5 Tips om Etiketten te Ontcijferen

Etiketten LezenWie kent het niet? Je loopt in de supermarkt en de bekende merken, marketingtactieken en mooie praatjes vliegen je om de oren. Helaas geven de meeste verpakkingen een vertekend beeld van de daadwerkelijke inhoud. Producenten doen er alles aan om hun producten zo mooi mogelijk over te laten komen! Dus afgaan op de ‘look’ is nooit een goed idee. Hieronder wil ik vandaag 5 tips met jullie delen om etiketten te ontcijferen. Het is het checklijstje dat ik afloop als ik een bepaald product bekijk of overweeg te kopen. Voldoet het aan de volgende vijf criteria?

  1. Negeer de aankleding. Gewoon niet naar kijken, behalve om te bepalen of je het product interessant vind of niet. Ga niet puur op de verpakking af of het de moeite waard is of niet. Ik ben hier  een aantal keer in gestonken in het verleden en ik ga direct door naar stap 2.
  2. Draai de verpakking om/ Zoek het etiket met ingrediënten. Heb je ‘m? Soms zit hij heel sneaky verstopt in de vouw van de verpakking bijvoorbeeld bij repen of koekjes verpakkingen. Sla die flap om, om de ingrediënten bloot te leggen.
  3. Wat is de volgorde van de ingrediënten? De ingrediënten staan op volgorde van grootte. Dus wat er het meest in zit, staat helemaal vooraan. Wat achteraan staat, zit er slechts in kleine beetjes in. Meestal vind je daar de zout, kruiden en conserveringsmiddelen bijvoorbeeld.
  4. Zie je E-nummers of namen? Zelf ben ik blij als ik E-nummers uitgeschreven zie zoals ze dat bij Lidl doen. Het is dan toch iets herkenbaarder. Heb je het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’? Neem dat mee in de handtas, zo kun je E-nummers makkelijk checken.
  5. Wat voor vet zit er in? Dit is voor mij echt een belangrijk punt. Ook bij reformproducten kijk ik altijd wat voor vet of olie er gebruikt wordt. Sojaolie is een grote no-no, zonnebloem- en raapzaadolie vermijd ik ook vanwege de hoge Omega-6 gehaltes. Boter, kokosolie en biologische palmvet zijn oké. Ik vermijd altijd (gedeeltelijk) geharde vetten, plantaardige vetten en plantaardige olie. Geharde vetten vermijd ik vanwege de grote gezondheidsgevaren en de plantaardige vetten en olie vermijd ik omdat het niet duidelijk is waar het van gemaakt is. Vaak zal het dus om inferieure, massa geproduceerde en mogelijk gentech olie en vet gaan en ook dat wil ik niet in huis halen.
  6. Bonustip. Hoeveel ingrediënten staan er op? Bij meer dan 5 ingrediënten moet je je al afvragen of het de moeite (en je gezondheid) waard is. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op te bedenken, maar over het algemeen geldt, hoe meer ingrediënten, des te ongezonder en verder verwijderd van echt eten het product is. Blijf uiteraard wel kritisch naar het soort ingrediënten. Marshmallows hebben ook maar 5 ingrediënten, maar het eerste is wel glucose-fructosesiroop 😉

Er zijn ook twee dingen waar ik niet op let bij het etiketten lezen:

  1. Voedingswaarde tabel. Ik vermijd geen koolhydraten, ben niet bang voor vet of suikers en dus kijk ik niet op de voedingswaardetabel tenzij we aan de tafel eten en ik iets te lezen wil, maar ik mijn boek nog niet mag pakken van m’n lief ;-). Vanuit de overheid zijn de producenten verplicht deze informatie op de verpakking te zetten, maar ik zorg liever dat ik echt en voedzaam eet, dan dat ik me zorgen maak over wat de overheid vindt hoeveel verzadigd vet het bevat.
  2. Aantal calorieën. Want calorieen tellen niet.

Dus dit is mijn checklijst als ik boodschappen doe en benieuwd ben naar een bepaald product. En ja, dit doe ik ook in de biologische supermarkt, hoewel het dan vaak ook is om te kijken of ik het niet goedkoper zelf kan maken… 😉

Wat is jouw toptip als het gaat om het ontcijferen van etiketten en omzeilen van marketingtrucjes? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »