Dit is weer een gastartikel van Lynda van Leef Puur Natuur. Veel leesplezier!
Hartziektes komen vaak voor: ruim 1 miljoen Nederlanders zijn hart- of vaatpatiënt en dagelijks sterven er in Nederland meer dan 100 mensen aan een hart- of vaatziekte.[1] Hoe groot het risico is dat je te maken krijgt met een hartziekte, wordt sterk beïnvloed door je levensstijl en voedingspatroon.
Ons Westers eetpatroon draagt helaas niet bij aan een gezond hart. We eten te veel enkelvoudige koolhydraten, geraffineerde suikers en transvetten. Dit voldoet niet aan de volwaardige voeding met vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor het goed laten functioneren van alle processen.
Mijn advies is om bovenstaande voeding zoveel mogelijk te vermijden en te kiezen voor gezonde met zoveel mogelijk groente, eiwitten en gezonde vetten in de juiste verhouding.
In dit artikel heb ik 8 soorten voeding voor je op een rijtje gezet die een bijdrage leveren aan een goed functionerend hart.
1: Zalm
We worden vaak gewaarschuwd dat vet slecht is voor ons hart, maar dat geldt zeker niet voor alle vetten. Vette vis is bijvoorbeeld juist erg gezond. Zalm is hier een goed voorbeeld van.
Deze vis bevat veel omega 3-vetzuren die erom bekend staan gezond te zijn voor je hart en bloedvaten. Omega 3-vetzuren helpen bijvoorbeeld bij het voorkomen van bloedklontering, aldus Rachel Johnson die Professor of Nutrition is aan de University of Vermont. Daarnaast is het ook goed voor je hartspierfunctie en helpt het bij het voorkomen van hartritmestoornissen.
Ik raad je daarom aan om minimaal twee keer per week vette vis te eten. Naast zalm zijn ook makreel, forel en sardines goede opties.
2: Spinazie
Spinazie is zeer rijk aan nitraat, een voedingsstof waarvan aangetoond is dat het bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en het verkleinen van de kans op hartziektes. Daarnaast is spinazie ook een goede plantaardige bron van omega 3-vetzuren.
3: Watermeloen
Watermeloen is een heerlijk fris tussendoortje dat weinig calorieën bevat, maar wel goed verzadigt door de vele vezels. Watermeloen komt de gezondheid van je hart ten goede dankzij de magnesium, kalium en lycopeen die erin zitten. De kalium en magnesium helpen bij het verlagen van je bloeddruk en de lycopeen verkleint de kans op hartziektes.
Daarnaast bevat watermeloen ook citrulline, wat goed is voor je bloedvaten.
4: Kikkererwten
Kikkererwten zijn een geweldige bron van oplosbare vezels, waardoor ze helpen bij het verlagen van je LDL cholesterol.[2] Dit is het type cholesterol dat slecht is voor je gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat kikkererwten en andere peulvruchten bijdragen aan het verkleinen van de kans op hartziektes.[3]
Daarnaast zijn er ook onderzoeken die aantonen dat peulvruchten zoals kikkererwten kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk.
5: Avocado
Avocado’s zitten boordevol gezonde vetten en bevatten een grote dosis kalium, het mineraal dat erom bekend staat te helpen tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast bevatten deze vette vruchten ook carotenoïden, die gelinkt worden aan een verminderd risico op overlijden aan een hart- of vaatziekte.
6: Havermout
Havermout is ontzettend voedzaam en draagt op verschillende manieren bij aan de gezondheid van je hart. Het helpt om je bloeddruk te verlagen door de magnesium, calcium en kalium die het bevat. Daarnaast helpt het om je cholesterolwaardes gezond te houden. De vezels, om precies te zijn de beta-glucanen, die erin zitten helpen namelijk bij het verlagen van je LDL cholesterol.
Deze twee gezondheidseffecten zorgen er samen voor dat havermout, net als andere volkoren granen, helpt bij het verkleinen van de kans op hartziektes.[4]
7: Tomaten
Ook tomaten zijn goed voor je hart, omdat ze net als watermeloen veel kalium en lycopeen bevatten. Daarnaast bevatten tomaten ook een flinke hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine werkt als een antioxidant en beschermt je lichaamscellen tegen schade.
Goed om te weten: de lycopeen uit tomaten wordt beter door je lichaam opgenomen als je de tomaten eerst verhit.
8: Walnoten
Walnoten bevatten, net als zalm en spinazie, omega 3-vetzuren. Walnoten helpen mede daardoor bij het verlagen van je LDL cholesterol, het voorkomen van plaque in je aderen en bij het reguleren van je bloeddruk.
Naast walnoten zijn er nog meer noten die goed zijn voor je hart. Bijvoorbeeld macadamianoten, pecannoten en amandelen.
Conclusie
Hartziektes zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar je kan het risico wel beperken door gezond te eten. De soorten voeding uit dit artikel helpt je hierbij. Probeer daarom eens wat vaker vette vis, noten, groene bladgroentes, peulvruchten en havermout te eten en blijf variëren met gezonde voeding.
[1] https://www.hartstichting.nl/hart-vaten/cijfers
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19939654
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898241
[4] http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/412.abstract
Renée zegt
En zo blijkt weer eens dat variëren enorm belangrijk is.
Heleen Quantrill zegt
Absoluut. Mooie samenvatting 🙂
jojo zegt
lekker al die tegenstrijdigheden
Janneke zegt
In zalm, walnoten, avocado, meloen en spinazie zitten wel weer biogene aminen, die weer ontregelend kunnen werken op het zenuwstelsel, waardoor ze, afhankelijk van de hoeveelheid, persoonlijke gevoeligheid en door combinaties van voedingsmiddelen juist weer klachten van onder andere hart- en bloedvaten kunnen geven. Tyramine, zoals in zalm, zorgt ervoor de dat bloedvaten licht vernauwen en de bloeddruk verhoogt. Ook kan het hartkloppingen geven en ontregelingen aan de wervelkolom teweegbrengen. In avocado zit serotonine, wat ook bloeddrukverhogend kan werken.