6 Tips bij Dunne Ontlasting

dunne ontlasting

Een poosje terug schreef ik over constipatie. Het is dan ook alleen maar logisch ook over dunne ontlasting te schrijven. Beiden komen veel voor en beiden kunnen enorm vervelend zijn!

dunne ontlasting

Wat is Dunne Ontlasting?

Bekijk de Bristol Poop Chart en je zult zien dat dunne ontlasting al bij punt vier begint: kleverige poep die o-ver-al blijft plakken, en eindigt bij punt zeven: waterige zooi die zo de pot in loopt. En alles wat daar tussen zit. Het komt er hier op neer dat wanneer je ontlasting dun is, het niet genoeg tijd in je lichaam heeft doorgebracht. Er is een reden waarom je lichaam dit zo snel mogelijk kwijt wil raken. Bijkomend probleem hiervan is dat er met dunne ontlasting veel voedingsstoffen in de pot belanden. Je lichaam heeft niet genoeg tijd gehad om ze uit je voeding te halen. Daarom is het dus zo belangrijk om je kleintje in de gaten te houden als het diarree heeft! Uitdroging en tekorten staan op de loer!

Dus wat kun je doen bij dunne ontlasting? Bij deze mijn vijf tips!

1.Vezels!

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Maar pas op met het soort vezels! Vezels uit granen doen vaak meer kwaad dan goed, dus als je vaak last hebt van dunne ontlasting, laat die dan een tijdje staan en richt je op vezels uit groenten en fruit, noten en peulvruchten. Deze vezels zijn een rijke voedingsbodem voor goeie bacteriën in je darmen en die heb je weer nodig o.a. voor een gezonde darmwerking en goede opname van voedingsstoffen.

Een tijdje een vezelsupplement nemen kan best interessant zijn. Oplosbare vezels helpen dikke ontlasting soepeler te maken, maar ze nemen vocht op dus helpen ze bij dunne ontlasting dus om het wat meer vorm te geven. Lepicol is dan een goed supplement omdat het naast oplosbare, milde vezels ook probiotica bevat. Klik hier om te zien waar het te koop is.

2. Even geen koffie!

Merk jij ook dat je na het drinken van koffie een sterkere aandrang krijgt? Dat komt omdat koffie licht laxerend is. Dit is voor veel mensen geen probleem, maar wanneer je last hebt van dunne ontlasting kun je de koffie beter even laten voor wat het is.

Let ook op met kruidenthee. Sommige mengsels bevatten laxerende kruiden als sennapeul, Russische rabarber of vuilboom. In principe moet dit op de verpakking staan. Dus check dit even als je graag kruidenthee drinkt.

3. Check FODMaP’s

Een interessante tip vind ik zelf, omdat FODMaPs in veel etenswaren zitten en vaak niet als boosdoener gezien worden. Zelf heb ik een aantal maanden met succes dit dieet gevolgd samen met een diëtiste en bij mij kwamen er een aantal interessante conclusies uit. Gluten blijven boosdoeners, maar lactose toch minder dan ik altijd had gedacht. Ook prei en ui blijken mij klachten te geven in grotere hoeveelheden. Geen hachee mee voor mij!

Als je dus al glutenvrij en eventueel lactosevrij eet, maar je blijft klachten houden. Vraag dan via de huisarts om een diëtiste die met een FODMaP dieet werkt. Wellicht dat dit enorm verschil kan maken!

4. Test op parasieten en schimmels

Een ontlastingsonderzoek bij een natuurgeneeskundige kan ook veel opheldering geven. Een ‘mee-eter’ kan de boel behoorlijk versjtieren en op eigen houtje zoiets aanpakken is niet te doen. Door dit samen met een therapeut te doen, voorkom je dat je blind gaat schieten en wellicht verdere tekorten oploopt doordat je een heel streng dieet volgt dat misschien niet eens het beoogde effect heeft. Klik hier voor een lijst met therapeuten. Of vraag in je kennissenkring of er in je buurt een goeie zit.

5. Stress = Dunne ontlasting!

Zit jij op het toilet zodra er iets vervelends gebeurt of wanneer je iets spannends moet doen? Bij langdurige dunne ontlasting is het dus een goed idee om ook naar je stress te kijken. Hoe ga je daar mee om? Blijf je hangen in negatieve gedachten en acties of probeer je het om te buigen? Langdurige stress en angstige gedachten zijn funest voor een goeie gezondheid, dus ga daarmee aan de slag als je dit wel herkent.

6. Supplementen

Ook supplementen kunnen dunne ontlasting veroorzaken! Met name magnesium en probiotica. Huh, maar dat raad jij toch altijd aan? Ik hoor het jullie denken! 🙂 Laat me het even uitleggen:

Magnesium is ge-wel-dig en ik blijf het aanraden. Maar wat ik er steeds bij zeg, is: let op het soort, de verbinding. Magnesium oxide doet helemaal niks in het lichaam, kan diarree veroorzaken, maar is heel goedkoop en zit daarom vaak in veel supplementen. Dit staat op de verpakking, of je ziet alleen ‘magnesium’ staan. Vermijden dus! Magnesium malaat werkt goed bij spierkrampen, maar niet iedereen kan hier tegen. Kijk eens of je die vorm slikt en probeer eens citraat of bisglycinaat om te zien of die beter worden opgenomen.

Probiotica zijn ook ge-wel-dig. Maar als je darmwand nog niet hersteld is, krijg je alleen maar kramp en diarree van probiotica. Lees dus dit artikel over een lekkende darm om erachter te komen wanneer je probiotica kunt slikken.

Ook vitamine C geeft in grote hoeveelheden dunne ontlasting. Per dag 1 – 3 gram vitamine C is in principe geen probleem, maar als je hoger gaat kan dit dus diarree opleveren. Slik je tijdelijk meer vitamine C, maar heb je ook dunne ontlasting? Even terugschroeven dus!

Conclusie

Vaak is dunne ontlasting een tijdelijke reactie op iets dat je beter niet had kunnen eten of een spannende toets die er aan komt. Als je steeds vaker last hebt van dunne ontlasting is het verstandig om er iets aan te doen al dan niet met een professional, omdat dit op langere termijn tekorten in de hand kan werken!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »