7 Gezonde Kruidenthee Recepten om zelf te maken!

Kruidenthee
Kruidenthee

Kruidenthee is een smakelijke en makkelijke manier om meer te drinken en een ‘shotje’ gezond aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen. Hoewel koffie duidelijke gezondheidsvoordelen heeft, zitten er ook wat nadelen aan en niet iedereen kan cafeïne verdragen. Kruidenthee daarentegen biedt veel meer mogelijkheden en gezondheidsvoordelen zodat er altijd wel een combinatie tussenzit voor jou!

Kruidenthee Kiezen

Er zijn namelijk wel duizenden verschillende combinaties kruidenthee te bedenken en te verkrijgen. Er is er dus eentje voor zo’n beetje elke smaakvoorkeur. Kruidenthee hoeft helemaal niet duur te zijn, zelfs niet als je voor biologisch kiest en het is een leuke hobby of bezigheid om je eigen kruidenthee samen te stellen. Koop je kruiden en specerijen in bulk en de kosten zijn nóg lager.

Ben je geen kruidenthee drinker? Misschien dat ik je kan overtuigen met deze combinaties, elk met een eigen smaak en gezondheidsvoordeel.

Opmerking: Kritische lezers zullen opmerken dat je alleen van thee mag spreken als het gaat om een aftreksel van blaadjes van de theeplant. Daar komt immers de naam vandaan! En dat klopt helemaal, maar voor het gemak heb ik gekozen voor ‘kruidenthee’ in plaats van ‘-aftreksel’. Het schrijft en leest makkelijker en ik denk dat iedereen wel begrijpt waar ik het over heb.

Kamillethee – Lekker slapen thee

Kamillethee is één van de meest gedronken soorten thee ter wereld en staat vooral bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Kamillethee is erg lekker vlak voor het slapen, maar kan koud ook gebruikt worden bij oogontstekingen door het oog te deppen met koele kamillethee. Combineer kamille met lavendel voor een heerlijke nachtrust-thee: 1 dessertlepel kamille, 1 dessertlepel lavendel en 1 dessertlepel muntblaadjes. Doe de kruiden in een thee-ei en schenk er kokend water over. Laat 5 minuten trekken en haal de kruiden er uit. Lekker met een beetje citroensap of bloemenhoning!

Muntthee – Anti-misselijk thee

Muntthee is ook een zeer populaire kruidenthee. Munt is erg goed voor de spijsvertering en kan verlichting geven bij misselijkheid. Ik maakte mijn eigen kruidenthee tijdens mijn zwangerschap omdat ik met name in de avond erg misselijk was in plaats van in de ochtend: 1 dessertlepel muntblaadjes, 2 plakjes verse gember, ½ theelepel zoethoudstukjes in een theehouder en overgieten met kokend water. Weer 5 minuten laten trekken en daarna opdrinken.

Fenegriek – Hormoonbalans

Fenegriek staat in de kruidenleer bekend als het kruid dat oestrogenen in balans kan brengen. Ook kan het helpen bij zware menstruatie en hevige krampen tijdens je ongesteldheid. Fenegriek heeft een nootachtige smaak die wij hier in Nederland niet heel gewend zijn. Maar als je vaak last hebt van hormoon-gerelateerde klachten en je hebt groen licht gekregen van je arts om kruiden in te zetten, dan is fenegriek thee een aanrader. Doe 1 tot 3 theelepels fenegriekzaadjes in een pan met 250 ml water. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de thee door een zeefje in een beker. Voeg eventueel een beetje honing toe voor de smaak.

Paardenbloem – Reinigingsthee

Paardenbloem is nu (we schrijven begin mei) volop in bloei en de blaadjes en bloemknoppen zijn te gebruiken voor heel veel verschillende doeleinden. De bladeren zijn bijvoorbeeld zeer sterk lever-reinigend. Eet die jong en zo vers mogelijk. Van de bloemen maak je een heerlijk verfrissende thee op smaak gebracht met stevia en citroen. Neem daarvoor een handje vers geplukte paardebloemen en spoel ze goed af. Plaats de bloemen in een theepot en schenk er heet water overheen. Voeg een ¼ theelepel steviablaadjes toe en laat ongeveer 10 minuten trekken. Schenk de thee in een theemok en breng verder op smaak met wat citroensap.

Venkel – Borstvoedingsthee

Vanouds worden kruiden en specerijen gebruikt om moeders te helpen tijdens de borstvoeding. Zelf dronk ik graag venkelthee omdat ik het idee had dat de kindertjes hierdoor minder krampjes hadden. Je kan goeie kwaliteit voorverpakte borstvoedingsthee krijgen, bijvoorbeeld van Weleda, maar het is goedkoper om je eigen mengsel te maken. Ik had altijd een potje met de volgende kruiden in gelijke delen in mijn theekast staan: 1 deel venkelzaadjes, 1 deel anijszaadjes en 1 deel dille zaadjes. Roer even door elkaar en bewaar in een glazen pot. Gebruik 1,5 theelepel op een beker heet water dat je 10 minuten laat trekken.

Masala Chai

Een andere heerlijke kruidenthee, of eigenlijk specerijenthee, is masala chai. Letterlijk vertaald: kruidige thee. Als mensen dus vragen om ‘chai thee’ zeggen ze dus eigenlijk om ’thee thee’. Daar moet ik altijd wel om glimlachen 🙂 Voor mij kenmerkt een goeie masala chai zich door een stevige smaak van kaneel, peper en kardemom. Slappe aftreksels uit voorverpakte zakjes halen het echt niet bij een zelfgemaakt mengsel dat je op een donkere plek bewaart. Normaliter maak je masala chai met zwarte thee. Hierdoor is het niet echt meer een kruidenthee, maar je kan het ook met rooibos maken. Ik heb ook wel eens alleen dit specerijmengsel in heet water laten trekken. Vooral als je verse gember gebruikt, is dat best lekker. Schepje honing er in en het is een ware traktatie! Ik laat het dus aan jullie of je het met zwarte, groene of witte thee, rooibos of alleen water wilt maken.

Combineer 5 – 7 groene kardemom peulen, 4 kruidnagels, 1 of 2 steranijs, 5 – 7 peperkorrels en 1 kaneelpijpje en rooster ze kort in een droge koekenpan om de smaken nog meer naar boven te halen. Voeg een paar plakjes verse gember toe en kneus de specerijen tezamen in een vijzel of in een theedoek met een deegroller. Doe dit in een pannetje met 250 ml water en voeg eventueel zwarte thee toe. Breng aan de kook, draai vervolgens het vuur uit (niet verder koken, dan wordt het bitter!) en laat minstens 10 minuten staan. Je kunt dit zo lang laten trekken als je zelf wilt. Hoe langer, des te intenser de smaak! Voeg melk toe naar smaak en voorkeur en eventueel wat zoet. Warm nog even door en schenk door een zeefje in een hoog glas. Enjoy! (Klik hier om al deze specerijen heel te kopen)

Brandnetel – Bloedzuiverend

Ook brandnetel komt nu overal op en de bovenste blaadjes smaken heerlijk en je maakt er een krachtig zuiverende thee van. Thee van brandnetel werkt vochtafdrijvend, verwijdert urinezuur en is bloedzuiverend. Het is dus goed voor je niertjes en blaas! Thee van brandnetels zelf maken is heel eenvoudig: Verzamel de jonge knoppen van de brandnetels (vergeet je handschoenen niet!) en was ze zodat er geen stof of ander vuil op zit. Schenk een handvol over met 300 ml kokend water en laat 10 minuten staan om te trekken. Zeef de kruidenthee af en voeg eventueel wat citroensap toe voor een frisse smaak.

Kruidenthee Conclusie

Zelf kruidenthee maken, van verse kruiden of gedroogde, is erg leuk en geeft hele lekkere thee. Door de kruiden en specerijen in grotere hoeveelheden te kopen, zelf een mengsel samen te stellen en dit op een koele, donkere plaats te bewaren, heb je altijd je eigengemaakte kruidenthee in huis. Leuk ook om als cadeautje te geven bijvoorbeeld!

In principe geeft thee van kruiden en specerijen geen bijwerkingen en zijn er geen contra-indicaties met sporadisch gebruik. Wanneer je een bepaald kruid of specerij wél regelmatig drinkt (elke dag of een poosje meerdere keren per dag), zorg dan dat je zeker weet dat het veilig is voor jou om dat te doen. Redenen om hier aan te twijfelen zijn bijvoorbeeld tijdens zwangerschap en borstvoeding, bij medicijn gebruik of wanneer je een onderliggende gezondheidsklacht hebt. Check in die gevallen met je arts, verloskundige of therapeut of het verantwoord is.

Welk kruidenmengsel of bijzondere kruidenthee maak jij zelf of drink jij graag? Deel het hieronder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »