Heeft je kind last van de buik? Wellicht kunnen deze natuurlijke remedies bij buikpijn helpen! Plus, zes vragen om vast te stellen om wat voor soort buikpijn het gaat.
“Mama, ik heb buikpijn ineens!” Marjanne kwam van de week laat in de avond naar beneden met deze klacht. Gelukkig is ze nu oud genoeg om min of meer precies aan te kunnen wijzen waar het precies zeer doet en of het de maag of de darmen is.
Maar nog maar een paar jaar geleden was dit een stuk vager. ‘Buikpijn’ omvatte vaak de hele buikstreek, plus elleboog en kaak, gewoon daarom. Om goed te kunnen bepalen waar de buikpijn zat en waar het mogelijk door veroorzaakt werd, moest ik een ware Sherlock Holmes zijn en de kunst van analyseren tot in het kleinste detail toepassen.
Na een poosje ben ik achter een aantal vragen gekomen die ik stelde (en nog wel vraag) om te bepalen wat er mogelijk aan de hand kan zijn en hoe serieus het is.
Let wel: Ik ben een doorgewinterde, nuchtere Hollandse moeder en er is weinig waar ik nog van op kijk, maar ben geen arts. De informatie in dit artikel is om het moederschap iets simpeler te maken en om niet direct naar medicatie te hoeven grijpen. Maar bij twijfel is het altijd altijd altijd beter om je huisarts in te schakelen!
Dus, nu dat dat duidelijk is, zullen we maar beginnen! Allereerst de zes vragen die ik stel(de) om te bepalen wat er precies aan scheelt.
6 Buikpijn Vragen
Deze vragen heb ik grotendeels overgenomen van geweldige moeders in mijn familie- en vriendenkring en vanuit boeken die mij in mijn jonge moederjaren enorm hebben geholpen. Ik claim hier dus geen rechten op ๐
Vraag 1: Doet het zeer als je moet poepen?
Constipatie is heel vervelend en vooral bij jonge kinderen kan het vervelende buikpijn geven.
Remedies die kunnen helpen: Magnesium, probiotica, massage, warme kruik.
Vraag 2: Heb je diarree?
Iedereen heeft wel eens diarree en dit hoeft lang niet altijd iets te betekenen. Als het na een enkele keer over is, hoeft het verder geen verdere aandacht te krijgen. Maar als het meerdere keren per dag, meerdere dagen achtereen aanhoudt kan het iets serieuzers zijn. Denk hierbij aan buikgriep, voedselvergiftiging of een intolerantie.
Remedies die kunnen helpen: Geraspte appel met banaan en kaneel, actieve kool (meer daarover verderop), melkproducten (tijdelijk) volledig elimineren.
Vraag 3: Laat je veel scheetjes en doet het eerst zeer?
Een opgeblazen gevoel geeft een krampgevoel, maar jonge kinderen kunnen dit nog niet als zodanig aanduiden. Vaak gaat het over met dat de veroorzaker hiervan (meestal eten of drinken) de darmen door is gegaan.
Remedies die kunnen helpen: Venkelthee, probiotica
Vraag 4: Ben je bang of is er iets waar je je zorgen over maakt?
Stress geeft buikpijn. In dit geval is warmte en liefde de beste oplossing.
Remedies die kunnen helpen: Magnesium, kruidenthee ter ontspanning, warme kruik
Vraag 5: Moet je overgeven?
Als je kind inderdaad moet overgeven, probeer dat dan niet tegen te houden. Als er iets in de maag zit wat er kennelijk niet hoort, is het het beste om het lichaam het er uit te laten werken. Sommige kinderen vinden overgeven echt heel eng. Probeer hem of haar gerust te stellen of vraag je partner te helpen als jij er zelf ook niet zo goed tegen kunt. Als overgeven toch niet lukt of hoeft, is het zaak de maag wat te kalmeren.
Remedies die kunnen helpen: Gemberthee van verse gember, muntthee of een mespunt bicarbonaat in een glaasje water.
Vraag 6: Lijkt je buik te branden?
Een brandend gevoel in de keel kan keelontsteking betekenen, door specifiek naar de buik te vragen, kun je inschatten of het indigestie is.
Remedies die kunnen helpen: Mespuntje bicarbonaat in een glaasje water, 1 theelepel appelcider azijn met wat water.
Mijn Favoriete Natuurlijke Remedies bij Buikpijn
Zodra je een duidelijker idee hebt van waar de buikpijn vandaan komt, kun je kijken welke natuurlijke remedies bij buikpijn waarschijnlijk het beste zal helpen. Mijn meest favoriete heb ik net kort aangestipt, maar wil ik hier verder uitleggen.
Magnesium
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 verschillende biochemische processen in ons lichaam. Een tekort aan magnesium kan lijden tot constipatieklachten en buikpijn, ook bij kinderen. Let bij aanschaf op welke verbinding de magnesium heeft. Oxide wordt heel slecht opgenomen en geeft juist meer kramp!
Voor kinderen heb ik het altijd prettiger gevonden om magnesium via de huid toe te dienen. Een magnesiumzout (voeten-)bad of magnesiumolie zijn milde vormen die goed verdragen worden en snel verlichting kunnen geven bij buikpijn. Lees hier meer over de functie van magnesium.
Probiotica
Een Harvard Health studie concludeerde nadat ze 14 verschillende studies met probiotica hadden nagekeken dat de transittijd in de darmen met 12,4 uur afnam en het aantal keer dat men stoelgang had met 1,3 keer toenam bij inname van probiotica. Ook was de ontlasting minder hard en makkelijker uit te scheiden. Bron
Speciale probiotica voor kinderen is bijvoorbeeld de Infantis van Bio-Kult. Vanaf een jaar of zes kun je ook de reguliere Bio-Kult geven. Bio-Kult is verkrijgbaar bij drogist en reformwinkels.
Massage
Met warme handen en een beetje olie het buikje van je kind masseren is een heerlijk ontspannende bezigheid en kan verlichting geven bij kramp, constipatie en spanning. Ik gebruik amandelolie vanwege de milde geur en omdat het snel in de huid intrekt.
Actieve Kool
Actieve kool (of geactiveerde houtskool) kan zich aan stoffen binden en die onschadelijk maken en afvoeren. Met name bij diarree blijkt dit een hele goeie remedie. Op het internet wordt dit laatste nog wel eens tegengesproken, maar mijn persoonlijke ervaring blijft nog altijd dat het helpt om diarree snel een halt toe te roepen. Ook bij milde voedselvergiftiging werkt dit erg goed. Mocht je niet zeker weten om wat voor soort vergiftiging het gaat, schakel dan eerst je huisarts in. Die kan je dan van beter advies dienen.
Bij diarree neem ik zelf 2-3 capsules elke twee uur tot de diarree stopt, meestal na 6 uur. Voor kinderen zou ik afhankelijk van leeftijd en gewicht ยฝ – 1 capsule aanbieden. Het poeder kun je ook door de geraspte appel roeren, hoewel het dan wel zwart kleurt ๐
Kruidenthee
Verschillende kruiden en specerijen hebben geneeskrachtige eigenschappen en als kruidenthee kunnen ze ingezet worden als natuurlijke remedies bij buikpijn. Mijn favoriete kruiden en specerijen om thee mee te maken zijn:
Kamille: rustgevend om te drinken, verkoelend en anti-jeuk als je het – afgekoeld – op de huid dept.
Gember: een paar schijfjes verse gember in heet water werkt prima bij buikpijn en misselijkheid. Maak het eventueel wat zoet met een schepje honing.
Venkel: O, wat heb ik een venkelthee gedronken en gegeven in de baby- en peutertijd. Van koliek tot kramp, venkelthee ’to the rescue’!. Ik koop biologische venkelthee bij de reformwinkel en gaf het – afgekoeld – ook aan mijn kinderen bij kramp.
Pepermunt: verfrissend bij indigestie en kalmerend bij misselijkheid. Gewoon een paar blaadjes munt uit de tuin in heet water.
Appelcider Azijn
Appelcider azijn is wat mij betreft ook zo’n onmisbare remedie in huis. Een theelepel op een glas water brengt de maag tot rust en helpt bij maagzuur. Ook wanneer er teveel of te rijk gegeten is, helpt appelcider azijn bij de vertering.
Bicarbonaat
Als papje werkt het heel goed tegen jeuk van waterpokken, maar een mespuntje in een beetje water helpt ook erg goed bij een opgeblazen gevoel! Het smaakt typisch, dus snel opdrinken en daarna een beetje water om de smaak weg te spoelen. Mogelijke bijwerking: flinke boeren! Vooral jongens vinden dit – ondanks de buikpijn ๐ – erg humoristisch!
Warme pakking
Gewoon een warme kruik op de buik geeft ontspanning bij kramp en buikpijn.
Wanneer schakel je de dokter in?
Veel buikpijnklachten heb ik met bovenstaande remedies kunnen oplossen, maar het is niet de bedoeling dat je zelf eindeloos gaat dokteren terwijl je kind duidelijk niet opknapt. Er zijn legio aandoeningen die buikpijn geven en die behandeld moeten worden door een arts. Een aantal signalen om alert op te blijven, zijn:
Voor baby’s jonger dan 6 maanden:
- Aanhoudende koorts,
- Aanhoudende diarree, diarree met bloed of een abnormale kleur,
- Aanhoudende rusteloosheid,
- Abnormaal zichtbare fontanel.
Voor alle leeftijden:
- Gewichtsverlies,
- Bloederige of zwarte ontlasting,
- Onverklaarbare pijn waar je kind ’s nachts van wakker wordt,
- Moeite met slikken,
- Pijn bij plassen,
- Buikpijn die langer dan 24 uur aanhoudt,
- Overgeven dat langer dan 4 – 6 uur aanhoudt,
- Abnormaal gekleurde overgeef,
- Bij vermoeden van dehydratie.
Conclusie
Met het nieuwe schooljaar in zicht, kan buikpijn weer de kop opsteken. Hopelijk geven deze natuurlijke remedies bij buikpijn je een handvat om de eerste, milde symptomen zelf op te lossen. Blijf alert en kritisch en schakel bij twijfel altijd je huisarts in.
[…] ijsblokjes in voor een snelle verkoeling. Stop er eentje in je mond om lekker af te koelen. En bij buikgriep of diarree is kokoswater ook aan te bevelen. De zouten en elektrolyten die je (of je kind) […]