8 Tips als je wilt Menuplannen

Vanwege het begin van de scholen, wil ik de komende twee weken een aantal artikelen plaatsen met dit thema als leidraad. Vandaag Menuplannen om de nieuwe hectiek de baas te blijven. Maar verwacht ook leuke recepten voor school- of werksnacks, lunchtrommel ideeën en organisatie in de keuken!

Met het einde van de schoolvakantie/ begin van het nieuwe schooljaar in zicht, maak ik altijd goede voornemens. Ik doe dit namelijk nooit op 1 januari. De druk, het psychologische effect en de donkere dagen motiveren me niet om wat dan ook door te zetten. Hoe heel anders tijdens de zomermaanden als er volop licht is en ook dan als het ware een nieuwe start gemaakt gaat worden! Jasjes en schooltassen zijn gewassen, schoenen gepoetst en ingespoten, haartjes geknipt en tandartscontrole achter het gat. Het is erg makkelijk om een ander te organiseren ;-).

Herintroductie Menuplannen

Maar iets dat ik heb laten varen sinds het einde van de Budgetweken, is het menuplannen. En dit mis ik. De chaotische weken van de zomervakantie hebben nog meer roet in het eten gegooid en ik miste het ritme van de schooldagen. Dus nu genoemd ritme weer in het zicht is, leek het me een goed idee om het menuplannen ook weer op te pakken! Ik ben van nature impulsief en lichtelijk chaotisch, dus alles wat ik met enige eenvoudigheid kan organiseren dat mijn leven daardoor makkelijker maakt, doe ik graag. Aan optimisme geen gebrek! 🙂

En als het jullie nou leuk of handig lijkt om mee te doen, heb ik bij deze zeven punten verzameld waar ik veel aan heb wanneer ik mijn menu plan. Plan jij je week- of maandmenu’s ook? Ik hoor graag jullie suggesties en tips!

1. Terugkerende templates 
In plaats van elke week opnieuw het wiel uit te vinden, heb ik een aantal standaard gerechten die ik elke week herhaal en aanpas aan het seizoen qua groenten. Zo eten we twee keer per week vis, twee tot drie keer per week kip en de rest vlees of groenten met eieren. Verder vind ik ovenschotels en soep erg lekker en makkelijk om van te voren te bereiden. Dit doe ik op rustige momenten in de week, zodat ik op drukke momenten, meestal rond etenstijd, alleen maar iets in de oven hoef te zetten of op hoef te warmen.

2. Bedenk wat je favoriete recepten zijn
Ga na welke recepten altijd goed in de smaak vallen bij je gezin en bouw je repertoire op naar ongeveer 20 recepten zodat je niet elke week echt hetzelfde eet. Bij ons zijn Indiase curry, hamburgers met groenten, roerbakschotels en Engelse ovenschotels erg in trek. Met 20 recepten eet je vijf keer per week iets dat je zo klaarmaakt en bedenk je twee keer iets nieuws. Je kan jezelf uitdagen door vier sets van 20 recepten te hebben die met de seizoenen meegaan! Op deze manier bespaar je geld door groenten en fruit te kopen dat in seizoen is.

3. Denk eiwit
Eiwitten vullen. Heel simpel. Niet koolhydraten, maar eiwitten. Zorg dus dat je daar voldoende van in elke maaltijd toevoegt zodat je langer vol zit. Eiwitten zijn ook het meest dure element van je maaltijd, dus ga op zoek naar goedkopere stukken vlees zoals dijenvlees van de kip en suddervlees of gehakt van een koe. Ook orgaanvlees is erg goedkoop en zeer voedzaam. Eieren zijn eigenlijk nog het meest goedkoop, want zelfs als je dure biologische eieren koopt, zijn deze per portie nog altijd stukken goedkoper dan vis of vlees! En als je botten over hebt, trek hier dan bouillon van om als basis voor soep en saus te gebruiken. De natuurlijke gelatine en mineralen dat het bevat geven je gerecht een extra boost, plus je hebt werkelijk alles opgebruikt!

4. Smaakmakers
Broccoli en boontjes smaken iedere keer weer anders als je ze de ene keer met Italiaanse kruiden en de volgende keer met Mexicaanse kruiden opleukt. Ook restjes groenten en vlees transformeer je op deze manier in een heerlijk roerbakgerecht of omelet door met kruiden en specerijen het weer een heel andere smaak te geven. Klik hier voor een uitgebreide online winkel voor kruiden en specerijen!

5. Wereldkeuken
Beperk jezelf dus niet tot saaie groenten met appelmoes, maar ga de wereld rond in je keuken! Inhakend op punt vier kun je zo de heerlijkste Aziatische of Zuid-Europese gerechten maken. Koop bij de goedkope boekwinkel leuke receptenboeken voor inspiratie. Geeft niet als ze suiker of meel gebruiken. Heel vaak kun je dit gewoon weglaten of een lepeltje honing of palmsuiker toevoegen voor de smaak. Meel wordt vaak gebruikt om te binden en heeft verder geen toegevoegde waarde voor het gerecht. Op deze manier introduceer je heel wat meer heerlijke recepten!

6. Realiteitcheck
Allemaal leuk en aardig, dat menuplannen, maar als het niet opgegeten wordt door je bloedjes, dan heeft het weinig zin…. toch? Als je een moeilijke eter wilt opvoeden kook je inderdaad alleen datgene dat je kind lust: vissticks (of erger), appelmoes en boterhammen met pindakaas. Als je een avontuurlijke eter wilt opvoeden, dan betrek je je kinderen bij het hele proces rondom eten bereiden. Van het kopen op de markt of winkel (ga eens bij een boer langs!), tot het schoonmaken, snijden en proeven. Op deze manier staan kinderen over het algemeen veel meer open voor nieuwe gerechten.

Wij hebben hier in huis twee regels als het gaat om eten:
1. Er moet in ieder geval goed geproefd worden van datgene dat op het bord ligt. ‘Lust ik niet’ voordat er ook maar 1 hapje geproefd is, gaat hier niet op. Heel vaak komen ze er dan achter dat het wel erg lekker is en helemaal niet zo eng als het lijkt.
2. Als de kinderen zeggen dat ze vol zijn, is dat prima, maar dan mogen ze een uur later ook niet vragen om ‘wat lekkers’. Doen ze dat wel, dan krijgen ze nul op het rekest. Verhongeren doen ze echt niet en zo hebben ze meer trek voor de volgende maaltijd wat de kans op een leeg bord of een echt volle buik vergroot.

Uiteraard zijn er altijd wel dingen die de kinderen echt niet lusten. Maar net als met veel andere aspecten van het opvoeden, zijn er gewoon zaken waarvan de ouders weten dat die goed voor de kinderen zijn en die zullen niet altijd door laatstgenoemden gewaardeerd worden!

7. Denk buiten de box
Sinds we veel bewuster met voeding in plaats van vulling bezig zijn, zijn concepten als ontbijt, lunch en avondeten het raam uit gegaan. Uiteraard zit je met school en werk vast aan bepaalde tijden, maar de invulling van zeg, een ontbijt, dat is een heel ander verhaal. Als ik de avond ervoor hamburgers heb gemaakt en nog sla over heb, dan eten we dat als ontbijt, eventueel aangevuld met een gekookt ei of een smoothie. Niks mis mee en de buiken zitten goed vol! Andersom is ook leuk: ontbijt als avondeten. Wafels, pannenkoekjes of brood (allemaal van amandelmeel) met vers fruit en kokosroom valt vlak voor het slapen gaan ook in prima aarde! Mijn man en ik eten nooit direct ’s ochtends. Een kop thee of koffie wellicht, maar echt eten doen we allebei pas rond elf uur. Hierdoor loopt ‘lunch’ dus uit en eten we rond drie uur weer. Of niet. Door drukte slaan we lunch wel eens over, want avondeten komt er toch zo aan! Dan eten we dan gewoon wat meer!

8. Jij bent de baas
Bedenk dus hoe de dynamiek in jouw gezin is en hoe menuplannen voor jou kan werken. Welke maaltijden noodzakelijk zijn omdat er naar school en werk gegaan moet worden, welke maaltijden makkelijk van restjes samengesteld kunnen worden en welke gerechten favoriet zijn en aangepast kunnen worden.

De eerste paar keer dat je gaat zitten om een weekmenu samen te stellen zal het even puzzelen zijn, maar vergeet niet dat het geen wet van Meden en Perzen is! Schuif later in de week met recepten omdat het beter uitkomt, improviseer als tijd niet aan jouw kant staat en pas je volgende weekmenu hierop aan. Een weekmenu moet je leven makkelijker maken omdat je niet meer elke dag hoeft te bedenken wat je zult eten en omdat je de spullen er voor in huis hebt. Mijn advies is dus om wekelijks grote boodschappen te doen en alleen als het noodzakelijk is, tussendoor de verse producten aan te vullen. Dit scheelt tijd en plannen.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »