Veel kinderen hebben woensdagmiddag vrij. Heerlijk de hele middag spelen, sporten of hangen. Afhankelijk van het lesrooster zijn ook veel kinderen op de middelbare school op woensdagmiddag uit (ik weet het, dat geldt echt niet voor iedereen). Dus voor vandaag staat er een makkelijke lunch op het programma. Eentje waar je niet extra voor hoeft te koken en die toch genoeg variatie biedt om het aantrekkelijk te maken. Het enige dat je er voor hoeft te doen, is te zorgen dat je basisvoorraad boodschappen in huis is.
Wat ik zo leuk vind aan deze lunchtrommel, is dat er geen uitgebreide dingen gemaakt hoeven worden. Je kan deze hapjes op elk moment maken en klaar hebben liggen in de koelkast. Lekker om zo van te eten, uit te delen aan hongerige troepen of gewoon voor jezelf omdat je het verdiend hebt 😉
En net als bij de vorige twee lunchtrommels, kun je ook hier spelen met ingrediënten en samenstelling. Het gaat om het idee, niet de exacte inhoud in deze serie. Dat je een bepaalde groente niet smakelijk vindt, of liever rauw mee geeft, of als je kind lactose-intolerant is en je dus liever noten of rozijntjes meegeeft in plaats van kaas, is helemaal aan jullie om op in te springen. Speel met de ideeën die ik hier geef en pas ze naar eigen inzicht aan!
Voor vandaag heb ik alleen maar fruit en gekookt ei klaargezet en deze heerlijke energieballetjes gemaakt. Het recept staat onderaan.
Als je een hongerige puber (of jezelf) een soortgelijke lunch mee zou willen geven, zou je in plaats van gekookte eieren, een heerlijke omelet kunnen maken waar bijvoorbeeld olijven en paprika doorheen zitten. Rol deze op met wat kaas en zet vast met prikkertjes. Of maak een eisalade met gekookte ei, mayonaise, bieslook, wellicht wat overgebleven koude kip, augurken, olijven… noem maar op. Strooi er wat pitten overheen voor extra crunch en volgens mij heb je dan een heerlijke lunch!
De energieballetjes zijn trouwens ook erg lekker en vullen ook goed. Super dus om mee te nemen naar werk. Kop koffie of thee er bij en met twee balletjes zit je al vol. En ook hier geldt: pas het recept aan je eigen idee aan. Geen cranberry’s? Gebruik rozijnen of goji bessen. Lust je geen kokos, vul dan verder aan met noten of pitten en voeg een dadel toe.
Dus leef je uit! Kijk wat je in je koelkast hebt liggen, maak een flinke voorraad energieballetjes en stel zo jouw ideale lunch samen.
Cranberry – Kokos Energieballetjes
6 balletjes van ongeveer 3 cm doorsnee
50 gram kokosrasp
25 gram zonnebloempitten
4 verse dadels (medjoul), ontpit
2 el gedroogde cranberries of ander gedroogd fruit
- Neem een keukenmachine met messen of iets vergelijkbaars en doe daar alle ingrediënten, minus het gedroogde fruit in.
- Maal goed door tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Voeg de cranberries toe en maal nog even kort.
- Vorm vervolgens met twee lepels of met je handen mooie balletjes.
Tip: Als het deeg niet samenhangend wordt, kun je een eetlepel water toevoegen.
Tip 2: Het deeg is plakkerig. Maak je handen iets nat en rol er zo balletjes van. Of druk het deeg in een leuk vormpje en laat even opstijven in de koelkast!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Heleen Quantrill zegt
Barbara,
Ik zou ze niet invriezen. Denk dat ze na het ontdooien snottig worden. In de koelkast zijn ze overigens wel lang houdbaar. Afgesloten heb ik ze wel tot twee weken in de koelkast gehad en ze waren nog prima van smaak, geur en textuur.
Barbara zegt
Weet je of je deze balletjes ook kunt invriezen? Zijn ze dan nog net zo lekker?
Frija NL zegt
This comment has been removed by the author.
vlottefloor zegt
Moet gewoon ff terugkomen op de recept pruimentaart. Wat waanzinnig lekker!!!!
Ode aan de dame van het bescuitdeeg. Wat is deze perfect!!!! Lijkt me met heel veel soorten fruit heerlijk. En als bodem voor een kwarktaart.
Ben tegenwoordig helemaal blij met kokospalmbloesem in de combi met steviadruppels (moet je wel goed merk nemen.Ik had Natuurlijkrein)
2 eetlepels kokospalmbloesem en 20 druppels stevia heb ik in deze taart genomen. Heerlijk!Lekker ook het amandelschaafsel.
Dank je wel!
Heleen Quantrill zegt
Wat ontzettend leuk om te horen. Dankjewel voor je bericht!
Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) zegt
Door wat kan ik de dadels vervangen? Die lusten ze hier niet 🙁
Heleen Quantrill zegt
Rozijnen werken goed in plaats van dadels. Of je moet honing gebruiken, maar dat kleeft weer meer.