5 Schoollunches zonder Brood – Dinsdag

Schoollunches zonder Brood - Dinsdag
Schoollunches zonder Brood - Dinsdag

Welkom bij dag 2 van een schoolweek lang Schoollunches zonder Brood! Ik krijg veel vragen van ouders wat ze hun kinderen mee kunnen geven naar school waar ze de dag mee toekunnen, maar dat geen brood is. Vaak geef ik als suggestie koud vlees. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Vandaag laat ik jullie zien wat ik de kids meegeef als lunch met koud vlees.

Gisteren hebben we Slow Cooker Chinees Rundvlees met broccoli gegeten (recept onderaan). ‘Uiteraard’ maak ik meer dan dat we tijdens de avondmaaltijd op kunnen, zodat er genoeg over is als lunch de volgende dag. Simpel!

Deze lunchtrommel heb ik verder aangevuld met wortel en een klein kaasje. Tijdens de kleine pauze eten ze fruit, dus deze keer krijgen ze bosbessen mee (Willie, bedankt!). Ik kies zoveel mogelijk voor biologisch of wild fruit om de hoeveelheid pesticiden tot een minimum te beperken. In de nazomer en herfst is dat relatief eenvoudig en goedkoop omdat bramen, bessen, appels, peren en noten dan overal te krijgen of te plukken zijn. Als je dus een voorraad aan kan leggen, doen! Kijk hier voor meer tips om (seizoens-) fruit te bewaren.

Uiteraard hoef je niet per se dit recept te volgen. Maar wat denk je van koude, gebraden kip? Of kleine gehaktballetjes? Hou er van tijd tot tijd rekening mee met het inkopen en voorbereiden van de maaltijd dat je extra maakt voor de lunch. Dit scheelt werk en brengt broodnodige 😉 variatie aan in de lunchtrommel.

Slow Cooker Chinees Rundvlees

8 porties

600 gram braadlappen, in reepjes gesneden
250 ml runderbouillon of groentebouillon (recept zie kookboek Eet Goed, Voel je Goed)
1 ui, gesnipperd
5 teentjes knoflook, uitgeperst
1,5 el sesamolie
75 ml kokosnoot aminos (vervanger voor sojasaus, klik hier om te bestellen)
2 el palmsuiker of oerzoet
2 el arrowroot of maizena
Extra: Rijst, lente ui, sesamzaadjes, broccoli

  1. Doe alle ingrediënten in de slow cooker en zet op ‘low’.
  2. Laat 6 – 8 uur sudderen.
  3. Voeg een half uur voordat je gaat eten de broccoli roosjes toe en laat 30 minuten op ‘high’ inkoken.
  4. Serveer met lente ui, rijst en broccoli naar behoefte.
  5. Strooi sesamzaadjes over het gerecht vlak voor serveren.

Heb je geen slow cooker, maar wil je dit recept wel graag maken? Vervang dan de braadlappen voor bieflappen. Snijd deze in dunne reepjes en maak er een wok gerecht van! Gebruik minder vocht en pas de smaakmakers aan je eigen smaak aan. Kook de broccoli apart en roer die op het eind door de runderreepjes en saus en maak het gerecht verder af met rijst, salade en extra’s. Ook als wokgerecht kun je het prima de volgende dag koud eten.

Lust je kind geen broccoli? Geen nood. Wat denk je van geblancheerde worteltjes, doperwten of bloemkool? Of geef sla en komkommer mee als ze dat erg lekker vinden. Ik probeer zo vaak mogelijk iets van groente mee te geven en vind het niet erg als dat betekent dat ze week in week uit doperwtjes en komkommer meekrijgen. Er zijn slechtere keuzes 😉

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

6 reacties

  1. eenvoudigerleven schreef:

    Lekker hoor!
    mijn dochter wil niet graag een vorkje of een lepel mee nemen, dus hier moet het echt finger-food zijn. Maar ook daarin genoeg mogelijkheden.
    Koud vlees heb ik nog niet gedaan op die manier, maar ga ik zeker eens proberen. Bedankt voor de inspiratie! 😀

    1. En zo is ieder kind weer verschillend. Die van mij vinden dat juist prachtig. Als finger food zou ik dan geen koud vlees met saus aanbevelen. Gekookte en afgekoelde kip of ham zijn dan juist wel weer heel geschikt.

  2. poppe maan schreef:

    hmmm ziet er weer lekker uit, maar waar ik altijd wat bang voor ben als ik zo’n lunchboxen in elkaar steek, is: gaat dat wel goed blijven op school (zo zonder koel te staan)? Dat weerhield me er in het verleden al toe om sommige dingetjes mee te geven :-(.

    1. eenvoudigerleven schreef:

      Meestal gaat dat prima. tenzij de tassen naast of op de verwarming hangen.
      je kunt een koel element in de tas erbij stoppen, of je kunt een lunchtrommeltje kopen waar een koel elementje in zit. (W.ibra!)

    2. Klopt inderdaad. De tijd tussen het inpakken en opeten is vaak maar een paar uur. Maar een koelelement of koeltas zou een oplossing kunnen zijn. Ik heb hele geinige elementen bij Ikea gekocht, in de vorm van tropisch fruit. Mooi compact en erg leuk!

    3. So excited I found this article as it made things much querikc!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »