Je leest het goed, geen bier of wijn bij de kaas, maar een kop warme thee! Hier in Nederland is ’tea&cheese pairing’ nog niet zo bekend, maar in Zwitserland serveren ze standaard thee bij de kaasfondue. De warmte van de thee, doet de kaas goed smelten zodat je hem beter proeft. Eigenlijk dus heel logisch!
Tannine in Thee
Maar ook de tannines in thee zorgen er voor dat het kaas eten een aangename ervaring is. Deze tannines zijn bitter van smaak en binden zich aan de eiwitten en vetten in kaas. Hierdoor wordt kaas eten lichter als het ware. En doordat je de kaas beter kunt proeven, kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat thee en kaas gewoon de allerbeste combinatie is!
Thee en Kaas Combinaties
Bij wijn met kaas zorgt men over het algemeen dat de wijn min of meer overeenkomt qua smaak met de kaas. Bij thee is dat eigenlijk niet anders. Als je een stevige kaas proeft, moet daar dus een stevige thee tegenover staan die die krachtige smaak onderbouwt. Zou je hier een bloemige thee bij serveren, dan zou je dat niet eens proeven. En vice versa.
Een andere tip is dat zoete thee zoals bloemige of fruitige thee goed past bij zoutere kazen. En thee dat veel tannine bevat past weer erg goed bij romige kazen. Balans is dus de sleutel.
Goed, laten we dus even kijken welke thee en kaas combinaties goed passen!
- Zwarte Thee: Net als stevige, rode wijn is zwarte thee rijk aan tannines en is het daarom de meest uitgesproken theesmaak die er is. Kies hierbij voor een rijke en romige camenbert, gerookte kaas of een milde blauwschimmel voor een perfecte balans. Darjeerling thee, ook wel de Champagne onder de theesoorten genoemd, past perfect bij romige kaas van koemelk.
- Groene Thee: Omdat groene thee veel minder geoxideerd is dan zwarte thee, bevat groene thee minder tannine en is lichter van smaak. De frisse, grasachtige smaak past prima bij verse geitenkaasjes, brie en halfzachte kaas als Port Salut.
- Witte Thee: Witte thee is de minst bewerkte theesoort en kun je vergelijken met lichte witte wijn als Sauvignon Blanc. Daarom kun je met witte thee als stelregel aanhouden dat kaas die lekker bij witte wijn past, ook lekker is met witte thee. Zwitserse kaas als Gruyère is bij uitstek een goeie combinatie. a and gruyere are well-suited to pairing with white tea.
- Pu-erh Thee: Deze gefermenteerde thee heeft een uitgesproken smaak die doet denken aan rook, leer of grond. Belegen Gouda of een Boerenkaas passen hier erg goed bij.
- Kruidenthee: Kruidenthee kent heel veel verschillende smaken en daarom kan het wat tricky zijn om hier een goeie kaas bij te vinden. Toch kan dit wel degelijk als je let op wat voor smaak thee je serveert. Denk hierbij aan licht en fruitig, stevig en kruidig of juist bloemig. Zure, fruitige kruidenthee past goed met milde, romige kaas. Bloemige thee of muntthee combineert erg goed met verse zachte kaasjes.
Er is zoveel mogelijk dat je het wel heel bont moet maken om zoiets als een kaas en thee proeverij echt te laten mislukken. Met zowel kaas als thee heb je eindeloos veel keus en je moet het vooral niet te ingewikkeld maken. Zelf vind ik het in ieder geval een ontzettend leuk idee en zal dit in de nabije (hopelijk Corono-vrije) toekomst vaker doen!
Laat een reactie achter