Allereerst: Als je al een poosje ontlastingsthee gebruikt of koffie drinkt om de boel om gang te brengen, is het misschien verstandig om eens met je huisarts of een therapeut te spreken. Maar als je van tijd tot tijd last hebt van constipatie en het is niet per sé chronisch, bekijk dan eerst deze tips eens. Wellicht dat je daar al een heel eind mee komt!
Wat is Constipatie?
We spreken van constipatie (of verstopping of obstipatie) als je minder dan 3 keer per week moet poepen en je ontlasting daarbij hard en droog is zodat het ook nog eens erg onaangenaam is om te poepen (nummer 1 of 2 op de Bristol Stool Chart). Als je dus maar drie keer per week poept, maar daarbij verder geen klachten hebt en je gemakkelijk van je ontlasting af komt, hoeft dit niet te betekenen dat je een probleem hebt. Het gaat dus om de combinatie van factoren die op verstopping duiden.
Constipatie kan verschillende oorzaken hebben en niet alle dingen zijn even verstandig als het gaat om het oplossen van dit probleem. Laxeermiddelen lijken wellicht te helpen, maar wat die doen is op een onnatuurlijke manier je darmen forceren om zich te ontlasten. Blijf je dit te lang doen, dan kúnnen je darmen het op een bepaald moment niet meer zelf. Wat je dus wil zijn veranderingen doorbrengen in je eet- en leefpatroon die ervoor zorgen dat je darmen actief blijven en dat je ontlasting niet te lang in de darmen blijft zitten.
Vezels bij Constipatie?
Het meest gehoorde advies is dat je bij constipatie meer vezels moet eten. Vezels zouden immers helpen om de darmen aan te zetten tot ontlasten. Helaas is dit niet zo zwart-wit als men wel zou willen. Grof volkoren boterhammen, peulvruchten en zilvervliesrijst lijken erg gezond, maar dat soort vezels zijn voor veel mensen onverteerbaar. Als je darmklachten hebt, is het juist beter om niet dit soort vezels te nuttigen omdat die de darmwand juist verder irriteren. Denk hierbij aan Prikkelbare Darm Syndroom. Je hoeft echt niet glutenintolerant te zijn om tóch last te krijgen van deze vezels. Zeker als je er veel meer van gaat eten om van je verstopping af te komen.
1. Prebiotica
Dat gezegd hebbende… Oplosbare vezels zijn juist wel erg goed bij constipatie. Vezels trekken vocht aan en dat zorgt er voor dat de ontlasting goed door de darmen geleid wordt en makkelijk uitgepoept kan worden. Deze prebiotica zijn ook een goede voedingsbodem voor gezonde darmbacteriën die er ook weer voor zorgen dat je darmen gezond blijven en goed hun werk kunnen doen. Klik hier om meer te leren over prebiotica.
Tip: Lepicol is een prebiotica/ vezel supplement gecombineerd met probiotica. Het komt uit de hoek van Bio-Kult. Mocht je dus iets zoeken dat je makkelijk in kunt nemen, zonder je darmen lui te maken of te beschadigen, dan is dit een hele goeie mogelijkheid. Klik hier voor meer info.
2. Vetten
Al die vezels zijn leuk, maar als je een vetvrij bestaan leidt, heeft extra vezels eten weinig zin. We hebben namelijk gezonde vetten nodig voor gezonde darmen. Vetten zorgen er namelijk voor dat er voldoende zuren aangemaakt worden in de darmen. Die zijn nodig als afweermiddel tegen slechte bacteriën, maar ook om je darmwand te prikkelen en aan te zetten tot werken. Bij constipatie werken vetten dus niet alleen als smeermiddel (excuus voor dat plaatje), maar bevorderen ze dus ook de darmwerking. Dubbel resultaat!
Wat ook alweer de gezonde vetten zijn? Lees dit artikel voor een goed overzicht.
3. Water drinken
Drink. Genoeg. Water. Sap, frisdrank en koffie tellen niet mee. Gewoon lekker, eventueel gefilterd, water. Schijfje citroen er in of wat munt. Of lekkere kruidenthee. Keuze genoeg. Je darmen onttrekken vocht om je ontlasting soepel te houden. Zorg dus dat je voldoende vocht aanlevert om dit proces gesmeerd te laten verlopen.
4. Probiotica
Goed, prebiotica, vetten en vocht. Het schiet al aardig op zo! Een volgende stap is probiotica. Je darmflora moet dus zuren produceren zodat die je darmen aanzetten tot werken. Resultaat: je gaat naar de WC. Die bacteriën helpen ook om je voedsel te verteren en alle voedingsstoffen er uit te halen… Maar dan moet je dus wel voldoende bacteriën hebben!
De meeste mensen met constipatie zullen dan ook veel baat hebben bij een goed probiotica supplement zoals bijvoorbeeld Bio-Kult. Combineer dat met de tips die hierboven staan, en je komt echt al een heel eind bij constipatie.
5. Enzymen
Eigenlijk moet deze tip meer bovenaan staan, want wanneer je voedsel eet zijn het je lever en je galblaas die enzymen aanmaken zodat de vertering van je voedsel goed van start kan gaan. Als je lever onvoldoende enzymen produceert en/ of je geen galblaas hebt, dan is die stap dus al verstoort. En een gevolg hiervan is dus constipatie verderop in het lichaam
Ga nou niet op eigen houtje even ‘lekker detoxen’. Je lever is prima in staat om dagelijks te ontgiften. Hoe dat werkt en hoe je dat kunt ondersteunen lees je hier en hier. Heb je – net als ik – geen galblaas, dan mis je dus die geconcentreerde gal die zo belangrijk is bij het verteren van o.a. vetten. Dit proces kun je evengoed ondersteunen met toediening van enzymen. Meer daarover lees je hier.
Bonustip bij Constipatie
Als laatste nog een bonustip: Stress en mentale ‘blokkades’ spelen ook een rol bij constipatie. Men houdt alles als het ware ‘op’ en kan niks ‘loslaten’. Als je denkt dat dit bij jou ook het geval is, probeer het dan los te laten. Kijk wat je kunt doen om tot rust te komen in je hoofd en ga niet teveel piekeren over het feit dat je constipatie hebt. Zoek dan liever hulp, want er mee blijven zitten is geen gezonde optie!
[…] of je partner kampt met chronische verstoppingsklachten. Er is dan een kans dat je baby het ook kan […]