8 Tips als je wilt Menuplannen

Vanwege het begin van de scholen, wil ik de komende twee weken een aantal artikelen plaatsen met dit thema als leidraad. Vandaag Menuplannen om de nieuwe hectiek de baas te blijven. Maar verwacht ook leuke recepten voor school- of werksnacks, lunchtrommel ideeën en organisatie in de keuken!

Met het einde van de schoolvakantie/ begin van het nieuwe schooljaar in zicht, maak ik altijd goede voornemens. Ik doe dit namelijk nooit op 1 januari. De druk, het psychologische effect en de donkere dagen motiveren me niet om wat dan ook door te zetten. Hoe heel anders tijdens de zomermaanden als er volop licht is en ook dan als het ware een nieuwe start gemaakt gaat worden! Jasjes en schooltassen zijn gewassen, schoenen gepoetst en ingespoten, haartjes geknipt en tandartscontrole achter het gat. Het is erg makkelijk om een ander te organiseren ;-).

Herintroductie Menuplannen

Maar iets dat ik heb laten varen sinds het einde van de Budgetweken, is het menuplannen. En dit mis ik. De chaotische weken van de zomervakantie hebben nog meer roet in het eten gegooid en ik miste het ritme van de schooldagen. Dus nu genoemd ritme weer in het zicht is, leek het me een goed idee om het menuplannen ook weer op te pakken! Ik ben van nature impulsief en lichtelijk chaotisch, dus alles wat ik met enige eenvoudigheid kan organiseren dat mijn leven daardoor makkelijker maakt, doe ik graag. Aan optimisme geen gebrek! 🙂

En als het jullie nou leuk of handig lijkt om mee te doen, heb ik bij deze zeven punten verzameld waar ik veel aan heb wanneer ik mijn menu plan. Plan jij je week- of maandmenu’s ook? Ik hoor graag jullie suggesties en tips!

1. Terugkerende templates 
In plaats van elke week opnieuw het wiel uit te vinden, heb ik een aantal standaard gerechten die ik elke week herhaal en aanpas aan het seizoen qua groenten. Zo eten we twee keer per week vis, twee tot drie keer per week kip en de rest vlees of groenten met eieren. Verder vind ik ovenschotels en soep erg lekker en makkelijk om van te voren te bereiden. Dit doe ik op rustige momenten in de week, zodat ik op drukke momenten, meestal rond etenstijd, alleen maar iets in de oven hoef te zetten of op hoef te warmen.

2. Bedenk wat je favoriete recepten zijn
Ga na welke recepten altijd goed in de smaak vallen bij je gezin en bouw je repertoire op naar ongeveer 20 recepten zodat je niet elke week echt hetzelfde eet. Bij ons zijn Indiase curry, hamburgers met groenten, roerbakschotels en Engelse ovenschotels erg in trek. Met 20 recepten eet je vijf keer per week iets dat je zo klaarmaakt en bedenk je twee keer iets nieuws. Je kan jezelf uitdagen door vier sets van 20 recepten te hebben die met de seizoenen meegaan! Op deze manier bespaar je geld door groenten en fruit te kopen dat in seizoen is.

3. Denk eiwit
Eiwitten vullen. Heel simpel. Niet koolhydraten, maar eiwitten. Zorg dus dat je daar voldoende van in elke maaltijd toevoegt zodat je langer vol zit. Eiwitten zijn ook het meest dure element van je maaltijd, dus ga op zoek naar goedkopere stukken vlees zoals dijenvlees van de kip en suddervlees of gehakt van een koe. Ook orgaanvlees is erg goedkoop en zeer voedzaam. Eieren zijn eigenlijk nog het meest goedkoop, want zelfs als je dure biologische eieren koopt, zijn deze per portie nog altijd stukken goedkoper dan vis of vlees! En als je botten over hebt, trek hier dan bouillon van om als basis voor soep en saus te gebruiken. De natuurlijke gelatine en mineralen dat het bevat geven je gerecht een extra boost, plus je hebt werkelijk alles opgebruikt!

4. Smaakmakers
Broccoli en boontjes smaken iedere keer weer anders als je ze de ene keer met Italiaanse kruiden en de volgende keer met Mexicaanse kruiden opleukt. Ook restjes groenten en vlees transformeer je op deze manier in een heerlijk roerbakgerecht of omelet door met kruiden en specerijen het weer een heel andere smaak te geven. Klik hier voor een uitgebreide online winkel voor kruiden en specerijen!

5. Wereldkeuken
Beperk jezelf dus niet tot saaie groenten met appelmoes, maar ga de wereld rond in je keuken! Inhakend op punt vier kun je zo de heerlijkste Aziatische of Zuid-Europese gerechten maken. Koop bij de goedkope boekwinkel leuke receptenboeken voor inspiratie. Geeft niet als ze suiker of meel gebruiken. Heel vaak kun je dit gewoon weglaten of een lepeltje honing of palmsuiker toevoegen voor de smaak. Meel wordt vaak gebruikt om te binden en heeft verder geen toegevoegde waarde voor het gerecht. Op deze manier introduceer je heel wat meer heerlijke recepten!

6. Realiteitcheck
Allemaal leuk en aardig, dat menuplannen, maar als het niet opgegeten wordt door je bloedjes, dan heeft het weinig zin…. toch? Als je een moeilijke eter wilt opvoeden kook je inderdaad alleen datgene dat je kind lust: vissticks (of erger), appelmoes en boterhammen met pindakaas. Als je een avontuurlijke eter wilt opvoeden, dan betrek je je kinderen bij het hele proces rondom eten bereiden. Van het kopen op de markt of winkel (ga eens bij een boer langs!), tot het schoonmaken, snijden en proeven. Op deze manier staan kinderen over het algemeen veel meer open voor nieuwe gerechten.

Wij hebben hier in huis twee regels als het gaat om eten:
1. Er moet in ieder geval goed geproefd worden van datgene dat op het bord ligt. ‘Lust ik niet’ voordat er ook maar 1 hapje geproefd is, gaat hier niet op. Heel vaak komen ze er dan achter dat het wel erg lekker is en helemaal niet zo eng als het lijkt.
2. Als de kinderen zeggen dat ze vol zijn, is dat prima, maar dan mogen ze een uur later ook niet vragen om ‘wat lekkers’. Doen ze dat wel, dan krijgen ze nul op het rekest. Verhongeren doen ze echt niet en zo hebben ze meer trek voor de volgende maaltijd wat de kans op een leeg bord of een echt volle buik vergroot.

Uiteraard zijn er altijd wel dingen die de kinderen echt niet lusten. Maar net als met veel andere aspecten van het opvoeden, zijn er gewoon zaken waarvan de ouders weten dat die goed voor de kinderen zijn en die zullen niet altijd door laatstgenoemden gewaardeerd worden!

7. Denk buiten de box
Sinds we veel bewuster met voeding in plaats van vulling bezig zijn, zijn concepten als ontbijt, lunch en avondeten het raam uit gegaan. Uiteraard zit je met school en werk vast aan bepaalde tijden, maar de invulling van zeg, een ontbijt, dat is een heel ander verhaal. Als ik de avond ervoor hamburgers heb gemaakt en nog sla over heb, dan eten we dat als ontbijt, eventueel aangevuld met een gekookt ei of een smoothie. Niks mis mee en de buiken zitten goed vol! Andersom is ook leuk: ontbijt als avondeten. Wafels, pannenkoekjes of brood (allemaal van amandelmeel) met vers fruit en kokosroom valt vlak voor het slapen gaan ook in prima aarde! Mijn man en ik eten nooit direct ’s ochtends. Een kop thee of koffie wellicht, maar echt eten doen we allebei pas rond elf uur. Hierdoor loopt ‘lunch’ dus uit en eten we rond drie uur weer. Of niet. Door drukte slaan we lunch wel eens over, want avondeten komt er toch zo aan! Dan eten we dan gewoon wat meer!

8. Jij bent de baas
Bedenk dus hoe de dynamiek in jouw gezin is en hoe menuplannen voor jou kan werken. Welke maaltijden noodzakelijk zijn omdat er naar school en werk gegaan moet worden, welke maaltijden makkelijk van restjes samengesteld kunnen worden en welke gerechten favoriet zijn en aangepast kunnen worden.

De eerste paar keer dat je gaat zitten om een weekmenu samen te stellen zal het even puzzelen zijn, maar vergeet niet dat het geen wet van Meden en Perzen is! Schuif later in de week met recepten omdat het beter uitkomt, improviseer als tijd niet aan jouw kant staat en pas je volgende weekmenu hierop aan. Een weekmenu moet je leven makkelijker maken omdat je niet meer elke dag hoeft te bedenken wat je zult eten en omdat je de spullen er voor in huis hebt. Mijn advies is dus om wekelijks grote boodschappen te doen en alleen als het noodzakelijk is, tussendoor de verse producten aan te vullen. Dit scheelt tijd en plannen.

Plan jij ook een weekmenu? Wat zijn jouw favoriete recepten? Deel ze!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

8 reacties

  1. Cloudy schreef:

    Wat een leuke blog 🙂
    Ik ben nog geen moeder, maar heb wel een afschuwelijk moeilijke eter als zusje, die zelfs geen appelmoes, vissticks of boterhammen met pindakaas lust haha. Helaas helpt het zelf maken ook niet, want daar wil ze niet eens aan meedoen. En mijn moeder houdt ook niet echt van plannen, maar verder zou het wel leuk zijn als het ook toepasbaar zou zijn op ons haha.

  2. Anonymous schreef:

    Ik heb je blog net gevonden en vind het erg interessant (en het lijkt me allemaal erg lekker!). Bij bovenstaand bericht heb ik wel een vraagje: eten je kinderen ook echt op momenten dat ze honger hebben? Mijn oom en tante hebben ook zo’n flexibele dagindeling gehad, en hun oudste dochter heeft nu overgewicht en de jongste anorexia, omdat het erop neerkwam dat de ene zich niet in kon houden en constant aan het eten was, en de ander alleen at als ze haar ouders zag eten, die ook wel eens een maaltijd oversloegen.

    Siebrie

  3. Meibloempje schreef:

    Als het enigszins lukt maak ik elke week een menu voor de hele week, en die komt dan op mijn Homeplan-kalender te staan. Maar ja, je voelt m al aankomen: als het niet lukt, is dat omdat het hectisch is, en zit je dus zo’n week ook nog eens zonder menu’s en boodschappenlijst, wat de zaken alleen maar verergert!

  4. Jeannet schreef:

    Ik maak niet echt een planning. Meestal koop ik wat groenten van het seizoen en laat minimaal 2 dagen per week “leeg”. Vaak krijg ik voor die dagen groenten van mijn ouders uit eigen tuin of anders eten we restjes. Vlees en vis zit standaard in de vriezer en eieren heb ik altijd bij de hand (dankzij je blog kopen we alleen nog biologische eieren van buitenkippen:-)) Zo komt het zelden of nooit voor dat ik iets weg moet gooien. Gelukkig zijn man en kinderen makkelijke eters, dus behalve heel pittig (houd ik zelf niet van)komt hier ongeveer alles op tafel.

  5. Anonymous schreef:

    Vergeet mijn naam erbij haha…moet me nog s verdiepen in een account
    Groetjes Loes

  6. Anonymous schreef:

    Hier ook elke week een menu op ons whiteboard in de keuken.
    ben er mee begonnen omdat ik vaak toch nog iets anders eet dan mijn mannen en het zo duidelijk voor mezelf heb, hoe en wat ik moet kopen en maken. En hier schuif ik dan nog wel s mee maar dat geeft niet.
    Scheelt een hoop chaos in mijn hoofd.
    Handige tips…vooral puntje 6… De bietjes vers van de boerderij op vakantie gingen er bij timo beter in dan van de supermarkt.
    Groetjes!

  7. Annelieke schreef:

    Goh, ik heb ook van die regels voor mijn vriend opgesteld sinds we samenwonen. Dat is dus ook zo’n lastige eter. Tegenwoordig proeft hij in de meeste gevallen voordat hij roept dus dat is al een verbetering.
    Een paar maanden geleden ben ik zelf ook begonnen met het maken van maandmenu’s vooral omdat ik erg vergeetachtig ben en me gewoonweg anders niet kan herinneren wat ik gepland had voordat ik boodschappen ging doen. Elke keer dat ik iets van het lijstje op heb streep ik het ook door. Vanaf volgende week zal het voor mij meer variatie worden met het eten omdat ik het niet per se binnen een week op moet hebben maar een extra vriezertje heb gekregen (hoera!) en dus meer in kan vriezen.
    Wat ik vooral mis als recept tegenwoordig is mijn versie van een ratatouille met gegrilde groenten, gehakt en wat geitenkaas, dat was altijd een favoriet die ik bij mijn ouders thuis klaarmaakte, maar mijn vriend dus niet lekker vind. Met de nieuwe vriezer maar eens in 4 porties verdelen en een deel in gaan vriezen (om te proberen).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »