen hun smaak van
transvet en glucose-fructosesiroop, maar het overwint wel een moeilijk moment en je zult merken dat op den duur je deze combinatie meer zal gaan waarderen dan commerciële troep. Als je iets meer tijd hebt, kun je ‘fudge’ maken door gelijke delen notenpasta en kokosolie te mengen met een eetlepel rauwe honing. Verdeel dit over kleine cupcake vormpjes en strooi op elke een paar stukjes pure chocolade. Bewaar in de vriezer. Erg lekker, zoek maar op op mijn Facebook pagina!
7. Wijn of Frisdrank
Even een doordenker en Denk er vooral goed over na en probeer het liever niet uit. Maar als je nog altijd sterk hangt aan frisdrank, light of niet, bedenk dan eens hoe het zou zijn als je al die keren per dag dat je anders frisdrank zou drinken, dezelfde hoeveelheid wijn zou drinken. De gevolgen op de gezondheid van frisdrank zijn namelijk niet direct te merken, maar zijn wel degelijk desastreus. Het enige dat je zult merken is een vreselijke suiker-dip een paar uur later, maar die is op te lossen door meer frisdrank te drinken. Wat zou er gebeuren als je dit met wijn zou doen? Je zou na elf uur ’s ochtends niet meer recht op je benen kunnen staan en tegen drie uur zou iedereen je adviseren toch maar eens te stoppen. En dat terwijl de lange termijn gevolgen van overmatig frisdrank gebruik net zo slecht zijn!
Dus wees verstandig en neem een glas water een stuk fruit in plaats van frisdrank en laat je gedachten hier nog eens over gaan!
En net als met alles hier om ons heen, geldt ook hiervoor: Geniet met mate. Wees verstandig en vertrouw op je eigen inzicht. Maar bedenk ook dat ergens van kunnen genieten, niet direct betekent dat je je lichaam verschrikkelijke schade berokkend of je dieet op het spel zet. Als je een gezond, gebalanceerd dieet en een goede leefstijl hebt waarin bewegen en plezier hebben centraal staan, is er niks mis met af en toe een stukje pure chocolade of een glas rode wijn of zelfs een kop koffie als je dat graag zou willen.
Waar gebruik jij rode wijn of chocolade in? Wie heeft er nog andere tips?
17 reacties
Beste Heleen. Heb jaren je blog niet gelezen, mijn dochter wel en die stuurde mij het bericht over de gevulde eitjes award. Nooit gelezen, erg hè. Maar fijn om te lezen. Ik kom niet toe aan mijn blog, teveel turbulentie in mijn leven…..Even over de wijn: ik dacht altijd dat wijn een natuurproduct was maar heb gelezen/gehoord dat er nare dingen mee gebeuren, van allerlei toevoegingen, dus ben ik er niet zo happig meer op. Groet, Koosje.
Hey Koosje, leuk om van je te horen! Ik zal eerlijk zeggen dat ik zelf ook heel kieskeurig ben in welke blogs ik lees. Heeft niks met de inhoud te maken, maar alles met mijn tijd 🙂 En het probleem met wijnetiketten is dat niet alles wat de wijnmakers in de wijn stoppen, genoteerd hoeft te worden 🙁 daardoor weet je vaak niet wat er in de wijn zit. Hoewel veel van die toevoegingen natuurlijke dingen zijn, zitten er ook genoeg dingen in die je liever niet zou willen drinken! Waar het kan kies ik voor biologische wijn of van een wijnhandelaar die me meer kan vertellen. Maar aangezien wijn een luxeproduct is, kun je ook prima zonder. In pure chocola zitten ook (heerlijke!) antioxidanten!
Groetjes!
De chocoladesaus lijkt mij heerlijk maar ik hou niet zo van kokos dus is er een alternatief voor de kokosmelk?
Als je melkproducten goed kan verdragen, kun je gewone room gebruiken.
Groetjes
Heleen
hier ook geen kokos…wat voor n room bedoel je dan?
Slagroom. Dat is immer room
Inderdaad, ik bedoelde hier gewone slagroom. Overigens proef je in deze saus de kokos niet heel erg. De chocola is best overheersend qua smaak. Als het puur om de smaak gaat en niet zo zeer om een allergie, zou je het evengoed kunnen proberen.
Pure chocolade.. ik ben het gaan waarderen en vind het nu heerlijk. Alleen die puistjes die ik ervan krijg. Al snoep ik maar een klein stukje.
Vaak neem ik ’s avonds na het eten een kopje groene thee met stukje chocolade. Maar meer dan 72% vind ik te bitter. Groeten Izerina
Ook een fijn verwenmoment: over een ontbijt van kokosmelk, banaan, geraspte kokos en nootjes wat pure chocolade raspen…